Jatkoajan maanantaijää, viikko 48: Taruolento joka sentterinä tunnetaan

LIIGA / Artikkeli
Pohjoisen peto uinahti.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net
Jokaisella putkella on päättäjänsä, mutta joskus tappiokin on hyvä asia. Niinkö on asian laita Oulussa? Entä miten HIFK alkoi voittaa? Lisäksi katsaus Liigan sentterimarkkinoiden toppeihin ja floppeihin.

Jatkoajan Liiga-toimituksen toimituspäälliköt Matias Strozyk ja Manu Lempinen puntaroivat kauden ajan edellisen peliviikon tärkeimpiä tapahtumia ja puhuttaneimpia aiheita tiiviissä paketissa.

Tällä viikolla vastuun kotimaisen pääsarjakiekon ongelmanratkaisusta ja analysoinnista kantavat poikkeuksellisesti Strozyk ja Jatkoajan päätoimittaja Antti Wennström.

Mitä Kärppien voittoputken päättyminen merkitsee?

Strozyk: Tekisi mieli sanoa, että ennätysputkesta eroon pääseminen olisi joukkueellekin helpottava muistutus todellisuudesta. Kärppien peli-ilmeessä on ollut korjattavaa, mutta se saattaa johtua jonkin asteen henkisestä "uupumuksesta", kun voitot tulivat liukuhihnalta ja viime otteluissa turhankin helposti. Jos syy on siinä, Kärpät jatkaa kauttaan yhtenä sarjan parhaista joukkueista ilman turhia luuloja. Joku näytti mikä mättää, ja nyt on taas jotain todistettavaa.

Wennström: Inhimillistä pitkän sarjan notkahdusta. Kyseessä oli näyttävä taklaus, johon Kärpät ei ihan ollut varautunut, mutta tärskyn jälkeen kypärä laitetaan taas työmiesasentoon ja syöksytään seuraavaan taistoon.

Se fakta, että Ilves aiheutti myös Kärppien edellisen tappion, voi antaa herkullisen lisämausteen mahdolliseen kohtaamiseen pudotuspeleissä. Vain ennakkoluuloton joukkue voi yrittää Kärppien horjuttamista. Ahdingosta toipuvalle Ilvekselle tämä oli iso suupala.

Raportti: Raksilassa hurlumheita tiistai-illan ratoksi
Kuvakooste: Avoimet ovet Raksilassa
Haastattelu: Rynnäs: "Olin ihan paska"

Tekikö Ilves oikein pudottaessaan Daniel Corson kokoonpanostaan?

Wennström: Corsolle pitää tarjota näytönpaikka tämän penkityksen jälkeen. Isot minuutit seuraavaan peliin, vastuuta kaikkiin tilanteisiin. Nyt koetellaan sitä, haluaako Corso itse vielä onnistua Ilveksessä.

Joukkueella paineita peluutukseen ei juuri nyt ole, mutta pitää nähdä näitä paria peliä pidemmälle. Corson maksimaalinen taitotaso on edelleen peruspelaajan yläpuolella. Joskus tiukan pelin ratkaisemiseen tarvitaan arvaamattomuutta, jota Corsolta taatusti löytyy - hyvässä ja pahassa.

Strozyk: Ilves katkaisi neljän ottelun tappioputkensa ottelussa, jossa Corso pelasi nelosketjussa ja päätti kaksi vuorokautta myöhemmin Kärppien voittokulun Raksilassa kokonaan ilman Corsoa.

Kallispalkkainen ykkössentteri ei saa yhtäkään pistettä yhdeksässä ottelussa. Joukkue osaa pelityylinsä ja on pelannut potentiaalinsa ylärajalla. Tästä on aika helppo vetää johtopäätöksiä kokeiltavista toimenpiteistä.

Kyllä kaikki jo Corson profiilin tuntevat. Valtavan taitava pelaaja, jonka ongelmat ovat ihan omassa päänupissa. Ei siitä montaa viikkoa ole, kun viittasin entisen ketjukaverin täydelliseen pelaajakuvaukseen. Nyt on taas sellainen huonompi vaihe ja juuri ne olivat perimmäiset syyt sille, että ihan tehokas KHL-pelaaja siirtyi Tampereelle Sveitsin kakkosliigasta.

Raportti: Helpotuksen huokaus
Raportti: Ennätyksellinen voittoputki historiaan
Kuvakooste: Ilves katkaisi Bluesin lennon
Kuvakooste: Kärpät ei voinut Ilvekselle mitään

Ilveksen sota ei yhtä miestä kaipaa.
Ilveksen sota ei yhtä miestä kaipaa.
Kuva © Jarno Hietanen

Mikä käänsi HIFK:n suunnan?

Strozyk: Näin Turusta käsin on helppo vertailla paikalliseen joukkueeseen, jonka suunta ei ole muuttunut mihinkään. Sekä TPS:llä että HIFK:lla oli kauden alkaessa valtava määrä ulkomaalaispelaajia. Sittemmin IFK on antanut kenkää viidelle heistä. Molempien maalivahtiasioista on riittänyt debaattia - IFK potki epäonnistuneen ulkomaalaisensa pois ja huomasi nuoren kasvattinsa pärjäävän vallan hyvin, Turussa Fredrik Norrena loukkaantui ja Ville Hostikka joutui yhtäkkiä oikeasti pelaamaan.

Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä: nämä joukkueet kohtasivat juuri lauantaina. TPS oli harjoitellut maajoukkuetauon ajan kovaa, kun taas Raimo Summanen kuvaili HIFK:n olleen "oikeastaan tekemättä mitään". Yksi joukkue uudistui monella ongelmallisella osa-alueella, toinen ei. Sen seurauksena tai siitä huolimatta HIFK on voittanut tauon jälkeen kuudesta ottelustaan neljä, TPS hävinnyt kaikki viisi. Lauantain keskinäinen ottelu päättyi HIFK:n 3-1-voittoon.

Siinä tulikin pikakatsaus liigajumbon ongelmiin ja nousevan joukkueen taustoihin. Vastatakseni kysymykseen: HIFK on alkanut pelata hallittua ja kärsivällistä jääkiekkoa, jonka terä ei ole ainakaan tylsistynyt Tony Salmelaisen, Rico Fatan ja Brad Thiessenin kaltaisten nimien poistumisesta huolimatta. HIFK on yhä arvaamaton, mutta tunnelin päässä on ehdottomasti valoa.

Wennström: Joukkueen ydin on liimautunut paremmin yhteen ajan, levon ja harjoittelun myötä. En ole vieläkään erityisen vakuuttunut Summasen pelitavasta, mutta ratkaisupelaajat saavat tasaisuutta otteisiinsa, eikä pelin taso heilahtele yhtä paljon illasta toiseen.

Sama joukkue, tiiviimpi ydin. Sillä ollaan äkkiä pudotuspelipaikassa kiinni. Kyllä tämän joukkueen ydin pelata osaa.

Raportti: Ässien vieraspeikolle jatkoa
Raportti: Kärpät jatkoi ennätysmäistä putkeaan HIFK:n kustannuksella
Raportti: HIFK:n paletti pysyi kasassa
Uutinen: HIFK:ssa piipahtanut ruotsalaispuolustaja Björklövenin haaviin
Uutinen: Brad Thiessen ei jatka HIFK:ssa
Uutinen: HIFK-hylkiö palaa Pohjois-Amerikkaan

Onko IFK päässyt yli surustaan?
Onko IFK päässyt yli surustaan?
Kuva © Tomi Hänninen

Joka toinen liigajoukkue tuntuu etsivän sentteriä. Ketkä ovat onnistuneet, ketkä epäonnistuneet hankinnoissaan?

Strozyk: Pudotetaanpa alkuun joukosta joukkueet, joilla kuti on jäänyt hankintojen suhteen pitkälti piippuun, eli HPK ja Jokerit. Sen jälkeen mainitaan Ässät, jonka sentteriosasto näytti niin valtavan lupaavalta, mutta on hiipunut ensimmäisen adventin lähestyessä. Lukko ja Aaron Gagnon - ammattimies näille jäille oikeilla ominaisuuksilla ja Lukon vahva laituriosasto, hyvältä näyttää.

HIFK puolestaan pelaa yllättävän hyvin siihen nähden, että 50% sen top 6 -osaston keskushyökkääjistä on Niko Piiparinen. Se tosin näkyykin siinä, että juuri Piiparisen ketju kerää maalipaikkoja omiin. Jos tuo joukkue mestaruudesta aikoo pelata, on tarvetta Matti Kuparisen täyskäännökselle tai yhdelle lisähankinnalle (McLean, Fata, Elkins, Kuparinen...monesko se nyt olisikaan?).

Kolme ja puoli vuotta sentterikalustonsa kanssa enemmän tai vähemmän tuskaillut TPS on saanut tämän osa-alueen kuntoon, mutta Kai Suikkasen sanoin yhden asian korjaannuttua toinen on pettänyt, kuten sarjataulukkokin osoittaa. Francis Parén, Niclas Luceniuksen ja Tero Koskirannan joukosta pitäisi löytyä kohtuullinen kärki, jonka takana Tapio Laaksolla on jo kapteeniutensa vuoksi kiintiöpaikka puolustavassa roolissa.

Suurin yllättäjä? Kärpät siinä mielessä, että Jari Viuhkola on vihdoin ja viimein pysynyt terveenä ja Ben Maxwell on kuin onkin yltänyt piste per peli -tahtiin. Jälkimmäistä toki selittää se, että sen kummemmin pelillisistä avuista tietämättä uskoisin seinänaapurini tekevän vähintään puoli pinnaa ottelua kohden Juhamatti Aaltosen ketjussa. Pienin yllätys? JYP. Eric Perrin, Miika Lahti, Jonne Virtanen... Kaunista ja eleetöntä.

Wennström: Viime kesän onnistunein ja epäonnistunein siirto oli Tomas Plihalin muutto Tampereelle. Kärpille kyseessä oli helpotus ja Tapparalle riski, jonka tuntuivat tietävän kaikki muut paitsi tamperelaiset. Nyt miehelle mietitään jo uutta seuraa.

En ole kovin huolissani HPK:n ja Jokerien tilanteista. Antti Kerälä oli sopiva piristysruiske Kerhon hioessa kokoonpanoaan. Suurimmat ongelmat olivat ennen taukoa pelaamisessa, eivät materiaalissa, mutta Kerälä ja laitahyökkääjä Teemu Rinkinen ovat istuneet mukaan mainiosti.

Jokerien sentteriosasto taas on Teuvo Teräväisen jälkeen kovin yksipuolinen, ja Teuvokin on ollut vähän turhan suuressa roolissa ilman ykköstason kakkosmiestä. Huonoja joukkueen sentterit eivät missään nimessä ole, mutta Riku Hahl ja Tomi Mäki ovat optimaalisia ainoastaan puolustavassa duunariroolissa.

Se, ettei joukkue ole hankkinut vielä uutta sentteriä, kertoo mielestäni enemmän yleisestä tilanteesta kuin auki olleesta pelaajahankkijan paikasta. Markkinat vain ovat hyvin tyhjät. Pelaajia tippuu tarjolle kunnolla vasta sitten kun KHL:ssä alkavat ovet viuhua kunnolla.

Haastattelu: Sydämessään sentteri, sielultaan voittaja
Kolumni: Ykkössentteristä ongelmalapseksi

Viikon kommentti:

Raportti: Jäähyjä, rangaistuslaukauksia ja runsaasti tunnetta
Kuvakooste: JYP mokasi johtoasemansa - Tapparalle makea kotivoitto

Kauden aiemmat Maanantaijäät:

Viikko 47: Vielä yksi kriisijoukkue
Viikko 43: Kärppä on Gilliesiä armottomampi
Viikko 42: Kerholla ei ole vaihtoehtoja
Viikko 41: Uusi mies liipaisimella
Viikko 40: Ramzi Abidin hermot, kakut ja sakot
Viikko 38: Tampereella on vain yksi joukkue
Viikko 37: Tuomiopäivä
Viikko 35: Poliisijää
Viikko 33: Comeback

» Lähetä palautetta toimitukselle