Jatkoajan maanantaijää, viikko 15: Rauma, teitähän varoitettiin

LIIGA / Artikkeli
Lukko laittaa vielä kampoihin Tapparalle.
Kuva © Anna Ahola - anna.ahola@jatkoaika.com
Taas tuli törkytaklaus, mutta millainen on rangaistus? Onko Jussi Rynnäksen kausi ohi? Lukko ja SaiPa ottivat vihdoinkin voitot, mutta mestarisuosikkien kaataminen edellyttää vielä kolmea lisää. Voiko niin tapahtua? Tänään tutkitaan myös vilkkaan tiedotusviikon kypsyttämiä hedelmiä.

Välieräsarjat ovat jo puolivälissä. Matka kohti Kanada-maljaa on vauhdikas ja toistaiseksi hämmentävän yllätyksetön.

Välierissä kohtaavat runkosarjan neljä parasta ja tällä hetkellä loppuotteluun ovat etenemässä ne runkosarjan kaksi parasta, joiden veikattiin jo elokuussa ratkaisevan mestaruuden kohtalon.

Mielenkiintoisen säväyksen sarjoihin toi lauantain pelipäivä. Molemmat kotijoukkueet kärsivät tappiot SaiPan ja Lukon avatessa voittotilinsä. Näin ollen kumpikin sarja on 2-1-tilanteessa ennen maanantain neljänsiä otteluita.

"Kaikkein herkullisin tilanne olisi nähdä Kärpät selkä seinää vasten"

Kokoonpanojen puolella on syytä tarkkailla Lukon hyökkäystä ja Tapparan pakistoa. Kirvesrintojen tehopakki Nick Bailen nimittäin lanasi Lukon Toni Koiviston. Odotettavissa on lisäsanktioita.

Toisessa sarjassa kiehtova seurattava on Kärppien maalivahtitilanne, sillä runkosarjaa dominoinut Jussi Rynnäs on istunut kaikki seitsemän pudotuspeliottelua vaihtopenkillä.

Välieristä huolimatta Liigassa julkistetaan ensi syksyn joukkueita kovaa vauhtia. Pitkin talvea solmitut sopimukset pääsevät vihdoin päivänvaloon, kun neljästätoista ryhmästä kymmenen valmistautuu jo ensimmäiseen kesäharjoittelujaksoonsa.

Viime viikolla uutisia tuli Jyväskylästä, Hämeenlinnasta, Porista ja Lahdesta. Pelicans julkisti Tomi Lämsän päävalmentajasopimuksen sekä muun muassa ykkössentteri Tyler Redenbachin jatkon. HPK käytti optioita ja vahvisti siten ensi kauden joukkuettaan esimerkiksi tähtipakki Craig Schiralla, sekä hankki maalivahti Joni Myllykosken. Ässät puolestaan palkkasi HPK-sentteri Juha Kiilholman ja JYP Jatkoajan aiemman uutisen mukaisesti Jokerien Markus Hännikäisen.

Bailenin rikoksesta, Kärppien maalivahdeista, välieräsarjojen tilanteista, Lukon tuskista sekä uusimmista sopimusuutisista sivistävät tänään Jatkoajan Liiga-toimituksen päällikkö Matias Strozyk, päätoimittaja Antti Wennström ja Hämeenlinnan-toimituksen Lauri Meriläinen.

Kärppien ja SaiPan sarja kuumeni jo ensimmäisessä ottelussa.
Kärppien ja SaiPan sarja kuumeni jo ensimmäisessä ottelussa.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net

Millaisen rangaistuksen ansaitsee Nick Bailen?

Matias Strozyk: Ne Teemu Nurmen kaksi ottelua riittävät tässäkin.

Bailen luki tilanteen: Lukko oli lähdössä vastahyökkäykseen kahdella kahta vastaan ja Koiviston pyrkimyksenä oli avata puolustussiniseltä keskeltä laitaan. Bailen lähti taklaamaan kiekollista Koivistoa pois, jolloin tuloksena olisi suora kiekonriisto, tai hyökkäys yhdellä yhtä tai Josh Greenistä riippuen kahta vastaan. Niin myös kävi, hyökkäyksestä tuli 1–1-tilanne, jossa Lukon kiekollinen hyökkääjä oli jo valmiiksi heikossa paikassa laidassa.

Ongelma: Bailen luisteli osumahetkeen asti ja taklasi alhaalta ylöspäin, oikeastaan pituuserostakin johtuen, osuen kädellään Koivistoa ilmeisesti leukaan. Mojova isku kahden liikkuvan pelaajan välillä, kuten Koiviston välitön velttouskin kuvastaa.

Ei sikamainen pelaaja, joka kyllä tunnisti tilanteen katsellessaan sitä videotaululta. Ei varmasti vahingoittamisyritys, ei onneksi ihan rajuimpia seuraamuksia. Kahden pelin huili, eli neljä runkosarjaottelua. Ja valtaisa menetys Tapparan hyökkäyspelaamiseen sekä ylivoimaan.

Wennström: Moralisoimatta ja syyllistämättä Bailenia sanon, että tämä vaatii ekstrapelin kahden päälle.

Tämä taklaus osui suoraan päähän. Sen täytyy olla rangaistavampaa kuin ensisijainen osuma olkapäähän, vaikka mukana olisi jopa enemmän vahinkoa.

Jos kyseessä olisi rikoksenuusija tai peräti taparikollinen, kakkua kuuluisi Bailenille enemmän. Nyt Bailenin pitää päästä jäälle viimeistään finaalien alkupuolella.

Meriläinen: Bailenin kokoiselta pelaajalta vaatii jo hieman extraa, että osuu normaalikokoista pelaajaa leukaan.

Vaikka taklaus osuukin päähän, ei se tule kuolleesta kulmasta. Bailen joutuu kuitenkin ponnistamaan reilusti voimaa ylöspäin, jotta niitti on tuntuva. Nyt kävi näin, todella ikävä loukkaantuminen Koivistolle.

Minusta kolmesta neljään ottelua huilia olisi tästä varsin sopiva rangaistus Bailenille, mutta pudotuspelien aiempiin sanktioihin peilatessa kaksi olisi Sampo Liusjärveltä jälleen oikea valinta.

Bailen on ollut koko sarjan ajan Lukon ajokoirien hampaissa. Normaalia pudotuspelikiekkoa, jossa vastustajan vaarallisimpien yksilöiden peliä pyritään horjuttamaan lähes kaikin mahdollisin keinoin. En usko tämän taklauksen johtuneen kuitenkaan erityisesti siitä.

Nyt Lukolla on joka tapauksessa entistä suurempi mahdollisuus kääntää sarjan kulku itselleen suotuisaksi.

Koivisto jätti kaukalon lauantaina pää edellä.
Koivisto jätti kaukalon lauantaina pää edellä.
Kuva © Miikka Jääskeläinen - http://jaakiekko.kuvat.fi

Miksi Lukko on niin suurissa vaikeuksissa Tapparaa vastaan?

Strozyk: Kukaan ei voi sanoa, ettenkö olisi varoittanut. Erikoistilanteet oli pakko-pakko-pakko saada kuntoon, jotta menestyminen välierissä olisi mahdollista.

Miten kävi?

Ottelu 1: 7.23 Olli Palola 1-0 YV, 14.45 Nick Bailen 2-0 YV, 21.11 Kristian Kuusela 3-0 YV. Ottelu 2: 28.40 Kristian Kuusela 2-1 YV, 63.03 Ville Nieminen 3-2 YV.

Lukko tuhosi näissä otteluissa itsensä ottamalla kahteen peliin yli puoli tuntia jäähyjä. Vastassa Tappara, jonka puolivälieräsarjasta jäi päällimmäisenä asiana mieleen juuri roimasti parantunut ylivoimapeli.

Lyhyesti: Lukko päätyi 0–2-tappioasemaan, koska ei kuunnellut varoituksen sanaa. (Lukekaa siis näitä juttuja ja ottakaa opiksenne!)

Wennström: Mielestäni syy oli ensisijaisesti Tapparan nopeudessa. Tappara kontrolloi kiekkoa paremmin ja oli jalalla nopeampi. Tämä lisäsi todennäköisyyksiä sille, että tulee virheitä ja jäähyjä.

Kolmannessa ottelussa Lukon pää oli kuitenkin kylmempi. Kun vielä Ryan Zapolski on kiristänyt otettaan pudotuspelien alkuun verrattuna, ei joukkue ole yhtä tasapainoton hötkyilijä kuin se pahimmillaan on ollut.

Kannustan sarjaennakon tapaan Tapparan jatkavan rohkealla otteella. Nyt tuli yksi takapakki, mutta kiekollisesti aktiivisempana Tappara jauhaa kyllä Lukosta tarvittavat kaksi lisävoittoa.

Varmistelemalla ja passiivisuudella Tappara tarjoaa turhaan Lukolle mahdollisuuksia. Silloin Lukko sitkuu mukana ja Ville Vahalahti hoitaa loput.

Meriläinen: Lukko näyttää valtaosan ajasta siltä kuin se pelaisi käsijarru päällä. Harrastaako Tappara henkistä kahvausta?

Tapparan kärsivällinen jauhaminen näytti saaneen vastustajan takalukkoon, mutta kolmannessa ottelussa Lukon jänne kesti. Zapolski oli erinomainen, vaikka kolmannen erän lopun ratkaisu olikin monien mielestä pelin hengen vastainen.

Tappara kääntää edelleen vastahyökkäykset vaarallisemmin, ylittää keskialueen nopeammin ja jauhaa kärsivällisemmin. Seuraavaksi kuitenkin nähdään Bailenin menetyksen ja vieraskaukalosta ryöstetyn voiton merkitys Raumalla.

Lukko on antanut Tapparalle turhia erikoistilanteita.
Lukko on antanut Tapparalle turhia erikoistilanteita.
Kuva © Jarno Hietanen

Nähdäänkö Jussi Rynnästä Kärppien maalin suulla enää tällä kaudella?

Strozyk: Kärpillä ei ole mitään syytä siirtyä maalivahdista X maalivahtiin Y niin kauan kuin maalivahti X pelaa hienosti puolustavan joukkueen takana paremmin kuin yksikään muu saman liigan maalivahti.

Kyllä Rynnäs vielä tolppien väliin liukuu. Uskon tähän erityisesti lauantaisen tappion myötä. Voittavaa maalivahtia on turha vaihtaa eikä yksittäinen - puolustusvirheestä johtunut - maali tee Tomi Karhusesta lainkaan huonompaa veskaria, mutta nyt Rynnäksen kokeileminen olisi luonnollista. Kärppien pudotuspelit ovat kuitenkin vasta puolessavälissä.

Klišeiden käsikirja neuvoo puhumaan positiivisesta ongelmasta ja korostamaan "yhdessä voitetaan" -asetelmaa. Mutta ei se niin mene ihmisten, joihin myös ammattilaisjääkiekkoilijat kuuluvat - halusivat tai eivät - kanssa. Ihan varmasti Rynnästä kyrsii katsella kauden parhaita hetkiä sivusta.

Ja ihan varmasti hänkin on mahdollisuuden saadessaan timanttinen.

Wennström: Ehkä yksittäisessä ottelussa, mutta paljon pitäisi nyt tapahtua, että Rynnäs siirtyisi taas aloittavaksi vahdiksi.

Karhusen pudotuspelit 2014
Vastustaja Päivä Tulos Torjunta%
HPK 21.3. 3-1 96,43%
HPK 22.3. 1-0 100%
HPK 24.3. 3-2 93,10%
HPK 26.3. 4-0 100%
SaiPa 2.4. 6-2 92,59%
SaiPa 4.4. 3-1 97,22%
SaiPa 5.4. 0-1 95,45%

Kärppien koko kevät ja kausi ovat perustuneet malttiin ja rauhallisuuteen. Dramaattisia muutoksia ei tarvita.

SaiPa on nyt nostanut tasoaan niin paljon, että Kärpät voi joutua aktivoitumaan kiekollisen pelinsä suhteen. Mitään panikointia, herättelyä tai muuta dramatiikkaa en kuitenkaan kristallipallostani näe. En, vaikka SaiPa voittaisi maanantaina.

Meriläinen: Ei.

Rynnäksen peluutus tulisi - loukkaantumisen lisäksi - kyseeseen ainoastaan siinä vaiheessa, jos Karhunen olisi omilla touhuillaan saartanut Kärpät selkä seinää vasten. Sellaista tilannetta ei tänä keväänä enää tule.

Kärppien menestys perustuu siihen, ettei missään tilanteessa tule isoja heilahduksia. Rynnäksen heittäminen tässä kohtaa ei ehkä pelillisesti olisi iso heilahdus, mutta se ei myöskään sopisi Lauri Marjamäen kehittämään menestyksen sapluunaan.

Lauantai oli Karhuselle pudotuspelien ensimmäinen tappio.
Lauantai oli Karhuselle pudotuspelien ensimmäinen tappio.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net

Vieläkö jompikumpi tappiolla olevista välieräjoukkueista nousee rinnalle ja ohi?

Strozyk: Jaksan vielä uskoa Lukkoon.

En välttämättä siihen että etenevät finaaliin, mutta siihen ettei tämä sarja pääty neljässä tai viidessä ottelussa. Ainoa syy tähän oli lauantain koitos, jonka myötä ainakin se viides ottelu varmistui.

Pelillisesti Lukko on ollut tasaviisikoin pääosin pirteä. Sillä on riittänyt pelirohkeutta ja useimmiten kiekkokin on liikkunut ansiokkaalla nopeudella. Ennen lauantaita se oli kuitenkin antanut voittonsa pois jäähyillään.

Hakametsässä meni toisinpäin, ja peli kääntyi raumalaisille nimenomaan vihellysten seurauksena. Enkä tällä nyt tarkoita vain sitä Ryan Zapolskin näkymätöntä luotia (jäähy joka tuli ihan aiheesta), josta tullut ylivoima päättyi ratkaisumaaliin.

Lukko painiskelee odotetun pulman kanssa: Tapparan keskialueen pelaaminen on hyökkääjälle tuskaa. Vaikka kiekko lähtisi nopeasti ylöspäin, saa keskialueen tunnettu muuri Lukon joko hämmentymään tai hätääntymään. Lukolla oli kuitenkin samanlaisia murheita keskialueella jo runkosarjassa, ja silloin pätenyt lainalaisuus koskee myös pudotuspelejä. Nimittäin kun Lukko sinne pääsee ja saa luistimet sekä kiekon liikkumaan hyökkäyspäässä, on Tapparakin ongelmissa.

Kärppien kaatumista en tohdi vieläkään pohtia. SaiPa otti jo sen yhden voiton, jonka heille ennakossamme soin. Edellytykset on vielä toiseenkin vaikkapa kotikaukalossa, mutta kolme neljästä olisi jukurimainen suoritus.

Wennström: Toivottavasti!

Olemme täällä siksi, että pudotuspelit ja jääkiekko yleensä tarjoavat draamaa sekä yllätyksiä. Erityisen herkullista on, jos joukkueeseen katsomatta ratkaisut voidaan ankkuroida selkeästi fiksuihin muutoksiin pelitavassa ja peluutuksessa.

Avainasemassa on reagointi. Painimisen ohella pitää nähdä välillä vähän shakkiakin. Pekka Tirkkonen reagoi upeasti SaiPan ongelmiin lisäämällä kiekkokontrollia ja vähentämällä harppuunaa. Jukka Rautakorpi on mielestäni peluuttanut nyt aktiivisempaa kiekkoa kuin puolivälierissä.

On herkullista, jos Dufva onnistuu pistämään kapuloita noihin rattaisiin. Ja vielä herkullisempaa, jos sitten taas nähdään Rautakorven vastaveto.

Kaikkein herkullisin tilanne olisi nähdä Kärpät selkä seinää vasten. Voi vain olla, että sellaista tilannetta ei tule edes mahdollisissa finaaleissa. Kärpät on edelleen kaikkein vaarallisimman näköinen joukkue ja mestarisuosikki numero yksi.

Meriläinen: Vaikka SaiPan taistelusta ja hurmoksesta saisi kevään upeimman tarinan, en silti usko siihen tippaakaan.

Lähinnä pyhällä pudotuspelihengellä kasassa pysyvä Jussi Markkanen pystyi torjumaan upean voiton lappeenrantalaisille. Temppu pitäisi toistaa vielä kolme kertaa ja mielellään ilman yhtään "välipäivää". Ei tule tapahtumaan, valitettavasti.

Kärppien koneiston kärsivällisyys riittää jauhamaan itsensä yhden taka-askeleenkin jälkeen finaaliin.

Mikäli Lukko voittaa seuraavan ottelun ja Bailen saa odotettua pidemmän kakun, on raumalaisilla elämänsä tilaisuus. En tässäkään tapauksessa jaksa olla posin puolella.

SaiPa kaatuu saappaat jalassa 4-1, Lukko taistelee sarjan kuuden ottelun mittaiseksi.

SaiPa sai kolmannessa ottelussa yliotteen mestarisuosikista.
SaiPa sai kolmannessa ottelussa yliotteen mestarisuosikista.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net

Mikä tuore sopimusuutinen muistetaan vielä tulevaisuudessa?

Strozyk: Syksystä alkaen on pakko pitää silmällä Joni Myllykosken uran viimeistä käännekohtaa.

Alamäki JYPin kulta-ajoista on ollut jyrkkä. Pari vuotta sitten kukaan ei olisi veikannut timanttisen Pekka Tuokkola - Joni Myllykoski -kaksikon torjuvan kiekkoja Liigan pohjalla ja Italiassa. Edellytykset palata entisaikojen tasolle 30-vuotiaana ovat juuri nyt Suomen parhaat Hämeenlinnassa. Kari Lehtosen valmennus ja Juuse Saroksen aisaparina toimiminen ovat Myllykoskelle huippuluokan mahdollisuus.

Toinen kiehtova sopimus oli Juha Kiilholman odotettu siirto Poriin. Kiilholma on monipuolinen sentteri parhaassa peli-iässä ja teki tällä kaudella varsinaisen läpimurtonsa. Mika Niemi, Kiilholma ja Henri Heino ovat kohtalainen sentterikolmikko, joka yhdellä ulkomaalaishankinnalla ja rakentuvalla laiturikaartilla enteilee keskikastin hyökkäyskalustoa.

lähde: JokeritET - YouTube

Wennström: Eero Kilpeläinen heilauttaa ensi talvena mukavasti liigan voimasuhteita pyllylleen. En näe KalPaa minään pelaajamagneettina tällä hetkellä, mutta Kilpeläinen torjuu luottovahtina KalPalle yllättävän monta voittoa.

Luottamus on avainsana. Kilpeläinen on keskittyneenä kova vahti, itseluottamuksen menettäneenä yllättävän räikeitä virheitä tekevä vahti. Nyt tilanne on paljon Jokeriareenaa maltillisempi. Kilpeläisellä ja KalPalla on vain voitettavaa, ei yhtään samalla lailla hävittävää.

Loukkaantumisherkältä Pekka Tuokkolalta tätä tasoa ei voinut lähtökohtaisesti odottaa runkosarjan mittaista siivua, eikä näin myöskään käynyt. 

Meriläinen: Minulle jäi näköjään ulkomaalaiset. Mikäs siinä.

Aloitetaan Lahdesta ja Jordan Smothermanista. Komeat raamit ja komeat lukemat maalisarakkeessa kolmelta edelliseltä kaudelta. Ammattilaisura ei auennut Pohjois-Amerikassa käyntiin toivotulla tavalla, joten jenkki lähti hakemaan vauhtia Euroopasta.

Uskon ja toivon, että isokokoinen maalintekijä onnistuisi. Tanskan pääsarja ja Ruotsin toiseksi korkein sarjataso eivät välttämättä ole ne innostusta herättävimmät kohteet, joista uusia pelaajia fanien eteen kaivetaan. Kaikki on kuitenkin mahdollista, josta päästäänkin toiseen ulkomaalaiseen.

Craig Schiran jatkosopimus on HPK:n kannalta erittäin tärkeä asia. Schira puhui vielä syksyllä maailman kiertelystä, mutta on valmis asettumaan ainakin yhdeksi lisäkaudeksi Hämeenlinnan metropoliin.

Liigan kärkipuolustajia, jonka olkapääleikkaus aikaisin keväällä edesauttaa kuntoutumista täyteen iskuun kauden alkuun. Pitäkää pää ylhäällä sitten siinä siniviivan tuntumassa!

Kauden aiemmat Maanantaijäät:

Välierät: Mahatifot tulevat Lappeenrantaan
Viikko 14: Sakkoa ja kakkua sekä seitsemännet ottelut
Puolivälierät: Aika taidon, työn, toivon ja tahdon
Viikko 12: Hyvää yötä, Helsinki
Villi kortti -kierros: Stadi aloittaa pohjalta
Viikko 11: Kun yksi dynastia horjuu, toinen herää
Viikko 10: Ehkä vika ei olekaan sinussa, vaan minussa
Viikko 8: "Dufva tulee, Dufva tekee, Dufva voittaa"
Viikko 7: Ovista ja ikkunoista
Viikko 6: Jäikö Kuopioon edes kunniaa?
Viikko 4: Tarjoushintoja Turun tähtitukussa
Viikko 3: Pätevyysvaatimuksena maailmanmestaruus
Viikko 2: Vuoden mies
Viikko 52: Mestarisuosikki Lukko ja keltamustat tähdistökentälliset
Viikko 50: #BornaToBeWild
Viikko 49: Paljon melua Juusoista
Viikko 48: Taruolento joka sentterinä tunnetaan
Viikko 47: Vielä yksi kriisijoukkue
Viikko 43: Kärppä on Gilliesiä armottomampi
Viikko 42: Kerholla ei ole vaihtoehtoja
Viikko 41: Uusi mies liipaisimella
Viikko 40: Ramzi Abidin hermot
Viikko 38: Tampereella on vain yksi joukkue
Viikko 37: Tuomiopäivä
Viikko 35: Poliisijää
Viikko 33: Comeback
Kausi 2011-2012

» Lähetä palautetta toimitukselle