Jatkoajan Liigaennakko 2014-15

LIIGA / Artikkeli
Liigan juhlavuosikausi alkaa. Ilman Jokereita, halusit tai et.

Jääkiekkokausi on ovella ja Liiga viettää tulevana kautena juhlakauttaan. 40 vuotta juhlistava suomalaisen jääkiekkoilun korkein sarjataso on kesän aikana kokenut isoja muutoksia. Jokerit siirtyi historiallisesti ensimmäisenä suomalaisseurana naapuriliigaan ja Vaasan Sport nousi kabinettipäätöksellä Liigaan, jossa se on pelannut viimeksi juuri SM-liigan ensimmäisellä kaudella.

Joukkue- ja pelaajaliikenteen ohella muutoksia on tapahtunut myös rakenteissa ja säännöissä. Joustokaukalot ovat saapuneet halleihin kesän aikana ja samalla on siniviivoja siirretty lähemmäs punaviivaa. Kausi lähtee käyntiin 10. syyskuuta kun mestaruusviiri nostetaan Oulussa kattoon Kärppien kotipelissä ja Tapparaa saa kunnian seurata juhlatoimitusta aitiopaikalta.

Onko Kärpät rakentamassa taas dynastiaa? Sulkeutuuko Tapparan ikkuna mestaruuteen viimeistään nyt kokemattoman valmentajan takia? Velmuileeko Risto Dufva Lukon ja Ville Niemisen pöytälaatikkopsykologiallaan vihdoin mestaruuteen? Jatkoaika ennakoi jokaisen joukkueen läpi, poikki ja pinoon. Kannattaa pysyä linjoilla.

Toimituksen arvio sekä joukkue-ennakot

Joukkue-ennakot ovat listattuna alla toimituksen tekemän sarjaennusteen mukaan. Joukkue-ennakot julkaistaan erissä ennen kauden alkua ja kaikki kootaan tähän listaukseen. Sijojen 7-14 joukkueet julkistetaan kaksi päivässä ja sijojen 1-6 joukkueet julkaistaan yksi per päivä.

 

1.

Kärpät | Oulu

Viime kausi: Mestaruus

Uuden dynastian perustukset on valettu Oulussa. Piha on täynnä ensiluokkaista rakennusmateriaalia. Arkkitehti, rakennusmestari ja työmiehet ovat kaikki alansa ehdotonta huippua. Tämä rakennusprojekti ei yksinkertaisesti voi epäonnistua. Edellisen dynastian jälkimainingeissa vuosikausia taapertanut seura käänsi kurssin täydet 180 astetta vain yhdessä kaudessa. Säälipudotuspelien vakiovieraasta tehtiin Suomen mestari vuodessa.
2.

Lukko | Rauma

Viime kausi: Pronssia

Rauman Lukon kausi 2014-2015 on kolmas perättäinen Risto Dufvan valmennuksessa. Kaksi kertaa välierissä Jukka Rautakorven valmentaman Tapparan jyvän alle jäänyt Lukko haluaa nyt Liigan loppuotteluihin hinnalla millä hyvänsä. Lukko ei ole pysynyt muuttumattona Dufvan aikakaudella. Mukana on kuitenkin monta miestä, jotka aloittavat nyt kolmannen kauden Dufvan valmennuksessa. Näille miehille Lukon pelitapa on jo hyvin tiedossa.
3.

TPS | Turku

Viime kausi: 13.

Entisen kestomenestyjän rooli on ollut TPS:lle raskas kannettavaksi. Menestystä on jahdattu joukkueilla, joiden menestyshaaveet ovat perustuneet toiveisiin. Nyt joukkue on rakennettu laadukkaalle pohjalle, jonka ydin koostuu varmoista suorittajista. Toiveiden ja selittelyn aika on ohi. TPS:n on aika palata kärkeen.
4.

Tappara | Tampere

Viime kausi: Hopeaa

Tappara on jäänyt kahdella viime kaudella kirvelevästi finaalisarjan häviäjän rooliin. Jukka Rautakorpi johti Tapparan vastaavassa tilanteessa aikanaan mestariksi. Tämänkertaisen Rautakorven kolmivuotisprojektin yrittää päättää parhaalla mahdollisella tavalla vastuuvalmentajaksi noussut Jussi Tapola. Tällä kertaa ilman Ville Niemistä.
5.

HIFK | Helsinki

Viime kausi: Pudotuspelien 1. kierros

HIFK:lla on alkamassa uusi aikakausi päävalmentaja Antti Törmäsen johdolla. Mestaruutta janoavat helsinkiläisfanit joutuvat todennäköisesti pettymään, sillä uutta nahkaansa luovalta seuralta on lupa odottaa tällä kaudella vain maltillisia tuloksia. Positiivinen puoli tässä on se, että stadissa rakennetaan parempaa huomista aiempaa fiksummin ja harkitummin.
6.

SaiPa | Lappeenranta

Viime kausi: Välierissä

Lappeenrantalaisessa jääkiekkoilussa puhaltaa voimakas myötätuuli. Koko kaakonkulman lätkäsydämet viime kevään huikealla pelaamisellaan kaapannut SaiPa jatkaa positiivisella tiellä kohti kolmatta peräkkäistä pudotuspelipaikkaa. Pronssitappio jätti kiiltävää tavoiteltavaa.
7.

Blues | Espoo

Viime kausi: Puolivälierät

Viime kaudella kuudenneksi sijoittunut Blues aloittaa toisen kautensa Jyrki Ahon johdolla. Joukkue tulee varmasti taistelemaan samaan tapaan kuin vuosi sitten.
8.

JYP | Jyväskylä

Viime kausi: Puolivälierät

Vuosina 2009 ja 2012 mestaruuden voittanut JYP lähtee ennakkospekuloinneissa kauteen 2014-15 kaukaa todellisten mestarisuosikkien takaa. Julmasti materiaaliltaan heikentynyt JYP joutuu etsimään menestymisen edellytyksiä nimilistojen ulkopuolelta. Joukkueesta lähtivät muun muassa Ossi Louhivaara, Max Wärn, Jyrki Välivaara, Yohan Auvitu, Kristian Näkyvä, Brian Salcido ja kulttihyökkääjä Jonne Virtanen.
9.

Pelicans | Lahti

Viime kausi: Puolivälierät

Uusi valmennus ja uusia pelaajia, omia kasvatteja ja tuttuja konkareita. Pelicans kamppailee alkavalla kaudella maltillisesti uudistetulla, mutta viime kautta raikkaammalla joukkueella. Pudotuspelipaikka on silti tiukassa. Viime kaudella ailahtelevasti pelannut lahtelaisnippu siirtyi keväällä valmennuksellisesti 2010-luvulle, kun Hannu Aravirta vaihdettiin Tomi Lämsään.
10.

Ässät | Pori

Viime kausi: 12.

Lyhyessä ajassa voi tapahtua paljon. Lähtö syksyyn 2014 olisi suorastaan katastrofaalinen ilman kevään 2013 mestaruutta. Saavutettu taloudellinen hyvä pitää kuitenkin nenän vedenpinnan yläpuolella. Länsirannikon punanutut sukelsivat tylysti heti mestaruuden jälkeisellä kaudella. Tällä kerralla Ässät on pakon edessä, virheistä on opittava. Menneen kaivelu ei auta ketään. Siksi uusi, mutta kuitenkin tuttu päävalmentaja Pekka Rautakallio on lähinnä puhunut matkasta, joka joukkueella on edessään.
11.

HPK | Hämeenlinna

Viime kausi: Puolivälierät

Viime kevään erittäin positiivisissa merkeissä päättänyt HPK pyrkii jatkamaan virettään tällä kertaa kokonaisen kauden verran. Urakka ei ole helppo. Upeaan nousuun runkosarjan päättänyt ja pudotuspeleissä hyvin esiintynyt HPK sai keväällä paikallisen yleisön palaamaan Rinkelimäen lehtereille surkean alkukauden jälkeen. Kaupungissa elettiin tovi oranssia huumaa, josta nauttivat niin pelaajat, valmentajat kuin fanitkin. Nyt pitäisi päästä pudotuspeleihin ilman sitä, että kynsiä pureskellaan loppukauteen osuvan kymmenen pelin voittoputken varassa.
12.

KalPa | Kuopio

Viime kausi: 14.

KalPa on ollut parin viime kauden ajan syöksykierteessä. Alamäen tasoittajaksi palkattiin Pekka Virta, jonka päävalmentajaura Kuopion ulkopuolella ei ole ollut ruusuilla tanssimista. Savossa toivotaan vanhan liiton uuteen kukoistukseen. Koko organisaatiossa uskotaan Virran palauttavan seuran "pelillisen identiteetin", niin kuin urheilutoimenjohtaja Kimmo Kapanen muotoili keväällä seuran tiedotteessa. Identiteetin kulmakiviksi Kapanen mainitsi liikkuvan ja energisen taitokiekon.
13.

Ilves | Tampere

Viime kausi: 11.

Uusi kausi ja uusia pelaajia, mutta paljon samaa kuin viime kaudella. Ilves on Tuomas Tuokkolalle hyvin sopiva ryhmä, jossa ei ole suuria tähtiä eikä egoja. Jotain tärkeää kuitenkin puuttuu. Ilves joutuu pitkän kauden aikana tekemään valtavasti työtä maalien eteen. Uhkana on, että tasaiset ottelut kääntyvät usein niukoiksi tappioiksi.
14.

Sport | Vaasa

Viime kausi: Mestiksessä

Kohta on uuden kauden ja uusien kujeiden aika. Vaasan Sportin viime kauden puihinveto on menneen talven lumia ja nyt on aika keskittyä upouuteen sarjaan. Nyt jos koskaan vaasalaisilla on mahdollisuus näyttää närhen munat koko Suomelle ja osoittaa, että tämä paikka tuli ansaittua. Sportille povataan jumbosijaa neitsytmatkalla eikä syyttä. Mitä odottaisit joukkueelta, joka ennen sarjanousua sijoittui Mestiksessä viidenneksi? Mutta tehty on tehty ja nyt on keskityttävä olennaiseen. Sport on väistämättä jokaisessa ottelussa altavastaajana, jopa kotiotteluissaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle