Jatkoajan KHL-ennakko 2016-17

KHL / Artikkeli
Viime kaudella Gagarin Cupin vei Metallurg Magnitogorsk, mutta palaako herruus tänä vuonna läntisen konferenssin puolelle?

KHL-kausi 2016-17 potkaistaan käyntiin maanantaina, ja ennakko-asetelmat vaikuttavat todella kiinnostavalta. Mukaan sarjaan hyppää kiinalainen Kunlun Red Star, jossa pelaa tukku suomalaishuippuja. 

Sarjan suurimpiin voittajasuosikkeihin lukeutuvat tutut Pietarin SKA ja hallitseva mestari Metallurg Magnitogorsk, ja etenkin SKA:n rosteri on hurja. Kovimpia haastajia ovat muun muassa Moskovan TsSKA ja Salavat Julajev Ufa. 

Myös suomalaisjoukkue Helsingin Jokerit on vahvistunut viime kaudesta ja lähtee uuden päävalmentajansa Jukka Jalosen johdolla haastamaan sarjan kärkijoukkueita toden teolla. Jokereiden mielenkiintoisimpia uusia nimiä ovat AHL:n parhaaksi pelaajaksi valittu Bryan O'Neil ja uusi maalivahti Ryan Zapolski.

Koko sarjan ylivoimaisesti mielenkiintoisin uusi nimi on pitkän NHL-uran jälkeen kotimaahansa palannut Pavel Datsjuk, joka tulee varmasti herättämään kiinnostusta kaikkialla, minne Pietarin SKA kaudella matkustaa. 

Suomalaispelaajia on tälläkin kaudella mukana KHL:ssä totutun paljon. Erityisesti uusi joukkue Kunlun Red Star on haalinut yli ketjullisen verran kotimaamme kovia kiekkoilijoita, kuten Tomi Karhusen ja Anssi Salmelan. Mielenkiintoinen on myös kaukoidässä pelaava Amur Habarovsk, jossa pelaavat Kristian Kuusela, Juha Metsola ja viime kaudella Liigassa loistanut Teemu Ramstedt.

Toimituksen arvio sekä joukkue-ennakot

Alapuolella ovat joukkue-ennakot konferensseihin jaoteltuina toimituksen tekemän sarjaennusteen mukaan. Joukkue-ennakot julkaistaan erissä ennen kauden alkua ja kaikki kootaan tähän listaukseen.

Itäinen konferenssi

1.

Metallurg Magnitogorsk

Viime kausi: Mestari

Hallitseva mestari on voittanut kolmen edellisen kauden aikana Gagarin Cupin kahdesti. Metallurg onnistui löytämään kevään finaalisarjassa keinot monien ihaileman ja melko selkeänä ennakkosuosikkina sarjaan lähteneen TsSKA:n pelitavan sotkemiseen. Teräskaupunkina tunnetussa Magnitogorskissa tehdään todella hyvää työtä vuodesta toiseen joukkueen rakentamisessa.
2.

Salavat Julajev Ufa

Viime kausi: Konferenssifinaalissa

Ufan reilun miljoonan asukkaan kaupungista, Baškortostanin tasavallan pääkaupungista tulee yksi KHL:n kestomenestyjistä. Syyskaudella jopa KHL:n viimeisenä käyneen seuran kurssi kääntyi päävalmentajan vaihdon ja puolustuksen vahvistamisen jälkeen jyrkkään nousuun.
3.

Avangard Omsk

Viime kausi: Konferenssivälierissä

Avangardin menestys on ollut KHL:n pudotuspelien historiassa varsin vaatimatonta, kun sen kausi tuntuu päättyvän kerta toisensa jälkeen konferenssin välierissä. Sattumallakin on toki osansa, kun otanta on niin pieni.
4.

Ak Bars Kazan

Viime kausi: Konferenssipuolivälierissä

Tatarstanin mahtiseura on pudotuspelimenestyksellä mitattuna KHL:n historian menestynein seura. Kaksi historian ensimmäistä Gagarin Cupin voittoa napannut seura on pelannut neljästi konferenssin finaaleissa. Viime kausi päättyi karmeaan pettymykseen pudotuspelien avauskierroksella, kun vihreässä derbyssä Salavat pudotti Ak Barsin ulos erittäin monivivahteisessa sarjassa.
5.

Sibir Novosibirsk

Viime kausi: Konferenssivälierissä

Erinomaisena kotijoukkueena tunnetulla Sibirillä on todella äänekkäät, fanaattiset ja uskolliset kannattajat. Novosibirskin hornankattila onkin todella vaikea paikka vierailijoille hakea täydet pisteet. Viime kaudella seura jäi 30 kotipelin aikana vain neljästi ilman pisteitä ja oli itäisen konferenssin selkeästi paras kotijoukkue.
6.

Neftehimik Nižnekamsk

Viime kausi: Konferenssipuolivälierissä

Kaikessa hiljaisuudessa suurempien valokeilojen takana hyvää työtä joukkueen rakentamisen kanssa tekevä Neftehimik onnistui viime kaudella pääsemään pudotuspeleihin. Se sijoittui itäisessä konferenssissa kahdeksanneksi ja päätyi vain pisteen Barysin edelle runkosarjan loppusijoituksissa.
7.

Traktor Tšeljabinsk

Viime kausi: 10. (itä)

Vielä kaudella 2012-13 finaaleissa pelanneen kiekkohullun Tšeljabinskin kaupungin KHL-seura on vaeltanut yössä viimeiset kolme kautta, joiden aikana se on jäänyt kahdesti pudotuspelien ulkopuolelle. Erinomaisen runkosarjan lopun pelannut seura oli viimeisen viidentoista pelin otannalla itäisen konferenssin paras seura, mutta loistava loppu ei riittänyt enää pudotuspelipaikkaan heikosta kauden ensimmäisestä puoliskosta johtuen.
8.

Avtomobilist Jekaterinburg

Viime kausi: Konferenssipuolivälierissä

SKA:n kanssa kahden vuoden sopimuksen tehnyt Pavel Datsjuk väläytteli haluaan päättää pelaajauransa kasvattiseurassaan Avtomobilistissa. Se nähdään mahdollisesti kahden vuoden päästä. Mitä se tekisikään seuralle ja koko kaupungille, jos Datsjuk palaisi pelaamaan viimeisen kautensa Jekaterinburgiin.
9.

Barys Astana

Viime kausi: 9. (itä)

Kazakstanin KHL-seura Barys Astana on käytännössä Kazakstanin maajoukkue vahvistettuna muutamalla erinomaisella ulkomaalaisella. Tämä tarkoittaa sitä, että se elää vahvasti erinomaisen ykkösketjunsa tehoista.
10.

Admiral Vladivostok

Viime kausi: Konferenssipuolivälierissä

Viime kauden positiivisimpiin yllättäjiin kuului todella ennakkoluulottomasti ja rohkeasti pelannut Aleksandr Andrijevskin valmentama Admiral. Päävalmentaja Andrijevski jatkaa seurassa viime kauden erikoisesta episodista huolimatta.
11.

Amur Habarovsk

Viime kausi: 12. (itä)

Viime kaudella pienellä budjetilla tuttuun tapaan operoinut Amur ei onnistunut etenemään historiansa toista kertaa KHL:n pudotuspeleihin. Itäisen konferenssin kolmanneksi viimeiseksi jääneen joukkueen eduksi on kuitenkin sanottava, että se pystyi pitämään pelit todella vähämaalisina - usein myös vieraskentillä koviakin joukkueita vastaan.
12.

Red Star Kunlun

Viime kausi: -

Kiinasta puhaltaa uusia tuulia KHL:n suuntaan, kun pikavauhtia kasattu Red Star Kunlun aloittaa ensimmäisen kautensa. Suomen kielen taitavan Vladimir Jursinovin valmentama joukkue on rakennettu vahvasti suomalaispelaajien varaan.
13.

Lada Toljatti

Viime kausi: 13. (itä)

Euroopan pisimmän ja runsasvetisimmän joen, Volgan, varrella sijaitseva Toljattin kaupunki tunnetaan yleisesti autokaupunkina. Toljattista kotoisin oleva jääkiekkoseura Lada on päässyt neljän KHL-kautensa aikana vain kertaalleen haistelemaan pudotuspelien ilmapiiriä.
14.

Jugra Hanty-Mansijsk

Viime kausi: 11. (itä)

Kaukaa Länsi-Siperiasta alle 100 000 asukkaan Hanti-Mansijskin kaupungista tulee yksi sarjan neljästä siperialaisseurasta, jonka kotikaupunki on asukasluvultaan selvästi koko sarjan pienin.
15.

Metallurg Novokuznetsk

Viime kausi: 14. (itä)

Sarjan jumboksi jäänyt Metallurg Novokuznetsk tunnetaan joukkueena, jossa nuoret lahjakkuudet pääsevät kantamaan isoa vastuuta. Metallurg on Vitjazin lisäksi toinen KHL-seura, joka ei ole koskaan pelannut sarjan pudotuspeleissä, vaikka molemmat ovat olleet mukana alusta lähtien.

Läntinen konferenssi

1.

SKA Pietari

Viime kausi: Konferenssifinaalissa

KHL:n rikkain seura on haalinut kesän aikana kasaan sellaisen tähtisikermän, jota ei ole KHL:ssä koskaan aiemmin nähty. Paljon kertoo sekin, että monen SKA-pelaajan taso riittäisi NHL:ään - johtotähtenään yksi kaikkien aikojen parhaista ja kokonaisvaltaisimmista venäläispelaajista - Pavel Datsjuk. Seura on monilta puitteiltaan NHL-tasoa.
2.

TsSKA Moskova

Viime kausi: Finaalissa

Kaksi kertaa peräkkäin runkosarjan voittaneen TsSKA:n mestaruushaaveet kaatuivat Metallurg Magnitogorskia vastaan katkerasti ratkaisevassa seitsemännessä finaalissa. Toissa kaudella SKA oli parempi konferenssifinaaleissa.
3.

Lokomotiv Jaroslavl

Viime kausi: Konferenssipuolivälierissä

Vain kahden pisteen päähän runkosarjan voittaneesta TsSKA:sta jäänyt seura on vahvistunut kesän aikana entisestään, minkä myötä Petri Kontiolan tähdittämä Lokomotiv lukeutuu kauden suurimpiin mestarisuosikkeihin.
4.

Jokerit

Viime kausi: Konferenssipuolivälierissä

Viime kauden hyvä runkosarja vaihtui pettymykseen pudotuspeleissä, joten tällä kaudella jokerijoukkue ja fanit odottavat taatusti menestystä myös pudotuspeleistä. Joukkue on uudistunut voimakkaasti, mutta sekoittaako muutos joukkuetta, vai oliko se välttämätön menestyksen saavuttamiseksi, nähdään vasta monen kuukauden kuluttua.
5.

Dinamo Moskova

Viime kausi: Konferenssivälierissä

Kaksi kertaa KHL:n voittaneen Dinamo Moskovan kausi oli kaksijakoinen. Kauden ensimmäinen puolisko oli pelillisesti kaukana loistavasta, mutta loppukaudesta uuden päävalmentajan alaisuudessa seuran peli nousi niin korkealle tasolle, että se loi toivoa jopa finaalipaikasta. Farmiseurasta päävalmentajaksi Harijs Vitolinsin tilalle vuodenvaihteen tienoilla palkattu Sergei Oreškin sai joukkueen erinomaiseen lentoon.
6.

Torpedo Nižni Novgorod

Viime kausi: Konferenssivälierissä

Sääntöjen rajamailla ajoittain pelannut ja likaiseenkin peliin syyllistynyt Torpedo sijoittui runkosarjassa läntisen konferenssin seitsemänneksi. Pudotuspelien avauskierroksella nähtiin pieni yllätys, kun todella kuumaksi nousseessa ottelusarjassa pahasti siipirikkoisen Jokerien kausi päättyi Torpedon käsittelyssä. TsSKA:ta vastaan Torpedo jäi puolestaan jalkoihin läntisen konferenssin välierissä.
7.

HK Sotši

Viime kausi: Konferenssipuolivälierissä

Sarjassa kolmanneksi eniten pisteitä menneellä kaudella Jokerien ohella kerännyt HK Sotši on kokenut kesän aikana paljon muutoksia, kun erityisesti puolustus on mennyt uuteen uskoon. Kotiedun pudotuspeleihin saaneen seuran kausi meni yläkanttiin odotuksiin nähden, mutta pelaajamateriaaliltaan ja valmennusosaamisen puolesta joukkue on jälleen selvästi pudotuspeliainesta.
8.

Dinamo Minsk

Viime kausi: 9. (länsi)

Toissa kaudella upeasti runkosarjassa läntisen konferenssin viidenneksi sijoittunut valkovenäläisseura jäi viime kaudella kokonaan pudotuspelien ulkopuolelle. Seuran vakiokokoonpano on puoliksi Valko-Venäjän maajoukkuepelaajia ja puoliksi laadukkaita ulkomaalaisvahvistuksia. Ulkomaalaiskalustoa on uusittu kesän aikana, mutta seuralla vaikuttaa olevan kokonaisuudessaan kasassa todella hyvät ulkomaalaispelaajat, joista osa on saanut Valko-Venäjän kansalaisuudenkin.
9.

Slovan Bratislava

Viime kausi: Konferenssipuolivälierissä

Vahvan kauden jälkimmäisen puoliskon pelannut slovakialaisseura venyi lopulta viimeisenä joukkueena läntisen konferenssin pudotuspeleihin. Fanaattisista kannattajistaan tunnettu seura sai kovimman mahdollisen haasteen pudotuspeleissä, kun se sai vastaansa runkosarjan voittaneen TsSKA:n.
10.

Spartak Moskova

Viime kausi: 11. (länsi)

Spartak muistetaan aina seurana, jossa legandaarinen maalivahti Dominik Hasek pelasi pelaajauransa viimeiset pelit kaudella 2010-11. KHL:ään välivuoden jälkeen takaisin palannut erittäin perinteikäs moskovalaisseura jäi pudotuspelien ulkopuolelle neljännen kerran peräkkäin. Päävalmentajana jatkavan German Titovin joukkojen epätasaiset otteet veivät pudotuspeliviivan lopulta 12 pisteen päähän. Toisaalta pistemäärä oli lopulta hyvin lähellä odotettua.
11.

Medveščak Zagreb

Viime kausi: 10. (länsi)

KHL:ssä pelaa tulevalla kaudella kaksi joukkuetta, joiden kokoonpano on täynnä ulkomaalaisvahvistuksia: seurat ovat kroatialainen Medvescak ja uusi tulokas Kiinasta, Red Star Kunlun. Kiinalaisesta kannattajakulttuurista ei ole vielä näytteitä KHL:ssä, mutta Medveščakin kotipeleissä laulut raikaavat ja tunnelmaa riittää vuonna 1972 rakennetussa Dom Sportova -areenassa.
12.

Vitjaz Podolsk

Viime kausi: 13. (länsi)

KHL:ssä pelaa tulevalla kaudella 29 joukkuetta, joista ainoastaan Vitjaz, Metallurg Novokuznetsk ja uusi tulokas Red Star Kunlun eivät ole koskaan pelanneet sarjan pudotuspeleissä. KHL:n ensimmäisinä vuosina Vitjazin tavoite oli lähinnä teloa mahdollisimman monta vastustajan pelaajaa gooneja vilisevillä joukkueillaan.
13.

Dinamo Riika

Viime kausi: 12. (länsi)

Latvialaisen kiekkoilun lippulaiva Dinamo Riika on tehnyt KHL:n ensimmäisinä kausina isoja urotekoja kentällä. Kaudella 2009-10 se lähetti pudotuspelien avauskierroksella läntisen konferenssin voittaneen SKA:n laulukuoroon. Dinamon viime vuodet ovat olleet selkeästi mollivoittoisia, niin katsojalukujen kuin joukkueen menestyksenkin suhteen.
14.

Severstal Tšerepovets

Viime kausi: 14. (länsi).

Severstalin kaudesta ei suuria voitu ennakkoon odottaa, mutta vain kolme pistettä sarjajumbo Metallurg Novokuznetskia isompi pistesaalis oli silti selvästi alakanttiin.

» Lähetä palautetta toimitukselle