Jari Sailio – matkalle huipulle

LIIGA / Artikkeli
Hämeenlinnan Pallokerhon reilun viidentoista vuoden takainen slogan toteutui aikoinaan nopeammin kuin kukaan osasi uskoa. Nyt silloisen huipulle nousun takuumiehenä toiminut Teppo Kivelä on mukana tuomassa huipulle erittäin lupaavaa laiturilahjakkuutta – Jari Sailiota.

Hyvinkäältä Hämeenlinnaan viime kaudeksi siirtynyt 17-vuotias Jari Sailio on räväkkä maalintekijätyyppi, joka kuuluu ikäluokkansa ehdottomiin huippuihin. Tällä kaudella Sailio on pelannut erinomaisesti HPK:n A-junioreiden joukkueen ykkösketjussa ja on ollut mukana myös kaikissa alle 18-vuotiaiden maajoukkueen turnauksissa.

Normaalisti ”häkkipäät” eli ikänsä puolesta vielä B-junioreihin kelpaavat pelaajat eivät A:n sarjassa kovin vastuullisissa rooleissa vielä ole. Sen sijaan Sailio ja hänen ketjunsa keskushyökkääjä Petteri Wirtanen ovat pitäneet paikkansa Kerhon ykkösketjussa koko kauden ajan, vaikka joukkueessa on SM-liigan pelaajiakin mukana ollut.

Viime kausi Sailiolta kului vielä B-junioreiden SM-sarjassa, jossa pisteitä kertyi yli pinna per ottelu –tahdilla. Sailion vastuullinen rooli jo 17-vuotiaana HPK:n A-nuorten joukkueessa kertoo nuorukaisen potentiaalista. Vikkelä, mitään pelkäämätön ja suhteellisen taitava laitahyökkääjä on kovassa nousussa urallaan.

– Sailiolla on hyvä luonne, räiskyvä ja räväkkä. Hyvä maalintekijä, joka tekee hyvällä asenteella koko ajan töitä, luonnehti Sailiota hänen valmentajansa Teppo Kivelä.

Ahmoista Kerhoon

Kuten niin moni muukin nuori lupaava jääkiekkoilija, joutui Sailio tekemään vaikean päätöksen jo 16-vuotiaana. Kiekkoilijan uran kannalta paras ratkaisu oli vaihtaa seuraa ja siirtyä Hämeenlinnaan pelaamaan. Vaikka Hyvinkäälläkin olisi tarjolla Mestis-kiekkoa, niin tie SM-liigaan, ja ehkä ylemmäskin, vaikuttaa monen nuoren jääkiekkoilijan mielestä liian pitkältä muilta kuin liigapaikkakunnilta.

– Viime kauden pelasin jo B:ssä täällä. Ajattelin, että täällä on hyvä kehittyä ja saan peliaikaa. Kun halusin vielä jatkaa jääkiekkoa tosissani, niin kyllä sieltä piti vaihtaa, Sailio kertoi siirtonsa syitä.

– Täällä kuitenkin pelataan liigaa, pelaajana kehittyminen on täällä parempaa.

Siirto Kerhon paitaan tiesi kuitenkin jokapäiväistä reissaamista kodin ja jäähallin välillä. Moottoritie välillä Hämeenlinna–Hyvinkää on ehtinyt puolentoista vuoden aikana tulla tutuksi. Vaatimukset nuorille pelaajille ovat todella kovat, kun ajatellaan, että lähes kaikki vapaa-aika kuluu harjoitusten tai otteluiden parissa – tai matkoilla niihin.

– Onhan se vaikeaa, joutuu istumaan autossa joka päivä tunnin. Siihen on kuitenkin tottunut, joten ei se hirveästi haittaa, Sailio kertoi reissamisen ongelmista.

Tulevaisuus omissa käsissä

Tällä kaudella Sailio on muutaman ottelun ajan käynyt auttamassa erinomaisesti omassa sarjassaan menestynyttä HPK:n B-juniorijoukkuetta. Otteet B:n sarjassa ovat suvereeneja, kun taas A:n liigassa vastassa on kolme vuotta vanhempia pelaajia, joilla voi olla paljon jo liigakokemustakin. Sailio kuitenkin on ehdottomasti kovemmassa sarjassa pelaamisen kannalla.

– A:ssa on kuitenkin paljon kovempaa peli. Siinä on todella iso ero B:n sarjaan mielestäni, Sailio kommentoi.

Omista tulevaisuuden suunnitelmistaan Sailio ei vielä kovin tarkasti osaa kertoa, mutta nuorukaisella on selvästi kova halu päästä urallaan eteenpäin. Vikkelässä laiturissa on tosiaankin potentiaalia roppakaupalla, ja mikäli kehitys jatkuu samalla käyrällä kuin parin viime kauden aikana, niin todennäköisesti HPK:n paidassa nähdään liigapeleissäkin Sailion nimi mieluummin ennemmin kuin myöhemmin.

– Pääsisi nyt vaan kehittymään tässä mahdollisimman paljon, ja sitten jossain vaiheessa vaikka vähän haistelemaan liigan meininkiä. Vaikka sitten Mestiksessä jossain välissä ja sitä kautta liigaan, Sailio kertoi toiveistaan.

Yksi toiveista ainakin toteutuu, ja jopa ennakoitua nopeammin. Joulutauon aikana HPK:n liigajoukkueen vastuuvalmentaja Jukka Jalonen ottaa ryhmänsä mukaan muutamia lupaavimpia junioripelaajia A:n joukkueesta. Sailio ja ketjukaveri Wirtanen pääsevät myös mukaan kokeilemaan menoa astetta kovempien poikien seurassa.

Sailion pelityyli on todella räväkkä ja suoraviivainen. Vaikka hänen roolinaan onkin ykkösketjun maalintekijä, niin silti hyvinkääläisnuorukainen ei jätä yhtäkään taklausta väliin missään tilanteessa. Myös luistelunopeus ja ketteryys lukeutuvat Sailion vahvuuksiin, ja onkin mielenkiintoista seurata miten 17-vuotias pojankoltiainen pärjää jatkossa miesten seurassa.

– Olen sellainen uurastaja, puurtaja. Luistelu on yksi vahvimmista puolista. Parannettavaa olisi selvästi käsissä, ne ei ole mitkään velhokädet. Kaikissa osa-alueissa on tietysti vielä tässä vaiheessa kehitettävää, Sailio kertoi omista vahvuuksistaan ja heikkouksistaan.

Suurimmalle osalle jääkiekkoilijoista joulun aika on yksi harvoista hengähdystauoista pitkän kauden aikana. Näin ei kuitenkaan ole kaikkien parhaimpien pelaajien kohdalla, jotka valitaan pukemaan Suomen edustusnuttu päälleen. Sailion joulunpyhät vierähtävät Kanadassa, kun Suomen alle 18-vuotiaiden maajoukkue on mukana Viking Cupissa. Huhtikuussa edessä lienee mitä todennäköisimmin taasen reissu Valko-Venäjälle, sillä Sailio on yksi vahvimmista ehdokkaista MM-kisajoukkueen laituriosastolle.

– Niistä peleistä saa aina paljon itseluottamusta lisää. Pääsee mukaan koviin peleihin, vaikka ero A:n otteluihin ei ehkä kuitenkaan niin suuri ole, Sailio korosti maajoukkuepelien henkistä merkitystä.

» Lähetä palautetta toimitukselle