ILV - IFK
LUK - HPK
SAI - JUK
SPO - PEL
WSH - SJS 2.00
OTT - ARI 2.30
CHI - NYI 3.30
CGY - CAR 4.00
EDM - DET 4.00

Janne Niskalasta kuukauden pelaaja

LIIGA / Artikkeli
Lukon ja Jokereiden itsenäisyyspäivän kamppailu alkaa kotijoukkueen pelaajan palkitsemisella. Maamme 86. syntymäpäivän lisäksi illan ottelussa juhlistetaan Lukon nuoren puolustajan Janne Niskalan valintaa SM-liigan marraskuun kuukauden pelaajaksi.

Marraskuun aikana Janne Niskala pelasi kahdeksan ottelua ja kokosi niissä kahdeksan tehopistettä. Hän teki viisi maalia ja antoi kolme maaliin johtanutta syöttöä. Plusmiinus-tilastossa hän oli koko liigan paras saldollaan +7. Niskala oli jäällä 11 kertaa kun Lukko teki maalin, ja hän joutui todistamaan vastustajan maalin syntyä lähietäisyydeltä vain neljästi.

Palkinnoksi Jääkiekkolehden ja SM-liigan kuukauden pelaaja saa pronssipatsaan, joka on kopio Kanada-maljan pelaajista, ja BMW 325i Coupe –urheiluauton kuukaudeksi käyttöönsä.

SM-liigan kuukauden pelaaja palkittiin ensimmäisen kerran syyskuussa 1993. Historian ensimmäinen kuukauden pelaaja oli Lukon Mika Alatalo. Lisäksi Lukon pelaajalle kunnia on osunut lokakuussa 1994 (Boris Rousson), tammikuussa 1995 (Jarmo Kuusisto), joulukuussa 1999 (Tom Draper) ja viimeksi joulukuussa 2001 (Petri Vehanen).

Janne Niskala nousi Lukon vakiokokoonpanoon Omat pojat –projektin ensimmäisellä kaudella. Tuolloin Lukkoa luotsannut Ismo Lehkonen istutti Niskalan joukkueen ykkösketjun taakse Jaakko Harikkalan pakkipariksi. Niskala sai kentällä varsin vapaat kädet rakentaa peliä isokokoisen ja kovaotteisen Harikkalan varmistaessa nuoren rämäpään nousut. Virheitäkin tuli, mutta niin tuli tehopisteitäkin. Niskala esiintyi kauden aikana 12 kertaa myös maajoukkuepaidassa.

Viime kaudella Niskala sai rinnalleen monessa liemessä keitetyn paluumuuttajan Toni Porkan, jonka oletettiin auttavan nuorta pariaan kehittymään entistä paremmaksi. Käden murtuminen syyskaudella Kärppien Antti Aarnion taklauksessa pilasi kuitenkin Niskalan kauden ainakin osittain. Hän ei pystynyt samanlaiseen pistetehtailuun kuin vuotta aikaisemmin. Porkka-Niskala-parin työnjakokin kehittyi enemmän siihen suuntaan, että Porkka dominoi kenttää ja Niskalalle jäi varmistava rooli.

Kuluvaan kauteen Janne Niskala pääsi valmistautumaan terveenä, ja se on näkynyt myös kentällä. Itseluottamus on palannut, ja pistepussi on karttunut tasaiseen tahtiin. Jukka Rautakorven tulo Lukon peräsimeen ei ainakaan vähentänyt Niskalan vastuuta. Rautakorpi peluuttaa tasaisesti neljää ketjua täysillä viisikoilla pelattaessa, ja Niskala pelaa joka toista vaihtoa. Kakkospakkiparissa hän luutii viime kauden parinsa Porkan kanssa, nelosen takana hänen kanssaan pelaa edelliskaudelta tuttu Harikkala.

Lisäksi Niskala hyökkäävänä puolustajana saa luonnollisesti paljon vastuuta ylivoimapelissä. Niskalasta Lukko onkin saanut ensimmäisen todellisen viivapelotteensa sitten Joni Lehdon ja Robert Nordmarkin päivien.

» Lähetä palautetta toimitukselle