Jakob Chychrun - varaustilaisuuden suurin ryöstö?

NHL / Artikkeli
Jakob Chychrun on tullut NHL:ään ryminällä.
Kuva © Getty Images
Jakob Chychrun varattiin viime kesän NHL:n varaustilaisuudessa vasta 16. pelaajana, vaikka vielä vuosi sitten hän oli ennusteissa ikäluokkansa ehdotonta kärkeä. Chychrunin NHL-ura on kuitenkin lähtenyt käyntiin vakuuttavasti.

Viime kauteen lähtiessä Jakob Chychrunia ennustettiin vuoden 2016 varaustilaisuuden kakkosvaraukseksi ohi Patrik Laineen ja Jesse Puljujärven. Kausi OHL-seura Sarnia Stingin ja Kanadan maajoukkueen paidassa ei mennyt odotusten mukaisesti ja siitä syystä hän putosi lopulta aina 16. varaukseksi.

Pelkistä puolustajista hänet varattiin vasta viidentenä - edelle menivät Olli Juolevi, Mihail Sergatšov, Jake Bean ja Charlie McAvoy. Chychrunista tuli kuitenkin ikäluokkansa ainoa puolustaja, joka sai vakiinnutettua paikan NHL-seurassaan jo heti ensimmäisellä kaudellaan.

Matka kohti varaustilaisuutta

Boca Ratonissa, Floridassa syntyneen Chychrunin matka ammattilaiseksi on vaatinut uhrauksia. Paikkakunnalla ei jääkiekkoa pelattu ja siksi Chychrun joutui lentämään viikoittain Michiganiin, jossa pelasi Little Caesarsissa. Hänen valmentajanaan toimi urallaan 262 NHL-ottelua pelannut isä Jeff Chychrun. 

− Tunnen oloni hyvin onnekkaaksi, että sain kasvaa Floridassa ja silti minulla oli mahdollisuus pelata jääkiekkoa, Chychrun kertoi The Globe and Mailin haastattelussa helmikuussa.

− Tiesin jo nuorella iällä jääkiekon olevan sitä mitä haluan tehdä. 

Kaudeksi 2013-14 Chychrun muutti Kanadaan pelaamaan GTMMHL-juniorisarjaa Toronto Jr. Canadiensin paidassa. Hän teki 29 ottelussa 16 maalia ja yhteensä 43 tehopistettä ja tätä kautta ovet junioriliiga OHL:ään avautuivat.

Chychrun pelasi ensimmäisen OHL-kautensa Sarnia Stingin paidassa kaudella 2014-15. Tuolloin 17-vuotias puolustaja teki 42 ottelussa tehot 16+17. Kausi loppui ennenaikaisesti olkapäävamman takia ja näin ollen muun muassa OHL-pudotuspelit jäivät häneltä sivu suun. Hän oli siitä huolimatta ehdolla vuoden tulokkaaksi, puolustajaksi sekä merkittävimmäksi pelaajaksi.

Vuoden 2015 kesä meni vammasta toipuessa ja näin ollen Chychrun joutui lähtemään uuteen kauteen ilman sen suurempia valmistautumisia. Toisella juniorikaudellaan hän pelasi OHL:ssä 62 ottelua tehoin 11+38. Chychrun valittiin Kanadan alle 20-vuotiaiden maajoukkueleirille, mutta itse kisoihin hän ei selviytynyt.

Alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa Chychrunilta odotettiin suuria, mutta hän ei pystynyt täyttämään odotuksia. Chychrun teki seitsemässä ottelussa tehot 1+3 ja hänen edustamansa Kanada jäi turnauksessa ilman mitalia, kun se hävisi pronssiottelussa Yhdysvalloille rumin 10−3-lukemin.

188-senttisen ja 93-kiloisen Chychrunin osakkeet olivat laskussa varaustilaisuuden lähentyessä. Arvostetun jääkiekkotoimittaja Bob McKenzien viimeisessä listauksessa kanadalainen oli tippunut jo 13. sijalle.

Itse varaustilaisuudessa putoaminen vain jatkui. 16. varausvuorolla alkoi tapahtua. Detroit Red Wingsin omistama varausvuoro siirtyi kaupassa Pavel Datsjukin 7,5 miljoonan dollarin sopimuksen kylkiäisenä Arizona Coyotesille. Ja vihdoin varmasti ikuisuudelta tuntunut odottaminen oli ohitse. Chychrun saapui liikuttuneena lavalle ja sai pukea Coyotesin paidan päällensä ensimmäistä kertaa.

Unelmasta tuli totta.
Kuva © Getty Images

− En voisi olla onnellisempi liittyessäni Coyotesiin, Chychrun kertoi varaustilaisuuden jälkeen NBCSN:n haastattelussa.

− Joukkue oli ympyröitynä listalleni. Kun joukkue tekee kaupan päästäkseen ylemmäs ja saadakseen varattua sinut, se tarkoittaa että sinut todella haluttiin. Se on hyvin erityistä minulle ja perheelleni.

"Man on a mission"

Chychrun saapui tulokasleirille itseluottamusta uhkuen. Hän ilmoitti välittömästi tavoitteekseen päästä pelaamaan NHL:ään jo tänä syksynä. Leirillä hän vakuutti kaikki erityisesti luistelutaidoillaan.

Tuli harjoitusleirin aika. Chychrunille annettiin harjoituspeleissä paljon vastuuta ja hän käytti sen hyödykseen. Hänen pelinluku- ja luistelutaitonsa olivat sitä luokkaa, ettei OHL:ään palaaminen tullut enää kysymykseenkään.

15. lokakuuta Chychrunin unelmasta tuli totta. Hän pääsi pelaamaan ensimmäisen NHL-ottelunsa Philadelphia Flyersia vastaan. Ottelussa hän nappasi myös uransa ensimmäisen syöttöpisteen huiman yksilösuorituksen jälkeen. Vauhti ei ole hidastunut - tähän mennessä Chychrunin vyöllä on 15 NHL-ottelua ja tehot 1+3. Parhaimmillaan hän on kellottanut peliajaksi yhdessä ottelussa 23.39 minuuttia. Hän on saanut peliaikaa ylivoimalla, alivoimalla sekä ottelun ratkaisevilla hetkillä. Tämä on hyvin harvinaista herkkua 18-vuotiaalle.

− Häntä ei pelota mikään, Coyotesin päävalmentaja Dave Tippett sanoi AZCentralin haastattelussa.

− Hän on täällä pelaamassa. Hän on luottavainen, että pystyy tekemään työnsä ja pelaa sen mukaisesti. Hän on itsevarma; hänen pelissään on vielä hieman virheitä, mutta ne eivät johdu yrityksen puutteesta.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana Chychrunin lisäksi 18-vuotiaana yli yhdeksän NHL-ottelua pelanneita puolustajia ovat vain Aaron Ekblad (81), Noah Hanifin (79), Luke Schenn (70), Zach Bogosian (47) ja Luca Sbisa (39). 

Pelkän NHL-paikan saaminen 18-vuotiaana puolustajana on hurja saavutus, mutta Chychrunin saaman vastuun suuruus heti alkukaudesta on aivan uskomatonta. Hän näyttää jäällä jo nyt siltä, että olisi pelannut liigassa jo useamman kauden. Moni NHL-joukkue katuu varmasti jo nyt sitä, että antoi Chychrunin valahtaa ohitseen. 

» Lähetä palautetta toimitukselle