Jääkotkat - Diskos 7-2 (1-1,3-1,3-0)

MESTIS / Artikkeli
Karsintasarja jatkuu Mestiksen karsintasarja jatkui kauniina kevätpäivänä Uudessakaupungissa. Illan vastustaja oli tuttu Diskos Jyväskylästä. Runkosarjassa Jääkotkat oli voittanut kaksi peliä, pelannut yhden tasan ja hävinnyt yhden, joukkueitten kohtaamisissa. Ennakolta tiedettiin odottaa kovaa luistelua jyväskyläläisiltä ex-Jääkotka Reeti Sahlstedtin johdolla.

1-1

Ennen avauskiekon putoamista yksi asia järkytti hieman kotikatsomoa. Päätuomarina kentälle
luisteli Tommy Grönlund, joka oli jäänyt kotiyleisön mieleen (negatiivisesti) edellisellä
vierailullaan viime kaudella. Edellisessä pelissä tuomarina oli ”vihreä” Aleksi Rantala, joka
onneksi selviytyi kunnialla ottelusta. Katsomossa ihmeteltiin sitä, että eikö näihin tärkeisiin
ratkaisupeleihin saada ”ennakolta hyväksi tunnustettuja” tuomareita. Nythän heitä pitäisi olla
liigatasolta asti vapaana, kun käynnissä ei ole kuin pudotuspelejä. Jos ei ole pelaajilla virheisiin
varaa näissä peleissä, ei myöskään tuomareilla ole varaa vääriin tuomioihin.
Itse peli alkoi - kuten odotettua - kovalla vauhdinpidolla. Erä oli hienokseltaan Jääkotkien hallintaa.
Ehkä siitä syystä, että Jääkotkilla oli vaarallisemmat maalintekopaikat ja hyökkäyskuviot hieman
selkeämpiä kuin Diskoksella. Jäähyjen (kakkosten) osalta Diskos voitti tämän erän 2 minuutilla. Jäähyistä osa oli
helpon tuntuisia ja kuten tavallista - pahemman näköisiä tilanteita jäi viheltämättä. Kumpikaan
joukkue ei onnistunut ylivoimalla maalintekoon. Jääkotkat sai yrittää jopa 1.35 kahden miehen
ylivoimalla maalin tekoa, mutta Diskoksen kolmen miehen puolustus peitti hyvin laukaisupaikat.
Kotijoukkue yritti ehkä hieman mielikuvituksettomasti kiekkoa Ville Vähäsalon taakse maskin ja
puolustajan laukauksen kautta. Aivan ylivoimien lopulla Jari Hyvärisellä oli tyhjä maali edessä,
mutta puolustajan maila ehti löysän vedon eteen.

Maalinteon pelissä aloitti kotijoukkue. Erän puolivälin tienoilla Sami Suominen antoi kiekon laidalta Mika
Julkusella, jonka rannelaukaus toimitti kiekon vastustamattomasti Vähäsalon hanskakäden puolelta
maalin ylänurkkaan. Diskoksen tasoitus tuli erän lopulla kun Riku Renko pääsi
maalinedusruuhkasta nostamaan kumilaatan maalin kattoon. Tilannetta edelsi Diskoksen hyvä
painostus kotijoukkueen alueella.

3-1

Toinen erä alkoi heti räväkästi kotijoukkueelta. Ensimmäisestä hyökkäyksestä heti terävä laukaus,
jonka Vähäsalo koppasi hanskaansa. Syntyneessä aloituksessa Mikä Julkunen voitti kiekon ja Sauli
Seikkula lämäsi Jääkotkat 2-1 johtoon. Jääkotkien Mikko Hännisen ja Diskoksen Lauri Selänteen
jäähyjen aikana Reeti Sahlstedt jäi vapaaksi maalin eteen ja Juha Hanhikosken syötöstä Sahlstedt
tasoitti pelin. Neljällä neljää vastaan pelatessa liukkaasti luisteleva Diskos oli vaikea pideltävä
Jääkotkille ja tulostakin siis syntyi. Erän vanhetessa joukkueitten peli alkoi selvästi muuttua
rumemmaksi. Ei jäänyt Jääkotkatkaan pekkaa pahemmaksi, mutta Diskoksen pelaajat käyttivät
mailaa välillä aika surutta miehen estämiseen. Tästä ei pelaajia oikeastaan voi syyttää,
päätuomarilla ei yksinkertaisesti ollut peli halussa. Linjatuomarin piti välillä käydä ilmoittamassa
hänelle, että vihelläpäs jäähy, kun äsken tapahtui rike. Grönlund koetti ottaa peliä haltuun
kutsumalla joukkueitten kapteenit Toni Ronkaisen tekemän 3-2 johtomaalin jälkeen puhutteluun.
Peli rauhoittui onneksi tämän jälkeen ja pahempaa teurastusta kentällä ei nähty. Jari Hyvärinen
lisäsi ukilaisten johdon kahteen maalin kolmisen minuuttia Ronkaisen osuman jälkeen. Diskos ei
tästä lannistunut, ja kuin esimerkkinä muille erän lopulla, Reeti Sahlstedt loi pahoja tilanteita Matias
Valavuon nenän eteen heti jäähyltä päästyään. Valavuo torjui lähentelyt välillä vähän onnellakin,
mutta vikkelästi mies liikkui maalin nurkalta toisella kiekkojen eteen. Tämäkin erä oli lievästi
Jääkotkien hallitsema, vaikka Valavuolle kertyikin muutama torjunta virkaveljeä enemmän. Tai
tottakai kertyi, Vähäsalon taaksehan meni kokonaista kolme komeroa.

3-0

Kolmanteen erään Diskos vaihtoi maalivahtia, Tero Kujala luisteli vahdiksi. Vähäsaloa ei
takaiskuista voi syyttää. Kyllä Diskoksen puolustus oli se musta lammas kentällä, päästämällä
Jääkotkien hyökkääjät vapaisiin paikkoihin. Tätä erää pelattiin 13 minuuttia ilman, että
punalamppu syttyi kummassakaan päässä. Diskoksella oli koko ajan vimmattu yritys päällä ja aina
kun Sahlstedt ketjuineen oli kentällä, pahoja pyörityksiä syntyi Jääkotkien maalille. Laukauksia sateli myös todella runsaasti. Valavuo ja puolustajat
pelasivat uhrautuvasti joukkueen eteen. Ehtipä Valavuo tehdä komean kuperkeikankin maalinsa suulla, palaten heti
nopeasti torjunta-asentoon.
Jos oli Sahstedt vauhdissa, tuntui mies käyvät myös aika kuumana. Suu kävi lähes koko ajan ja oli lähes ihme ettei kaveri saanut käytösrangaistusta.
Erän ensimmäinen maali syntyi ajassa 53.38, kun Sami Suomisen kova jääveto lurahti muuten hyvin pelanneen Kujalan längistä sisään. Lopullinen niitti
tuli kolmisen minuuttia myöhemmin, kun laidalla karvannut Rami Kaupinsalo löysi Mika Julkusen.
Julkunen ajoi kokemuksen tuomalla rauhallisuudella maalin eteen, haki laukaisupaikan puolustajan
ohi ja nosti kiekon Kujalan mailakäden puolelta maalin ylänurkkaan. Hyvissä ajoi ennen erän
loppua Kujala luisteli pois maaliltaan. Diskoksen pyristelyä yhden miehen ylivoimalla kesti vielä
hetken, mutta Topi Riutta teki kaikille selväksi kuka pelin voittaa lyömällä kiekon tyhjään
jyväskyläläismaalin.

7-2

Pelin tempo oli yhtä pirteä, kuin oli hallin ulkopuolella kaunis kevätsääkin. Ja kelpasi siinä
ukilaisten hymyillä kilpaa auringon kanssa pelin jälkeen. Edes päätuomarikaan ei onnistunut
pilaamaan ottelua, vaikka välillä pahalta näyttikin.

Diskokselle kaikki kaikessa tuntuu olevan ketju Sahsltedt - Renko - Janne Kallioinen. Vauhtia
riittää vaikka muille jakaa, mutta fyysisyydessä he jäivät Jääkotkille jälkeen. Edelleenkin
Diskoksen heikko kohta tuntuu olevan voiman puute. Jääkotkatkaan ei mikään muskelijoukkue ole,
mutta Diskokselle se pärjää hyvin. Vauhdinpidossa oli sitten taas ukilaisten puolustus kovilla.
Tänään liukkaat laiturit sentään onnistuttiin ainakin osittain pysäyttämään ja viimeisenä lukkona oli
mainiosti pelannut Valavuo maalilla. Hänelle kertyi peräti 21 torjuntaa kolmannessa erässä.
Tosiasia on kylläkin, että osa vedoista oli helppoja, mutta kaikki lasketaan tilastoihin.

Valavuon ohella onnistujia olivat Mika Julkunen (2+1) ja Sami Suominen (1+2). Puolustajista Sauli
Seikkula teki tehot 1+1 ja puolustuspäänkin pelaaminen sujui pahemmitta virheittä. Anteeksi
annettakoon Diskoksen 2-2 tasoitusmaali. Lari Virtanen otti hyvin miestä. Ja jos joukkue voittaa
7-2, niin kaikkihan silloin hyvin pelasivat.

Diskoksen paras osa oli juuri em. Sahlstedtin vitja. Vähäsalo oli maalivahdeista ehkä sittenkin
parempi. Hän ei vaan saanut kenttäpelaajilta tarpeeksi tukea.

Jääkotkista parhaana palkittiin Mika Julkunen ja Diskoksesta Riku Renko. Päätuomari oli välttävä
ja ehkä hieman liian tukevassa kunnossa.