Jää-Kotkat uhkaa Ahmoja vain näennäisesti

MESTIS / Artikkeli
Mestiksen karsintarajalle jäi loppukierroksille vielä hieman jännitystä, kun Uudenkaupungin Jää-Kotkat otti hienon vierasvoiton TuTosta juuri ennen taukoa. Ero Ahmoihin ja suoraan säilymiseen kaventui neljään pisteeseen. Katselmus joukkueiden päätosohjelmaan paljastaa kuitenkin, että Kotkien mahdollisuudet haastaa Ahmat tosissaan ovat melko pienet.

Mestiksen karsintaviiva on valtakunnan jääkiekkoilullisesti korkeatasoisin raja, jossa pelataan ihan tosissaan – jos ei aivan elämästä ja kuolemasta, niin ainakin ensi kauden sarjapaikasta. Neljä kierrosta ennen runkosarjan päättymistä viivan eri puolilla ovat neljän pisteen välein Hyvinkään Ahmat ja Uudenkaupungin Jää-Kotkat. Kun jaossa on vielä kahdeksan pistettä kummankin joukkueen otteluissa, ei joukkueiden järjestys ole vielä ristillä varustetussa rakennuksessa ääneen kerrottu.

Jää-Kotkien uskoa karsintojen välttämiseen lisää taukoa edeltävän kierroksen vierasvoitto Turussa pudotuspelijoukkue TuTosta. Suorituksen arvoa nostaa se, että yhdeksän ottelua voitotta tahkonneilla uusikaupunkilaisilla oli matkassa ainoastaan 14 kenttäpelaajaa. Näistäkin puolet oli puolustajia, joten hyökkääjiä oli vain kaksi kokonaista ketjua.

Ahmat hävisi ennen olympialaisia kovakuntoiselle KooKoolle, mutta aihetta paniikkiin Hyvinkäällä ei ole. Joukkue on viime talven tapaan kerännyt pisteitä joulun jälkeen lähes samaa tahtia pudotuspelijoukkueiden kanssa, ja kotonaan Ahmat on jäänyt pisteittä viimeksi tammikuun alussa Jukureita vastaan. Vertailussa Jää-Kotkiin Ahmoilla on etunaan myös 24 osumaa parempi maaliero. Nykyisten sääntöjen mukaan tasapisteissä ratkaisee nimenomaan maaliero eikä uusintaottelua pelata, joten käytännössä Jää-Kotkat tarvitsisi viisi pistettä Ahmoja enemmän loppukaudesta.

Ahmojen loppuohjelma

KJT (k), ke 27.2.

Etukäteen tasainen paikalliskamppailu. Harjoitusottelut mukaanlukien kaksikko on kohdannut toisensa kauden aikana viidesti, ja tuloksena on aina ollut kotivoitto. Voitto tietäisi Ahmoille käytännössä varmaa sarjapaikkaa ensi kaudelle ja nostaisi hyvinkääläisjoukkueen tasapisteisiin KJT:n kanssa. Kuudetta kauttaan maan toiseksi ylimmällä sarjatasolla pelaava Ahmat on tähän mennessä sijoittunut aina naapuriseuraansa huonommin.

TuTo (k), pe 1.3.

Heti perään kauden viimeinen kotiottelu. Pitkälti samat sanat kuin edelliseen peliin, eli hyvät mahdollisuudet voitolla varmistaa sarjapaikka. Pudotuspelien kotietua tavoitteleva TuTo on KJT:tä tasokkaampi ryhmä, mutta kotijäällä toki Ahmojen voitettavissa sekin.

Sport (v), la 2.3.

Viikon kolmas ottelu on Ahmoille etukäteen ajatellen vaikein. Pisteitä tuskin on luvassa, etenkään jos joukkue on sarjapaikkansa jo varmistanut. Edellisellä Vaasan-vierailullaan Ahmat haki pisteet tuloksella 1-3, mutta sen jälkeen Sport on hävinnyt kymmenestä kotipelistään vain yhden. Härkäviikon päättävät vieraspelit ovat olleet Ahmoille vaikeita, ja vaikka joukkue saisikin neljä kentällistä jalkeille, samaan yltänee myös isäntäryhmä.

Diskos (v), ke 6.3.

Ottelu, joka on Ahmoille täysin voitettavissa, jos sillä vielä jotain merkitystä on. Joukkueiden aiemmat kohtaamiset ovat päättyneet hyvinkääläisryhmälle maalein 5-1, 7-1 ja 7-1, joten tasoero on selvä. Diskos lähti sarjatauolle 14 ottelun tappioputkessa, ja putki saattaa olla tähän otteluun lähdettäessä jo 17 pelin mittainen. Kotijoukkue varmasti mielii voittoa ennen kauden päätavoitettaan, karsintoja.

Jää-Kotkien loppuohjelma

Jukurit (v), ke 27.2.

UJK:n toinen vierailu lyhyen ajan sisällä Mikkeliin. Lähtökohdat melko selvät: sarjajohtajan ja Jää-Kotkien tasoero on niin suuri, että mikä tahansa muu tulos kuin kotivoitto olisi suuri yllätys. Jukurit kompuroi ennen taukoa Forssassa varmistettuaan sitä ennen runkosarjavoiton, mutta selvä tappio ja olympiatauko palauttanevat Jukurit totutulle tasolleen.

K-Vantaa (v), pe 1.3.

Toinen vaikea matkapeli Kotkille, joskin edellinen vierailu Valtti-areenalla päättyi Kiekko-Vantaan eduksi vain yhdellä maalilla. Vantaalaisyhdistelmän materiaali on laajempi ja tasokkaampi, ja Kiekko-Vantaa on voittanut kaikki aiemmat kohtaamiset. Kotijoukkueen motivaatio saattaa olla hienoinen kysymysmerkki pudotuspelejä odotellessa, vaikka runkosarjan toinen sija onkin vielä tavoitettavissa.

Diskos (v), la 2.3.

Kotipeleistään lähes kaikki pisteensä kerännyt jumbo kohtaa itsensä poislukien sarjan heikoimman vierasjoukkueen. Ottelu, jossa motivaatiotekijät näyttelevät suurta roolia. Ilman yllätyspisteitä edellisistä matkapeleistä Kotkat on jo varma karsija. Joukkueiden edellisessä Jyväskylän ottelussa Diskos herkutteli viime hetkien osumilla peräti neljän maalin voiton, mutta kotonaan UJK on vienyt pisteet 3-1.

KalPa (k), ke 6.3.

Runkosarjan päätöskierroksen peli, joten motivaatiolla on suuri merkitys tässäkin pelissä. Etu on yleensä kotijoukkueella, jos ottelun merkitys on pieni sarjatilanteen takia, sillä kotiyleisön edessä halutaan harvoin hävitä. Aiemmista peleistä pisteet tasan 3-3.

Yhteenveto

Ahmoilla on kaksi etukäteen tasaista kotipeliä ja runkosarjan päättävä matkapeli, johon Ahmat lähtee suosikkina, mikäli se vielä pisteitä tarvitsee. Vähintään kahden pisteen saalistaminen vaikuttaa todennäköiseltä, joten UJK ei pystyne uhkaamaan hyvinkääläisryhmän suoraa säilymistä. Jää-Kotkille neljäkin pistettä olisi vaikean loppuohjelman takia hyvä saavutus.

» Lähetä palautetta toimitukselle