Italia kotikisoista kohti uutta nousua

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Kun Italian maaperällä edellisen kerran pelattiin arvokisakiekkoa, onnistuivat saapasmaan miehet saavuttamaan kuudennen sijan. Vuosi oli tuolloin 1994. Paljon on vettä sen jälkeen Po-joessa virrannut, mutta kotikisoista Italia lähtee hakemaan uutta nousua kiekkoilulleen.

Tuolloin 12 vuotta sitten Italian kiekko eli huippuhetkiään. Maan liigassa oli aiempina vuosina pelannut NHL-tähtiä Jari Kurrista lähtien sekä useita Euroopan sarjojen huippupelaajia, kuten Risto Jalo. Kahden passin kanadalaiset olivat vielä nuoria poikia ja kotikisat innostivat.

info

Italian joukkue kisoissa
[lue lisää]

Nyt tilanne on kuitenkin toinen. Vaikka joukkueessa on edelleen useita yli kolmekymppisiä pelaajia, on Italia myös lähtenyt nuorentamaan ryhmäänsä.

Ironisinta kyllä, joukkueen tunnetuin jäsen on päävalmentaja Michel Goulet. Urallaan NHL:ssä 1089 ottelussa 1152 pistettä tehnyt Goulet on ryhmänsä kanssa tiukan paikan edessä. Kotiyleisö vaatii menestystä, vaikka joukkueen materiaali ei siihen annakaan myöden. Vain kahta pelaajaa lukuun ottamatta koko ryhmä pelaa Italian omassa liigassa ja se tulee näkymään joukkueen otteissa kentällä.

Kahdeksatta kertaa olympiakiekossa mukana olevan Italian joukkueessa on myös suomalaisille tuttuja pelaajia. Joukkueen ykkösvahtina häärää takavuosina Tapparan riveissä torjunut Jason Muzzatti, joka Italian suurseuroihin lukeutuvassa Bolzanon joukkueessa. 36-vuotiaan Muzzattin takana toisena maalivahtina hääräilee todellinen piru, Günther Hell. Muzzattin lisäksi suomalaisille voi Italian aiemmista arvokisavisiiteistä olla tuttu paikallinen ”Raipe”, Lucio Topatigh. ”Ylämaan haukka”-lempinimeä totteleva 40-vuotias Topatigh osallistuu uransa neljänsiin olympiakisoihin.

Puolustuksen kärkinimi on ainoa Pohjois-Amerikassa kiekkoileva Robert Nardella, joka on tällä kaudella UHL:n Rockford IceHogsin riveissä pelaamassaan 26 ottelussa tehnyt kolme maalia ja antanut 19 maalisyöttöä. Hyökkäyksessä Italia nojaa pitkälti viime keväänä MM-kisojen 1. divisoonan peleissä loistaneisiin Mario Chitarroniin sekä Giorgio De Bettiiniin. Syytä onkin, sillä viime kevään paras pistemies Dino Felicetti on syystä tai toisesta poissa kisoista. Unohtaa ei myöskään sovi aikanaan kolme NHL-otteluakin pelannutta Jason Cironea, joka juuri ennen kisojen päätöstä täyttää 35 vuotta. Siitä huolimatta mies on tälläkin kaudella pelannut Serie A:n Asiagossa piste per ottelu tahtia.

Keväällä MM-kisojen pääsarjaan paluunsa tekevä Italia on näissä karkeloissa todellisen statistin osassa. Yksikin piste olisi pitkään yhdessä leireilleelle joukkueelle kuin lottovoitto. IIHF:n rankingin sijalla 18 majailevalle Italialle edes vuoristoleireistä ei uskalla luvata apua, pistepussi ei tule näissä kisoissa karttumaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle