Italia järjesti turnauksen ensimmäisen jättiyllätyksen

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Kaikissa ennakkoarvioissa Italian piti olla MM-kisojen heittopussi ja Latvia laskettiin kuuluvan kisojen keskikastiin. Toisin kävi, sillä Italia meni jatkoon ja Latvia putosi karsintasarjaan.

Italia johti ottelua kokonaiset 28 sekuntia. Se riitti, sillä vaikka Latvia tuli nopealla maalilla tasoihin, Italia ryhdistäytyi ja nousi voittoon ja kiinni jatkopaikkaan.

Se oli tulos, jota kukaan ei osannut odottaa Italialta. Maata ei ole totuttu pitämään menestysjoukkueena MM-kisoissa. Saapasmaalla ei ole edes varsinaista jääkiekkoliittoa, vaan jääkiekko kulkee samassa liitossa muiden jääurheilulajien kanssa.

Vaikka maa on parhaimmillaan ollut MM-kisoissa puolivälierissä, jääkiekon suosio on Italiassa ollut pidempään alamaissa. Maassa on kuitenkin 76 jäähallia, mutta ainoastaan reilut 7000 rekisteröitynyttä pelaajaa. Potentiaalia siis olisi menestykselle, jos innostusta vain löytyisi.

Siksi voitto Latviasta oli maalle elintärkeä. Joukkue tiesi mihin pystyi ja oli valmistautunut siihen.

– Me halusimme todistaa koko kiekkoilevalle maailmalle, että osaamme pelata ja ansaitsemme paikkamme täällä, voittomaalin syöttänyt Andre Signoretti myhäili ottelun jälkeen.

– Tiesimme, että Latvia on äärimmäisen kova joukkue, mutta meillä oli aseet voittoon.

Kahden ottelun valmistautuminen

Italian joukkueessa on edelleen paljon eri puolilla maailmaa pelaavia kiekkoilijoita. Osa pelaa maan pääsarjassa ja osa muissa eurooppalaisissa sarjoissa. Sarjojen tauot ovat eri aikoihin ja ne päättyvät eri aikoihin. Siksi valmistautumisaika turnaukseen on ollut lyhyt.

Alkusarjan aiemmat ottelut olivat Italialle pelkkää valmistautumista tulevaan. Italia tiesi rajansa ja tiesi, että tämä ottelu tulisi olemaan se ratkaiseva koitos.

– Osa meistä ei ole ollut yhdessäkään maajoukkueturnauksessa kauden aikana ja olemme olleet yhdessä vasta pari viikkoa. Kaksi edellistä ottelua olivat rakennuspaloja, joiden aikana tutustuimme toisiimme ja hitsaannuimme yhteen joukkueeksi, Signoretti analysoi.

Voiton avaimet kylvettiin Sveitsi-ottelussa. Avausottelussa Ruotsia vastaan Italia oli täydellinen vastaantulija, mutta kaikkien yllätykseksi joukkue piti Sveitsiä tiukilla. Se hävisi naapurimaalleen vain maalilla.

– Pelasimme hyvin Sveitsiä vastaan ja se antoi uskoa siihen, että voimme voittaa Latvian, päävalmentaja Micky Goulet totesi ottelun jälkeen.

Puolustaja Signoretti kuuluu niiden italialaisten joukkoon, joiden syntymämaa on Kanada. Nuoruutensa pohjoisamerikkalaisissa kaukaloissa viilettänyt 28-vuotias Signoretti pelasi useamman kauden Italian liigassa, mutta edusti viime kaudella Herningin joukkuetta Tanskan pääsarjassa.

Nyt mies pääsee pelaamaan viime kauden joukkuekavereitaan vastaan, kun Italia kohtaa jatkolohkon päätösottelussa Tanskan. Sitä ennen vastassa on vielä Suomi ja lohkon avausottelussa isäntämaa Venäjä.

– Olemme katsoneet kaikki Venäjän pelit ja heillä on erinomainen joukkue. Paljon tähtiä. Se on hieno haaste meille, meidän on pelattava hyvin yhteen, Goulet kommentoi.

Viime keväänä ensimmäistä kertaa muutaman vuoden tauon jälkeen A-sarjassa esiintynyt Italialle A-sarjapaikan saavuttaminen oli päätavoite. Se tavoite on nyt saavutettu.

– Meillä ei ole jatkossa lainkaan paineita. Lähdemme vain kiusaamaan isompiamme, Signoretti lupaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle