Itävalta - kolmen ottelun kisat?

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Itävallan tehtävä pian alkavissa Salt Laken olympialaisissa ei ole kadehdittava. Joukkueen pitäisi selvittää kova alkulohko voittajana päästäkseen jatkopeleihin maailman parhaitten pelaajien kanssa. Tehtävä tulee olemaan luokkaa erittäin vaikea.

Itävalta on ollut usein mukana MM-kisoissa, pelatakseen vain alkusarjassa yhden ns. kuoleman pelin ja näin välttää A-sarjasta putoaminen. B-sarjasta nouseminen olisi todellakin enemmän kuin vaikeata. Itävalta kuuluu pieniin kiekkomaihin. Maan seurajoukkueissa pelaa paljon ulkomaalaisia, eikä omien pelaajien tason nosto käy kädenkäänteessä. Tähän samaan ongelmaan päädyttiin naapurimaa Sveitsissä jo 1990-luvulla ja nyt Sveitsin jääkiekkoilun taso on selvässä nousussa. Suurin osa Itävallan pelaajista tulee maan omasta liigasta. Muutama mies pelaa ammatikseen Saksan DEL-liigassa. Pari miestä on löytänyt palkkapussinsa Ruotsin Elitserienistä. Peräti 4 miestä pelaa Pohjois-Amerikassa; AHL:ssa tai yliopiston joukkueissa.
Joukkuetta johtaa jälleen Ron Kennedy, joka on valinnut lähes samoja pelaajia mukaan kuin edellisinä vuosina, johtotähtenä maalivahti Reinhard Divis.

Maalivahdit

Ykkösvahtina on edelleen Reinhard Divis. Mies pelasi viime kaudella Ruotsin Elitserienin Leksandissa ja siirtyi sen jälkeen suuren veden taakse, St. Louisiin. Divis on pelannut kuitenkin koko ajan farmijoukkue Worcester Ice Catseissa, sillä St. Louisissa pelaavat herrat nimeltä Fred Brathwaite sekä Brent Johnson. Näiden maalivahtien ohittaminen ei ole helppoa. Hyvänä päivänä Divisin taakse on todella vaikea tehdä maalia.
Muut maalivahdit joukkueella ovat Claus Dalpiaz ja Michael Suttnig. Molemmat miehet pelaavat Itävallan sarjassa joukkueensa ykköstorjujina. Divisin seura päästää miehen olympialaisiin ja näin ollen maalivahtiosasto on kunnossa. Etukäteen ajatellen Divis pelaa kaikki joukkueen pelit ja aivan selkeä ykkösmaalivahti.

Puolustus

Puolustus koostuu kokeneista pelaajista. Perusnelikko Hohenberger, Lavoie, Searle ja Ulrich on valmentajan luottoporukka. Uusia miehiä on kuitenkin tulossa. Mm. 25-vuotias Gerhard Unterleggauer on nousemassa hyväksi kiekolliseksi puolustajaksi. AHL:ssä pelaava Andrè Lakos on varmasti myös Kennedyn odotuslistalla. Tosin peruspelaaja Lakos on, sillä pisteet eivät AHL:ssä päätä huimaa.
Itävallan puolustus on aika isokokoinen sekä hyvin aggressiivinen. Kun taidot eivät riitä kaikkia maita vastaan, otetaan käyttöön voima. Tämä näkyy usein jäähypenkin täyttymisessä, sillä kaikki keinot otetaan käyttöön, jotta kiekko ei menisi omaan maaliin.

Hyökkäys

Itävallan hyökkäys koostuu pääosin Itävallan sarjan pelaajista. Ykkösnimenä on Gerald Ressmann. Muita pelaajia, lähinnä MM-kisoissa nähtyjä pelaajia ovat Andreas Pusnik, Simon Wheeldon, Dieter ”Didi” Kalt sekä Christoph Brandner. Hyökkäyskalusto on puolustuksen tavoin aika isokokoista. Tosin muutama alle 180-senttinen pelaajakin löytyy, mutta pääosin miesten päälaki hipoo 190-senttiä.
Hyökkäyksen taso ei ole kovin laaja. Puolitoista kenttää pystyy ratkaisuihin, mutta loput hyökkääjistä eivät ole taidoiltaan kansainvälistä tasoa.
Nimiä mainitakseni, kannattaa katsella Wheeldonin syöttötaitoa sekä Ressmanin hyökkäysasennetta. Dieter Kalt on tehnyt lähes pisteen per ottelu Ruotsin Elitserienissä.
Joukkueeseen on valittu myös vasta 18-vuotias Oliver Setzinger, joka on pelannut kolme kautta Suomen SM-liigan Ilveksessä, tosin junioreissa. Tällä kaudella ”Olli” pelasi liigajoukkueessa välillä sekä seitsemän ottelua Vaasan Sportissa Mestiksen puolella, mutta jotain jäi puuttumaan läpimurrosta ja mies lähti pelaamaan kevääksi Linziin, Itävaltaan. Todennäköisesti Setzingeriä ei enää nähdä Ilveksessä jatkossa.

Erikoistilanteet

Alivoimalla joukkueen ainoa mahdollisuus on vain rikkoa peliä. Liike ei ehkä riitä huippumaiden hyvää ylivoimaa vastaan, vaan joukkue pyrkii kasaamaan miehiä mahdollisimman lähelle maalia. Nämä miehet sananmukaisesti siirtävät vastustajan maskimiehet pois, antaen maalivahdille mahdollisuuden nähdä laukauksen tulevan. Tämäkin tapa on jäähyherkkä.

Ylivoiman luulisi olevan Itävallalla huonoa, mutta kyllä pelaajista sen verran taitoa löytyy, että vastustajan lepsuillessa verkko varmasti soi. Mihinkään täydelliseen ylivoiman hallintaan ei silti alppimaan miehillä löydy taitoa.
Kokonaisuudessaan Itävallan peli on peruspeliä, takaa-ajo tappioasemassa on vaikeahkoa.

Aikaisemmat arvokisat

Naganossa Itävalta pelasi vähintäänkin kohtuullisesti. Tasapelit Slovakiaa ja Kazakstania saivat jatkoksi tappion Italialle. Kazahstan voitti todella yllätyksellisesti Slovakian ja pääsi jatkolohkoon ns. kovien maiden kanssa. Itävallalta oltaisiin vaadittu vähintään kaksi voittoa jatkoon päästäkseen.
Salt Lake Cityssä Itävallan tavoitteena ei voi olla muuta kuin olla jäämättä alkulohkonsa viimeiseksi.

MM-kisoissa Itävallan osana on ollut kiusaajan roolissa. Pietarin MM-kisoissa Suomi pelasi tasapelin upeasti taistellutta Itävaltaa vastaan, jonka viimeinen lukko oli loistavasti pelannut maalivahti Divis. Joukkue pelaa tasaisia otteluita mm. Ranskaa, Italiaa ja Saksaa vastaan. Edellisten kisojen sijoitushan ratkaisee, missä alkulohkossa Itävalta pelaa seuraavissa kisoissa. Ruotsin MM-kisoissa ensi keväänä Itävallan lohkovastustajia ovat Ruotsi, Venäjä sekä Slovenia. Joten ei sekään mikään helppo lohko ole. Itävallan sijoitus edellisissä A-sarjan kisoissa on ollut seuraavaa: 11. , 13. , 10. , 15. , 12. , 11. , … Eli Itävalta on varmistanut aina paikkansa kisoissa, joka on ollutkin minimitavoite joukkueelle. Tosin vuonna 1996 se putosi B-sarjaan vuodeksi, palatakseen seuraavana vuonna taas A-sarjaan. Itävallalla on kaksi pronssimitalia MM-kisoista, vuosilta 1931 ja 1947, mutta eivät silti himmene, vaikka peli on muuttunut todella paljon niistä ajoista.

Itävallan avainpelaajat

Kuten on tullut jo mainittuakin, on maalivahtiosaston selkeääkin selkeämpi ykkösmaalivahti Reinhard Divis. Hänen kanssaan Itävalta kaatuu tai pysyy pystyssä.
Puolustuksen ykkösnimenä toimii Hohenberger. Hän pitää puolustusta pystyssä, välillä kovinkin ottein ja näin saa innostusta tarttumaan muihinkin pelaajiin.
Hyökkäyksen ykkösnimi on Itävallan sarjan pistepörssin kärkipaikoilla roikkuva Ressmann. Taitoa mieheltä kyllä löytyy, mutta usein yksin on paha mellastaa vastustajan maalilla.
Myös Simon Wheeldon on mainitsemisen arvoinen nimi.

Arvio joukkueen menestyksestä

Itävalta kuuluu jääkiekossa maailman kuudentoista huippumaan joukkoon, joten se kelpuutettiin myös Salt Lake Cityn olympialaisiin. Maa joutui muun seitsemän maan kanssa alkusarjaan taistelemaan kahdesta paikasta jatkosarjaan. Jatkosarjassa vastaan tulee maailman parhaat jääkiekkoilijat, ja Itävaltaa ei niissä peleissä nähdä. Etukäteen katsoen ainoastaan Saksaa vastaan Itävallalla on mahdollisuuksia jopa voittoon asti. Latvia sekä Slovakia ovat paperilla niin kovia joukkueita, että Itävalta tuskin niitä yllättää. Tosin muistamme varmaan mitä tapahtui Pietarissa keväällä 2000 ottelussa Suomi – Itävalta, tai vuonna 1998 Naganossa ottelussa Itävalta – Slovakia…?
Itävalta silti tuskin on karsintasarjan ensimmäinen ja jatkaisi jatkosarjassa kuuden sinne suoraan päässeen maan kanssa. Joukkueen pelit loppunevat alkusarjan jälkeen.

» Lähetä palautetta toimitukselle