Iskukykyinen Sveitsi haastaa suuret maat

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Gauthier Descloux esiintyy toistamiseen nuorten MM-kisoissa.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Sveitsi lähtee nuorten MM-kisoihin totutusti haastajana, mutta yllätysvalmiina. Joukkueen mahdollisuuksia heikentää suurimman tähtipelaajan puuttuminen.

Sveitsi on nähty viimeisen kahdenkymmenen vuoden ajan yhtä poikkeusta lukuun ottamatta nuorten MM-kisojen korkeimmalla sarjatasolla. Jatkuvaa menestystä maa ei kuitenkaan ole saanut. Sveitsi on ollut edellisen kerran välierissä vuonna 2010, ja maan ainoa mitali on vuoden 1998 Helsingin kisojen pronssi.

Edellisissä kisoissa Sveitsi joutui karsintasarjaan Saksaa vastaan, mutta välieräpaikka kevään alle 18-vuotiaden maailmanmestaruuskilpailuissa luo toivoa paremmasta lopputuloksesta. Lisäksi joukkuetta helpottaa peräti kymmenen pelaajan kokemus aiemmista nuorten MM-kisoista.

Hyvänä osoituksena joukkueen potentiaalista voidaan pitää harjoitusottelun voittoa Suomea vastaan. Edes ennakkosuosikit eivät voi pelata Sveitsiä vastaan puolivalolla, sillä joukkueessa on tarpeeksi tasoa ja taitoa kiekollisen pelin hallintaan, jos sille se mahdollisuus annetaan.

Laaja hyökkäys Sveitsin vahvuus

Sveitsi joutuu lähtemään kisoihin ilman suurinta tähtipelaajaansa. Kauden Milwaukee Admiralsin AHL-joukkueessa pelannut sekä aikuisten MM-kisoissa ja NHL:ssä esiintynyt Kevin Fiala ei tällä kertaa liity Sveitsin MM-ryhmään. Huippulupaavalle hyökkääjälle olisi ollut tarjolla iso rooli, mutta joukkueen hyökkäys on iskukykyinen myös ilman Fialaa.

Joukkue saa käyttöönsä edellisten kisojen neljästä parhaasta pistemiehestään kolme. Sekä ZSC Lionsia edustava Denis Malgin että Genève-Servetten Noah Rod ovat edelleen edustuskelpoisia, ja kaksikko on kyennyt tekemään pisteitä maan kovatasoisessa pääsarjassa NLA:ssa. Genève-Servetten NLA-joukkueen vakiokokoonpanoon on kyennyt murtautumaan myös Damien Riat.

Fialan puuttuessa joukkueen suurin tähtipelaaja on edellisissä kisoissa kuusi pistettä kerännyt Timo Meier. QMJHL-junioriliigassa 1,5 pistettä per ottelu takoneesta San Jose Sharksin ensimmäisen kierroksen varauksesta odotetaan Sveitsin joukkueen suurinta hyökkäyspään asetta.

Lisäksi Pius Suterin kohdalle voi asettaa suuria odotuksia. 19-vuotias hyökkääjä palasi täksi vuodeksi takaisin kotimaahansa kahden Kanadassa vietetyn vuoden jälkeen. Suter onkin noussut ZSC Lionsin hyökkäyksessä isoon rooliin, ja 18 pistettä maan pääsarjassa on hyvä osoitus pelaajan tämän hetken tasosta.

Sveitsin lopullista joukkuetta ei ole vielä julkaistu, mutta kisoihin on vahvasti ehdolla vasta 16-vuotias Nico Hischier. Hyökkääjä on jo tämän kauden aikana noussut NLA-joukkue SC Bernin kokoonpanoon ja sai näiden näyttöjen ansiosta paikan MM-leirille ja mahdollisuuden tavoitella paikkaa kisajoukkueesta.

Kun valtaosalla muistakin hyökkääjistä on jo kokemusta joko NLA:sta tai Kanadan kovista juniorisarjoista, Sveitsin hyökkäys on yllättävän iskukykyinen. Ero suurten maiden hyökkäyskalustoihin on pienin moneen vuoteen.

Oma pää kysymysmerkkinä

Sveitsin suurimmat ongelmat löytyvät omasta päästä. Vaikka puolustuksen jokaisella pelaajalla on kokemusta NLA-liigasta, yksikään heistä ei ole kyennyt nousemaan sarjassa kiekolliseen rooliin.

Kisajoukkueen puolustajien ainoa NHL-varaus Jonas Siegenthaler saakin kantaakseen suurimman osan puolustuksen kiekollisesta panoksesta. Puolustaja joutuu kuitenkin liian suureen vastuuseen, sillä hän ei ole kiekollisesti turnauksen parhaimmistoa. Optimitilanteessa Siegenthaler olisi hieman varmistavammassa roolissa, mutta hän on käytettävissä olevista vaihtoehdoista kiekollisesti paras.

Kokemusta nuorten MM-kisoista puolustukseen tuovat Siegenthalerin lisäksi yli 190-senttiset Edson Harlacher ja Simon Kindschi. Muuta puolustusta kokeneempina heiltä odotetaan vastuunkantoa, vaikka kausi seurajoukkueessa ei olekaan pisteiden valossa tuonut kummallekaan suuria askeleita kehityksessä.

Sveitsin maalivahtitilanne on kisoihin lähdettäessä kysymysmerkki. 181-senttinen Gauthier Descloux oli jo edellisissä nuorten MM-kisoissa Sveitsin ykkösvahti, mutta hänen esityksensä jätti paljon toivomisen varaa. Descloux ei voi olla varma ykkösvahdin paikastaan, vaikka on jo pelannut maan pääsarjassa.

Keväällä alle 18-vuotiaiden maajoukkueen välieriin torjunut Joren van Pottelberghe tarjoaa Descloux'lle tiukan vastuksen. Ruotsalaisen Linköpingin juniorijoukkueessa pelaava Detroit Red Wingsin neljännen kierroksen varaus on pelannut Sveitsin paidassa pääsääntöisesti hyvin ja saanee ainakin mahdollisuuden osoittaa kykynsä.

Puolustuksessa ja maalivahtipelissä Sveitsi ei ole turnauksen huippumaiden tasolla, mutta Sveitsin joukkue lienee silti paras moneen vuoteen eikä maata voi täysin sivuuttaa mitalispekulaatioista. Sveitsi kykenee taistelemaan isompien jääkiekkomaiden joukkueita vastaan, eikä maa ole nykytasollaan enää kovin montaa askelta Tšekkiä perässä.

Sveitsi pelaa kisansa kivikovassa A-lohkossa Kanadan, Ruotsin, Yhdysvaltojen ja Tanskan kanssa. Sveitsin tärkein ottelu lienee 27. päivän peli Tanskaa vastaan, minkä voittaja on vahvoilla kilpailussa neljännestä paikasta puolivälieriin.

» Lähetä palautetta toimitukselle