IPK 2016-2017: Haastajana Mestikseen

MESTIS / Artikkeli
KalPasta tullut nuori Saku Kinnunen (vas.) ja Otto Huttunen muodostivat IPK:n ykköspakkiparin. Huttusen loukkaantuminen sekoitti kuitenkin pakkaa
Kuva © Janne Falck
Ensimmäistä kertaa seurahistoriansa aikana Mestis-kauteen valmistautuva Iisalmen Peli-Karhut on viime vuosina kokenut kovan muodonmuutoksen. Nousu pikkuhiljaa takaisin Suomi-sarjaan ja melkoisella jymypaukulla viime kevään päätteeksi Mestikseen ovat käänteitä, jotka ovat luoneet pohjan myös yläsavolaiselle kiekkobuumille.

Yksi viime vuosien työssä on ollut silmiinpistävää. Toimintaa on viimeiset vuodet viety määrätietoisesti ammattimaisempaan suuntaan hiljalleen ja lähes salassa. Tämän takia menestys tuli varmaan monelle Iisalmessakin yllätyksenä, vaikka seuran sisällä Mestis-nousuun olikin valmistauduttu. Ehkä se tuli seuran puuhamiehillekin hieman etuajassa, mutta nyt kun Mestis-paikka on tosiasia, ei IPK:ssa aiota olla sarjan alkaessa housut kintuissa.

Tulevaan tutussa komennossa

Valmistautuminen ensimmäiseen Mestis-kauteen sai kunnon startin, kun jo varhain alkukesästä varmistui, että tuttu mies Jukka Niiranen jatkaa penkin takana myös Mestiksessä. Myös Suomi-sarjan mestaruusjoukkueesta mukana on mukana tukku pelaajia, joille useammalle tuleva Mestis-kausi on myös oman uran ensimmäinen kosketus tällä tasolla.

Millä tavoin pelaajien taidot ja nopeus uudella sarjatasolla riittävät nähtäneen sarjakauden mittaan. Harjoituspelien perusteella ainakin pelinopeuteen totuttelu vie aikaa, vaikka luistelunopeudessa ei vastustajien jalkoihin ole jääty.

Jukka Niiranen aloittaa kolmannen kautena IPK:n peräsimessä. Mestis tuo omat haasteensa myös Kajaanista käsin kulkevalle Niiraselle.
Jukka Niiranen aloittaa kolmannen kautena IPK:n peräsimessä. Mestis tuo omat haasteensa myös Kajaanista käsin kulkevalle Niiraselle.
Kuva © Janne Falck

Tutulla rungolla on luonteva jatkaa myös viime kauden pelikirjalla, eikä pyörää näin ollen ole lähdetty keksimään uudelleen. Harjoituspelien perusteella IPK tulee luottamaan jatkossakin kovaan karvauspeliin, joka toimiessaan tietää vastustajille hikisiä hetkiä oman pään avauksissa.

Toisaalta karvaus on välillä puhkottu turhan helposti, mikä tietää ylivoimahyökkäyksiä omiin. Pelityyli hioutunee vielä uuden sarjatason myötä, joten tuskin karhulauma on kaikkia korttejaan vielä taskustaan kaivanut.

Peräpää kuntoon

Harjoituspelien perusteella suurimmat kysymysmerkit löytyvät IPK:n osalta puolustuspäästä. Vaikka maaleja on syntynyt myös vastustajan päätyyn, on omissa helissyt turhan tiuhaan. Valmentaja Niiranen myönsikin voitokkaan Asplöven-ottelun jälkeen, että erityisesti paineen alta lähdöt ovat olleet joukkueelle vaikeita.

Viime kauden tavoin harjoitusotteluissa on nähty myös pakkien varsin rohkeita nousuja hyökkäyksen tueksi, ja etenkin Anton Kokkonen on näissä tilanteissa joutunut ahtaalle rohkeilla nousuillaan.

Harmaita hiuksia peräpäähän tuo myös viime kaudella koko Suomi-sarjan parhaaksi puolustajaksi tituleeratun Otto Huttusen tilanne. Mies talutettiin Hokki-pelissä polveaan pidellen pukusuojaan, ja takaisin kaukaloon mies saatiin vasta harjoituskauden viimeiseen otteluun. Tiettävästi kyse on ristisidevammasta, joka ei näillä näkymin vaadi leikkaushoitoa.

Jos polvi ei kuitenkaan kestä pelaamista ja mies joutuu leikkauspöydälle, on se karhulaumalle kova menetys, jonka korvaaminen on vaikeaa, jos ei jopa täysin mahdotonta. Toisaalta KeuPasta saapunut Janne Pälve on ihastuttanut taidoillaan ja on lunastamassa näkyvää roolia karhunuttujen alakerrasta.

Janne Pälve on piristävä tulokas karhulauman peräpäähän. Mies ennätti osua harjoituskaudella jo pariin otteeseen.
Janne Pälve on piristävä tulokas karhulauman peräpäähän. Mies ennätti osua harjoituskaudella jo pariin otteeseen.
Kuva © Janne Falck

Maalintekovastuuta nuorille

Vaikka Iisalmen Peli-Karhut on nyt ensimmäistä kertaa kokeilemassa siipiensä kantavuutta Mestis-tasolla, on joukkueessa siihen nähden yllättävänkin paljon Mestis-kokemusta. Hyökkääjillä pelattuja Mestis-kamppailuja löytyy useammalla, mutta ei varsinaisissa maalintekorooleissa. Aatu Hämäläistä lukuun ottamatta maalintekovastuuta joukkueissa ovat kantaneet muut miehet, mutta nyt esimerkiksi ykköskenttään Hämäläisen ja nuoren tšekin Adam Zborilin rinnalle istutetulta Juha Virtaselta odotetaan takuulla myös tehoja.

Konkareiden takana kärkkyy kuitenkin tukku lupaavia nuoria, joista edellä mainittu Zboril on ainakin harjoituspelien perusteella enemmän kuin väläytellyt osaamistaan. Vuonna 1995 syntynyt nuorukainen on ollut peleissä tehokas, vaikka tilanteisiin nähden pisteitä olisi pitänyt syntyä jopa reilusti enemmän.

Myös tšekkiä vuotta vanhempi Janne Katosalmi voi löytyä pistepörssistä varsin korkealta. Mies tuli KalPan A-junioreista takaisin Iisalmeen hakemaan seuraavaa askelta uralleen. Ei ole yllätys, jos mies hyvin menneen kauden jälkeen nähdään kalakukkokaupungissa KalPan riveissä.

Adam Zboril on ennättänyt pelata harjoitusotteluissa jo IPK:n kannattajien sydämiin. SaiPassa A-junioreiden SM-liigassa viime kaudella tehot 27+27=54 iskeneeltä tšekiltä voidaan odottaa läpimurtoa miesten peleissä.
Adam Zboril on ennättänyt pelata harjoitusotteluissa jo IPK:n kannattajien sydämiin. SaiPassa A-junioreiden SM-liigassa viime kaudella tehot 27+27=54 iskeneeltä tšekiltä voidaan odottaa läpimurtoa miesten peleissä.
Kuva © Janne Falck

Arvio: Iisalmen Peli-Karhut lähtee ennen muuta säilyttämään sarjapaikkaansa. Uudelle tulokkaalle hyvä aloitus on kaikki kaikessa, ja pahinta, mitä Iisalmessa voidaan pelätä on vaikea kauden alku ja rumat tappiot ensimmäisistä otteluista. Harjoituspelit ovat toisaalta luvanneet hyvää mutta samalla paljastaneet joukkueesta heikkouksia.

Jos etenkin vaikeudet omasta päästä saadaan karsittua ja maalivahtipeli on tasaisen hyvää, pystyy joukkue kenties kamppailemaan myös pudotuspelipaikoista. Paljon sanelee myös yhteistyö KalPan kanssa. Jos loukkaantumisten tilalle ei saada apuja isoveljeltä, voi materiaali käydä ohueksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle