Ilves 2016-17: Nouseeko Feeniks tuhkasta?

LIIGA / Artikkeli
Sandellin harteille on asetettu suuri tulosvastuu ensi kauden osalta.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com
Viime kauden korpivaelluksen jälkeen Tampereen Ilves lähtee uuteen kauteen selkeällä reseptillä; penkin taakse menestystä, puolustukseen kokemusta ja hyökkäykseen nuoruutta.

Pelaajaliikenne joukkueesta ulospäin on ollut selkeästi suurempaa kuin hankittujen lista – 11 pelaajaa on vaihtanut maisemaa ja ainoastaan viisi täysin uutta pelaajaa on tullut tilalle.

Pelaajavajetta tupsukorvien kokoonpanossa ei silti ole, sillä viime kauden A-nuorten mestarijoukkueesta edustusmiehistön puolelle on siirtynyt monia mestaruuden takuumiehiä. Osa heistä saattaa pelata tulevalla kaudella jo vakituisestikin liigajoukkueen mukana ja muut pelaavat Mestis-kiekkoa Lempäälän Kisan riveissä.

Monien mielestä tulevan kauden kovin hankinta löytyy kuitenkin penkin takaa, kun pelaajauransa Ilveksessä aloittanut Karri Kivi palaa jälleen Hakametsään – nyt päävalmentajana.

Helpoksi ei voi Kiven alkua tituleerata, koska päävalmentaja on joutunut oman pestinsä ohessa hoitelemaan myös urheilujohtajan tehtäviä. Kauden alkaessa keskittyminen on kuitenkin suunnattu täysin nykyiseen pelaajistoon. Elokuun ensimmäisestä päivästä lähtien urheilujohtajan virkaa on hoitanut toimitusjohtaja Esa Honkalehto.

Toivoselle kirittäjä Kajaanista

Viime kaudella 46 ottelua Ilveksen maalinsuulla pelannut Hannu Toivonen saa tälle kaudelle kirittäjäkseen 22-vuotiaan Antti Lehtosen, joka saapuu Tampereelle Kajaanin Hokin riveistä.

Lehtonen pääsi jo viime kaudella totuttautumaan liigavauhtiin Oulun Kärpissä. Pääosa kaudesta sujui kuitenkin Mestiksessä.

Ilves kiinnitti hiljattain syyskuun mittaisella sopimuksella maalilleen Jere Myllyniemen. Ykkösvahti Toivonen on kärsinyt harjoituskauden aikana lievästä loukkaantumisesta, jonka myötä Myllyniemen hankinta tuli Ilvekselle ajankohtaiseksi.

Taustalla tilaisuutta on kärkkymässä viime vuoden A-nuorten mestarivahti Mikael Saari, jonka kausi kuluu pitkälti A-nuorten mukana sekä tarpeen vaatiessa Mestiksessä LeKin riveissä.

Nimivahva puolustus

Viime kauteen nähden tupsukorvien puolustusta on siivottu kovalla kädellä. Pakistosta poistui vieläkin sopimuksettomana olevat Jarkko Näppilä ja Konsta Mäkinen sekä Ässiin siirtynyt Aleksi Mäkelä ja punaisen petopaidan ylleen vetävä Saku Salmela.

Tulopuolella on sekoitus kokemusta ja nuoruutta. Viime kaudella pukukoppikäytävän toisessa päässä Suomen mestaruutta juhlineelle Teemu Aallolle on tarjolla kiekollisen johtajan viittaa. Erityisesti ylivoimalla Aalto tuo Ilveksen puolustukseen kaivattua erikoisosaamista.

Oulun Kärpissä muutama kausi takaperin Suomen mestaruutta juhlineen Arto Laatikaisen kokemus ja rauhallisuus nousevat suuriin rooliin kauden edetessä.

Ennakkoon pelaavan kuusikon täydentävät Veli-Matti Vittasmäki, Marcus Fagerudd, Jyri Niemi ja Jarkko Parikka.

Viime kaudella loistaneelta Vittasmäeltä odotetaan isännän otteita alakerrassa. Virhealttiilta Fageruddilta sen sijaan odotetaan aiemmin nähtyä kokonaisvaltaisempaa peliä ja suuren potentiaalin parempaa hyödyntämistä.

Parikan kanssa paikasta pelaavassa kuusikossa taistelevat Olli Vainio, Valtteri Ilomäki ja lukuisista loukkaantumisista kärsinyt Ville Järvinen.

Pelaajakartta Ilveksen pelaajakartta

VLH

Teemu Rautiainen
Aleksi Mustonen
Eemeli Suomi
Otto Koivula
Jere Helenius

KH

Sami Sandell
Tapio Laakso
Markku Flinck
Matias Sointu
Janne Seppänen

OLH

Ville Meskanen
Mitch Wahl
Joonas Vihko
Markus Jokinen
Miiko Hintz

P

Teemu Aalto
Veli-Matti Vittasmäki
Arto Laatikainen
Marcus Fagerudd
Jyri Niemi
Jarkko Parikka
Olli Vainio
Valtteri Ilomäki

MV

Hannu Toivonen
Antti Lehtonen
Mikael Saari

Valmentaja

Karri Kivi

Iänikuinen kysymys hyökkäyksen Akilleen kantapäänä

Kuka tekee maalit?

Kesällä Ilves reagoi tähän kysymykseen hankkimalla riveihinsä Ruotsin Allsvenskanin maalipörssin viime kaudella voittaneen Mitch Wahlin.

Wahlin ruuti on ollut harjoituskaudella vielä märkää, mutta hän on kuitenkin osoittanut olevansa pelimies myös liigatasolla.

Wahlin lisäksi uutena naamana Ilveksen hyökkäyspäähän liittyi ainoastaan Miiko Hintz, joka tosin alkujaan on Ilves-kasvatti.

Yksittäisistä pelaajista esiin nousee melkein koko viime kauden sivussa ollut Sami Sandell. Varakapteeniksi nimetty Sandell on tasavahvan – tai tasapaksun – hyökkäyksen sielu. Pelaajatyypiltään Sandell ei kuitenkaan ole lähtökohtaisesti maalintekijä, joten tulitukea kaivataan myös muualta.

Vuonna 1998 syntynyt isokokoinen Otto Koivula on väläytellyt harjoituskaudella ykkösketjun laidassa ja saanut ansaitusti vastuuta myös ylivoimalla.

Kapteenin C-merkkiä kantava Tapio Laakso johtaa joukkuetta esimerkillään ja tullee rouhimaan ykkösylivoiman maskimiehenä myös tukun tehopisteitä.

Tasonnostajille on kysyntää

Tulevalla kaudella kannattaa seurata erityisesti A-nuorissa tuhoa kylväneen kaksikon, Eemeli Suomen ja Ville Meskasen yhteispeliä. Kaksikkoa on sentteröinyt viimeisissä otteluissa uudelle pelipaikalleen totuttautuva Matias Sointu.

Kaksikon roolijaotus on hyvin selkeä. Suomi on pelaajatyypiltään vanhanaikainen pelintekijä, joka on istutettu juniorivuosien jälkeen laitahyökkääjän paikalle. Meskanen on sen sijaan puhdas maalintekijätyyppi, joka on kuluvan kesän aikana saanut kehitettyä myös fyysisiä ominaisuuksiaan.

Todellista läpimurtoa tulosyksikköön odotetaan myös vikkeläkinttuisilta Teemu Rautiaiselta ja Aleksi Mustoselta. Rautiainen on muodostanut Ilveksen harjoituskauden ehjimmän ja vaarallisimman kolmikon yhdessä Sandellin ja Wahlin kanssa.

Mustonen on viilettänyt useasti nimellisessä nelosketjussa, mutta toisaalta Ilveksen hyökkäysmateriaali on niin tasainen, että ketjujen numeroinnilla ei ole sen suurempaa merkitystä.

Kokeneemmasta kaartista on mielenkiintoista nähdä, oliko Markku Flinckin edelliskauden vire pelkkä suonenveto vai jatkaako kovaotteinen keskushyökkääjä pistetehtailuaan myös ensi kaudella.

Harjoitusotteluissa sekä Flinck että Joonas Vihko ovat pelanneet kokonaisvaltaisesti hyvin, mutta tehottomasti. Tämä selittyy pitkälti myös sillä, että kaksikon saama ylivoimavastuu on jäänyt lähes olemattomiin.

Kokonaisuudessaan tamperelaisten tilanne on verrattavissa moniin aiempiinkin kausiin. Potentiaalia on, mutta monen palasen pitäisi loksahtaa kohdalleen, jotta Ilves jatkaisi pelejään pidemmälle kevääseen. Antaa pelin näyttää.

» Lähetä palautetta toimitukselle