IFK avasi kautensa Ruotsissa

LIIGA / Artikkeli
IFK aloitti kautensa parin viikon leiri+turnaus-yhdistelmällä. IFK osallistui Björklövenin järjestämään kovatasoiseen Umeå Hockey Festivaliin yhdessä MODOn ja Kazanin kanssa.

Elitserienistä tippunut Björklöven pääsee jossain vaiheessa kautta pelaamaan ehostetulla Umeå Arenalla. Nyt työt olivat vielä kesken. Björklövenin joukkueessa pelaa kaksi suomalaista, maalivahti Marko Rantanen ja puolustaja Tommi Hämäläinen. Turnauksen avausottelu MODOn ja IFK:n välillä pelattiin 100 kilometrin päässä, Umeån naapurikaupungissa Ö-vikissä.

MODO - IFK

IFK:n ykkösketjun muodostivat Kimmo Kuhta, Aigars Cipruss ja Mika Kortelainen. Heidän takanaan pelasi useimmiten pari Levokari-Zidlicky. Toisen ylivoimaa pelanneen ketjun muodostivat Toni Mäkiaho ja Carlo Grünn Matias Lopin laidoilla. Kahdessa muussa kentässä Ilkka Pikkarainen ja Jonni Vauhkonen pelasivat Ville Viitaluoman laidoilla ja Jussi Passi ja Joonas Vihko Toni Häppölän laidoilla. Toisessa pakkiparissa Jonas Junkan parina pelasi pääasiassa Jani Honkanen, mutta myös Mikko Ilkka kävi kentällä. Kolmosparissa pelasi Teemu Kolehmainen Jan Kobezdan kanssa. Maalissa pelasi Mikko Strömberg.

Mikko Strömberg pelasi hyvän ottelun

© Uuge Kojola
alt="ikko Strömberg pelasi hyvän ottelun">

Ottelu oli erittäin rikkonainen. Kakkosia jaettiin kaikkiaan 29 kappaletta. Viisi kuudesta maalista tehtiinkin ylivoimilla. Pelin tempo oli todella kova. Varsinkin kotijoukkue luisteli voimakkaasti. IFK teki ensimmäisessä erässä kaksi maalia. Carlo Grünn ja Marek Zidlicky pääsivät molemmat laukomaan ylivoimalla maalin läheltä. MODO:llakin oli paikkoja, mutta ensimmäisessä erässä Strömberg kauhoi kiekon kolmesti maaliviivalta ja pelasi muutenkin hyvin. Toisessa erässä MODO tasoitti niinikään kahdella ylivoimamaalilla. Maalintekijöinä olivat puolustajat Lars Jansson ja Greg Johnston. Kolmannen erän alussa Ilkka Pikkaraiselle sattui kohtalokas kiekonmenetys omalla siniviivalla ja Tommy Pettersson pääsi laukomaan suorasta luistelusta matalan laukauksen Strömbergin ohi. Neljännen maalinsa MODO teki jälleen ylivoimalla.

Björklöven - IFK

IFK:n kokoonpanosta Björklöveniä vastaan puuttui edelleen puujalan aamujäillä saannut Robert Kantor. Lisäksi lepovuorossa olivat Jonas Junkka ja Toni Mäkiaho. Joonas Vihko otti Mäkiahon paikan Matias Lopin ja Carlo Grünnin vierellä. Kimmo Salminen tuli mukaan uutena pelaajana. Mikko Ilkka ja Jani Honkanen muodostivat kakkospakkiparin. Maalissa pelasi Juuso Riksman. Muuten kokoonpano oli ennallaan.

© Uuge Kojola
alt="">

Ottelun alku oli jälleen IFK:lle hyvä. Pauli Levokari teki avausmaalin ylivoimalla. IFK:n toisen maalin teki Kimmo Kuhta vastahyökkäyksestä Aigars Ciprusin syötöstä. Kotijoukkue Björklöven teki neljä seuraavaa maalia. Ranskan maajoukkueen vakiokalustoon kuuluvat Rozenthalin veljekset tekivät maaleista kolme.

IFK tasoitti vielä toisen erän aikana. Ensin Kimmo Salminen sai Pauli Levokarilta syötön hyökkäyssiniviivalle ja laukoi maalin läpiajon päätteeksi. Neljäs maali syntyi, kun Björklövenin pelaaja torjui laukauksen ja jäi pyörimään kiekon kanssa maalialueella. Tuloksena oli rangaistuslaukaus, josta Kimmo Kuhta viimeisteli maalin patenttiharhautuksellaan.

IFK ei lähtenyt otteluun aivan parhaalla mahdollisella miehistöllään. Lisäksi sentteri Matias Loppi joutui jättämään pelin kesken jalan väännyttyä. Kimmo Kuhta pelasi loppupelin keskellä ja Carlo Grünn urakoi kahdessa ketjussa. Björklöven pääsi toisessa erässä tekemään muutaman turhan maalin IFK:n otteen herpaannuttua hetkeksi.

Kazan - IFK

IFK:n viimeinen ottelu turnauksessa oli venäläistä Ak Bars Kazania vastaan. Kazan oli tuonut turnaukseen seitsemän kentällistä pelaajia, mukana oli mm. Edmonton Oilersiin NHL-sopimuksen saanut ex-Jokeri Jan Benda. Kazan käytti venäläiseen tapaansa mailojaan monipuolisesti. Sen sai tuntea esimerkiksi Toni Mäkiaho, joka sai alumiinimailasta niskaansa ottelun lopussa. Peli oli muutenkin suhteellisen kuuma. Kazanin toimihenkilö sai suihkukomennuksen jo ensimmäisessä erässä.

Jan Benda oli tehokkain karhu

© Uuge Kojola
alt="Jan Benda oli tehokkain karhu">

Ottelun avausmaalin teki Jan Benda ensimmäisen erän lopulla. Seuraavaa maalia saatiin odottaa kolmanteen erään saakka. IFK onnistui ylivoimalla maalinedushässäkän jälkeen. Kiekko muutti suuntaa maalin edessä kaatumassa olleesta Mika Kortelaisesta.

Benda vastasi vain 22 sekunnin jälkeen illan toisella maalillaan. Kazan teki lopussa vielä kaksi maalia, joista toisen alivoimalla tyhjään maliin. Pelin loppu kuluikin lähinnä halkohommissa. Kentällä nähtiin isompi tappelu, josta useampiakin pelaajia joutui suihkuun. IFK:sta osallisina olivat Mäkiaho ja Honkanen.

Kazanilla oli käytössä tuoreita miehiä jokaiseen peliin, mutta kapealla materiaalilla turnauksen urakoinut IFK pärjäsi yllättävän hyvin jo pidempään jäällä olleen ja harjoituspelejä pelaneen Kazanin korstoja vastaan. IFK:n maalissa pelasi venäläisiä vastaan Sakari Lindfors.

Onnistunut avaus

Maalivahdeista parhaiten esiintyi MODOa vastaan pelannut Mikko Strömberg. Myös Sakari Lindfors pelasi tuttua peliään. Puolustuksessa Pauli Levokari oli kehuttua parempi. Luistelu sujui kokoon nähden hyvin. Zidlickyn parina Levokari sai paljon vastuuta myös kiekollisena. Veto tosin ei ollut vielä parhaassa mahdollisessa terässä. Katsastettavana ollut Jani Honkanen esiintyi varsin mukavasti ja sai paljon peliaikaa. Teemu Kolehmainen pelasi ensimmäisessä ottelussa varmasti ja piti kiekkoa hyvin. Toinen ottelu ei sujunut yhtä hyvin, ja kolmannesa hän oli lepovuorossa. Jan Kobezda pelasi kolmosparissa paljon alivoimaa. Ison miehen luistelu ei arvatavasti ollut aivan muiden tasolla, mutta Kobezda onnistui silti pelaamaan turnauksen jäähyittä. Kovin pahasti hän ei voinut tilanteista olla myöhässä.

Jonas Junkka oli vielä keskenkuntoinen ja Robert Kantor ei loukkaantumisien takia pääsyt ollenkaan peliin. Mikko Kurvisen selkä ei ole pelikunnossa, Tuomas Eskelisen ongelmana on polvi. Antti-Pekka Lamberg on nuorten maajoukkueen mukana Lake Placidissä, kuten myös hyökkääjä Kim Hirschovits.

Hyökkääjistä Aigars Cipruss oli selvä pelintekijä. Hän järjesteli paikkoja yleensä laidoillaan pelanneille Kortelaiselle ja Kuhdalle. Carlo Grünn oli nuorista näkyvin. Tilastoihin kirjattiin yksi maali, jonka lisäksi esimerkiksi Björklöven -pelissä läpiajon päättänyt veivaus päätyi tolppaan. Ville Viitaluoman, Ilkka Pikkaraisen ja Toni Häppölän esitykset olivat suhteellisen varmoja. Kimmo Salminen pelasi kaksi peliä ja pyrki ketjukavereitaan enemmän kiekolliseen peliin. Jonni Vauhkonen ei pystynyt vielä esittämään muuta kuin fyysistä häirintäpeliä.

Turnauksessa IFK:n kapteeneina toimivat Toni Mäkiaho, Mika Kortelainen ja Kimmo Kuhta. Tämä kolmikko muodostanee kapteniston myös liigassa. Varsinaista kaptenia ei kuitenkaan ole vielä valittu.

Kokonaisuudessaan IFK pyrki hyökkäämään aina kiekon saadessaan. Kiekottomana joukkue pelasi pääasiassa 1-2-2 -systeemillä ja maltillisella karvauksella pyrkien tukkimaan keskialueen. Vaikka voittoja ei vielä tullutkaan oli joukkueen johto selvästi tyytyväinen turnauksen antiin.

» Lähetä palautetta toimitukselle