IB-MM-divisioonan päiväraportti: Japani suli liettualaisessa hornankattilassa

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Japani suli äänekkään liettualaisyleisön edessä.
Kuva © Mika Pukkinen
IB-divisioonan MM-kisojen kolmannen turnauspäivän voittajaksi selviytyivät Viro, Kroatia ja Liettua. Kroatia otti historiansa ensimmäisen voiton Ukrainasta, ja saman tempun teki Liettua Japania vastaan ylivoimaisen esityksen jälkeen.

Ukraina – Kroatia 2-4 (0-3, 0-0, 2-1)

Kroatia tuli äärimmäisen terävästi ottelun alkuun, ja iski heti ensimmäiseen erään kolme maalia. Turnauksen toisena päivänä Kroatia hävitti kahden maalin johtonsa Japania vastaan, mutta nyt se ei enää kolmen maalin johtoaan sulattanut. Maaleista vastasivat Ivan Jankovic, Tom Zanoski ja Dominik Kanaet.

Kroatia oli otteluun lähdettäessä altavastaaja, mutta onnistui hyvällä pelillä kaapimaan turnauksen avauspisteensä. Ukraina sen sijaan seilaa vastatuuleen, kun se on hävinnyt ennakkosuosikkina nyt sekä Virolle että Kroatialle.

Kroatialle voitto oli sikälikin suuri, että nämä kolme pistettä ovat putoamistaistelussa todella merkittävät. Romanian mahdollisuudet ohittaa Kroatia ovat nyt enää melko pienet.

Voitto Ukrainasta oli Kroatialle sen historian ensimmäinen. Ukraina on vienyt kaikki maiden neljä aiempaa kohtaamista massiivisella maalierolla 25-1.

Viro – Romania 1-0 (0-0, 0-0, 1-0)

Viro ja Romania väänsivät ottelun puolustuksen kautta, joka toki on ollut virolaisten pelisuunnitelma kahdessa ensimmäisessäkin pelissä. Se on tuottanut tulosta, sillä avauspelinsä jälkeen virolaiset eivät ole päästäneet turnauksessa ensimmäistäkään osumaa omiin.

Maaleja ei tahdottu saada aikaiseksi millään, vaikka kummallekin siunaantui kuitenkin paikkoja sellaisen viimeistelemiseen. Lopulta ottelu kuitenkin ratkesi varsinaisella peliajalla, kun Liikunnan Riemussa kauden pelannut Riho Embrich sai toimitettu kiekon vihdoin maaliin. Pelikellossa oli jäljellä tuossa vaiheessa enää 53 sekuntia.

Viro jatkaa kovaa putkeaan turnauksessa, ja on nyt sarjataulukossa sijalla kaksi. Tähtimerkkien osuessa kohdalleen, voi olla niin, että Viro ja Liettua ratkaisevat lauantaisaunassa Kaunasissa IA-divisioonan nousijan.

Kummallakin on yksi ottelu jäljellä ennen lauantaita. Viron pitäisi kuitenkin kyetä kaatamaan perjantaina Kroatia ja Liettuan Ukraina, että tämä seikka varmistuisi.

Liettua – Japani 6-1 (2-0, 2-0, 2-1)

Japani jäi täysin telineisiin Liettuan fanaattisen kotiyleisön edessä. Peliä oli pelattu juuri ja juuri kolme minuuttia, kun kisaisännät olivat paenneet jo kahden maalin johtoon. Edgar Rybakov aloitti maalitalkoot kahden ja puolen minuutin pelin jälkeen ja ajassa 3.03 Arnoldas Bosas vaihtoi lukemiksi 2-0.

Japani ei missään vaiheessa pystynyt kunnolla haastamaan puolustuspeliään petrannutta Liettuaa. Roy Hashimoto kavensi tilanteeksi 4-1 päätöserän alkuun, mutta se ei juurikaan auttanut japanilaisia, sillä Liettua iski päätöserässäkin kahdesti.

Kotiyleisön tukemana tullut niskalenkki Japanista oli historiallinen, sillä Liettua ei ole aiemmin onnistunut kaatamaan Japania maaottelussa.

Liettua on turnauksessa edelleen puhtaalla pelillä. Se on voittanut turnauksen aikana varsinaisella peliajalla Kroatian, Romanian ja Japanin. Tappio oli sen sijaan Japanille melkoinen isku nousuhaaveiden kannalta. Japanilaisten nousu on edelleen mahdollinen, mutta se vaatii jo apua muiltakin.

» Lähetä palautetta toimitukselle