IA-divisioonan ratkaisuhetket: Matematiikan oppitunti – Näin ratkaistaan MM-kisoihin nousevat kaksi maata

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Pystyykö Iso-Britannia nousemaan sensaatiomaisesti päätason MM-kisoihin?
Kuva © Olli Tiihonen
Helmitaulut ovat kovassa käytössä viiden joukkueen laskiessa nousumahdollisuuksiaan MM-kisojen IA-divisioonassa. Tilanne turnauksessa on ennennäkemättömän kimurantti. Jatkoajan toimitus pähkäili asetelmia hiki hatussa Budapestin yössä.

Unkarin turnauksen piti olla Slovenian juhlaa. Toisen paikan veisi Kazakstan, ellei Italia tai Unkari pystyisi laittamaan kampoihin. Pelit ovat kuitenkin menneet pahemman kerran ristiin nousijajoukkue Iso-Britannian sekoittaessa yllätysvoitoillaan pakkaa ja Puolan sörkkiessä väliin.

Kuuden joukkueen yksinkertaisen sarjan kaksi parasta joukkuetta nousevat turnauksen päätteeksi ensi kevään Bratislavan MM-kisoihin. Viimeiseksi jäänyt putoaa IB-divisioonaan. Lauantaina päättyvän turnauksen viimeisissä kolmessa ottelussa on kosolti panosta.

Turnauksen päätöskierros alkaa ottelulla Kazakstan-Puola. Seuraavana vuorossa on Slovenian ja Italian kohtaaminen. Kisaviikko huipentuu isäntäjoukkue Unkarin ja Iso-Britannian kohtaamiseen, jossa selviää lopullinen järjestys nousun suhteen.

Joukkueiden päätyessä tasapisteisiin nousee ratkaisevaan rooliin tasapisteissä olevien joukkueiden keskinäiset pelit ja sen jälkeen maaliero. Sarjataulukko alkaa olla sitä luokkaa ettei matemaatikko Mutikainenkaan saisi siitä selvää.

Siitä vain pisteitä laskemaan. Helppoa, eikö totta?
Kuva © Olli Tiihonen

Iso-Britannia nousee, jos:

IB-divisioonasta noussut Iso-Britannia aikoo uusia vuoden 1993 temppunsa, jolloin se C-sarjan nousijajoukkueena nousi B-sarjasta suoraan vuoden 1994 Milanon MM-kisoihin.

Brittien asema on nousun suhteen kaikkein herkullisin, sillä parhaassa tapauksessa kasassa olevat yhdeksän pistettä riittäisivät. Tämä edellyttäisi päivän aiempien pelien venymistä jatkoajalle, jolloin Kazakstan ja Italia−Slovenia -kaksikko keräisivät alle kolme pistettä.

Yksi piste riittäisi joka tapauksessa turnausvoittoon ja Bratislavan kisalipun lunastamiseen keväälle 2019.

Iso-Britannia on voittanut turnauksessa Slovenian 3–1, Puolan 5–3 sekä Italian 4–3 ja hävinnyt Kazakstanille 1–6.

Italia nousee, jos:

Italian nousu on hieman epävakaalla pohjalla. Nousu toteutuu varmuudella maan ottaessa kolmen pisteen voiton ja Unkarin jäädessä ilman täysiä pisteitä omasta ottelustaan.

Myös kahden pisteen voitto voi riittää nousuun, jos muut ottelut päättyvät Italian kannalta suotuisasti.

Italia on voittanut turnauksessa Puolan 3–1 ja Kazakstanin 3–0. Tappiot ovat tulleet Unkarille 2–3 ja Iso-Britanniaa vastaan 3–4.

Kazakstan nousee tai putoaa, jos:

Turnauksen alun vakuuttavasti kahdella voitolla aloittanut Kazakstan on yllättäen putoamisuhkan alla, mutta samalla vahvasti nousukamppailussa mukana.

Kazakstanin putoaminen on epätodennäköistä, sillä mikäli se häviää Puolalle olisi muiden otteluiden ratkaisujen venyttävä jatkoajalle.

Kolmen pisteen voitto ei riitä Kazakstanille nousuun, jos Slovenia tai Italia voittaa oman ottelunsa kolmella pisteellä ja Iso-Britannia saa nyhdettyä vähintään pisteen Unkarilta.

Jos Unkari voittaa oman pelinsä kolmella pisteellä ja Slovenia tai Italia omansa kolmella pisteellä, ovat Unkari, Slovenia, Kazakstan ja Iso-Britannia keskenään tasapisteissä. Tällöin vertaillaan joukkueiden keskinäisiä pelejä.

Kazakstan on voittanut turnauksessa Unkarin 3–0 ja Iso-Britannian 6–1. Tappiot ovat tulleet Italiaa vastaan 0–3 sekä Slovenialle 3–5.

Slovenia nousee, jos:

Slovenialla on Iso-Britannian ohella parhaat mahdollisuudet selviytyä kisoihin. Slovenian mahdollisuuksien selvittämiseen riittää lyhyempikin matematiikka, sillä kolmen pisteen voitolla Slovenia nousee varmasti MM-kisoihin, kävi Unkari-Iso-Britannia-pelissä miten tahansa.

Myös kaksi pistettä riittäisi parhaassa tapauksessa, jos Kazakstan ja Unkari eivät voita omia otteluitaan kolmella pisteellä.

Slovenia on voittanut turnauksessa Unkarin 4–1 ja Kazakstanin 5–3. Tappiot ovat tulleet Iso-Britannialle 1–3 ja Puolalle 2–4.

Unkari nousee tai putoaa, jos:

Isäntäjoukkue saa jännittää päivän aiempien pelien tuloksia. Kolmen pisteen voitolla Unkari päätyisi todennäköisesti tasapisteisiin Iso-Britannian lisäksi Slovenia-Italia-pelin voittajan ja mahdollisesti myös Kazakstanin kanssa, jos se voittaa Puolan.

Mikäli Slovenia−Italia -kaksikko ja Kazakstan eivät saa täysiä pisteitä, riittää Unkarin nousuun kolme pistettä.

Unkari voi vielä rauhassa tarkkailla päivän aiempien pelien tuloksia ja laskea mahdollisuutensa. Tasapisteissä isonumeroinen voitto Iso-Britanniasta voisi tuoda arvokisapaikan.

Kaksi pistettä riittäisi, jos Italia voittaisi oman ottelunsa kahdella pisteellä ja Kazakstan häviäisi ottelunsa Puolaa vastaan.

Unkarilla on mahdollisuus vielä pudota, mikäli Slovenia, Puola, Kazakstan ja Unkari päätyvät tasapisteisiin.

Unkari on voittanut turnauksessa Italian 3–2 ja Puolan 3–2. Tappiot ovat tulleet Kazakstania vastaan 0–3 sekä Slovenialle 1–4.

Puola säilyttää paikkansa, jos:

Puolan tavoitteena on säilyä sarjassa. Se edellyttää ehdottomasti kolmen pisteen voittoa Kazakstanista. Lisäksi sen olisi toivottava, että muut päivän muut ottelut päättyisivät jatkoajalla.

Otollinen asema olisi myös päätyä tasapisteisiin Slovenian ja Kazakstanin kanssa. Paikka säilyisi myös, jos Unkari päätyisi joukkueiden lisäksi samaan pistemäärään.

Puola on voittanut turnauksessa Slovenian 4–2. Tappiot ovat tulleet Italialle 1–3, Iso-Britanniale 3–5 ja Unkarille 2–3.

» Lähetä palautetta toimitukselle