IA-divisioonan MM-Kisojen päiväraportti: Suomalaisvalmentajien kaksintaistelu

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Keskiviikkona oli turnauksen alussa jyränneen Kazakstanin vuoro kaatua.
Kuva © Olli Tiihonen

Italia-Kazakstan 3–0 (2–0, 1–0, 0–0)

Päiväottelussa voimiaan mittelivät isommistakin kisoista tutut Italia ja Kazakstan. Etukäteen jännättiin, kuinka hyvin Italia pystyisi turnauksen kärkijoukkue Kazakstanin haastamaan. Kazakstan joutuikin yllättäen alakynteen Italian painaessa raivoisasti päälle.

Peter Hochkofler ja Diego Kostner järkyttivät turnauksen valtasuhteita viemällä Italian 2–0-johtoon ensimmäisen erässä.

Toisessa erässä peli tasoittui hieman kulkien kuitenkin edelleen Italian komennossa. Kazakstan ei tahtonut päästä kunnon maalipaikoille edes omilla ylivoimillaan. Loput tilanteet hoiti nollapelin pelannut Andreas Bernard, joka venyi kiekon tielle ottelussa 29 kertaa.

Sean McMonaglen 3–0-maali toisen erän viidennellä minuutilla jäi ottelun viimeiseksi. Italia laukoi ottelussa hurjat 40 laukausta Kazakstanin maalia kohti. Italian voitto tiesi ensimmäistä merkintää edelliset kaksi peliä voittaneen Kazakstanin tappiosarakkeeseen.

Iso-Britannia-Puola 5– 3 (2–1, 0–2, 3–0)

Ennen turnausta laaditun käsikirjoituksen mukaan putoaja tämän kevään poikkeuksellisen kovasta AI-divisioonasta ratkaistaisiin suurella todennäköisyydellä Iso-Britannian ja Puolan kohtaamisessa. Asetelmat olivat nyt kuitenkin erilaiset kummankin yllätettyä alkuturnauksessa ennakkosuosikki Slovenian.

Joukkueet ovat taistelleet perinteisesti tasaisia ja suhteellisen maalirikkaita kamppailuja, niin nytkin. Iso-Britannia aloitti tuttuun tapaan hyökkäämällä suoraviivaisesti ylöspäin. Puolustus oli valmiina ottamaan hyökkäyspään kiekon menetyksistä tulleet vastahyökkäykset hyvin vastaan.

Iso-Britannian Brett Perlinin ohjaus maalin edustalta vei saarivaltion ottelussa 1–0-johtoon ottelun alkuminuuteilla. Pawel Dronia tasoitti, mutta Britit poistuivat Colin Shieldsin maalilla 2–1-taukojohtoon. Vauhdikkaasti alkaneessa toisessa erässä ottelu näytti kääntyvän Puolalle, joka iski kaksi maalia kokeneen Damian Kapican ja kehäkettu Krzysztof Zapalan toimesta.

John Murray näytti olevan Puolan maalilla ohittamaton. Ben Bowns päätti laittaa toisessa päässä paremmaksi selvittämällä toisen erän lopussa Puolan 3-1-hyökkäyksen ja torjumalla rangaistuslaukauksen.

Brendan Brooks toi brittiläiset tasoihin kolmannessa erässä. Ottelun 4–3-voittomaalin ampui kolmannessa erässä hyvää turnausta pelaava puolustaja Ben O´Connor. Puolan takaa-ajo tyrehtyi Jonathan Phillipsin lauottua kiekon viidennen kerran tyhjään puolalaismaaliin puoli minuuttia ennen loppua. Voitto käynnisti hallissa monisatapäisen brittifanijoukon karnevaalit.

Voitolla Iso-Britannia on lähellä sarjapaikkansa varmistamista ja on tällä hetkellä vielä mukana vahvasti jopa noususta MM-kisoihin. Tehot 1+1 kerännyt Perlini nousi turnauksen pistepörssin kärkeen kokonaistehojen ollessa 2+2 kolmessa ottelussa.

Slovenia-Unkari 4-1 (1-0, 1–1, 2–0)

Illan odotetussa herkkupalassa kohtasivat turnauksessa kontannut Kari Savolaisen luotsaama ennakkosuosikki Slovenia ja Jarmo Tolvasen valmentama turnauksen kotijoukkue Unkari. Ottelu antoi vastinetta forinttinsa pääsylippuihin sijoittaneille katsojille.

Ilman Unkarin maalilla ilmiömäisiä torjuntoja esittäneen Adam Vayn ja huippupelastuksia toisessa päässä esittäneen Gasper Groseljin torjuntoja olisi taululle taottu kahden erän jälkeen kymmenkunta maalia. Slovenian Aleksandar Magovag vei Slovenia ensimmäisessä erässä 1–0-johtoon.

Savukoneet pöllyttivät jo usvaa jäälle ja maalivalot vilkkuivat Unkarin varmalta näyttäneessä maalipaikassa ensimmäisen erän aikana, mutta kiekko suuntautui ohi maalin. Toisessa kotiyleisö sai viimein janoamansa avausmaalin, kun Budapestin lentävä kalakukko Balaz Sebok iski 1–1-tasoituksen.

Ottelun puolivälissä onnisti turnauksen tuhannen hukatun paikan miestä, Jan Urbasia, joka vei Slovenian jälleen johtoon. Toiselle erätauolle lähdettiin Slovenian kahden tolppalaukauksen saattelemana 2–1-lukemista.

Ottelun kolmas erä oli kuin kymmenen vuotta vanhasta MM-kisojen Suomi-filmistä. Suomen roolissa ollut Unkari laukoi ja yritti vimmatusti saamatta kuitenkaan siirrettyä kiekkoa edes edessä tyhjänä ammottavaan maaliin hyökkääjän tuupatessa kiekon maalin toiseen sivuun ajautuneen maalivahti Groseljin alle.

Suomimainen loppu huipentui Slovenian Bostjan Golicicin 3–1-maaliin Golicicin lauottua kiekon Vayn längistä sisään viisi minuuttia ennen loppua. Loppulukemat 4–1 sai kunnian viimeistellä Sabaduhin Kovacevic tyhjään maaliin.

Slovenialle voitto oli elintärkeä ja maalla on edelleen mahdollisuudet nousta MM-kisoihin. Maa nousi Puolan ja Unkarin tavoin turnauksessa kolmeen pisteen kerhoon. Turnauksen kärkijoukkueet Kazakstan, Italia ja Iso-Britannia ovat kaikki kuudessa pisteessä. Turnausta on pelaamatta vielä kaksi kierrosta.