HV71 - Thörnbergin paluu herättää taas jönköpingiläiset

SHL / Artikkeli
Martin Thörnbergiltä löytyy palkintokaapistaan värisuora MM-kisoista - kulta, hopea ja pronssi.
Kuva © Timo Savela
Vuosikymmenen taitteen Ruotsin ykkösjoukkue tahtoo takaisin SHL:n ylimpään kastiin ja lähtee metsästämään huippusijoituksia Martin Thörnbergin johdolla.

Kun kesällä 2011 Martin Thörnberg jätti HV71:n ja siirtyi KHL:ään, oli jönköpingiläisjoukkueen viiden vuoden välieräputki katkennut. Tuona aikana joukkue oli voittanut kaksi kultaa ja pelannut kolmannenkin kerran finaaleissa. Myös tuolla kaudella 2010–11 runkosarja oli vahva, kun HV71 voitti sen, mutta pudotuspelit päättyivät puolivälieriin. 

Kun HV71:n lyhyt dynastiajakso oli päättynyt SHL:ää hallitsivat keväisin muut joukkueet ja HV71:n pelit päättyivät aina puolivälieriin. Niin kävi siis myös viime kaudella, kun runkosarjan viidenneksi sijoittunut HV71 putosi Linköpingin käsittelyssä.

Viikko kauden päättymisen jälkeen tulikin ilouutinen, kun Thörnbergin paluu kolmivuotisella sopimuksella julkaistiin. Maailmanmestari, toisen polven HV71-kiekkoilija ja Jönköpingin oma poika Thörnberg pelasi neljä tehokasta kautta KHL:ssä tehden joka vuosi yli 30 tehopistettä, mutta palasi nyt kotiin 32-vuotiaana.

Riittääkö maalivahtikaksikko, entä puolustuksen leveys?

HV71:n uusi ykkösmaalivahti on Färjestadista saapunut Fredrik Pettersson Wentzel. Hän on aloittanut uudessa joukkueessaan vahvasti CHL:n puolella, mutta maalivahtiosastolla HV71 antaa tasoitusta liigan ennakkosuosikkeihin nähden.

Joukkue menetti järkälemäisen tehopakkinsa Mattias Karlssonin KHL:ään, mutta häntä paikkaamaan saapui yli 300 NHL-ottelun Ryan O'Byrne. Kanadalaispakin viime kausi Sveitsissä meni pilalle loukkaantumisen vuoksi, eikä hänen kiekollinen osaamisensa riitä Karlssonin ruutuun.

HV71:n ykköspuolustaja on Jere Karalahti, joka saapui joukkueeseen kesken viime kauden. Pelikiellossa kautensa aloittava Karalahti kantaa suurta vastuuta epävarmassa puolustuksessa niin yli- kuin alivoimallakin.

Abbott saapui, ilman veljeään

Jos alakerta ei ole vertailukelpoinen muihin, niin hyökkäys samaa ei voi sanoa hyökkäyksestä. Hyökkäyksen ainoa menetys on KHL:ään siirtynyt Calle Ridderwall, mutta hänen tonttinsa korvaa paluumuuttaja Thörnberg.

HV71:n laiturikalusto on koottu erittäin fyysiseksi ja vastustajan kannalta ärsyttäväksi. Joukkueessa jatkava Teemu Laine ja Thörnberg ovat kovaa pelaavia laitureita, jotka ajavat hanakasti maalille ja tykkäävät aiheuttaa hämmennystä taklauksillaan.

HV71:llä on heittää kokoonpanoon yksi SHL:n ehdottomasti parhaista sentterikaksikoista, kun viime kaudella 46 ottelussa 44 tehopistettä nakuttanut Erik Christensen saa kaverikseen monipuolisen Chris Abbottin.

Kapteeni Ted Brithen pelasi erinomaisen viime kauden, mutta ajautunee hiearkiassa kolmossentterin rooliin Abbottin saavuttua. Brithen on monipuolinen ja hyvin puolustava keskushyökkääjä, joka soveltuu rooliin kuin rooliin ja voi tarvittaessa pelata myös laidalla.

Ensin palautetaan uskottavuus, sitten menestys Jönköpingiin

Joukkueen nopea ja fyysinen hyökkäyskalusto tulee aiheuttamaan paljon harmaita hiuksia vastustajan puolustajille. Hitaasti hyökkäyksiä rakentavien joukkueiden puolustajat joutuvat koville Thörnbergin ja kumppaneiden vyöryessä kohti, mutta toisaalta taitava puolustus voi saada puhkottua HV71:n karvauksen, jos jönköpingiläisten lataus alkaa purkautumaan yli.

Jönköpingissä tahdotaan palata kirkkaimpaan kärkeen, mutta se ei tule olemaan helppoa tällä kaudella. Hyökkäys on vertailukelpoinen minkä tahansa joukkueen kanssa, mutta alakerta ei herätä liian suurta luottoa. 

Jatkoaika arvioi HV71:n runkosarjan sijalle kuusi.

» Lähetä palautetta toimitukselle