HPK, SaiPa ja Kärpät ensijäillä

LIIGA / Artikkeli
Jatkoajan toimittajat olivat maanantaina paikalla seuraamassa joukkueiden ensimmäisiä jääharjoituksia Rinkelinmäellä, Kisapuistossa sekä Raksilassa. Vauhti oli kaikilla paikkakunnilla kova, mutta suuremmat johtopäätökset kannattaa lykätä ainakin vasta parin viikon päähän. Seuraavassa raportointia näiden kolmen joukkueen harjoituksista.

HPK:lla NHL-vahvistuksia

HPK:n ensimmäisillä jäillä viiletti näkyvimmin kaksi kovaa pelimiestä: Niko Kapanen ja Tony Virta. Kerho-kasvatit olivat selvästi parhaimmassa vireessä näin heinäkuun puolivälissä. Tuollaisia pelimiehiä kun tänne saisikin vahvistuksiksi...

HPK:n Vladimirit, Vujtek ja Sicak, tyytyivät vielä tutustumaan halliin ja joukkueeseen siviilivaatteissa. Ennen harjoituksia uudet tsekkitulokkaat kävivät valmentajan ”puhuttelussa” ja tämän jälkeen tyytyivät seuraamaan ensimmäisiä harjoituksia. Molemmat olivat saapuneet Hämeenlinnaan vasta samana päivänä, joten yllättävää olisi ollutkin mikäli miehet olisivat jäälle ilmestyneet.

Toimitusjohtaja Risto Korpelan puheet paljastuivat todeksi; joukkueessa ei ole yhtään takatukkatsekkiä. Koko Kerhon tsekkiviisikon töyhdöt olivat siistissä ojennuksessa, ilmeisesti muoti on muuttumassa Tsekissä.

Ylivoimaisesti kovinta vauhtia jäällä pitivät Kenigin veljekset. Kasper ja Max laittoivat vielä kesävireessä olleet pakit tiukoille. Näiltä pojilta sopii hämeenlinnalaisten odottaa vielä suuria tekoja. Kun nuorukaiset vielä saisivat hieman lihaa luidensa ympärille sekä ripauksen lisää itseluottamusta, niin siinä Kerholla olisi kaksi oivaa vahvistusta.

Maalivahdeista Puurulan Joni näytti siltä kuin ei olisi mitään kesätaukoa pitänytkään. Ketterä, hyvin liikkuva maalivahti, joka tuntuu ehtivän kaikkiin tilanteisiin. Forssassa viime kaudella pelanneen juniorin itseluottamus on kohdallaan ja tsekkivahti Smid saa taistella tosissaan ykkösvahdin paikkasta.

Ehkä harjoitusten suurin yllätys oli romuluisten pakkien hyvä liikkuvuus kesätauon jäljiltä. Koko kolmikko Kankaanperä, Mäkelä ja From pysyivät hyvin vikkelien hyökkääjien perässä ja välillä kaverit innostuivat jo hieman taklailemaankin. Jos näiden miesten liike on jo tässä vaiheessa näin hyvää, niin pullat ovat hyvin uunissa.

Vladimirien lisäksi ainoa poissaolija oli Tommi Santala, joka on tällä hetkellä Atlanta Thrashersien rookie-leirillä. Mikäli Tommilta nähdään yhtä hienoa peliä kuin viime kaudella, niin ensi kesänä nuoren huippusentterin suunta saattaa olla Yhdysvaltain Syvä Etelä.

Mukavassa kesäsäässä halliin oli raahautunut muutaman kymmenenen kannattajan joukko. Yleisön aika kului mukavasti bongaillessa uusia pelaajia käyttäen ainoana tunnisteena kypärään sentin korkuisin numeroin painettuja pelinumeroita sekä arvaillen kasvonpiirteistä ja ruumiinrakenteesta kuka kukin on. Ensimmäiset ketjukokoonpanotkin yleisön joukossa taidettiin ehtiä rakennella.

Try-out miehistä From näytti jäällä hyvältä, ihan sopimuksen arvoinen kaveri viime kauden esitysten sekä eilen nähdyn perusteella, mutta Kerholla on jo yhdeksän sopimuspakkia. Hyökkääjistä kukaan ei jäänyt mieleen millään tapaa. Laakkonen on tekninen, pienikokoinen laituri. Siis samasta muotista kuin Kenigit, joita joukkueessa on jo kaksin kappalein.

Vielä viikko aikaa ja tämä ryhmä luistelee ensimmäiseen peliinsä Bluesia vastaan, silloin saatetaan jo hieman nähdä suuntaa tulevasta kaudesta.

Kärpät kuudella kentällisellä

Oulun Kärppien edustusjoukkueen ensimmäisissä iltatreeneissä ei vaikeampia kuvioita harjoiteltu, vaan treenattiin etupäässä ihan perustilanteita. Harjoitukset etenivät varsin hyvässä hengessä eikä niistä voi tehdä mitään pitemmälle vieviä johtopäätöksiä, varsinkaan kun mitään yllättävää ei tapahtunut.

Kärpillä oli harjoituksissa mukana kuusi kenttää, joista kaksi oli sparraavia nuorisokentällisiä. Koko kuuden ketjun pelaajapakka oli jaettu kahteen ryhmään, jotka kumpikin ryhmä treenasi kerrallaan 45 minuuttia. Uudet vahvistukset olivat sijoitettu kahteen ensimmäiseen ketjuun: Kimmo Lotvonen ja Lasse Pirjetä pelasivat Lieversin kentässä sekä Mikko Myllykoski ja Evgeny Davidov Sakari Palsolan kentässä. Lieversin ketjusta oli itse ketjunjohtaja Brett Lievers pois loukkaantumisen takia ja hänen tilallaan pelasi nuori tämän kesän NHL-varaus Jussi Jokinen. Vastaavasti Sakari Palsolan rinnalta oli Jari Laukkanen siirretty Davidovin tieltä Jari Viuhkolan ketjuun.

Ketjukoostumukset neljän pelaavan kentän osalta:

Harri Aho-Mikko Myllykoski

Juha Joenväärä-Sakari Palsola-Evgeny Davydov

Mikko Lehtonen-Kimmo Lotvonen

Lasse Pirjetä-Jussi Jokinen-Andrei Potaitchuk

Kristian Taubert-Joni Pitkänen

Kimmo Koskenkorva-Jari Viuhkola-Jari Laukkanen

Lasse Kukkonen-Topi Jaakola

Tuomo Harjula-Mika Pyörälä-Harri Korpela

Näillä kentällisillä mennään nyt eteenpäin. Mikko Myllykoski oikealta pelaavana on varmasti valmennusjohdolle helppo valinta ykköskenttään Mikko Haapakosken tilalle Harri Ahon puolustajapariksi. Myös oikealta pelaava hyökkääjä Evgeny Davidov tuo varmasti lisää ratkaisuvoimaa Sakari Palsolan rinnalle. Pakkipari Lehtonen-Lotvonen näyttää todella hyvältä Kärppien kannalta: parissa riittää kokoa ja näköä. Lehtonen hyökkää, taklaa ja laukoo, ja Lotvonen varmistaa ja pelaa hyvin puolustuspeliä. Lasse Pirjetä varmasti tuo sen saman juonikkuuden, minkä Kärpät menetti Hagmanin lähdön myötä, Brett Lieversin ketjuun. Kolmikko Koskenkorva-Viuhkola-Laukkanen on ollut aiemmin yhdessä toissa kevään karsinnoissa, jolloin se oli Kärppien nousun kulmakiviä.

Oulussa Kärppien jäätreenit kiinnostaa, sillä arvioiden mukaan Raksilan jäähallissa oli harjoituksia katsomassa noin satakunta innokasta kiekkofania.

SaiPalla vielä vahvistuksia haussa

Etelä-Karjalan kiekkoylpeys SaiPa, aloitti myöskin eilen jääkautensa kahdella harjoitteella. Aamusella totuteltiin jäähän, maalivahdit hakivat tuntumaa ja illalla vedettiin jo ihan tosissaan.

SaiPa oli joukkueen kokonaisuudessaan paikalla aina Vladimir Machuldaa, Jan Huokkoa ja Tomas Dubaa myöten. Viime hetken hankintoja tai voisiko sanoa koekaniineja jäällä olivat viime kaudella Ilveksessä pelannut Jesse Welling sekä Jokereissa vähälle peliajalle jäänyt Antti Hulkkonen. Molemmat ovat SaiPassa try-outilla. Ainakin Wellingille luulisi käyttöä olevan, Hulkkosen tilanne selvinnee tarkemmin ja paremmin 7.8 ja 8.8 pelattujen ensimmäisten harjoituspelien perusteella.

Ensimmäisten jääharjoitusten perusteella on turha vetää minkään valtakunnan johtopäätöksiä. Vaikka vauhti onkin kovaa, vie pelaajiltakin aikansa totutella taas hieman tavallisen kesäistä liukkaampaan alustaan.

Kisapuiston halliin ei ollut kerääntynyt samanlaista yleisöryntäystä kuin Oulun Raksilaan. Ehkä noin parikymmentä innokasta kiekkofania oli jaksanut raahautua kesähelteellä viileään halliin. Mielenkiintoista sinällään, joka heinäkuu ainakin Kisapuistossa istuu tämä samainen asiantuntijaraati.

SaiPan ketjukoostumuksista ei oikein vielä kannata kirjoittaa mitään. Joukkue elää tällä hetkellä ja tulee vielä elämäänkin. Valmiita ketjuja ja pakkipareja on turha alkaa rakentelemaan, kun eilisen Teijo Räsäsen radiohaastattelun mukaan SaiPa etsii vielä ainakin yhtä hyökkääjää ja yhtä pakkia. Nämä nimet selviävät aikanaan, toivottavasti ennen kauden alkua. Muutoin SaiPan tilanne on huolestuttava.

Muutamia teräviä huomioita kauden avauksesta. Hämäläisen Ville oli varmaankin saanut lisää virtaa Calgaryn NHL-varauksesta. Luistin liikkui oikein mukavaan malliin. Syynä varmaankin myös se, että Ville on jo päässyt jäälle Lahdessa muiden Puolustusvoimien Urheilukoululaisten kanssa. Tirkkosen Pekan luistin liikkui aivan eri malliin kuin viime kaudella. Pekan entinen lähtönopeuden kuvaus "kuin hauki makuulta" on historiaa. Nyt Pexi pukkaa luistimensa vauhtiin kuin maratoonari loppusuoralla. Sami Lehtisen torjuntatyyli on vähintäänkin erikoinen. Tyyli on kuin suoraan ison veden takaa, polvilleen ei mennä, seisotaan mieluummin suorin jaloin, koko ajan. Jan Huokon lämäri lähtee siihen malliin, että ensi kaudella saavat myllykset, helaset ja smidit olla valmiina koko ajan.

Tällaisilla eväillä jatkoon, Ilkka Kaarnalla on vielä hieman työnsarkaa. Joukkueesta puuttuu vieläkin se kovaa pelaava puolustaja joka nostaa naapurin maskintekijät pois Duban ja Lehtisen edestä. Lisäksi joukkue kaipaa kipeästi yhtä mailaansa taitavasti käyttelevää hyökkääjää. Jos tällainen parivaljakko jossakin liikkuu, sopimukseen johtavasta vihjeestä on luvassa löytöpalkkio, SaiPan kaulaliina sekä SaiPan viime kauden kausijulkaisu...

» Lähetä palautetta toimitukselle