HPK isännöi IFK:ta, Pelicansia ja Davosta

LIIGA / Artikkeli
Isäntäjoukkue HPK saa viikonloppuna vastaansa vieraita Helsingistä ja Lahdesta; lisäksi neljäntenä joukkueena turnauksessa on Suomessa leireilevä Davos. Tänä vuonna Danske Cupin nimellä kulkeva turnaus toimii hyvänä tason mittarina liigakauden lähestyessä.

Danske Cup on kolmelle suomalaisjoukkueelle hyvä mahdollisuus testata joukkueen liigavalmiutta. Kolmessa ottelussa ehditään kokeilla try-out miehiä sekä erilaisia kokoonpanoja. Koska kaikki joukkueet pelaavat kolmena peräkkäisenä päivänä, niin on odotettavissa, että valmentajat antavat pelaajilleen lepovuoroja, eikä mikään joukkue pelaa koko ajan aivan parhaalla kokoonpanollaan. Tästä huolimatta luvassa on mielenkiintoisia pelejä. HPK on näyttänyt olevansa erinomaisessa kunnossa jo elokuussa, joukkue on ollut kasassa jo jääharjoittelun alusta asti ja tämä myös näkyy suoritustasossa. Pelicansin joukkue alkaa olla myös koossa, pieniä muutoksia saattaa olla vielä tulossa. IFK:n joukkue taasen on muihin verrattuna vielä täysin levällään, varsinkin ulkolaisten kohdalla ruletti pyörii vielä.

Jatkoaika seuraa Rinkelinmäen turnausta tiiviisti, otteluraportit kaikista peleistä ovat luvassa päivän päätteeksi. Turnaus alkaa perjantaina iltapäivällä klo 16.00 IFK:n ottaessa mittaa sveitsiläisestä Davosista. Päätösottelu pelataan sunnuntai-iltana ja silloin vastakkain ovat HPK ja IFK. Tarkempi otteluohjelma tämän artikkelin lopussa.

Isäntäjoukkue lähtee suosikkina turnaukseen

HPK lähtee isännöimäänsä turnaukseen selvästi paalupaikalta. Harjoituspelit ovat sujuneet toistaiseksi voitokkaasti ja Jukka Jalonen on löytänyt ryhmästään toimivat ketjukokoonpanot. Suurin mielenkiinto HPK:n kohdalla kiinnittyy try-out miehiin, joiden sopimukset ratkeavat hyvin pitkälle kotiturnauksen otteiden perusteella. Myös HPK-koutsi Jukka Jalonen korosti otteluiden merkitystä näille pelaajille. "Erittäin tärkeä näytönpaikka. Janne Laakkonen on pelannut tähän mennessä vasta yhden pelin. Toki häntä on nähty harjoituksissa, mutta pelitilanteissa ei vielä. Marko From pelaa varmaankin kaksi peliä. Sillanpään Olli on kuitenkin omia miehiä ja mahtuu vielä yli-ikäisenä A-junioreihinkin", totesi Jalonen haastattelussa. Turnauksen jälkeen on siis odotettavissa ratkaisuja näiden miesten suhteen.

Joukkueessa ei ole tällä hetkellä yhtään loukkaantumista, mutta pienempiä vaivoja on riittänyt. Kuumeilu ja oksennustauti on iskenyt useampaankin pelaajaan. Varsinkin Sillanpäällä on ollut ongelmia, sillä oksennustaudin ja muiden pikkuvaivojen lisäksi päälle painaa armeija. Toinen hyökkääjä, johon tauti on iskenyt on Max Kenig. Molempien pelivire on kyseenalainen.

"Ensimmäiseen otteluun lähdetään parhaalla kokoonpanolla. Sitten on luvassa pieniä fiksauksia. Lähes kaikki pelaavat, joku nuori poika saattaa olla sivussa. Suomalaisia vastaan lähdetään iskukykyisimmällä joukkueella", kertoi HPK-luotsi peluutuksesta turnauksessa, jossa jokainen joukkue pelaa kolmena peräkkäisenä päivänä. HPK:lla on riveissään kuitenkin viisi ketjullista pelimiehiä, joten useampikin kaveri ehtii olla lepovuorossa. Yhtenä haasteena HPK:lla on Jalosen mukaan toimivan nelosketjun löytäminen. Alunperin neloseen suunniteltu Erkki Rajamäki on ainakin toistaiseksi vallannut itselleen paikalleen Savijoen ja Määttäsen rinnalta, eikä joukkueessa näin oikein ole sen tyylisiä pelaajia, joita Jalonen on neloseen suunnitellut. Nelosen rooli tulee olemaan enemmänkin puolustava, repivä, rikkova. Suutarisen Harrin paikka keskellä näyttää varmalta, mutta hommaan sopivia laitureita haetaan yhä.

HPK lähtee siis varmasti voittamaan omaa turnaustaan. Luvassa on mielenkiintoisia pelejä ja Danske Cup tarjoaa kannattajille myös hyvän tilaisuuden tutustua tarkemmin HIFK:n ja Pelicansien nykykuntoon.

Alustava kokoonpano:

Vujtek-Santala-Miettinen

Nedved-Kucharcik-Somervuori

Määttänen-Savijoki-Rajamäki

Kenig-Suutarinen-Kenig

Lahti-Laakkonen-Sillanpää

Peltonen-Tuulola

Sicak-Sulku

Kankaanperä-Aalto

Mäkelä-From

Juppo-Tuomanen

Smid-Puurula

Uudistuneen HIFK:n taso testataan

Helsinkiläisten joukkueessa on käynyt melkoinen vaihtoruletti sitten viime kauden lopun. Miehiä on tullut ja mennyt niin kovalla tahdilla, että heikompaa jo hirvittää. Harjoituskautensa IFK avasi leireilemällä Ahvenanmaalla. Reissun päätarkoituksena oli hitsata joukkueesta yhtenäinen, koska viime kauden ryhmästä ei ole kovin montaa kokeneempaa kaveria jäljellä. Sen jälkeen joukkue suuntasi lahden yli Ruotsiin, jossa ohjelmassa oli Umeån Hockeyfestival. Kolmesta matsista IFK saalisti ainoastaan yhden tasurin, jokaisessa pelissä IFK:n veräjänvartijat onnistuttiin yllättämään kolmasti. Umeån turnaus oli joukkueelle fyysisesti aika rankka, varsinkin kun sitä edelsi harjoitusleiri Ahvenanmaalla. Nyt IFK:lla on parempi mahdollisuus keskittyä enemmän pelillisiin seikkoihin.

Poissa IFK:n kokoonpanosta ovat Mikko Kurvinen, Tuomas Eskelinen ja Robert Kantor. Kim Hirschovits ja Antti-Pekka Lamberg ovat nyt mukana toisin kuin Umeåssa, joten he saavat varmasti peliaikaa. IFK:n ryhmässä on edelleen mukana kolme veskaria; on mielenkiintoista nähdä miten Heikki Mälkiä ja Jari Kaarela vahdeilleen peliaikaa jakavat.

Aigars Cipruss on suuressa roolissa IFK:n joukkueessa, hänen varaansa lasketaan paljon. Kuhta-Cirpruss on se parivaljakko, jonka varaan maalintekovastuuta on laskettu. Toistaiseksi kaksikko on tässä onnistunutkin, ja heidän otteitaan seurataan tarkasti. Vuoden tulokkaan tittelistä puhuttaessa esiin nousee usein Carlo Grünnin nimi, Rinkelinmäellä on jälleen luvassa paljon vastuuta. Hyökkäykseen mukaan liittyi eilen uusi pelaaja, NHL:n kynnyksellä Floridassa roikkunut Andrei Podkonicky. Mikäli slovakkihyökkääjä punaisen paidan jo Hämeenlinnan turnauksessa ylleen pukee, seuraavat kaikki silmäparit miekkosen otteita erittäin tarkasti.

Puolustuksessa Pauli Levokaria testataan tosissaan. Zidlickyn vieressä peliaikaa ja vastuuta tulee myös ylivoimalla. Umeåssa Levokari erottautui IFK:n miehistöstä ehkä eniten, viimeistään siinä vaiheessa, kun Pauli innostautui otsaanlyöntikilpailuun Miroslav Hlinkan kanssa. Rinkelinmäen suursuosikki Jonas Junkka tekee paluun Hämeenlinnaan. Mikä on yleisön reaktio, kun Jonas kentälle luistelee? Moni HPK-kannattaja olisi ottanut ruotsalaisen avosylin vastaan myös Pallokerhon riveihin.

Alustava kokoonpano:

Kuhta-Cipruss-Kortelainen

Grünn-Podkonicky-Mäkiaho

Vauhkonen-Viitaluoma-Pikkarainen

Salminen-Häppölä-Passi

Levokari-Zidlicky

Lamberg-Junkka

Honkanen-Ilkka

Strömberg-Lindfors-Riksman

Pelikaanit ilman ulkolaisia liikkeellä

Ainakin toistaiseksi lahtelaiset ovat liikkeellä täysin kotimaisin voimin; tosin tilanne saattaa vielä muuttua ennen turnauksen alkua, sillä IFK:n Jan Kobezda on lähellä siirtoa Kaanien riveihin. Loukkaantuneena ovat joukkueesta olleet Joonas Jääskeläinen ja Teemu Riihijärvi. Riihijärvi saattaa pelata jo Rinkelinmäellä, mutta Jääskeläistä tuskin jäällä nähdään, koska hän on aloittanut jääharjoittelun vasta keskiviikkona. Mikko Juutilaisella on myös pikkuvaivoja ja hän saattaa olla sivussa.

Testissä Pelikaaneilla on kolme pelaajaa: Niki Siren, Jarkko Väänänen ja Teemu Vihervä. Siren on esiintynyt positiivisesti ja tehnyt muutaman maalinkin. Väänänen on ollut myös pirteä, mutta mikäli näiden kahden välillä tehdään päätöksiä, niin Siren on tämän hetken esitysten perusteella näistä kahdesta vahvemmin pelipaikassa kiinni. Vihervä on pelannut peruspeliä ja hoitanut oman tonttinsa. Teemukin saa vielä parantaa, jotta saisi paikan joukkueesta. Testipelaajien suoritukset jäällä ovat kiinnostavia, ja tämän turnauksen suoritusten perusteella saatetaan jo piirustella nimiä sopimuspapereihin.

A-junioreita joukkueesta löytyy useampiakin. Puolustajat Esa Saksinen ja Antti Harju ovat pelanneet varsin hyvin ja virheettömästi. Saksinen tullee saamaan liigassa muutaman pelinkin pelata, ainakin tämän tasoisilla esityksillä. Junnujen hyökkääjistä mukana lienevät Olli Sinkkonen, Mikko Kainulainen, Jussi Saarinen ja Jussi-Mikko Makkonen.

Harjoituspelit ovat Pelicansilla olleet erittäin vähämaalisia. Kaanien peleissä ei ole maalikarkeloita vietetty. Ainakin HPK yrittää jo perjantaina tuota taikaa murtaa, kotijoukkue onkin peleissään maaleja mättänyt mukavalla tahdilla. Nollapelejäkin lahtelaisten maalivahdeille on kertynyt jo kolme kappaletta, Mikko Rämölle kaksi ja Pasi Kuivalaiselle yksi. Hyökkäyspäässä puuttuu vielä se paras terävyys, vaikka hyville paikoille päästäänkin.

Alustava kokoonpano:

Turunen-Peltola-Jämsen

Siren-Koivunen-T.Saarinen

Nutikka-Keinänen-Väänänen

Ollikainen-J.Saarinen-Kainulainen

Makkonen-Sinkkonen-Asikainen

Latvala-Niskanen

Koskinen-Laitinen

Laurila-Reimari

Lindström-Vihervä

Harju-Saksinen

Kuivalainen-Rämö

Sveitsiläiset Suomen leirillä

Sveitsiläisseura HC Davos pitää Suomessa harjoitusleiriään ja osallistuu turnaukseen neljäntenä joukkueena. Tiistaina Davosilla oli vastassa Jyväskylän ylpeys JYP ja tyytyminen oli tasatulokseen numeroin 1-1. Keskiviikkona Leppävirran jäähallissa vastaan luisteli SaiPa ja tällä kertaa sveitsiläiset nappasivat voiton lukemin 4-2. Viime kaudella Davos selviytyi A-liigassa pudotuspeleihin, mutta lähti tuli nolosti suoraan ensimmäisellä kierrokselle otteluvoitoin 4-0, kun vastustajana oli pääkaupungin joukkue Bern.

Sen enempää Arno Del Curton johtamasta joukkiosta ei toistaiseksi tiedetäkään. Ainakin hyökkäyksessä Davosilla on marssittaa jäälle kovia nimiä. Kevin Millerillä, Lonny Bohonoksella ja Josef Marhalla riittää kokemusta NHL:ää myöten. Puolustuksessa todella mielenkiintoinen nimi on nuorten MM-kisoissa suorastaan loistanut Beat Forster. Oman ikäluokkansa otteluissa nuori mies oli lähes ylivoimainen ja nyt junnun pitäisi esityksillään pystyä valtaamaan pelipaikka miesten joukkueesta. Kaikkein innokkaimmat fanit voivat käydä vilkaisemassa sveitsiläisten harjoituksia tänään torstaina Rinkelinmäellä klo 18.30 alkaen.

Alustava kokoonpano:

Maalivahdit:

41 Weibel Lars

1 Hiller Jonas

Puolustajat:

4 Equilino Beat

5 Gianola Marc

16 Blatter Florian

17 Ott Ralph

19 Kress Michael

20 Häller Andrea

29 Forster Beat

52 Winkler Benjamin

78 von Arx Jan

Hyökkääjät:

7 Christen Björn

8 Miller Kevin USA

9 Heberlein Marc

10 Ambühl Andreas

18 Bohonos Lonny CAN

21 Fischer Patrick

24 Marha Josef CZ

27 Müller René

28 Gähler Stefan

40 Paterlini Thierry

54 Fröhlicher Joel

67 Neff Claudio

69 Rizzi Sandro

82 Camenzind Andreas

Otteluohjelma:

Perjantai:

Klo 16.00 HIFK-Davos

Klo 19.30 HPK-Pelicans

Lauantai

Klo 15.00 HIFK-Pelicans

Klo 18.30 HPK-Davos

Sunnuntai

Klo 15.00 Davos-Pelicans

Klo 18.30 HPK-HIFK

Liput:

Päivälippu (sisältää pääsyn sekä päivä- että iltapeliin):

60 mk / aikuiset

30 mk / lapset ja opiskelijat

Iltalippu:

40 mk / aikuiset

20 mk / lapset ja opiskelijat

Turnauslippu (sisältää pääsyn kaikkiin turnauksen otteluihin):

150 mk / aikuiset

60 mk / lapset ja opiskelijat

» Lähetä palautetta toimitukselle