Hollanti - kiekkoa tuulimyllyjen varjossa

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Hollanti, tuo tulppaanien ja tuulimyllyjen maa, jossa jalkapalloa pelataan. Jäällä hollantilaiset ovat niittäneet mainetta pikaluistelussa ja ennen myös jääpallossa. Kuitenkin myös jääkiekolla on maassa pitkä historia. Hollannin maajoukkue on leireillyt viime päivät Vierumäellä ja kohtaa kuusi suomalaisjoukkuetta harjoitusotteluissa. Tiistaina oranssipaidat vierailivat Mikkelissä.

Hollannin maajoukkue valmistautuu olympiakarsintoihin Suomessa. Kisoihin päästäkseen hollantilaisten olisi voitettava kaksi turnausta, joten urakka ei ole helppo. Kymmenen päivän leiri on täysin uusi asia pienellä budjetilla toimivalle maajoukkueelle.

- Tarvitsemme hyviä otteluita valmistautuaksemme olympiakarsintoihin. Muualla olisi vaikea saada tämän tason vastustajia, kertoo Hollannin päävalmentaja Theo van Gerwen.

- Vierumäellä olosuhteet harjoitusleiriä varten ovat hyvät, kehuu van Gerwen.

Hollanti pelaa MM-kisojen 1. divisioonan B-ryhmässä ja sijoittui viime vuonna Oslon turnauksessa kolmanneksi. Hollannin maajoukkue otti ison harppauksen eteenpäin, kun maa sai mahdollisuuden ottaa kanadanhollantilaisia pelaajia mukaan. Olosuhteet maassa ovat kuitenkin melko kehnot, sillä kunnollisia jäähalleja on vain muutama. Suomessa Hollannin jääkiekko tunnetaan lähinnä Blues-omistaja Jussi Salonojan pelattua yhden kauden Heerenveen Flyersin joukkueessa.

Hollannin pääsarjassa Eredivisiessä pelaa kuusi joukkuetta, joista tunnetuin lienee Amsterdam Bulldogs, jonka riveissä pääosa maajoukkueen pelaajista kiekkoilee. Parhaimmillaan pääsarjan peleissä käy Theo van Gerwenin mukaan parisen tuhatta katsojaa. Hollannissa jääkiekko on siis yllättävänkin suosittu laji, kun pääsarjan yleisömääriä katsotaan. Lajin kehitystä kuitenkin jarruttaa pieni harrastajamäärä ja kehnot olot, sillä jäähalleja on vain suurimmissa kaupungeissa.

”Etelä-Savon maajoukkue” kaatui tehokkaan viimeistelyn ansiosta

Tiistaina Hollanti kohtasi Mikkelissä Jukurit. Muutenkin tavallisuudesta poikennut ottelu sai vielä lisämaustetta, sillä Jukureiden paidassa viiletti apuja maakunnasta. Kentällisen verran pelaajia Jukureihin oli liittynyt sekä 2. divisioonan Pieksämäen Pallo-Sepoista, että 3. divisioonan Kangasniemen Palloilijoista. Lisäksi muutama A-junnu sai tulikasteensa edustusmiehistössä. Reilun kentällisen verran ottelussa esiintyi myös Jukureiden vakiokokoonpanon pelaajia.

Reipashenkisen ottelun veivät hollantilaiset lukemin 6-3 (2-0, 3-1, 1-2). Ottelu oli tapahtumiltaan hyvinkin tasainen, mutta Hollanti osoitti erinomaista viimeistelytarkkuutta. Vapaista paikoista kiekko lyötiin Kai Tillasen selän taakse hyvällä prosentilla. Muutaman hyvän torjunnankin ehti jukurivahti esittää.

Hollanti pelasi kanadalaistyyppistä kiekkoa. Joukkue satsasi yksinkertaisiin ratkaisuihin ja pyrki suoraviivaisesti kohti maalia. Pelitapa osoittautui toimivaksi, sillä isokokoiset hollantilaispelaajat olivat usein hankalia pideltäviä isännille. Maalissa Amsterdam Bulldogsin Phil Groeneveldt pelasi hyvän ottelun ottaen useita hyviä torjuntoja. Kenttäpelaajista edukseen esiintyivät kapteeni Tommie Hartogs ja tehot 1+2 nakuttanut Lamonte Polet. Puolustajista Nick De Jong pelasi varmaotteisesti.

- Pelasimme hyvin kaksi ja puoli erää, mutta pelaajamme väsähtivät. Meillä oli hieman loukkaantumisia ja neljä pelaajaa ei ollut vielä paikalla. Jouduimme pelaamaan kolmella ketjulla. Keskityimme karvauspeliin ja aloituksiin, sekä muutamaan muuhun asiaan. Tämä toimi mielestäni ihan hyvin, kertasi valmentaja van Gerwen pelitapahtumia.

Kovin korkeatasoiseksi ei ottelu noussut, mutta Hollanti ehti osoittaa oman vaarallisuutensa. Vaikka joukkueessa ei ole paljon taitoa, on pohjoisamerikkalaisen suoraviivaiseen peliin luottava ryhmä vaarallinen tilaa saadessaan. Maalin hollantilaiset osaavat paikan tullen kyllä tehdä. Suomisarjassa Hollanti tarjoaisi vahvan vastustajan kenelle tahansa ja parhaana päivänään maajoukkueen uskoisi olevan vahva haastaja Mestiksessäkin.

”Jääkiekko tarvitsee lisää median huomiota”

Jatkoaika jututti valmentaja Theo van Gerweniä vielä lisää pelin jälkeen. Puheenaiheina olivat niin hollantilainen jääkiekko yleensä, kuin Hollannin maajoukkuekin.

- Jalkapallo on ykköslaji Hollannissa, jääkiekko on ehkä sijoilla 15.-16. Laji on suosittu laji katsojien keskuudessa, mutta ei pelaajien suosiossa. Muutama pääsarjajoukkue vetää 1500-2000 katsojaa otteluihinsa, mutta alemmilla sarjatasoilla peleissä voi olla vain muutama kymmenen katsojaa. Ainoa merkittävästi kiinnostava asia on pääsarja, kertoo van Gerwen jääkiekon yleistilasta Hollannissa.

- Jääkiekkoa on mahdollista pelata noin kahdessatoista paikassa. Maassa on noin 1500 lisenssipelaajaa, jatkaa van Gerwen.

Entä kevät, kuinka paljon nyt Suomessa olevasta joukkueesta on mukana?

- Ensimmäinen suuri turnaus on jo marraskuussa, kun pelaamme Puolassa ensimmäisen karsintaturnauksen olympiakisoihin. Meidän on selvitettävä kaksi turnausta päästäksemme kisoihin. Meille kyse on isosta asiasta, olisi hyvä askel eteenpäin päästä edes toiselle karsintakierrokselle. Vastustajistamme Puola on kova joukkue, mutta ehkä meillä on mahdollisuuksia, koska valmistaudumme hyvin, mietiskeli Theo van Gerwen jatkoonpääsymahdollisuuksia.

- Jos Hollanti selviäisi olympialaisiin, olisi se loistavaa mainosta lajille. Jos voitamme Puolassa, media kiinnostuisi enemmän lajistamme ja se on sitä, mitä tarvitsemme pohjalta nousemiseen, jatkoi van Gerwen.

Mitä kaikkea harjoitusleiri on tuonut joukkueeseen?

- Kymmenen päivän harjoitusleiri on aivan uusi asia maajoukkueelle. Erityisesti Vierumäen olosuhteet ovat loistavat. Vierumäeltä olemme matkustaneet eri kaupunkeihin pelejä varten, lisäksi pelin taso on ollut hyvä.

Kuinka paljon hollantilaispelaajia pelaa kotimaan ulkopuolella?

- Heitä on muutamia. Pohjois-Amerikassa pelaa kolme pelaajaa ja lisäksi kaksi muuta, jotka eivät pääse maajoukkueen mukaan.

Vielä lopuksi, miltä jääkiekon tulevaisuus näyttää Hollannissa juuri nyt?

- Hyvin vaikea sanoa. Jos haluat kehittyä paremmaksi, tarvitset lisää rahaa jotta voisit sijoittaa parempaan valmennukseen. Tämä on asia, joka ei Hollannissa ole kovinkaan hyvä. Muutama seura tekee hyvää juniorityötä, mutta monella tilanne on toisin. Tätä olisi kehitettävä joka paikassa.

Hollannin karsintaurakka alkaa Puolan Nowy Targissa marraskuun 11. päivä, jolloin se kohtaa olympiakarsinnan avausottelussaan Kroatian. Suomessa Hollannin maajoukkue pelaa vielä kolme ottelua, joista viimeisen Tampereella 7. päivä. Tuolloin vastustajana on KOO-VEE.

» Lähetä palautetta toimitukselle