Hokki - JYP-Akatemia: Nuoruuden innolla kohti välieriä

MESTIS / Artikkeli
Hokki-vahti Antti Lehtonen torjui viime kaudella JYP-Akatemian paidassa.
Kuva © Timo Savela
Mestiksen puolivälierissä kohtaavat runkosarjan sijoille neljä ja viisi sijoittuneet Hokki ja JYP-Akatemia. Keski-iältään erittäin nuoret joukkueet kohtaavat pudotuspeleissä ensimmäistä kertaa Mestis-historiansa aikana.

Otteluparin ennakkoasetelmiin pureutuvat Jatkoajan Kajaanin toimituksen Jesse Eskelinen ja Valtteri Tahkola Jyväskylän toimituksesta.

Jesse Eskelinen: Aivan kalkkiviivoille asti saatiin jännittää, mutta lopulta puolivälierien kiistakumppaneiksi ratkesivat Hokki ja JYP-Akatemia. Tämä sopii ainakin välimatkojen puolesta kajaanilaisille, tarjolla vastustajaksi kun olisivat olleet myös TUTO tai LeKi, joiden kotihalleihin Kajaanista on lähes kaksi kertaa pidempi matka Jyväskylään verrattuna.

Hokki sijoittui runkosarjassa pykälää jyväskyläläisiä korkeammalle, mutta keskinäisissä kamppailuissa Akatemia on ollut niskan päällä. Tuottipa nuori joukkue kajaanilaisille jopa runkosarjan rumimman tappion, kun se haki lokakuussa pisteet Vimpelinlaaksosta peräti lukemin 0-8.

Näetkö runkosarjan tulosten enää painavan tosipelien alkaessa, vai onko kotietu tässä sarjassa valttia?

Valtteri Tahkola: En usko runkosarjatuloksilla olevan ratkaisevaa merkitystä, vaikka se varmasti jyväskyläläisille antaakin tiettyä luottoa omaan tekemiseen. Sitä kautta uskon Akatemialla olevan pieni henkinen niskalenkki Hokista. Pudotuspelit ovat kuitenkin täysin oma lukunsa, joten en usko esimerkiksi tuolla 0-8-tappiolla olevan kovinkaan suurta painoarvoa nyt, kun tosipelit alkavat.

Hokki kuitenkin onnistui hakemaan voiton kahdesti Jyväskylästä. Odotan todella värikästä sarjaa. 

Akatemian suurin vahvuus on hyökkäyspelaamisessa. Joukkue teki runkosarjan aikana sarjan toisiksi eniten maaleja, ja vaikka Joonas Sammalmaa vaihtoikin maisemaa, käsiä löytyy edelleen enemmän kuin tarpeeksi. Samu Markkula, Topi Nättinen sekä esimerkiksi Joose Antonen takaavat sen, että hurrikaanilauman hyökkäys on suuri uhka Hokin alakerralle myös pudotuspeleissä. 

Hokin ja Akatemian kohtaamiset olivat läpi kauden runsasmaalisia. Tästä parhaiten kertoo se, että vain yhdessä keskinäisessä ottelussa jäätiin alle kuuden maalin. Tuleeko sarjasta todellista maali-iloittelua ja ennen kaikkea, löytyykö Hokilta tulivoimaa vastata Akatemian hurlumhei-kiekkoon?

Eskelinen: Tulivoimasta Hokin mahdollisuuksien ei pitäisi ainakaan jäädä kiinni, sillä joukkueen ykkösketjun laidoilla viilettävät maalipörssissä toiseksi ja kolmanneksi sijoittuneet Tomas Mikus ja Niko Saarenpää. Antti Kalapudaksen loppukauden lainasopimuksen myötä joukkueen hyökkäyskalusto on muutenkin todella leveä, ja ratkaisijoita riittää jokaiseen ketjuun. Pudotuspeleissä odotan erityisesti Miska Humalojan ja Christoffer Seppelinin tapaisten työtelijäiden hyökkääjien nousevan suureen rooliin.

Runkosarjassa Hokki oli sarjan tehokkain ylivoimajoukkue, mutta kuten sanoit, pudotuspelit ovat täysin oma maailmansa.

Myös puolustuksesta löytyy tekijänimiä jopa katsomoon asti. Niko Mikkolan ja Taneli Siikaluoman paluu linnapaitaan avaa Jari Laukkaselle mukavasti mahdollisuuksia rotaatioon tiukassa pelitahdissa.

Topi Nättisen onnistumisista riippuu jyväskyläläisittäin paljon.
Kuva © Jarno Hietanen

Maalivahdeilla hikiset oltavat

Tahkola: Maalivahtiosasto on Jyväskylässä sitten aivan oma lukunsa. Nuori Veini Vehviläinen kaappasi Akatemian maalin suulta ykkösvahdin paikan heti alkukaudesta. Yksi jyväskyläläisten suurimpia kysymysmerkkejä on silti se, että miten nuoren Vehviläisen pää kestää kovat paineet pudotuspeleissä. Runkosarjassa nuorukainen oli parhaimmillaan todella vakuuttava.

Vaikka Vehviläinen ei pääsisi omalle huipputasolleen, ei Akatemia siihen kaadu. Dennis Saikkonen on loistava vaihtoehto hurrikaanilauman maalin suulle, ja kykenee antamaan erinomaisesti tulitukea Vehviläiselle. Saikkosen eduksi on laskettava se, että miehellä on kokemusta myös Liigan puolelta kovista peleistä.

Viime kevään pikakomennus maalille SaiPa-sarjassa on varmasti karaistanut Saikkosta, eikä tämän kauden Sveitsin-reissusta varmasti ole haittaa tuossa asiassa.

Mikä on tilanne Kajaanissa? Onko jyväskyläläisten vanha tuttu Antti Lehtonen napannut lopullisesti ykkösveskarin viitan?

Eskelinen: Hokin maalivahtiosaston tilanne on mielenkiintoinen. Alkukaudesta haparoineen Lehtosen tilalle hankittiin Timo Niemi, mutta erinomaisesti pelanneen Niemen loukkaannuttua näytönpaikan saanut Lehtonen on ollut kevään peleissä kuin uudestisyntynyt. Mielenkiintoa lisää myös Lehtosen Akatemia-tausta.

Ennakkotietojen perusteella Niemi olisi ainakin sarjan alussa aloittava maalivahti. Kumpi sitten päävastuun tolppien välissä lopulta nappaakaan, on Hokilla joka tapauksessa tilanteen vaatiessa heittää maalille myös toinen laadukas veskari.

Maalivahdeista kummankaan valmentajan siis tuskin tarvitsee huolehtia. Tästä pääsemmekin seuraavaan taistelupariin, herroihin vaihtopenkkien takana. Ensimmäistä Mestis-kauttaan valmentava Laukkanen vastaan vuosia hyvää työtä Jyväskylässä tehnyt Jukka Ahvenjärvi. Penkin takana nähdään erinomaisia valmentajia, molemmat käskijät sijoittuivat esimerkiksi Jatkoajan tähdistöäänestyksen kärkikolmikkoon.

Epäonnistuneen KalPa-kauden jälkeen uutta nostetta uralleen Kajaanista hakemaan tullut Laukkanen on näyttänyt epäilijöillle ja luotsannut joukkueensa alkukankeuden jälkeen hienoon lentoon. Valmentajan pelitapa on iskostunut joukkueen selkärankaan, ja jokainen pelaaja vaikuttaa sitoutuneen joukkueen yhteiseen tavoitteeseen.

Tahkola: Valmennusosastolla näen suurimman etulyöntiaseman olevan Akatemialla. Ahvenjärvi on nostanut tällä kaudella nuoren ryhmänsä täysin puskista taistelemaan mitaleista, eikä pitkän uran valmentaneet Ahvenjärven päätä palella varmasti pudotuspeleissäkään.

Yksi sarjan mielenkiintoisimmista kamppailuista nähdäänkin penkkien takana. Onko Kuopiossa kääntymässä käyneestä Laukkasesta vastaamaan kokeneen Ahvenjärven tarjoamaan haasteeseen? Helppoa se ei ole.

Akatemian suurin heikkous tässä sarjassa löytyy omasta päästä. Ei maalivahtiosastolta, vaan puolustuksesta. Joukkueen suurimmat ongelmat ovat olleet puolustuksen virhealttiudessa. Hurrikaanilauma kääntää peliä nopeasti ylöspäin, mutta samalla omiin aukeaa usein helposti vaarallisia vastahyökkäyksiä.

Lisäksi puolustajien henkilökohtaiset virheet ovat nousseet esille useasti tällä kaudella pisteistä kamppaillessa. Ne Akatemian pitää pystyä karsia minimiin, jotta kamppailu jatkopaikasta tulivoimaista Hokkia vastaan olisi mahdollista.

Suurinta tasonnostoa alakerrassa odotetaan Sami Nikulta. Hyökkäyspäässä nuorukainen esittää kylmän viileitä ratkaisuja illasta toiseen, mutta omassa päässä virhealttius korostuu. Fyysisessä pelissä Niku on luonnollisesti kokoisekseen helisemässä, mutta otteisiin on löydettävä pudotuspeleissä korostuva tasaisuus.

Suurin tasonnostaja on taas ollut Olli Aitola. II-divisioonassakin viime kaudella pelannut Aitola on noussut kaikkien yllätykseksi Akatemian runkopuolustajaksi, ja mies iski komeat tehot ensimmäisellä täydellä kaudellaan Mestiksessä. Aitolan täytyy pitää tasonsa, jyväskyläläisten haavoittuva puolustus tarvitsee sitä.

Jukka Ahvenjärvi saa haastajakseen Jari Laukkasen.
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

Eskelinen: Kuten edellä mainitsinkin, on Hokin puolustus poikkeuksellisen leveä. Yksittäisiä tähtiä takalinjoilta ei löydy, mutta tasaisen vahvoja suorittajia riittää. Hokin tehokkaimpana ylivoimapelaajana kunnostautunut Janne Pälve on ollut puolustuksen kiekollinen johtaja. Pudotuspeleissä uskon kuitenkin Ville Hyvärisen kaltaisten työteliäiden taistelijoiden nousevan arvoon arvaamattomaan.

Hokin puolustuspeli on tiivistynyt joulutauon jälkeen huomattavasti, ja kajaanilaiset päästivätkin runkosarjassa neljänneksi vähiten maaleja. Tuoreista hankinnoista KalPasta tullut Mikkola on onnistunut hienosti ja otteet kaukalossa ovat olleet 18 vuoden ikään nähden todella kypsiä.

Nuori puolustus jäi syksyllä ilman kokenutta johtajaa, kun Jarkko Heikkisen ja hyvää kautta pelanneen Risto Mattilan kaudet päättyivät loukkaantumisiin. Nuoret miehet ovat kuitenkin nousseet hienosti esiin ja onnistuneet täyttämään kaksikon suuret saappaat.

Hokin kotietu saattaa nousta jopa melko ratkaisevaksi tekijäksi sarjan ratkaisun kannalta, sillä kajaanilaisten kotivire on ollut hurja. Edellisen kerran joukkue jäi Vimpelinlaaksossa pisteittä joulukuun kymmenes päivä. Sattumaa tai ei, vastustaja oli tuolloin juurikin JYP-Akatemia.

Hokin huippukunto näkyy muutenkin ajoittuneen kevääseen. Linnapaidat ovat voittaneet edellisestä viidestä ottelustaan neljä. Viime viikonlopun vieraskiertueelta Vantaalta ja Kouvolasta saaliina oli neljä sarjapistettä.

Akatemian edelliset ottelut eivät ole sujuneet kovinkaan ruusuisesti. Tapahtuuko korjausliike pudotuspeleissä?

Tahkola: Kuntopuntarin käyrät tosiaan osoittavat joukkueilla täysin eri suuntiin. Akatemia on hävinnyt neljä edellistä otteluaan, tosin kaksi niistä on ollut TUTOa ja yksi Jukureita vastaan. Se ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että otteet ovat olleet liian ailahtelevia. Näen sarjan ensimmäisten otteluiden olevan Akatemialle elintärkeitä. Ne määrittävät pitkälti sarjan suuntaa.

Uskon kyllä, että Ahvenjärvi saa ladattua laumansa aivan uuteen lyöntiin kevättä ajatellen, mutta jos ensimmäisistä Kajaanin otteluista tulee takkiin, onko nuorelle joukkueelle kynnys liian korkea kavuttavaksi?

Pitäisin Hokkia pienoisena ennakkosuosikkina tähän sarjaan, mutta epäilen sarjan venyvän kuitenkin kuudenteen tai seitsemänteen peliin. Siellä taas kaikki on täysin kiinni pääkopasta. Kellä kestää kupoli? 

Eskelinen: Olen samoilla linjoilla, tasainen sarja on varmasti luvassa. Epäilen kuitenkin, että pudotuspelien paine yhdistettynä pitkiin ottelumatkoihin on lopulta liikaa kokemattomalle Akatemia-miehistölle. Kauden aikana matkustamaan tottuneesta Hokki-joukkueesta löytyy lisäksi runsaasti pudotuspelikokemusta, esimerkiksi Saarenpään ja Riku Toivon muodossa. Näppituntumalta sanoisin, että jännittävien vaiheiden jälkeen Hokki etenee välieriin voitoin 4-2.

» Lähetä palautetta toimitukselle