Hokille K-Oulusta vierasvoitto ja Suomisarjan mestaruus

MESTIS / Artikkeli
Kajaanin Hokki otti Mestis-karsintojen päätöskierroksella vierasvoiton Kiekko-Oulusta maalein 1-3. Voittonsa kunniaksi Hokin kapteeni Antti Tenhunen pokkasi Jääkiekkoliiton Jouni Kukkoselta Suomisarjan mestaruuspokalin. Hokin osalta kausi jatkuu vielä keskiviikkona, jolloin Diskos ja Hokki kohtaavat karsintasarjan uusintaottelussa. Uusintaottelun panoksena on Mestis-paikka kaudelle 2002-03. Lauantain ottelu kiinnosti kovasti yleisöä, sillä paikalla oli 1410 oululaista ja kajaanilaista kiekkofriikkiä.

K-Oulu-Hokki-ottelussa kaksi ensimmäistä erää mentiin tasaisissa, ja samalla pyöreissä, 0-0-lukemissa. Pelin edetessä K-Oulu sai enemmän ja enemmän otetta peliin, mutta päätöserässä kuitenkin vierasjoukkue Hokki otti ratkaisevan niskalenkin kotijoukkueesta. Hokki voitti päätöserän 1-3, ja samalla koko ottelun samoin numeroin. Voittomaaliksi jääneen Hokin toisen maalin teki ylivoimalla Vladimir Kolek; kokenut Kolek oli joukkueensa parhaimmistoa yhdessä upeasti torjuneen Hokki-veskari Sami Kitinpramin kanssa. K-Oululla oli mahdollisuutensa ottaa voitto ottelusta, mutta tehottomuus ratkaisupaikoissa esti sen.

Ottelun avauserä sekavaa pelailua

Heti avauserän ensimmäisistä minuuteista lähtien molemmilla joukkueilla oli paikkoja maalintekoon. Mm. Hokin kaukolaukauksen K-Oulun maalivahti Olli Puranen oli pompotella omaan maaliinsa, mutta niin vaan kiekko lirui ohi maalin. K-Oulun parhaat paikat avausminuuttien aikana tuli, kun joukkue pääsi pelaamaan 7. minuutin kohdalla ylivoimaa, Hokin Vladimir Kolekin istuessa jäähypukille. Ylivoimassa Tero Ervasti pääsi laukomaan kovaa, mutta Sami Kitinprami venytti upeasti räpylänsä kiekon tielle. Hetkeä myöhemmin myös Toni Gussander pääsi avopaikasta laukomaan, mutta kuti meni niukasti ohi takakulman.

Maalipaikkojen tuhlailu jatkui aina erän puoliväliin saakka. Puolivälin krouvissa uudestaan Gussander pääsi laukomaan, mutta ohi, ja vastahyökkäyksestä oli sitten Hokin puolustaja Jarkko Heikkisen vuoro. Heikkinen laukoi kuitenkin tolppaan, ja maalinumerot säilyivät nolla-nollana. Ottelun ensimmäinen 10-minuuttinen oli sekavaa pelailua, ja maalipaikat avautuivat virheistä ja huolimattomista syötöistä. Alkurynnistyksen jälkeen ottelussa tuli rauhallisempi jakso, jolloin joukkueet keskittyivät enemmän keskialueen pelailuun.

Erän loppua kohti Hokki sai kuitenkin käännettyä pelin painopisteen enemmän K-Oulun puolustusalueelle. 15. minuutin kohdalla Hokin hyökkääjä sai karvattua kiekon itselleen syvältä Kisen puolustusalueelta; hyvä syöttö toiseen aaltoon puolustaja Kolekille, mutta yllättäen kokeneelta tsekiltä loppuivat keinot hyvässä maalipaikassa. Pari minuuttia myöhemmin kovan pyörityksen päätteeksi sentteri Sauli Kela vapautti toistamiseen Kolekin avopaikkaan, mutta Kisen maalilla Puranen torjui hienosti Kolekin yrityksen.

Erän viimeiset minuutit menivät hienokseltaan Hokin hallinnassa, vaikka kajaanilaiset eivät mitään vaarallisia maalipaikkoja erän loppuun saaneetkaan. Ehkä parhaimmat maalipaikat loi Kiekko-Oulun kakkosketju Tuppurainen-Eero-Piippo; erän päätösminuutilla ketju haki maalia kovalla pyörityksellä, mutta Hokin puolustus pysyi kasassa, ja tehotrion tehot nollassa. Kovasta yrityksestä huolimatta numerot säilyivät 0-0-lukemissa, joissa lukemissa mentiin ensimmäiselle erätauolle.

Toinen erä jatkui tehottomissa merkeissä

Kiekko-Oulun Teemu Jaakola otti avauserän loppuun jäähyn, ja Kise joutui aloittamaan toisen erän vajaalla. Myös Mikko Ohenojalle olisi kuulunut viheltää toisen erän ensimmäisillä sekunneilla jäähy kyynärpäätaklauksesta, kun Ohenoja teloi kyynärpäällä Hokin Tuomo Tervon. Tervo ei pelannut ottelussa enää taklauksen jälkeen. K-Oulu jatkoi kuitenkin yhden miehen alivoimalla, ja haki alivoimasta huolimatta maalia hiukan vieraitaan hanakammin.

Ottelun keskimmäinen erä oli melkein kuin toisinto ottelun avauserästä, sillä K-Oulu jatkoi erän avaussekunneista lähtien maalipaikkojen tuhlailua. Ensimmäisten minuuttien aikana mm. K-Oulun puolustaja murtautui oikealta kaistalta puolittain läpi, mutta rystyltä heitetyn noston kelpo hokkilaisveskari Kitinprami torjui hienosti. Pari minuuttia myöhemmin oli tehotrio Tuppurainen-Eero-Piippo vuoro, mutta vahvasta pyörityksestä huolimatta kukaan ei päässyt maalin eteen pahan tekoon. Hokin paras paikka tuli erän 5. minuutin kohdalla, kun Jarno Levonen vapautti Antti Tenhusen, mutta Tenhunen ei saanut nostettua kiekkoa yli maalivahti Purasen.

Erän puoliväli oli sitten taas molemmilta joukkueilta pelkkää pelailua, jolloin peli pyöri pääasiassa keskialueella, eikä mitään vaarallisia maalipaikkoja tullut. Erän edetessä koko ottelun liukkaammin luistellut K-Oulu sai otteen pelistä, ja Hokki muurautui enemmän kuoreensa. K-Oulun etsikkoaika koetti, kun joukkue pääsi pelaamaan ylivoimaa 33. minuutin kohdalla, Hokin Jarkko Heikkisen jäähyillessä. Kisen ylivoimakuviossa oli kuitenkin hirvittäviä harhasyöttöjä, ja Hokki pääsi purkamaan tilanteet. Oululaisten paikka kuitenkin tuli Hokin vaihtovirheen myötä; Jani Tuppurainen pääsi yksin läpi, mutta liian vaikeiden veivien päätteeksi Kitinprami torjui Tuppuraisen läpiajon helposti.

Erän lopun K-Oulu jatkoi pelin hallintaa. Ottavainen-Ohenoja-Sundström pyöritti peliä, ja rakensi Mikko Ohenojalle avopaikan maalin eteen. Kitinprami torjui kuitenkin jälleen upeasti oululaisten yrityksen, eikä maalia tullut siitäkään paikasta. Erän lopulla molemmat jäähyilivät kertaalleen, mutta se ei vaikuttanut tulokseen. Toiselle erätauolle lähdettiin 0-0-numeroissa.

Hokki ratkaisi viimeisellä 10-minuuttisella

Päätöserässä Hokki muurautui entistä enemmän kuoreensa, ja K-Oulu sai tilanteita ratkaista ottelu. Mm. tehotrio Tuppurainen-Eero-Piippo pyöritti Hokin alueella peliä, hyviä laukauksia tuli viivasta, ja maalin edestä tuli hyviä ohjauksia, mutta maaliin saakka kiekkoa ei oululaiset saaneet. Erä eteni hienoisessa K-Oulun hallinnassa, parhaimmat maalipaikat tulivat K-Oulun kakkos- ja kolmosketjuille (Gussander-Hakala-Siltavirta), mutta mitään tuhannen taalan paikkoja ei tullut, ja Kitinprami torjui Hokin maalilla hanakimmat lähentelyt.

Hokin harvat paikat tulivat sitten terävistä vastahyökkäyksistä, niin kuin tuli myös ottelun avausmaali erän puolivälin jälkeen ajassa 52:00. Hokin kolmosketju (Kejonen-Heikkinen-Maarala) lähti terävästi vastaiskuun, ja rakensi vasemmalle kaistalle Arto Kejoselle hyvän paikan b-pisteelle. Kejosen kova laukaus upposi Olli Purasen jalkojen välistä maaliin, ja Hokki johti 0-1.

Hokin johto-osuman jälkeen Kiekko-Oulu haki entistä enemmän maalia. Joukkueen otteita vaivasi kuitenkin hermostuneisuus, sillä esim. Risto Ottavainen kiekon kanssa maalin edessä jähmettyi kuin suolapatsas. Minkäänlaista ratkaisua ei Ottavainen saanut aikaiseksi, ja Hokki purki tilanteen. Minuuttia myöhemmin K-Oulu pääsi koettamaan ylivoimalla; paras paikka tuli yv-kuviossa, kun Tuppurainen syötti takakulmalle Olli Piipolle, mutta jälleen Kitinprami venytti upeasti kiekon kiinni takatolpalta.

Kise hukkasi kuitenkin lopulta mahdollisuutensa, kun joukkueen terävimmät syömähampaat, Ottavainen ja Tuppurainen, ottivat perätysten tyhmät jäähyt. Hokki pääsi pelaamaan 4-3-ylivoimaa, eikä sitä kauan nikotellut. Ajassa 57:37 Vladimir Kolek paukutti Jarno Levosen syötöstä upean 0-2-voittomaalin. Kiekko-Oulu haki ottelun lopussa kavennusta ilman maalivahtia, mutta siinä kävi niin kuin useasti vastaavassa tilanteessa on tapana käydä. Hokki sai omalla puolustusalueella karvattua kiekon pois K-Oulun puolustajilta, ja 2-1-vastaiskusta Marko Kilpeläinen pääsi laukomaan tyhjään maaliin Sauli Kelan syötöstä 0-3-osuman.

Toni Gussander 1-3-kavennus ottelun viimeisellä sekunnilla oli kosmetiikkaa. Upeasti torjunut Sami Kitinprami menetti nollapelin, ja se varmaan harmitti Kitinpramia. Kajaanin Hokki kuitenkin voitti 1-3, ja jatkaa kauttaan Mestis-karsintojen uusintaottelussa Jyväskylän Diskosta vastaan.