HIFK:n, SaiPan ja Dinamo Riikan puolustukset todellisissa testeissä

LIIGA / Artikkeli
SaiPan maalin edustalla on ollut liikaa tilaa.
Kuva © Sirpa Pöyhönen sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Perjantain supermonivetokierroksella on kolme ottelua Liigaa höystettynä Jokereiden KHL-kamppailulla. Kierroksen teemana on hauraiden puolustuskalustojen testaaminen. Houkuttimena toimii myös 30 000 euron bonusraha neljä oikein -voittoluokassa.

Supermoniveto 10: Tappara - HIFK: TPS - JYP: SaiPa - Kärpät: Jokerit - Dinamo Riika

Tappara 3,4 - HIFK 0,1

HIFK:n puolustus on kärsinyt lukuisista loukkaantumisista. Tiistaina joukkueen riveistä puuttui viisi vakiokokoonpanon pelaajaa. Poissaolot heijastuvat pelin jokaiselle osa-alueelle, mutta erityisesti hyökkäysten rakentamiseen puolustus- sekä keskialueella.

Tappara on ollut viime vuosina Liigan paras joukkue keskialueen puolustamisessa. Jos HIFK on ajautunut heikompiakin joukkueita vastaan keskialueelta kulmiin, eikä ole onnistunut luomaan tilanteita maalin edustalle, Tapparaa vastaan tehtävä on toivoton.

Keskialueen lisäksi Tapparalla on iskun paikka syvällä HIFK:n alueella. Helsinkiläisten puolustajat ovat sortuneet kiekollisena virheisiin paineen alla.

Kun yhtälöön lisätään vielä HIFK:n harteilla painava kirvesrinnassa kulkeva peikko, kotivoiton pelaaminen on paras vaihtoehto. Murskajaisia on tuskin luvassa, mutta HIFK:n jääminen maaleitta on harkitsemisen arvoinen vaihtoehto.

TPS 2,3 - JYP 1,2

Sekä TPS että JYP ovat pelanneet ailahtelevasti viime aikoina. Kumpikaan joukkue ei ole varsinaisesti romahtanut, mutta kovin lentokeli on toistaiseksi takana.

JYPin otteissa on ollut nähtävissä ymmärrettävää väsymystä. Muutenkin tiivis tammikuun otteluohjelma on saanut lisämaustetta CHL-otteluista, joihin JYP on joutunut reissaamaan kotimaan rajojen ulkopuolelle. Nyt jyväskyläläisillä on kuitenkin viimeiseen viiteen päivään ollut vain yksi ottelu, joten tarvittua lepoa on ollut tarjolla.

TPS:n ongelmat ovat olleet viimeistelyssä. Viimeisen viiden ottelun jaksolla turkulaiset eivät ole kertaakaan tehneet yli kahta maalia. Joukkuetta kannatellut kokenut kaarti ei ole pystynyt tuottamaan tasaisesti pisteitä, eikä toisaalta alemmista ketjuista ole tullut riittävästi tulitukea. Etenkin ylivoima on ollut aneemista ja onnistumiset ovat puuttuneet.

Joukkueet taistelevat vielä runkosarjan kakkospaikasta, joten panoksia ottelusta ei tule puuttumaan. Kumpikaan joukkueista haluaa tuskin maalintekokilpailuun, joten odotettavissa on vähämaalinen ottelu, jossa TPS:llä on kotikentällään hienoinen etu JYPin heikkojen vierasesitysten jälkeen. 

SaiPa 1,2 - Kärpät 4,5,6

Sarjataulukossa joukkueiden välillä on selvä ero, samaa voi sanoa myös pelillisesti. Kärppien peli rullaa sulavasti, joukkue kykenee kontrolloimaan peliä ja viimeistelyssäkin oululaiset ovat palanneet alkukauden tasolle.

SaiPalla on puolestaan ollut viime peleissä ongelmia puolustuspelaamisessa. Sputnikit ovat jääneet omalla alueella jälkeen ja kaksinkamppailutilanteista on puuttunut terävyys. Terävyyden puute on näkynyt paitsi päästettyinä maaleina, myös puolustajien runsaana jäähyilynä. Viidessä edellisessä ottelussa SaiPan puolustajat ovat istuneet 38 minuuttia rangaistusaitiossa.

Lisää kysymysmerkkejä lappeenrantalaisten riveissä herättää maalivahtipeli. Frans  Tuohimaa on kantanut joukkuetta reppuselässään, mutta virheherkän puolustuksen takana torjuntamäärät ovat kasvaneet. Tuohimaa on joutunut ahkeroimaan myös pelimäärissä Jussi Markkasen ollessa sivussa. Perjantain ottelu on Tuohimaalle jo yhdestoista kuukauden sisään.

Aktiivisesti liikkuva, nopeaa tempoa suosiva ja ylivoimaansa petrannut Kärpät on ottelussa ehdoton ennakkosuosikki. Oululaisten niukat voitot löytyvät pelatuimpien listalta, joten SaiPan suurten kysymysmerkkien edessä on perusteltua hakea lapulle suurempia kertoimia suurimaalisen vierasvoiton voimin.

Jokerit 3,4 - Dinamo Riika 1,2

Jokerit katkaisi vieraskiertueensa päätteeksi kolmen ottelun tappioputkensa. Samalla joukkue sai auki tukkoisia maalihanojaan neljällä varsinaisen peliajan maalillaan. Viimeksi helsinkiläiset olivat yltäneet neljään tehtyyn maaliin joulukuun lopulla.

Seitsemän ottelun tappioputkessa kulkeva Dinamo Riika on valahtanut koko KHL:n pohjalle. Tehtyjä maaleja joukkueella on konferenssin vähiten, joten hirmuista myllytystä Jokerien kenttäpäädyssä ei ole odotettavissa. Sen sijaan vierailijoiden puolustusalueelle voi odottaa kiirettä. Latvialaiset ovat lukeutuvat konferenssin eniten maaleja päästäneisiin joukkueisiin.

Materiaalin puolesta Jokerit on selvästi laadukkaampi joukkue, vaikka etenkin puolustuksessa on ollut loukkaantumismurheita. Lisäksi vieraskiertueen jälkeen paluu kotikentälle sytyttää joukkueen.

Supermoniveto 10

384 riviä, panos 0,05€

19,20€

» Lähetä palautetta toimitukselle