HIFK yrittää saavuttaa potentiaalinsa- "Aktiivinen, fyysinen ja taisteleva joukkue"

LIIGA / Artikkeli
Ari-Pekka Selin yrittää saada HIFK:n takaisin jaloilleen.
HIFK:n viime kaudet ovat olleet tuloksellisesti ihan hyviä, mutta selkeää suunnitelmallisuutta ei ole ollut havaittavissa. Pelaajia ja valmentajia on vaihtunut, mutta selkeää rauhoittumista ei ole tapahtunut. Nyt siihen on mahdollisuus, kun Ari-Pekka Selin aloittaa ensimmäisen kautensa helsinkiläisseuran peräsimessä.

HIFK ei ole pystynyt saavuttamaan koko potentiaaliaan Kari Jalosen jälkeen, kuin muutamia kertoja. Pasi Sormunen, Raimo Summanen, Harri Rindell ja Antti Törmänen. He kaikki kävivät vuorollaan yrittämässä HIFK:n penkin takana ilman mairittelevaa menestystä. Lähimmäksi pääsi Törmänen luomujääkiekollaan.

Törmäsen luomujääkiekko toimi aluksi hyvin, mutta lopulta se oli helposti pelattavissa pois. Nykyinen liigakiekko on taktisesti niin kehittynyttä, että ilman kunnon organisoituja malleja ei pärjää nykyisessä Liigassa.

Ari-Pekka Selin tuo Helsinkiin mukanaan aktiivisen, luisteluvoimaisen ja hyökkäysvoittoisen pelitavan. Tulevalla kaudella tullaan näkemään ainakin osittain vanha HIFK, joka on koko ajan vastustajan iholla ja pelaa kovaa. Viisikkopelaaminen tulee olemaan organisoidumpaa, tehokkaampaa ja tiivimpää kuin aikasempina kausina.

Myös pilkahdus vanhasta HIFK:sta näkyy, sitä ainakin täksi kaudeksi HIFK:hon palannut Teemu Laakso lupaa.

"Pyrimme pelaamaan viihdyttävää lätkää"

− Me nähdään aktiivinen, fyysinen ja taisteleva joukkue. Väitän, että tänä vuonna meillä on aika leveä materiaali ja se tulee olemaan meidän vahvuus.

− Meillä on aika paljon niin sanottua santapaperia ja toivottavasti sitä nähdään ainakin. Pyrimme pelaamaan illasta toiseen viihdyttävää lätkää, Laakso lupaa

Joukkueen pelitapa tulee myös olemaan kiekollisempi kuin aikaisempina kausina. Selinin TPS oli edistyneissä tilastoissa viime kaudella sarjan kärkipäätä, joten odotettavissa on samaa HIFK:ssa.

Takaisin jaloilleen

Selin sai TPS:n takaisin jaloilleen pelitavallisesti ja tuloksellisesti kahdessa kaudessa, joten on syytä uskoa, että sama tapahtuu Helsingissäkin. Selinillä on käytössään Helsingissä varsin samantapainen joukkue, kuin TPS:säkin.

Tällä kaudella onkin tavoitetteena tehdä TPS:t. Lunastaa potentiaali, palauttaa maine ja arvostus koko jääkiekkokansan silmissä.

− Ilman muuta ja niinhän se on joka vuosi ennen kautta. Tottakai sitä yritetään ja siellä on sitä potentiaalia kun katsoo. Se on vain ajan kysymys, että miten se saadaan kaivettua ulos, jotta saataisiin se käyttöön, Laakso myönsi.

"Siellä on sitä potentiaalia"

HIFK:lle jopa jossain määrin naureskeltiin viime kaudella, vaikka sitä edellisellä kaudella ihmiset ihailivat vapauksia antavaa jääkiekkoa, jota joukkue pelasi. Joukkueessa oli taitoa, mutta lopulta Törmänen ei onnistunut organisoimaan joukkueen viisikkopelaamista tarpeeksi laadukkaalle tasolle, jotta kunnon menestystä olisi tullut.

Osa pelaajista saattoi mennä jopa taaksepäin kehityksessään, kun sen pitäisi olla toisinpäin. HIFK:n pitäisi olla paikka johon halutaan tulla, menestymään ja kehittymään.

TPS:ssä pelaajat menivät Selinin alaisuudessa eteenpäin. HIFK:ssakin on monia pelaajia, joilla olisi potentiaalia ja halua mennä eteenpäin pelaajana. Täksi kaudeksi pukukoppiin ja kaukaloon palautetaan tekemisen meininki ja laitetaan arvot kohdilleen.

Paluumuuttajat

Paluumuuttajat ovat tärkeitä HIFK:n raiteilleen saamisessa. He pystyvät opastamaan uusia pelaajia talossa ja siinä, mitä menestys vaatii. He pystyvät kertomaan mitä se merkitsee ja mitä vaaditaan, kun laitetaan petopaita päälle. Laakso kertoi Jatkoajalle toisessa haastattelussaan, että hän yrittää sitä tuoda näytille oman esimerkin kautta.

HIFK:lle tälle kaudelle ei voi olla muuta tavoitetta kuin palauttaa joukkue pelitavallisesti uomiinsa. Saada brändi ja identiteetti jälleen samoille urille, mitä se oli Jalosen aikaan.

Mahdollisuudet potentiaalin lunastamiseen ovat täydet. Puolustuksesta löytyy kiekollista taitoa, fyysisyyttä ja potentiaalia. Paluumuuttajat Ville Varakas, ja Laakso ovat isoja hankintoja onnistuessaan.

Hyökkäys on Selinin näköinen, työteliäs, energinen ja aktiivinen. Laituri-osasto on kunnossa, mutta sentteri-osasto kaipaisi lisäystä. Maalivahti-osasto on kunnossa.

Varakas oli yksi neljästä paluumuuttajasta.

Potentiaalin maksimoiminen

Jokainen varmaan tiedostaa, että seurana HIFK:lla on potentiaalia olla Tapparan tasoinen joukkue. Se vaatii arvomaailman ja kulttuurin muuttamista nykykiekon vaatimuksiin.

HIFK ei ole viime kausina ollut sellainen HIFK mitä on totuttu näkemään. Yritys päästä brändin tapaisesta kiekosta vei joukkueen ehkä liian pitkälle eroon siitä, jolloin oma identiteetti unohtui ja hävisi. Tällä kaudella sitä ei tuoda täysin takaisin, mutta yritetään löytää maaginen tasapaino brändin ja nykykiekon muodossa.

"Brändiä ei voida tuoda täysin nykyaikaan, koska sillä ei pärjää enää"

Brändiä ei voida tuodakaan täysin nykyaikaan, koska sillä ei pärjää enää. Jalonen toi modernin pelitavan HIFK:n koppiin, unohtamatta täysin brändiä, jolloin menestystä tuli.

Selin adjutanteineen yrittää samaa. Selin tuo modernin pelitavan, joka menee nykyjääkiekon kanssa käsi kädessä. Samalla yritetään tuoda brändiä hieman takaisin. Vanha HIFK nykykiekon mausteilla.

− Kyllä itse ainakin haluisin, koska itse tykkään sellaisesta. Se on kivempaa pelaajille ja se on kivempaa katsojillekin. Se on kaikille mielestäni kivempaa, kun pidetään peli vauhdikkaana ja se on viihdyttävämpää lätkää silloin, Laakso kertoi.

Aktiivinen, energinen, kiekollinen ja kova tarvittaessa. Taklaukset eivät ole itseisarvo, vaan niitä jaellaan kun paikka tulee. Nopea suunnanmuutospeli, aktiivinen karvaus ja koko ajan iholla- oleva. Nämä tulevat olemaan Selinin teesit.

− Niin kuin "Atu" sanoo, niin pyrimme pelaamaan suoraviivaista ja aktiivista kiekkoa. Pidetään peli vauhdikkaana, Laakso päätti.

» Lähetä palautetta toimitukselle