HIFK pienillä muutoksilla kohti menestystä

LIIGA / Artikkeli
Tommi Taimi on yksi joukkueen harvoista uusista pelaajista.
Toiseen kauteensa päävalmentaja Antti Törmäsen johdolla tähtäävä HIFK rakentaa joukkuettaan määrätietoisesti ja pienellä vaihtuvuudella. Viime kaudella eniten maaleja tehnyt joukkue on vahvistanut kesän aikana puolustustaan. Hyökkäyksessä kärki on laadukas, mutta alemmissa ketjuissa on tarjolla jopa ratkaisijan paikkaa.

HIFK:n miehistö pysyi turbulenssintäyteisiin edelliskesiin verrattuna lähes muuttumattomana. Valmennuksesta vastaa edelleen Antti Törmänen, jolla on edessään näytön paikka viime kevätkauden hyytymisen jälkeen. 

Viime kaudella rikkonaisen ja loukkaantumisten sävyttämän kauden pelannut kapteeni Toni Söderholm poistui puolustuksesta. Viime kauden pelillisellä tasolla Söderholm on korvattavissa, mutta kokeneen konkarin poistuminen joukkueesta jätti johtajuusvajeen. Kun entisistä kapteeneista Ville Peltonen ja Kimmo Kuhta lopettivat muutaman viime kauden aikana, Arttu Luttinen on viimeinen vanhemman HIFK-koulukunnan edustaja joukkueessa ja saa kannettavakseen kapteenin C-kirjaimen rintaansa.

Hyökkäyksestä poistuivat Söderholmin tapaan kokenut, mutta rikkonaisia kausia pelannut Matti Kuparinen sekä San Jose Sharksin miehistöstä lainalla ollut Nikolai Goldobin.

HIFK ei mässäillyt määrällä myöskään hankintojen kohdalla, sillä hyökkäykseen on toistaiseksi saapunut vasta yksi pelaaja. Monipuoliselle ja jokaista hyökkääjän paikkaa taitavalle Roope Hintzille on tarjolla suuri rooli.

Viime kaudella joukkueen kompastuskiveksi osoittautunut puolustuksen kapeus oli selvästi otettu asialistalle tämän kauden joukkuetta rakennettaessa. KHL:stä saapuneet puolustajat Tommi Taimi sekä Joonas Järvinen tuovat sekä leveyttä että terävyyttä joukkueen peräpäähän.

Pelaajakartta HIFK:n pelaajakartta

VLH

Tomas Zaborsky
Arttu Luttinen
Roope Hintz
Mika Partanen
Henri Tamminen

KH

Corey Elkins
Teemu Ramstedt
Thomas Nykopp
Robert Leino
Micke Åsten

OLH

Joonas Rask
Juuso Puustinen
Jasse Ikonen
Matti Lamberg
Miro-Pekka Saarelainen

P

Joonas Järvinen
Daniel Grillfors
Tommi Taimi
Yohann Auvitu
Lauri Taipalus
Matt Generous
Miihkali Teppo

MV

Ville Husso
Kevin Lankinen

Valmentaja

Antti Törmänen

Tiukka kilpailu ykkösvahdin tontista

Maalivahtikaksikko on viime kaudelta tuttu nuorisoduo. Ville Husso on ollut Törmäsen valinta ykkösvahdiksi kautta edeltävissä CHL-peleissä, joista Husso on pelannut kolme ja viime kauden lopulla ykkösvahdiksi noussut Kevin Lankinen vasta yhden. 

Husso ei voi kuitenkaan tuudittautua tilanteeseen tai levähtää hetkeäkään. Viime kauteen lähdettiin vastaavista lähtökohdista, mutta Lankinen kiitti vastuuta saadessaan ja nappasi ykkösvahdin paikan kylmimmän talven aikaan. 

Kilpailutilanne sopii kuitenkin molemmille ja näyttöpaikkoja riittää jaettavaksi pitkän kauden aikana, varsinkin mikäli pelit CHL:ssä jatkuvat vielä pitkälle. Lepohetket antavat myös maalivahtivalmentaja Jan Lundellille aikaa keskittyä vuorollaan kumpaankin nuorukaiseen. 

Loistavasti roolitettu puolustus

Puolustus on rakennettu viime kautta leveämmäksi ja pelaajien hankinnoissa on selvästi otettu huomioon monipuolisuuden lisääminen puolustukseen. Samalla joukkueen alakerrasta on loistavasti roolitettuna rakentunut dynaaminen osa-alue, johon myös hyökkäys voi nojata vaikeina hetkinä.

Kiekollisesta pelistä pitävät huolta Tommi Taimi sekä viime kaudella puolustajien pistepörssin viidenneksi sijoittunut Lauri Taipalus. Varsinkin ylivoimapeliin kaksikko tuo oman vaarallisen lisänsä ja tehoja on lupa odottaa. Taipalus oli viime kaudella sarjan kolmanneksi tehokkain puolustaja ylivoimalla. 

Puolustajaparina todennäköisesti kauden aloittava kaksikko Daniel Grillfors - Yohann Auvitu oli jo viime kaudella yhdessä pelatessaan kokonaisvaltaisuudessa Liigan ehdotonta eliittiä. Aiemmin myös oman joukkueen kannalta arvaamattomana pidetty Auvitu sai uransa lopulliseen lentoon rauhallisen ruotsalaisen vierellä ja oli tehotilastossa koko sarjan puolustajien ykkönen.

Jos Taimi ja Taipalus ovat paljon vartijoina ylivoimapelissä, alivoiman sekä puolustuspelin erikoismiehiksi voidaan laskea Joonas Järvinen sekä Matt Generous. Juuri kaksikon edustaman profiilin puolustaja joukkueelta puuttui viime kaudella aina Generousin saapumiseen asti. Nyt joukkueella on kaksi isäntää, joiden ollessa kentällä omat maalivahdit saavat hengähtää rauhallisemmin. 

Kuusikon taustalla kärkkäimpänä pelipaikkaa odottaa jo viime kaudella täyden kauden joukkueen takalinjoilla luutinut Miihkali Teppo. Viimeisestä kokoonpanopaikasta Teppoa ovat haastamassa kehityksensä kanssa vuosikaudet paikallaan polkenut Juuso Salmi sekä nuoret Eemeli Heikkinen, Sebastian Moberg ja Miro Karjalainen.

HIFK:n maalin edustalla oli Berniä vastaan ahtaampaa, kuin viime kaudella.

Tuttuja tutkapareja tarjolla

Viime kauden runkosarjassa HIFK iski eniten maaleja Liigassa ja runko jatkaa tulevaan kauteen suht pienillä muutoksilla. Tosin joukkue tuskaili loppukaudesta viimeistelynsä sekä kiekonhallintansa kanssa ja maalitahti hiipui selvästi runkosarjan viimeisen kolmanneksen aikana. 

Toisaalta pudotuspeleissä joukkueelle löytyi uusi syömähammas, kun Törmänen laittoi lopulta suuren osan munista samaan koriin ja yhdisti Tomas Zaborskyn, Teemu Ramstedtin ja Joonas Raskin. Kolmikko oli kevään peleissä ajoittain jopa pitelemätön. Kolmikko on pelannut yhdessä myös CHL-otteluissa, mutta toistaiseksi ilman mainittavia urotekoja. 

Tutkapareja löytyy myös tehokolmikon lisäksi. Juuso Puustinen ja Corey Elkins ovat pelanneet yhdessä jo kolmella kaudella ja viime vuonna sarjan vaarallisin nelosetju Jasse Ikosen loukkaantumiseen asti oli ketju, jossa pelasi Ikosen lisäksi Thomas Nykopp sekä Arttu Luttinen. 

Keskustassa tilanne on kärjen osalta hyvä. Elkins on sarjan kokonaisvaltaisimpia pelaajia, tasaviisikoin pelattaessa jenkkisentteri kuului sarjan tehokkaimpiin pelaajiin, jättäen taakseen kaikki muut HIFK-pelurit Ramstedtin ja Zaborskyn johdolla. Ramstedt on taas klassisempi kiekollinen keskushyökkääjä, jonka ominaisuudet pääsevät esiin juuri ylivoimapelissä. 

Hyökkäyksessä paikkoja jaossa

Timantin kovia pelimiehiä hyökkäyksen etulinjassa, mutta taustalla on vielä tilaa ja mahdollisuuksia pelipaikan nappaamiselle. Palapelin ensimmäisenä palana toimii Ilveksestä saapunut Hintz, joka ei ole vielä avannut uraansa punaisessa paidassa loukkaantumisten vuoksi. Nuorukaiselle on paikka tarjolla niin kahden kärkiketjun laidalla kuin alemmissa ketjuissa joko laidalla tai keskushyökkääjänä. 

Toinen nuori pelaaja, joka saattaa lyödä itsensä kärkikenttiin, on jo taitojaan väläytellyt, mutta ailahtelevasti aiemmin pelannut Mika Partanen. Viime kevään ennätyspitkässä pudotuspelissä voittomaalin iskenyt Partanen on ollut jälleen tehokkain maalintekijä CHL-peleissä, mutta viime syksyn hiipuminen kutittelee edelleen korvan takana.

Kaksikon lisäksi viimeisistä kokoonpanopaikoista on taistelemassa puoli tusinaa pelaajaa. Taistelu pelipaikoista on kovaa ja alkukaudesta nähtäneen paljonkin kierrätystä kokoonpanossa. 

Peliajoissa myös roolitus näyttelee suurta osaa. Mikäli Törmänen haluaa rakentaa vastustajan kannalta ikävän ketjun, loukkaantumisista kärsinyt Matti Lamberg ja Micke Åsten ovat oikeita valintoja kokoonpanoon, mutta haluttaessa pelaavampaa joukkuetta, vaakakuppi kääntyy Robert Leinon ja Miro-Pekka Saarelaisen puoleen. 

» Lähetä palautetta toimitukselle