HIFK: Kenelle jatkoa, kenelle ei?

LIIGA / Artikkeli
HIFK:lla on kasassa ensi kaudeksi suhteellisen suuri määrä sopimuksia, etenkin puolustuspäässä. Kuitenkin varsinkin hyökkäyspään avainpelaajien, kuten Rem Murrayn ja Steve Guollan jatko on vielä auki. Tähtipelaajien siirtyminen muualle saattaisi avata jatkomahdollisuuksia muille joukkueen pelaajille.

Kaikkiaan sopimus päättyy keväällä yhdeksällä IFK:n pelaajista. Sopimuspelaajien lisäksi seuran junioreista Janne Keränen ja Aleksi Holmberg ovat ottaneet vakiopaikkaa liigamiehistöstä kevään aikana.

Kesken kauden IFK:n peräsimeen tullut valmentaja Paul Baxter pääsee kokoamaan nyt itse joukkuettaan. Baxterin rooli lieneekin suuri, sillä IFK:ssa lasketaan jo perinteisesti paljon vahvojen ulkomaalaisvahvistusten varaan. Baxter on tähän mennessä valinnut tarkasti, keitä käytössään olevista pelaajista peluuttaa.

Puolustajat

Teemu Laakso: jatkoa

Laakso on nostanut tasaisesti rooliaan IFK:ssa ja pelannut viime aikoina jopa ykköspakkiparissa. Nuori puolustaja olisi ensi kaudella suuressa roolissa, mahdollisesti myös hyökkäyspäässä. Ainoa ongelma jatkamisen kannalta on se, että Laakson sopimus Nashville Predatorsiin ja siirtyminen farmijoukkue Milwaukeen on käytännössä varmaa.

Hyökkääjät

Steve Guolla: jatkoa

Sentteri Guolla on välttynyt pitkästä aikaa loukkaantumisilta ja pelannut ehjän kauden. Muodostaa Kimmo Kuhdan kanssa hyvän parivaljakon ja johtaa liigan syöttöpörssiä maajoukkuetauolla. Jatkosopimus toisi vakautta tärkeälle ja vaikeasti täytettävälle keskushyökkääjän pelipaikalle.

Billy Tibbetts: ei jatkoa

Tibbetts on ehtinyt pelata IFK:ssa vain muutaman ottelun, mutta näytöt SM-liigasta todistavat jo tässä vaiheessa taidoista tarpeeksi. Kuitenkin on epätodennäköistä, että laituri jatkaisi IFK:ssa enää ensi kaudella. Tibbetts on ns. projektipelaaja, jota seuran johdollakaan tuskin on halua pitää joukkueensa riveissä yhtä kautta pidempään.

Miikka Jouhkimainen: jatkoa

Nuori laituri on pelannut ensimmäistä täyttä kauttaan liigassa. Väläytteli syksyllä Bob Francisin alaisuudessa ja teki muutaman maalin. Viime aikoina peliaika on jäänyt vähiin. Täyttänee jälleen ensi kaudella omaa ruutuaan alemmissa ketjuissa ja tuo kilpailua pelaajarinkiin.

Rem Murray: jatkoa

Kokenut hyökkääjä on ollut yllättävän tehokas hyökkäyspelissä ja pelannut varmasti koko kentällä. On joukkueen johtajaosastoa ja valmentajien luottopelaaja. Hyvässä kunnossa, eikä ikä näy vielä missään. Sopimustarjoukset Sveitsistä saattavat tosin houkuttaa vaihtamaan maata.

Juha Fagerstedt: jatkoa

Fagerstedt on pelannut jo vuosia IFK:n nelosketjun laidalla. Mahdollisuudet siirtyä suurempaan rooliin eivät näytä olevan kovin suuret, mutta seuran puolelta jatko on perusteltua. Fagerstedt tekee oman työnsä rikkovassa roolissa ja alivoimalla varmasti, eikä joukkueen menestys jää hänen panoksestaan kiinni.

Jermu Porthen: jatkoa

Saanut yrittää tällä kaudella suhteellisen isossa roolissa kolmosketjussa, mutta ei ole yltänyt uudelle tasolle kiekollisessa pelissä. Silti edelleen käyttökelpoinen sentteri puolustavassa roolissa, jos vain sellaisessa roolissa pelaaminen vielä maistuu.

Janne Laakkonen: ei jatkoa

Laakkonen tuli syksyllä 2005 IFK:n riveihin tuomaan lisää taitoa joukkueeseen. On pelannut tasaisilla tehoilla kakkosketjussa, mutta ei ole saanut peliään nostettua uudelle tasolle. Selkeää roolia kahdessa ensimmäisessä ketjussa ei ole löytynyt. Korvattavissa paremmin istuvalla tuontipelaajalla.

Heikki Laine: jatkoa

Laine on saanut IFK:ssa jonkinlaista roolia vasta vuodenvaihteen jälkeen. On parantanut otteitaan, mutta ei ole ratkaisevassa osassa kaukalossa. Laineen jatkoa puoltaa kuitenkin se, että hän ei vielä esimerkiksi junioripelaajan pelipaikka: Laine istuu tarvittaessa katsomossa vaikka neljäkymmentä ottelua.

Mitä vielä?

IFK:n sopimustilanne on puolustuksen ja maalivahtien osalta hyvä. Jan Lundell ja Aleksis Ahlqvist jatkavat maalilla ensi kaudella, ja puolustajista sopimukset ovat Laaksoa ja A-nuorissa pelaavia pelaajia lukuun ottamatta kaikilla. Cory Murphyn mahdollinen NHL-siirto on kuitenkin asia, johon IFK:n tulee reagoida; Murphy on IFK:n puolustuksen kiekollisessa pelissä ehdoton avainhahmo, jonka poistumista on pakko kompensoida muilla hankinnoilla. HPK:ssa vuokralla olevan Timo Seppäsen mahdollinen paluu voisi vahvistaa kiekollista osastoa.

Hyökkäyksessä paljon riippuu kanadalaissentterien Guollan ja Murrayn tilanteesta. Mikäli seura saa pidettyä molemmat pelaajat, on tilanne suhteellisen hyvä. Yhdelle keskushyökkääjälle ja muutamalle kelvolliselle laiturille olisi käyttöä, etenkin mikäli Lennart Petrell suuntaa Pohjois-Amerikkaan. Pelaajarinki lienee ensi kaudellakin suhteellisen laaja. Uusia hankintoja on siis mahdollista tehdä.

» Lähetä palautetta toimitukselle