Helsinki – Toronto All night long

LIIGA, NHL / Artikkeli
Toronto Maple Leafs pelaa NHL:n tämän kauden ensimmäisen harjoitusottelun Helsingin Jokereita vastaan tämän kotiareenalla tiistaina syyskuun 16. päivänä. Lapanen kävi kuuntelemassa mitä joukkueiden valmentajilla ja pelaajilla oli mietteissään ennen ottelua. Puhe tosin kääntyi väkisinkin vieraiden osalta alkavaan NHL-kauteen.

Ajatuksiaan kertoilivat vieraiden edustajista valmentaja Pat Quinn, kapteeni Mats Sundin, sekä pahana poikana mainetta niittänyt Tie Domi. Jokereiden käskyttäjä Hannu Jortikka otti mm kantaa mahdollisiin kaukalotappeluihin tulevassa koitoksessa.

Vain neljä jääharjoitusta

- Pelaajat saapuivat harjoitteluleirille hyväkuntoisina, jutteli head coach Pat Quinn.

- Olemme vetäneet neljä kovaa jääharjoitusta, sekä juoksuharjoiutukset päälle. Odotamme pelistä vaikeaa. Paikallinen SM-liiga on jo alkanut, joten vastustajalla on hyvä tuntuma peliin.

Entä alkava NHL-kausi, Mr Quinn?

- Mielestäni meillä on NHL:n vahvin maalivahtiosasto. Puolustus on on kokenut jonkin verran muutoksia, mutta muutoin ryhmämme on pysynyt hyvin kasassa. Hyökkäyksessämme on kokemusta ja Joe Nieuwendyk tuo siihen varmasti kaivattua lisää.

- Viimeisestä Stanley Cup -voitostamme on jo aikaa. Olemme kuitenkin pelanneet viiden vuoden ajan hyvää ja viihdyttävää kiekkoa. Voitto on aina tärkeätä, mutta niin on pelin viihdyttävyyskin. Olemme kaikesta huolimatta tarjonneet faneille mahtavia elämyksiä.

- Toronto on maailman hienoin jääkiekkokaupunki ja paineet siellä ovat kovat, mutta Stanley Cupin voittaminen ei ole koskaan helppoa. On hieman turhauttavaa, että pokaali on antanut odottaa itseään, mutta meillä on alkavalla kaudella hyvät mahdollisuudet.

Mats Sundin, i Finland och Helsinki Areena igen

- Meillä oli Ruotsin maajoukkueen kanssa hieno turnaus täällä keväällä. Nyt on kuitenkin edessä erilainen peli. Odotan sen olevan vaikea ja kova.

- Euroopassa leireilyssä ei ole hirveästi eroa suhteessa Pohjois-Amerikassa leireilyyn. Pitkistä lennoista ja leveästä kaukalosta huolimatta porukkamme on viihtynyt täällä hyvin.

- Torontolla on ollut hyvä joukkue jo monena vuonna ja Torontossa jos jossain kapteeni tuntee paineet harteillaan. Usko joukkueeseemme on kuitenkin kova ja uskon pelaajahankintojen tuoneen terävyyttä ryhmäämme.

- Olen nähnyt pelaajien murentuvan Torontossa. Jotkut ovat puolestaan nousseet täällä pelaajina uudelle ja korkeammalle tasolle juuri paineiden ansiosta. Minä näen paineet vain positiivisina.

Tie Domi, vanha Suomen kävijä, puhuu Suomen tappajasta

Yhtenä NHL:n pahoista pojista tunnettu Tie Domi oli mukana jo, kun Winnepeg Jets kävi pelaamassa harjoitusottelut Tapparaa ja IFK:ta vastaan 1994. Entä onko Domilla hyviä muistoja Suomesta?

- Parhain muistoni Suomesta ja Helsingistä on ravintola Happy Days, naurattaa kovanaama.

- Hieno olla taas käymässä Suomessa ja Euroopassa. Leiritys poikkeaa normaalista sikäli, että nyt leirillä on vain n. 30 kaveria normaalin 60:n sijasta. Kyseessä on melko pitkälle sama ryhmä joka tulee pelaamaan myös kauden aikana ylhäällä. Tämä vaikuttaa myönteisesti leirillä viihtymiseen ja joukkuehenkeen.

-Torontossa on kovat paineet pelata, mutta olen sikäli hyvässä asemassa, että kun joukkue voittaa niin koko joukkue saa siitä kunnian. Hävitessämme syy on aina Sundinin tai Quinnin. Teemu Selänteen vaimo puhui aikoinaan aina että Mats on Suomen tappaja. Toivottavasti kapteenimme jatkaa samalla linjalla ensi keväänä Stanley Cupista pelattaessa, viittaa Domi puheen kääntyessä Colorado Avalancheen, yhteen ensi kaudenkin suosikeista.

Jortikka antaa Heleniukselle luvan tapella

- Jääkiekon ensimmäinen tarkoitus on tehdä maaleja, mutta jos pelaajilla on höyryjä päässä niin antaa mennä vaan, kommentoi Hannu Jortikka mahdollisia kaukalonyrkkeilyyn liittyviä show-elementtejä tulevassa koitoksessa.

Showstahan tilaisuudessa aika pitkälle kyse onkin, vaikka myös Jokeri-valmentaja painottaa nimenomaan tapahtuman urheilullista antia.

- Meillä on eri puolille NHL:ää varattuja nuoria kavereita, jotka pääsevät nyt kokeilemaan omaa tasoaan näitä huippuammattilaisia vastaan, sekä tarkastamaan että mitä heiltä vielä vaaditaan sille tasolle pääsemiseksi.

- Ajoitus ei ole paras mahdollinen, kausi on vasta alussa. Torontoa mainospuhe vain neljistä jääharjoituksista ei aivan pidä paikkaansa. Juttelin juuri mm. Bergin kanssa ja kyllä nuo kaverit ovat olleet jäällä jo usean viikon ajan.

Ottelu pelataan klo 18:30 Helsingin Areenassa ja se televisioidaan suorana.

» Lähetä palautetta toimitukselle