HCK 2013-2014 – Valmiina yllättämään

MESTIS / Artikkeli
HCK:n uudella päävalmentajalla Mikael Kotkaniemellä on nimimiehiä käytössään.
Kuva © Timo Savela
Keravalaista HC Keski-Uusimaata on povattu tulevan kauden yllätysjoukkueeksi. Arvio ei ole täysin tuulesta temmattu, sillä moni asia on muuttunut joukkueessa verrattuna viime kauteen. Muutosten jälkeen ei olisi enää niin suuri yllätys, jos joukkue majailisi sarjataulukon yläpäässä kauden loputtua. Sen sijaan karsintoihin ajautuminen tulevan kauden päätteeksi olisi ehkä isompi yllätys. Jatkoaika ennakoi keravalaiset sijalle kuusi.

HCK:n viime kausi oli vaikea, kuten Mestiksen tulokasjoukkueelta povattiinkin. Joukkue pääsi lisenssiongelmien vuoksi rakentamaan kokoonpanoaan muita myöhemmin. Myös joukkueen organisaation omat roolit olivat vielä hieman muovautumisvaiheessa. Kaiken kukkuraksi joukkue koki kovia kolauksia läpi koko kauden loukkaantumisten muodossa, minkä vuoksi pelaajia tuli ja meni kuin hollituvassa.

Eipä siis ollutkaan mikään ihme, että joukkue ajautui playout–pelien jälkeen putoamiskarsintoihin. Karsinnoissa joukkue pelasi kovalla itseluottamuksella yhtenäisenä joukkueena ja varmisti loppujen lopuksi puhtaalla pelillä paikkansa Mestiksessä tulevallekin kaudelle.

Kohti uutta huomista - omistajanvaihdos ja pelaajahankinnat

Heti karsintojen jälkeen HCK aloitti joukkueen rakentamisen kohti kautta 2013-2014. Ensimmäinen iso muutos oli joukkueen omistajapohjan vaihtuminen. Menneen kauden joukkueen managerina toiminut Enska Mäntylä hankki omistukseensa seuran osake-enemmistön ja alkoi välittömästi rakentaa HCK:sta toimivampaa Mestis-joukkuetta.

Sen jälkeen seura alkoi ahkerasti operoida pelaajamarkkinoilla. Ensimmäinen ja tärkein kiinnitys oli joukkueen menneen kauden ydinpelaaja Jesse Urosen sopimuksen uusiminen. Uronen halusi myös osoittaa sitoutumisensa seuraan ja teki HCK:n kanssa peräti kahden vuoden sopimuksen, mikä ei ole järin tavallista Mestiksessä.

Seuraavan parin kuukauden sisään HCK teki uudet sopimukset myös joukkueen reilun kymmenen edelliskauden pelaajansa kanssa. Lisäksi seura imuroi pelaajamarkkinoilta riveihinsä useita kovan luokan pelimiehiä Mestis-tasolle. Jotta muutos olisi täydellinen, niin HCK:n valmennustiimi myös vaihtui kokonaisuudessaan. Uudeksi päävalmentajaksi pestattiin Porin Ässien organisaatiosta tuttu Mikael Kotkaniemi.

Seuran pelaajamateriaali ja määrä on tulevalla kaudella aivan toista tasoa kuin viime kauden alussa. Leveyttä materiaalissa riittää vähintäänkin kohtuullisesti, eikä joukkue ole pelaajien suhteen niin riippuvainen yhteistyöseura HIFK:sta kuin edelliskaudella. Toki pelaajayhteistyötä tullaan kauden aikana varmasti tekemään, mutta sen painopiste lienee enempi pidempiaikaisissa pelaajalainoissa.

Maalivahtien peluuttamisen sietämätön keveys

HCK:n maalivahtiosasto uusiutui lopulta täysin edelliskauteen nähden. Alun perin tähän ryhmään piti kuulua myös vahvana joukkuepelaajana tunnettu Karri Herranen, jonka kanssa seura teki jatkosopimuksen keväällä ensimmäisten pelaajien joukossa. Kauden alkamisen lähestyessä Herranen tuli kuitenkin toisiin aatoksiin ja päätti vaihtaa roolia kaukalon laidalla pelaajasta valmentajaksi. Samalla vaihtui myös joukkue HCK:sta Bewe TuusKiksi.

Joukkueen ykköstorjujan viittaa todennäköisesti kantaa edelliskauden Ranskassa kiekkoillut Aleksis Ahlqvist. Menestyksekkäästi junioriurallaan JYPissä kiekkoja torjunut Ahlqvist on kasvattiseurastaan lähdön jälkeen tullut tunnetuksi lähinnä ikuisena lupauksena ja liigaurallaan luotettavana kakkosmaalivahtina. Mikäli hieman loukkaantumisalttiin maineen saanut Ahlqvist vain pysyy ehjänä läpi kauden, ei HCK:lla pitäisi olla maalivahtiongelmaa negatiivisessa mielessä. 

Lunastaako Aleksis Ahlqvist itselleen ykkösvahdin statuksen?
Lunastaako Aleksis Ahlqvist itselleen ykkösvahdin statuksen?
Kuva © Miikka Mikkola

Yhteistyöseura HIFK:n nuori ja lupaava junioritähti Ville Husso haastaa Ahlqvistia tosissaan peliajan lunastamisessa. Kesäkuussa 18 vuotta täyttäneen Husson sopeutumista aikuisten puolelle helpottaa tuttu maalivahtivalmentaja. Tämän tuen avulla nuoren kollin rooli on selvä: hankkia mahdollisimman paljon kokemusta ja peliaikaa Mestiksessä miesten peleistä päästäkseen pelaamaan Liigaa HIFK:n kilpipaidassa.

Ahlqvistin varsinaiseksi aisapariksi Karri Herrasen tilalle hankittu Jaakko Suomalainen on kerrassaan oiva valinta tehtäväänsä. 35-vuotias Suomalainen on kylmähermoinen pelimies, joka ei hätkähdä mistään. Todennäköisin rooli luukunavaajana, mutta kokemuksensa turvin Suomalainen voidaan heittää vailla pelkoa ja tunnontuskia maalin suulle tilanteessa kuin tilanteessa. Viimeisimpien tietojen mukaan pari välivuoden tapaista kautta Suomi-sarjassa viettänyt Suomalainen on harjoitellut ahkerasti suurella motivaatiolla ja saattaa haastaa muut HCK:n maalivahdit pelipaikasta tasaväkisesti.

HCK:lla on koossa todella tasainen kolmikko tukkimaan maalin suuta, sillä Suomalainenkaan ei vielä ole mikään sammuva tähti tai kehäraakki. Suurin kysymysmerkki kuitenkin lienee Ahlqvistin ja Husson vuorottelu, sillä yhteistyöseura HIFK:lla on myös oma lehmä ojassa saada nuorelle lupaukselleen kokemusta. Husson peliajan saaminen automaattisesti paikalle ilmestymällä ei suinkaan ole itsestäänselvyys. Joukkueen omistaja Enska Mäntylä totesi asiasta selkeäsanaisesti Keski-Uusimaa -lehden haastattelussa:

- Valmentaja Kotkaniemi päättää aina, kuka pelaa maalissa.

Puolustuksen puheenvuoro

Verrattuna viime vuoden puolustuspäähän, ovat HCK:n takalinjat vankistuneet huomattavasti. Suurin kaappaus oli Henrik Forsbergin siirtyminen Kajaanin Hokista Keravalle. Forsbergin edellinen kausi päättyi loukkaantumiseen, ja tämän vuoden toukokuussa hän haki pelipaikkaa tuloksetta Ilveksen liigaringistä.

Pitkä toipumisaika mahdollisti Forsbergin täydellisen toipumisen vammasta. Liigapaikan luisuessa ohi suun jäi puolustajalle runsaasti nälkää näyttää osaamistansa. Kovana ja tulisieluisena taistelijana tunnettu Forsberg tuo mukanaan joukkueeseen johtajuutta ja taisteluhenkeä.

Tärkeä osa HCK:n puolustuspalapeliä on loistavaan vireeseen päässeen Tero Konttisen paluu Sport-visiitiltä takaisin Keravalle. Tulevalla kaudella Konttinen pelaa koko vuoden kestävällä sopimuksella. Joukkueen kapteeniksi valittu Forsberg sekä Konttinen saavat isoja minuutteja ja paljon vastuuta keravalaisten peräpäässä.

Olli Korkeavuoren ja Nikke Kettukankaan jatkosopimukset takalinjoille olivat myös odotettavissa. Varakapteeniksi tälle kaudelle valittu Korkeavuori pelasi läpi kauden todella varmaa peruspuolustuspeliä, ja Kettukangas armeijan harmaista päästyään pelasi loppukauden värikkäästi ja kovalla sykkeellä. Tästä kaksikosta varsinkin Kettukangas ottanee suuria askelia eteenpäin kehityksessään pelaajana.

Uutena hankintana joukkueen riveihin liittynyt Kai Öhberg on HCK:n puolustuksen musta hevonen. Pari viime kautta Ranskassa ovat olleet aika rikkonaisia, joten miehen hankinta on lievä riski. Kokemusta ja taitoa miehellä kyllä riittää, mutta pelikunto ja terveydentila ovat vielä pieni arvoitus. Öhberg voi olla todellinen kultakimpale HCK:lle ja kunnossa ollessaan nousee monipuolisena taiturina johtamaan puolustusta Forsbergin ja Konttisen rinnalle.

Kai Öhberg - puolustuksen musta hevonen.
Kai Öhberg - puolustuksen musta hevonen.
Kuva © Miikka Mikkola

Myös edelliskauden kalustoon kuuluneet Paavo Ylipaino ja Tony Sandberg ovat ansainneet näytön paikan puolustuslinjoilla, mutta peliaika voi jäädä aika niukaksi. Ylipaino on harjoituskauden peleissä osoittanut ottaneensa selkeästi askelia eteenpäin ja voi hyvinkin olla HCK:n vakiokalustoa kuudentena pakkina. Sandbergin kohtalo lienee pitää pelituntumaa yllä yhteistyöseura Bewe TuusKissa ja paikata tarvittaessa kokoonpanon loukkaantumisia.

HCK:n puolustuksen jokerikortti on Vesa Kulmalan liittyminen harjoitusrinkiin. Seura ei ole vielä tiedottanut miehen aikeista tulevan kauden suhteen. Jos kysymyksessä ei ole koesopimus, kokenut Kulmala antanee viime kauden tapaan vain näyttöjä osaamisestaan.Jos Kulmala saa hyvän tarjouksen ulkomailta, hän pakkaa kassinsa välittömästi ja häipyy leveämmän leivän ääreen.

Vakavimpana puutteena HCK:n puolustuksessa voisi pitää lievää kovuuden puutetta. Vaikka taitoa, kokemusta, taistelutahtoa jne. riittää, niin yksi jääkaappi-pakastin-yhdistelmän kokoinen kolossimainen pakki voisi rauhoittaa oman maalin edustaa.

Hyökkäyksessä laatua laidoissa

HCK:n hyökkäyskalusto on uusien hankintojen myötä varmasti yksi Mestiksen vahvimmista. Akilleen kantapäänä muuten upeassa hyökkääjien rosterissa on nykyinen sentteriosasto.

Tällä hetkellä joukkueessa on vain kolme varsinaista sentteriä. Viime kaudella kesken kautta joukkueeseen liittynyt neljäs sentteri Tomi Tuomisto lopetti yllättäen pelaamisen kesken kesäharjoittelukautta. Tästä kolmikosta Tommi Laine ja Kristian Ruisma vastaavat täysin laadukkaiden laitahyökkääjien tasoa. HCK pystyy rakentamaan ainakin kaksi todella vahvaa kentällistä materiaalistaan.

Kolmas varsinainen sentteri, venäläinen Georgi Pogodin-Aleksejev, on hiomaton timantti. Aleksejevin varaan ei täysin voi laskea vakiopaikkaa kolmos- tai nelosketjun keskelle. Laitahyökkääjistä sentterin rooleissa kohtuullisen pystyvästi ovat harjoituspeleissä esiintyneet ainakin Juuso Forsström ja Edgar Lukjanov.

Laitahyökkääjiä onkin sitten vaikka kahteen ylimääräiseenkin ketjuun. Vaikkei vara venettä kaada, osa hyökkääjistä joutunee hakemaan pelituntuman ylläpitämistä Bewe TuusKin riveistä. Selkeästi tasokkaimmat laitahyökkääjät Roope Ranta, Tomi Mustonen ja Jesse Uronen pelaavat varmasti jokaisen pelin terveenä ollessaan ja saavat vastuuta riittävästi myös ylivoimatilanteissa. Myös Pasi Salosen ja Timo Kuuluvaisen paikat todennäköisesti löytyvät vakiokalustosta, sillä molemmat tuovat tervettä fyysisyyttä hyökkäyspäähän. 

Löytääkö Jesse Uronen tehonsa?
Löytääkö Jesse Uronen tehonsa?
Kuva © Anette Naroma

Kovin kilpailu vakiopaikasta kokoonpanoon käydään niin sanotusti kolmos- ja neloskorin hyökkääjien kesken. Eniten vahvoilla peliajan saamisessa lienevät Kiekko-Vantaasta tullut Joel Lehtinen sekä jo viime kaudella kokoonpanoon kuuluneet Juuso Forsström ja Joonas Hyttinen. Nuoret Janne Kivilahti ja Kimi Koivisto ovat nostaneet tasoaan edelliskauteen nähden, joten katsomo- tai farmikomennus tuskin kutsuu heitäkään liian usein.  

Kettukankaan tapaan Kivilahden viime kautta sotki asepalvelus armeijassa, joten kehitys eteenpäin hänen kohdallaan on verrattain luontevaa. Todellisina taistelijoina ja ikiyrittäjinä tunnetut Miiko Hintz, Jere Laine ja Edgar Lukjanov eivät varmasti halua katsoa pelejä katsomon puolelta. Ilman loukkaantumisia on HCK:ssa luvassa tervettä taistelua peliajasta.

HCK:n hyökkäyksen suurin haaste on löytää oikea tasapaino jo meriittejä hankkineiden tähtihyökkääjien ja kehittyvien nuorten kesken. Ennakkoon ajateltuna Ruisman asettaminen kaksikon Uronen – Mustonen väliin vaikuttaisi todelliselta tehoketjulta, jolta on lupa odottaa valtavaa pistesaalista.

Uusi valmennustiimi astuu ohjaksiin

Myös valmennusporras on kokenut täydellisen uudistumisen, kun viime kaudella joukkuetta valmentaneen Sami Rannan sopimuksen optiota ei käytetty. Rannan tilalle ykkösvalmentajaksi värvättiin SM-liigan viime kauden mestarijoukkueen kakkosvalmentajana toiminut Mikael Kotkaniemi.

Ennen työskentelyään SM-liigajoukkueen parissa Kotkaniemi on toiminut yhteensä viiden vuoden ajan Porin Ässissä. Ensin Kotkaniemi oli nuorten liigajoukkueen kakkosvalmentajana ja sen jälkeen B-junioreiden SM-sarjajoukkueen päävalmentajana. Aikuisten tasolla tämä on Kotkaniemen ensimmäinen päävalmentajan pesti.

Kakkosvalmentajaksi valmennustiimiin valikoitui Porvoon Huntersin valmentaja Joni Petrell. Hunters on HCK:n edellinen yhteistyöseura. Petrell on toiminut Huntersissa eri valmentajatehtävissä kaudesta 2009-10 lähtien.

HCK:n uusi valmentajapari Kotkaniemi-Petrell tositoimissa
HCK:n uusi valmentajapari Kotkaniemi-Petrell tositoimissa
Kuva © Miikka Mikkola

Seura on panostanut myös maalivahtivalmennukseen, ja siihen vakanssiin valikoitui aiemmin HIFK:n juniorijoukkueissa toiminut Tommi Mäkeläinen.

HCK:lla on kasassa nuorekas, ennakkoluuloton ja innokas valmennustiimi. Varsinkin Kotkaniemelle tämä pesti on valtava mahdollisuus lunastaa itselleen kannukset uskottavana päävalmentajana.

Arvio: Tänä vuonna HCK:n menestys ei pitäisi olla pelaajamateriaalista kiinni, sillä kasassa joukkue jossa on sopivassa suhteessa taitoa, kokemusta ja nuoruuden intoa. Menestyksen kulminaatiopisteitä ovat tällä tasolla kokemattoman valmennustiimin onnistuminen työssään ja se, kestääkö seuran talous pelaajahankintojen aiheuttaman rasituksen. Mikäli molemmissa onnistutaan, on HCK:lla mahdollisuus yltää vaikka mihin tällä kaudella.

» Lähetä palautetta toimitukselle