Hauki oli vain kala ja Rooba näkymätön sankari - Nämä pointit CHL-finaalista kannattaa muistaa

CHL, LIIGA / Artikkeli
Trinec-välierän tunnelmat toistuivat finaalissa.

JYP ja Växjö tarjosivat erittäin viihdyttävän finaalin loppuunmyydylle Vida Arenalle. JYPin CHL-voitto antaa kevään pudotuspeleihin kovan puuskan uskoa, joka voi muodostua käänteentekeväksi. 

Yhden ottelun merkitystä korostettiin runsaasti, ja näihin olosuhteisiin JYPin valitsema taktiikka oli täydellinen. Seitsemän ottelun sarjassa tilanne olisi ollut hyvin erilainen.

Voittomaalin iskenyt Joonas Nättinen sekä nollapelin pelannut Jussi Olkinuora keräsivät ottelusta luonnollisesti päähuomion. Näiden hahmojen ohella myös Växjön hylätty tasoitusosuma puhutti. 

Pienemmälle huomiolle jäi muutama mielenkiintonen yksityiskohta.

Hauki-taktiikka ei purrut

JYP karvasi avauserässä muutaman kerran hanakasti todella korkealta, mikä jätti selustaan runsaasti tilaa. Tähän Växjö vastasi käyttämällä haukea, eli muulta viisikolta karkaavaa roikkuvaa hyökkääjää.

Viisikon reagointi oli kuitenkin sillä tasolla, että tämä viritelmä ei ollut hedelmällinen. Läpi ottelun varsin haavoittuvaiseksi jäänyt Växjön avauspelaaminen takkuili myös tällä saralla, mikä vaikeutti hyökkääjän pääsyä kiekkoon entisestään. Tämä antoi Marko Virtasen suojateille ensimmäisen eräpallon.

Sama tasapainoisuus JYPin puolustuspelissä päti myös omalla alueella. Tiiviillä keskustan puolustamisella Olkinuoralle taattiin työrauha, jota ruotsalaiset pystyivät kunnolla horjuttamaan vain riistojen seurauksena.

Juuri pitkät puolustusalueen pyörimiset nähtiin JYPin tuhoavaksi seikaksi, mutta näin ottelussa ei päässyt käymään.

Rooban tilanteko

JYP sai ottelun kulun kannalta varsin merkittävät ylivoimamahdollisuudet Växjön suurimman hallintajakson keskelle. Pitkään rauhallisesti pyörinyt kuvio ei tuottanut tulosta, vaikka kiekko kävi aina maalialueella asti.

Vieraiden kaipaama maali syntyikin suorasta hyökkäyksestä, kun Joonas Nättinen pääsi laukomaan b-bisteen yläkaaren tuntumasta kiekon ohi hölmistyneen Viktor Fasthin.

Tilanteen synnyn kautta vielä tärkeämpää oli se, mitä tapahtui ennen hyökkäyssiniviivaa. Ensin Mikko Kalteva antoi oikein ajoitetun lyhyen syötön, mikä mahdollisti viisikon ryntäyksen hyvässä rytmissä.

Tämän jälkeen kuvaan astui Robert Rooba. Kun muu viisikko eteni pystysuunnassa kohti hyökkäysaluetta, Rooba leikkasi siniviivaa pitkin. Tämä synnytti Nättiselle tilan ja ajan tarttua mahdollisuuteensa.

Edellinen suurempi ulospuhallus osui Suomi 100-teemaiseen JYP-KalPa-otteluun. Tuolloin Juha-Pekka Hytönenkin oli ihmeissään.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto

Flow, ulospuhallus vai molemmat?

Växjön kotirekordi tältä kaudelta on varsin hurja. Tämä korostaa JYPin saavutuksen merkitystä. Isot satsaukset CHL:ään ovat hetkittäin verottaneet liigamenestystä ja mahdollisesti myös toisin päin.

Nyt toisen sarjan tuoma rasitus on poissa kuvioista. Voittaminen kasvattaa itseluottamusta, mutta toisaalta ihmismielelle luonnollista olisi myös pienoinen ulospuhallus tähän kohtaan. 

Kevään pudotuspeleissä CHL-menestys on varmasti iso voimavara, mutta juuri nyt urakan päättyminen kääntynee ulospuhalluksen puolelle. Viikonlopun tuplapeli Ilvestä vastaan osuukin mielenkiintoiseen kohtaan.

JYP pelaa ennen olympiataukoa vielä viisi ottelua. 15 pisteen saalistus tässä tilanteessa onkin mielenkiintoista seurattavaa, kun pisteitä pitäisi raapua tiukassa sarjan kärkipään kamppailussa.

Rahaa!

JYP kuittasi CHL-mestaruudestaan 300 000 euron lisäpotin. Vaikka tulevina vuosina palkintopotit vielä moninkertaistuvat, on tämäkin summa JYPin kokoiselle seuralle todella suuri.

Matkustuskuluissa Tšekkiin ja Ruotsiin puhutaan kymmenistä tuhansista euroista, vaikka faneille myydyt paikat koneesta jo hieman pienentävätkin lovea.

Jonkinlaisia menestysbonuksiakin maksettanee, mutta "ylimääräinen" rahasumma tuo myös hieman lisää pelivaraa ensi kauden joukkueen rakentamiseen. Runko on pysymässä hyvin kasassa, mutta lisähankinnoillekin tulee tarvetta.

» Lähetä palautetta toimitukselle