Hannu Jortikka näki jo ensi kauteen

LIIGA / Artikkeli
Jokereiden päävalmentaja Hannu Jortikka suuntasi tykit jo seuraavaan kauteen ja keskustelu hävityn ottelusarjan jälkeen siirtyikin nopeasti jo ensi syksyn kuvioihin. Mikäli Jortikka on asioista päättämässä, on Jokereissa tällä kaudella alkanut muutos vasta alkua, ja fanien iltarukouksiin on vastattu.

Jokereiden joukkue oli tällä kaudella takavuosista selvästi poikkeava, vaikka miten päin asiaa yrittäisi katsoa. Omia junioreita kurvaili lopulta joukkueessa hämmästyttävän paljon, ja materiaali eli suuresti kauden aikana. Playoffeja ja Kärppiä vastaan ei materiaalin leveys ja laatu enää riittänyt.

- Tästäkin materiaaliasiasta on aika paljon keskusteltu. Tosiasia on, että materiaaliin ei pysty vaikuttamaan kuin pitkäjänteisellä työllä, niin että sä olet muutaman vuoden siinä. Jos nyt mennään syvälle tähän asiaan, niin silloin kun mä olen ollut tekemässä sopimusta tänne, niin kyllä meillä piti Kari Lehtonen pelata maalissa ja Antti-Jussi Niemi ja Ville Peltonen. Mutta sitä on turha jauhaa tässä kohtaa. Niiden tilalle on hankittu pelaajia ja jokainen voi itse miettiä, että mikä se ero on ollut sitten, summasi Jortikka.

Ensi kauden joukkueeseen Jortikka pääsee varmasti vaikuttamaan kaikin mahdollisin puolin, mikäli yhteistyön saumattomuus jatkuu nykyisellä tasolla.

- Ei meillä sillälailla tässä ole suuria ongelmia ollut, yhteistyö on kaiken kaikkiaan ollut erittäin hyvää ja helppoa. Ei meillä seurajohdon ja mun välillä ole suuria näkemyseroja pelaajista. Ja mehän jouduttiin kesken kauden hommaamaan näitä pelaajia ja jokainen ymmärtää että pelaajia ei yksinkertaisesti ollut. Jos me ei oltais muutamaa pelaajaa hommattu niin mehän oltaisiin täysin katastrofaalisessa tilanteessa, tuumaili Jortikka.

Sitoutuminen kunniaan

Areenan yleisö on yksinkertaisesti kyllästynyt näkemään Jokereiden narripaita päällä luistelevia jääkiekon ammattilaisia, jotka illasta toiseen tulevat jäälle vain kuittaamaan liksansa tai palvelemaan jotain omia tarkoitusperiään. Areenan yleisö haluaa nähdä vain ja ainoastaan niitä pelaajia, jotka taistelevat Jokereiden puolesta ja pelaavat jalosta rakkaudesta lajiin. No ei nyt aivan, mutta virkamiesmäiset surffaajat eivät enää kelpaa. Liian monena vuonna on Areenalla heitä nähty. Siitä osoituksena radikaalisti laskeneet yleisömäärät.

Tämänvuotisen jokeripakan pudotuspelit toimivat tappiosta huolimatta hyvänä käyntikorttina uudesta jokeri-ilmeestä. Sellaista on ilmassa, ja mikäli Hannu Jortikan sanoihin on luottamista, niin tätä on luvassa myös jatkossa:

- Kyllä tän sitoutuneisuuden täytyy olla sellainen että tää on enemmän jokeripakan näköinen.

- Varmasti tähän porukkaan tullaan jatkossa katsomaan, että tänne ei tulla hakemaan jääaikaa tai ponnahduslautaa, vaan tänne tullaan Jokereihin pelaamaan. Se asia on sellainen, mitä pitää korjata paljon. Sitoutuneisuus omaan joukkueeseen, sitä pitää kasvattaa. Se on suurin asia, mihin mä en ole tyytyväinen ja tietysti se, että mä en ole pystynyt sitä kääntämään. Tärkein asia on Jokerit eikä se, paljonko saa jääaikaa tai mikä on rooli joukkueessa. Se on ollut meidän ongelma, varsinkin kun oli nää vaikeat ajat, summasi Jortikka.

Ensi kauden joukkue rakennettaneen huolellisesti resurssien rajoissa alusta loppuun uudestaan. Vaihtuvuus tulee olemaan edelleen suurta. Kulunut kausi antoi kuitenkin paljon sikäli, että esimerkiksi puolustukseen löytyy jo kelpo kulmakiviä omasta nuoresta kaartista. Harmaa massa tullee kuitenkin vaihtumaan radikaalisti.

- Eikai sekään mikään salaisuus ole, että tuolla on muutamia sopimuksia, mitä pitää ruveta kattomaan suurennuslasilla. Että jatkaako ne pelaajat tässä organisaatiossa vai onko niiden parempi mennä jonnekin. Kyllä mulle on se asia selvinnyt, että omalla tavallaan täällä on tietynlainen erilainen oleminen, kuin jossain pienessä kaupungissa ja joukkueessa. Se vaatii pelaajalta erilaisia henkisiä ominaisuuksia, mietti Jortikka.

- Kyllä mä olen sitä mieltä, että ei Jokerit voi olla nyt eikä tulevaisuudessa mikään sellanen, että tänne hommataan pitkin Lahtea ja Jyväskylää kolmannen ja neljännen kentän pelaajia. Kyllä meidän pitää ne löytää täältä omista ja kärkeen löytää sitten ne jotka voi auttaa tätä joukkuetta.

Mistä kärkeen leveyttä?

- Kyllä kärkeen pitää saada laajemmalla rintamalla pelaajia. Puuttuu käsiä, arvioi Jortikka.

SM-liigaa kupataan kuitenkin yhä rajummin. Yleensä näihin aikoihin keväästä sisäpiirillä on ollut jo heittää kulisseissa tiskiin varmoja nimiä ensi kauden suurseurojen vahvistuksista. Tällä hetkellä on kuitenkin hiiren hiljaista. Eikö ketään ole edes tarjolla?

- Markkinat on kuivat, sitä on turha tässä kaunistella. Ei siellä löydy pelaajia paljon ollenkaan. Loputkin lähtee Ruotsiin ja Sveitsiin.

Keskushyökkääjätilanne tulee olemaan vaikein pala ratkaistavaksi. Vaikka Glen Metropolitin jatkosuunnitelmista ei varmaankaan tiedä loppujen lopuksi kuin mies itse, voi hänen jatkamistaan Jokereissa eri merkit huomioiden pitää epätodennäköisenä. SM-liiga menettää Metrossa yhden kirkkaasti suurimmista tähdistään ja persoonistaan. Petri Pakaslahti on eri lähteiden mukaan suuntaamassa Ruotsiin.

- Kun me lähdetään kauteen niin kyllä yks selvä asia on se, että ei me voida kolmella keskushyökkääjällä, joista yks on juniori, lähteä kauteen. Kyllä sinne tarvitaan laajuutta keskushyökkääjärintamalle ensi vuodeksi. Monia asioita pitää miettiä.

» Lähetä palautetta toimitukselle