Hallitsevilla maailmanmestareilla jälleen nimivahva joukkue

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Kanada juhli viime keväänä MM-kultaa Hartwall Areenalla kaadettuaan Ruotsin finaalissa jatkoajalla. Tänäkin vuonna Kanadan joukkue on paperilla kivenkova eikä vaahteralehtien toinen peräkkäinen maailmanmestaruus tulisi yllätyksenä juuri kenellekään.

Luongo kumiukkona maalin suulla

Kanadalla on joukkueessaan kolme oman NHL-joukkueensa ykkösmaalivahtia: Jean-Sebastian Giguere, Roberto Luongo ja Marc Denis. Nokkimisjärjestyksessä ykkösenä lienee huikean kauden pelannut Luongo, joka piti monessa ottelussa lähes yksin pystyssä joukkuettaan Florida
Panthersia. Panttereiden epävarman puolustuksen takana Luongo joutui kauden aikana melkoiseen kiekkosateeseen ja tekikin NHL-ennätyksen torjutuissa laukauksissa yhden kauden aikana.

2303 torjuttua laukausta 72 pelissä kertoo siitä, että Floridan joukkue päästi vastustajan laukomaan keskimäärin reilusti yli 30 kertaa maalia kohti ottelussa. Panthersin huonosta puolustamisesta huolimatta Luongo kirjasi NHL:n kolmanneksi parhaan torjuntaprosentin. Mikäli allekirjoittanut saisi päättää asiasta, valittaisiin Luongo NHL:n tämän kauden parhaaksi maalivahdiksi.

Jean-Sebastian Gigueren NHL-kausi ei ollut yhtä huikea kuin edellinen, mutta hän muodostaa joka tapauksessa luotettavan aisaparin Luongolle. Marc Denis’n kohtalona lienee täytemiehen rooli mikäli loukkaantumisia ei turnauksen edetessä muille maalivahdeille tule.

Niedermayerin veljekset nyt samalla puolella

Vuosi sitten veljekset Scott ja Rob Niedermayer väänsivät vastakkaisilla puolilla hampaat irvessä himoitusta Stanley Cupista NHL:n finaaliotteluissa. Tänä keväänä molempien NHL-joukkueet tippuivat jo ensimmäisellä pudotuspelikierroksella ja niinpä he vapautuivat Kanadan MM-joukkueen käyttöön. Veljekset pelaavat nyt aikuisiällä ensimmäistä kertaa samassa joukkueessa.

Niedermayerin vanhempi painos on Kanadan puolustuksen ehdoton ykköshahmo. Sulava luistelutyyli ja kiekollinen taito ovat erityisiä valtteja isossa kaukalossa ja Niedermayerilta odotetaankin kovia suorituksia MM-turnauksessa.

Niedermayer ei suinkaan ole ainoa hyvä kiekollinen pakki Kanadan joukkueessa. Siitä pitävät huolen Jay Bouwmeester ja Derek Morris, joilla molemmilla on tosin vaisuhko NHL-kausi takanaan. Morris ei ottanut tällä kaudella samaa roolia Coloradon joukkueesta kuin edelliskaudella ja hänet myytiinkin kesken kauden Phoenixiin. Bouwmeester kärsi puolestaan loukkaantumisista eikä muutenkaan kehittynyt vielä sille tasolle mille on odotettu. Viime keväänä Bouwmeester valittiin peräti MM-kisojen parhaaksi puolustajaksi, joten MM-kisoissa miehen odotetaan jälleen nostavan tasoaan.

Muutkin puolustajat ovat vankkoja NHL:n peruspakkeja. Eric Brewer on hyvä kahteen suuntaan pelaava puolustaja. Willie Mitchellin, Nick Schulzin ja Steve Staiosin tehtäväksi jää sen sijaan lähinnä oman maalin varjeleminen.

Heatley hyökkäyksen johtotähtenä

Hyökkäyksessäkin Kanadalla on laittaa pöytään kovia nimiä. Viime kesän järkyttävästä tragediasta pikkuhiljaa selvinneen Dany Heatleyn kuntokäyrä osoittaa varmasti ylöspäin. Heatley on yksi maailman lupaavimmista nuorista tähdistä ja pystyy parhaimmillaan olemaan vaikka turnauksen paras pelaaja.

Toinen kovanluokan nimi on Bostonin maalipyssy Glen Murray, jonka sopeutumista ison kaukalon pelityyliin voi kuitenkin pitää pienoisena arvoituksena. Heatleyn takana toiseksi hyökkääjätähdeksi saattaakin nousta Vancouverin Brendan Morrison, joka nopeana ja taitavana kahden suunnan sentterinä sopinee erinomaisesti isoon kaukaloon.

Hyökkäyskaluston mahdollisiksi yllättäjiksi nostaisin Buffalon Daniel Brieren ja Carolinan Justin Williamsin. Briere on aina ollut todella lupaavan ja taitavan pelaajan maineessa, mutta kypsyminen NHL-tasolle vei yllättävänkin kauan. Tällä kaudella Briere nakutti uransa parhaat lukemat, 65 tehopistettä. Brieren pelityylin ja ominaisuuksien luulisi sopivan erinomaisesti isoon kaukaloon.

Justin Williamsin kausi oli sen sijaan pieni pettymys, vaikkei 44 tehopistettä olekaan mikään huono suoritus. Ainakaan Philadelphia ei ollut kuitenkaan täysin tyytyväinen laiturinsa esityksiin, vaan Williams treidattiin kesken kauden Carolina Hurricanesiin. Williams on aikaisempina kausina tehnyt vaikutuksen näkemissäni NHL-otteluissa ja MM-kisat saattavat nostaa hänet vihdoin suurempiin parrasvaloihin.

Jeff Friesen, Jean-Pierre Dumont, Brendan Morrow, Patrice Bergeron ja Shawn Horcoff tuovat myös tarvittavaa syvyyttä Kanadan hyökkääjistöön. Näistä etenkin Morrow’n peliesityksiä on mielenkiintoista seurata. Todella kovalla asenteella aina pelaava Morrow on armottomana maalineduspelaajana korvaamaton lisä Kanadan joukkueelle. Vasta 18-vuotias Bostonin Patrice Bergeron pelasi erinomaisen tulokaskauden ja myös hänen otteensa kiinnostavat varmasti monia.

Mukana on jälleen myös totta kai Edmontonin Ryan Smyth. Hän pelaa jo peräti kuudennet peräkkäiset MM-kisat, mitä on pidettävänä kunnioitettavana suorituksena kanadalaispelaajalta. Smyth on pelannut kaikkina aikoina enemmän MM-kisaotteluita kuin kukaan muu kanadalainen.

Kanada odottaa vielä vahvistusta joukkueeseensa NHL:n toisella pudotuspelikierroksella tippuneista joukkueista. Joukkueeseen on nimetty vasta 19 kenttäpelaajaa, joten 3 paikkaa on vielä avoinna.

Mestarisuosikki yhdessä Tsekin kanssa

Paperilla Kanadalla on kasassa joukkue, jolle ainoastaan isäntämaa Tsekin nimilista vetää vertoja. Joukkueesta on vaikea löytää mitään heikkoa osa-aluetta, kun lähes kaikilla pelaajilla on kaiken lisäksi vielä kokemusta isosta kaukalosta. Turnaussysteemikin suosii Kanadan joukkuetta. Hitaasti syttyvät ja eurooppalaiseen pelityyliin hiljalleen tottuvat kanukit saavat turnauksen alussa lämmitellä ja hioa kuvioitaan helpossa alkulohkossa.

Kanadan vastustajat D-lohkossa ovat Itävalta, Ranska ja Sveitsi. Näistä joukkueista kanadalaiset vääntänevät nihkeät rutiinivoitot, mutta parantavat totutusti esityksiään turnauksen edetessä. Välisarjassakin vaahteralehdet päässevät vielä suhteellisen helpolla, sillä ennakkoon ajateltuna turnauksen kovista joukkueista vain Tsekki on Kanadan kanssa samalla puolella kaaviota.

Kanadan menestyksen kannalta avainasia on se kuinka hyvin erinomaiset yksilöt hitsautuvat joukkueeksi tämän vuoden kisoissa. Vaahterapaitojen esitykset MM-kaukaloissa ovat heilahdelleet jonkin verran, joten kova nimilista ei automaattisesti takaa hyvää menestystä. Kisoihin Kanada lähtee joka tapauksessa yhtenä suurimpana mestarisuosikkina. Kanadalaisen ylpeyden tuntien hallussa olevasta maailmanmestaruudesta ei luovuta ilman taistelua, tunnetta ja mustelmia.

» Lähetä palautetta toimitukselle