Granlund vastaan Kane − Lännen tulikuuma kärkitaisto sunnuntai-illan kruununa

NHL / Artikkeli
Pystyykö Wild pitämään Patrick Kanen ja kumppanit aisoissa?
Kuva © Getty Images
Sunnuntai-ilta tarjoaa todellista kiekkokarkkia, kun jo verivihollisiksi muodostuneet Minnesota Wild ja Chicago Blackhawks ottavat toisistaan mittaa neljännen kerran tällä kaudella. Jatkoajan NHL-toimitus pureutui ottelun ratkaisutekijöihin ja nosti mielenkiintoisimmat nimet seurantaan.

Asetelmat keskistä divisioonaa suvereenisti hallinneiden Blackhawksin sekä Wildin välillä eivät voisi olla herkullisemmat. Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella kolme kertaa. Viimeiset kaksi kohtaamista ovat päättyneet intiaanilauman voitontansseihin, kun pelipaikkana on ollut Wildin kotiareena Xcell Energy Center. Tunnetta ottelusta ei puutu, sillä suurella todennäköisyydellä kyseiset joukkueet tulevat kohtaamaan toisensa taas myös pudotuspelien toisella kierroksella.

Helmikuun kahdeksantena päivänä pelatussa kauden toisessa kamppailussa Blackhawks sai vihdoin katkaistua kahdeksan runkosarjaottelun mittaisen tappioputkensa Wildia vastaan lukemin 4-3. Kapteeni Jonathan Toews teki ratkaisumaalin jatkoerään venyneessä ottelussa. Edellinen voitto on tammikuulta 2015. Jatkoaika arvioi illan ottelun teemoja kysymysten kautta.

Wild hankki siirtorajalla isokokoisen sentterin Martin Hanzalin sekä työteliään Ryan Whiten vahvistamaan alempia ketjuja. Molemmat ovatkin päässeet hyvin sisään Wildin joukkueeseen. Mikä merkitys näillä herroilla on illan otteluun?

Erittäin suuri. Martin Hanzal on juuri sitä, mitä Wild tarvitsi kevättä ajatellen. Fyysisyyttä, kokoa sekä ratkaisuvoimaa. Ryan White muistuttaa puolestaan hyvin paljon Blackhawksin aikaisempien kausien mestaruusjoukkueissa pelannutta Andrew Shaw´ta. Pelaaja, joka osaa maalinedustapelaamisen ja vastustajan ihon alle menemisen.

Sekä White että Hanzal pelaavat Wildin kolmosketjussa, jossa kolmas lenkki on liukasliikkeinen Nino Niederreiter. Blackhawksin vastaava on paperilla huomattavasti kevyempi. Vielä kokematon Tanner Kero yhdessä Red Wingsistä kaupatun Tomàš Jurcon ja Marian Hossan kanssa tulee olemaan vaikeuksissa etenkin kulmaväännöissä.

Patrick Kanen ruuti on ollut viime aikoina kuivaa
Patrick Kanen ruuti on ollut viime aikoina kuivaa
Kuva © Getty Images

Maalinsuulla käydään myös tärkeä taistelu. Devan Dubnyk vastaan Corey Crawford. Kumman suuntaan vaakakuppi kallistuu?

Minnesota Wildin menestysmahdollisuudet lepäävät hyvin paljon Devan Dubnykin vireestä. Viime ottelussa Panthersia vastaan Wild sähläsi voitosta huolimatta maalivahtien kanssa. Ottelun aloittanut Darcy Kuemper hörppäsi kolmesta ensimmäisestä maalista kaksi todella helponnäköisesti. Myös Dubnykin taakse livahti yksi kiekko 11 torjunnasta. Siitä huolimatta Dubnyk tulee olemaan se maalivahti, joka aloittaa illan ottelussa, sillä sen verran hyvin hän on kokonaisuutena pelannut.

Blackhawksin puolella tilanne on haastava. Kakkosmaalivahti Scott Darling loukkasi harmittavasti itsensä maaliskuun ensimmäisellä viikolla, ja on ylävartalovamman vuoksi sivussa arviolta kuukauden. Corey Crawford on mitä ilmeisimmin se aloittava maalivahti, mutta peli on hänellä jo kolmas neljän päivän sisällä. Se ei voi olla näkymättä otteissa. Näin ollen etu on hienokseltaan Wildin puolella.

Vastakkain iskevät siis lännen kaksi kovinta. Mitkä tekijät tulevat ratkaisemaan voiton?

Kyseessä on viimeinen kohtaaminen ennen pudotuspelejä, joten molemmat pyrkivät voitollaan saamaan toisesta henkisen yliotteen. Blackhawksin kiekonliikuttelu on Wildille pahimmillaan todellista myrkkyä. Varsinkin tällä kaudella hienosti ykkösjoukkueeseen murtautuneet nuoret Nick Schmaltz ja Ryan Hartman ovat pystyneet pitämään hyökkäyspäässä hyvin tempoa yllä.

Ongelmaksi tulee muodostumaan silti Blackhawksin hyökkäysmateriaalin kapeus, sillä vain Toewsin johtama ykköskenttä ja Artjom Anisimovin kakkosketju (laidoilla Artemi Panarin ja Patrick Kane) pystyvät säännöllisesti rummuttamaan peliä Wildin päädyssä. Kaksi alempaa ketjua tulevat olemaan enemmän ottavina osapuolina. Wild puolestaan on saanut koottua heidän nelosketjuunsa hyvin luistelevia ja samalla myös tehoihin pystyviä pelimiehiä. Suomalaissentteri Erik Haula tekee peliä keskikaistalla, ja laidoilla viillettävät nopea Charlie Coyle sekä 41 tehopistettä tällä kaudella iskenyt Jason Pominville.

Kokenutta kapteenia Mikko Koivua tullaan tarvitsemaan jälleen.
Kokenutta kapteenia Mikko Koivua tullaan tarvitsemaan jälleen.
Kuva © Getty Images

Seuraa häntä, Chicago Blackhawks: Jonathan Toews

Blackhawks-kapteeni Toews on ollut tällä kaudella neljällä maalilla ja neljällä syötöllä kohtaamisien tehokkain pelaaja. "Kapteeni Vakava" johtaa esimerkillä ja on koko Blackhawksin pelin sielu. Tällä kaudella 48 pistettä nakuttanut Toews onkin nostanut hyvin tasoaan kevättä kohti.

Seuraa häntä, Minnesota Wild: Mikael Granlund

Fantastista kautta pelaava suomalaishyökkääjä tekee tällä hetkellä jäällä sellaista tulosta, ettei sitä voi kuin ihailla. Yhdessä kapteeni Mikko Koivun ja Jason Zuckerin kanssa peliä pyörittävä Granlund on tällä kaudella iskenyt Blackhawksia vastaan kaksi maalia ja antanut yhden maaliin johtaneen syötön. Granlundin oivaltavuus ja pelirohkeus korostuvat eritoten marginaalien ollessa pienet.

» Lähetä palautetta toimitukselle