Golden Knights pyörittää maalivahtirulettia − kriisi vai mahdollisuus?

NHL / Artikkeli
Malcolm Subban liittyi Marc-Andre Fleuryn seuraan sairastuvalle vain kolmen pelin jälkeen.
Kuva © Getty Images
Vegas Golden Knightsilla oli kauden alussa kaksi vahvaa maalivahtia: ykkösenä Marc-Andre Fleury ja varamiehenä Calvin Pickard. Nyt tilanne näyttää hyvin erilaiselta.

Kolme päivää ennen kauden avauspeliä Vegas Golden Knights poimi siirtolistalta Malcolm Subbanin. Seuraavana päivänä Calvin Pickard lähetettiin siirtolistalle, minkä hän läpäisi vain tullakseen kaupatuksi Toronto Maple Leafsille.

Ratkaisu tuli yllätyksenä, eikä GM George McPheen tarkasta ajatusprosessista ole tietoa. Sekä McPhee että Pickard ovat olleet hyvin vaitonaisia ja pitäytyneet kommentoimasta tapahtumia. Voidaan kuitenkin ajatella, että tämä kauppa kertoo joukkueen ennen mitään muuta keskittyvän tulevaisuuteen.

Golden Knightsin kakkosmaalivahdiksi jäi näin yhtäkkiä Subban − Boston Bruinsin hylkäämä nuori, jolla oli NHL-kokemusta kahden pelin verran, ja jonka suoritus ei niissäkään tehnyt vaikutusta.

Pesunkestävä Pickard sen sijaan aloittaa kautensa farmissa, vaikka on pelannut 86 NHL-peliä, joissa torjuntaprosentti on keskimäärin ollut 91.4 (siitä huolimatta, että hän pelasi viime kaudella 50 peliä Colorado Avalanchessa). Jos se ei tee hänestä hyvää NHL-veskaria, niin sen voisi silti luulla tekevän hänestä liian hyvän lähetettäväksi farmiin.

Golden Knightsin maalivahtipolitiikka lähti realisoitumaan, kun neljä peliä myöhemmin Fleury otti pelissä osumaa vastustajan polvesta. Tapahtumia seurasi myöhemmin aivotärähdysdiagnoosi, joka on Fleuryn uralla jo kolmas tai neljäs. Tämä tarkoittaa, että parantuminen voi viedä pitkänkin aikaa.

Golden Knights puhuu nyt, että Fleury palaisi ennemmin päivissä kuin kuukausissa tai vuosissa, mutta tarkkaa aikataulua ei ole. Esimerkiksi Pittsburgh Penguinsin legenda Sidney Crosby oli samanlaisessa tilanteessa sivussa melkein koko kauden.

Kun Fleury oli poissa pelistä, Golden Knights ei voinut kuin asettaa Subbanin maaliin ja kutsua AHL:stä lisää vahvistusta. Kakkosmaalivahdiksi nostettiin Maxime Lagace, joka ei ole pelannut NHL:ssä yhdessäkään pelissä.

Ruotsalaismaalivahti ei ollut ikinä ennen pelannut NHL:ssä.

Pickardia tuli nopeasti ikävä, vaikka Subban selviytyikin kolmesta pelistään ihan mallikkaasti ja jopa paransi torjuntaprosenttiaan AHL-ajoiltaan. Subbanille ei kuitenkaan ehditty edes saamaan maalivahdin suojia Golden Knightsin väreissä, ennen kun hän loukkaantui. Alaraajavamma pitää hänet todennäköisesti sivussa useamman viikon.

Lagacen ylentämisen sijaan Golden Knights kutsui farmista kehiin Oscar Danskin, joka pääsi heti tositoimiin. Sama tarina jatkui: ruotsalaismaalivahti ei ollut ikinä ennen pelannut NHL:ssä.

Viimeistään nyt ruvettiin maalailemaan mörköjä seinille ja odottamaan täydellistä turpasaunaa, mutta pelot osoittautuivat turhaksi: myös Dansk piti ensimmäisessä pelissään hyvin huolta omistaan. Varovasti voinee ruveta uskomaan siihen, että Lagacekin voi niin tehdä, mikäli tarve herää - ja se voi herätä koska tahansa, koska vielä ei tiedetä, nouseeko ykkösveskariksi Lagace vai Dansk.

Maalivahtikato näytti alkujaan katastrofilta, joka vain kasvoi kasvamistaan, mutta aallonpohjaa ei ole vielä(kään) kosketettu, vaan Golden Knights vain jatkaa paahtamista. Se kuvaa hyvin joukkueen historian ensimmäistä kautta: menestys on jatkuvasti parempaa, kun kukaan olisi jaksanut uskoa villeimmissä unelmissaankaan.

McPheen kyseenalaisista, usein korkean riskin päätöksistä huolimatta Golden Knights on jo todistanut melkein mahdottoman mahdolliseksi. Lagacen, Danskin tai Subbanin - tai vaikka kaikkien kolmen - paljastuminen liigan seuraavaksi suureksi tähdeksi olisi vain mukava jatkumo tarinaan.

Toisaalta tässä vaiheessa riittää, että he ovat edes ihan siedettävää keskitasoa, koska hyvästä alkukaudesta huolimatta pitkän tähtäimen suunnitelma ei ole muuttunut. Golden Knights aikoo edelleen pudotuspeleihin kolmessa ja finaaleihin kuudessa vuodessa.

Ei tänä vuonna. Ei, vaikka niitä unelmia onkin nyt helppo ruokkia menestyksen ja historiankirjojen uudelleen kirjoittamisen ohessa.

McPheellä ei vaikuta olevan mikään kiire lähteä metsästämään uutta ykkösveskaria.

Vaikka maalissa vuorottelevat nyt pakon edessä kokemattomat juniorit, McPhellae ei vaikuta olevan mikää kiire lähteä metsästämään uutta ykkösveskaria. Uusi maalivahti voisi löytyä kauppojen kautta tai siirtolistalta, mutta lysti ei ole ilmaista, vaan jostain muusta pitäisi sen myötä luopua. Se tarkoittaisi satsaamista tähän hetkeen tulevaisuuden sijaan, mikä ei ole tämän kauden teema.

McPheellä on nyt käytössään kaksi tervettä maalivahtia, mikä riittää tässä vaiheessa hyvin. 

Pickardin kauppaamisen olisi pitänyt olla iso virhe, mutta jotenkin maalivahtipeli toimii edelleen - vaikka kukaan ei tunnu tietävän miksi. Miksi siis turhaan lähteä korjaamaan jotain, mikä ei ole rikki.

» Lähetä palautetta toimitukselle