Fleury vastaan Jones: Sharks-torjuja on enemmän nostanut tasoaan ja kannatellut joukkuettaan

NHL / Artikkeli
Martin Jones on NHL:n kuumin maalivahti.
Kuva © Getty Images
Pudotuspelien toisella kierroksella kohtaa NHL:n kaksi kuuminta maalivahtia. Vegas Golden Knightsin Marc-Andre Fleury on pitänyt kaksi nollapeliä ja päästänyt vähemmän maaleja, mutta San Jose Sharksin Martin Jones on torjunut Fleurya vaikeampia laukauksia ja parantanut suoritustasoaan runkosarjasta merkittävästi.

Vegas Golden Knights ja San Jose Sharks voittivat ensimmäisen pudotuspelikierroksen vastustajansa suoraan neljässä pelissä. Maalivahtipelin merkitystä korostetaan joskus kohtuuttomastikin, mutta sekä Golden Knightsin että Sharksin kohdalla torjuntatyöskentelyä ei voi liikaa hehkuttaa.

Golden Knights päästi neljässä pelissä yhteensä kolme maalia, ja Marc-André Fleury torjui kahdesti nollapelin. Sharks suoriutui lähes yhtä vakuuttavasti. Neljässä pelissä joukkue päästi yhtä monta maalia, ja Martin Jones venyi kertaalleen nollapeliin.

Torjuntaprosentilla mitattuna Jones on ollut Fleuryä etevämpi korkean todennäköisyyden laukauksissa.

Toisella kierroksella vastakkain asettuu siis kaksi NHL:n kuuminta maalivahtia.

Fleuryn torjuntaprosentti neljän pelin jälkeen on 97,7, Jonesin vastaava on tasan 97. Torjuntaprosentin lisäksi myös torjuntamäärät ovat lähes identtiset. Päästettyjen maalien keskiarvo on Jonesilla tasan yksi, ja Fleuryllä ilmiömäinen 0,65.

Molempien maalivahtien suorituksen arvoa nostaa se, että voitot eivät ole tulleet helpolla. Fleuryn torjuntamäärät olivat 30, 29, 37 ja 31. Jonesin vastaavat lukemat olivat 25, 28, 45 ja 30. Vertailun vuoksi Winnipeg Jetsin Connor Hellebuyck ja Pittsburgh Penguinsin Matt Murray ovat joutuneet torjumaan keskimäärin noin 22 kertaa ottelua kohden.

Fleury on ollut vaikeasti ohitettava.
Kuva © Getty Images

Fleury oli torjuntaprosentilla ja päästettyjen maalien keskiarvolla mitattuna NHL:n parhaita torjujia myös runkosarjassa, mutta erityisesti Jones on nostanut suoritustasoaan valtavasti pudotuspeleissä.

Kaksikosta Fleury on selvästi Jonesia kokeneempi. Pudotuspeliotteluita hänelle on kertynyt yhteensä 119. Stanley Cup -voittoja on kolme, joista tosin vain yksi itse torjumalla. Viime keväänä Fleury pelasi kolmella ensimmäisellä kierroksella 15 peliä, mutta ei päässyt enää finaaleissa torjumaan.

Jonesilla pudotuspeliotteluita on yhteensä 36 − näistä 24 kahden vuoden takaa, jolloin Sharks ja Jones olivat häviävänä osapuolena Stanley Cupin finaaleissa Penguinsia vastaan. Jonesilla on yksi Stanley Cupin voitto vuodelta 2014 Kings-paidasta, mutta tuolloin peliaikaa kertyi vain kahdessa pelissä, joissa Jones otettiin maalin suulle kesken ottelun.

Jones suoriutunut paremmin, Fleurylle luvassa tiukempi haaste

Fleuryn torjuntaodottama tasaviisikoin 94,22 on yli kaksi prosenttiyksikköä korkeampi kuin Jonesin lukema 92,15 eli Golden Knightsin puolustuspelaaminen on ollut selvästi parempaa. Viidellä viittä vastaan -pelissä kaksikon torjuntaprosentissa on pienempi ero − Fleury 98,97 ja Jones 97,87 − joten Sharks-maalivahti on yltänyt parempaan suoritukseen.

Korkean todennäköisyyden laukauksia Jones on kohdannut pudotuspeleissä yhteensä 34, huippusektorista lauotuista kudeista maaliin on mennyt kuitenkin vain kaksi. Fleuryä kohti tuli korkean todennäköisyyden laukauksia vain 12, joista yksi meni maaliin asti.

Torjuntaprosentilla mitattuna Jones on kuitenkin ollut Fleuryä etevämpi korkean todennäköisyyden laukauksissa. Sharks-maalivahdin lukema on 94,12, Fleuryn vastaava on 91,67.

Golden Knightsin ensimmäisen kierroksen vastustaja Los Angeles Kings ei päässyt kunnolla testaamaan Fleuryä huippupaikoilta. Sharks sen sijaan laukoi Anaheim Ducksin John Gibsonia kohti 16 korkean todennäköisyyden laukausta ja teki näistä vieläpä kuusi maalia.

Toisella kierroksella Fleurylle on todennäköisesti luvassa enemmän ja vaikeampia laukauksia. Vastaavasti myös Sharksin on petrattava puolustuspeliään. Golden Knightsilla on hyökkäyksessään vielä runsaasti lunastamatonta potentiaalia, eikä Sharksin kannata nojata sen varaan, että Jones pystyisi koko kevään venymään nykytahdilla huipputorjuntoihin.

Golden Knightsin ensimmäisen kierroksen vastustaja Los Angeles Kings ei päässyt kunnolla testaamaan Fleuryä huippupaikoilta.

Myös erikoistilanteissa näkyy selviä eroja. Sharks oli ensimmäisen kierroksen jälkeen tehokkaimpia ylivoimajoukkueita, Golden Knights puolestaan toiseksi heikoin. Vastaavasti alivoimalla Golden Knights suoritti parhaiten − Sharkskin hyvällä tasolla, mutta kuitenkin yhdeksän prosenttiyksikköä tulevaa vastustajaansa heikommin.

Molempia maalivahteja kohti on ylivoimalla lauottu 21 kertaa. Fleury on päästänyt yhden ylivoimamaalin ja Jones kaksi, joten torjuntaprosentti on selvästi Fleuryn puolella.

Golden Knights onnistui ensimmäisellä kierroksella tekemään yhden ylivoimamaalin ja Sharks kolme, joten tulokasjoukkue tarvitsee entistä enemmän Fleuryn torjuntoja alivoimalla pelatessaan.

Vaikka Sharks pelasikin tehokasta ylivoimaa pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, joukkuetta vastaan lauottiin kuitenkin 14 kertaa alivoimalla − näistä neljä oli korkean todennäköisyyden laukauksia.

Sharksin onneksi Jones kuitenkin onnistui torjumaan kaikki alivoimajoukkueen laukaukset.

Lähteet: NHL.com, Corsica

» Lähetä palautetta toimitukselle