Ex-agitaattori Daniel Carcillo ravistelee päävammakeskustelua perin pohjin − "NHL:llä ja pelaajayhdistyksellä on verta käsissään"

NHL / Artikkeli
Carcillo penää myös NHL:ltä vastuuta pelaajien hyvinvoinnin takaamisessa.
Kuva © Getty Images

− Masennus on kuin yrittäisi piiloutua näkyvillä.

Näin kirjoitti hoitoon masennuksen vuoksi hakeutunut entinen NHL-pelaaja Daniel Carcillo twiitissään viime viikolla.

Agitaattorina ja kyseenalaisista tempuista tunnettu Carcillo lopetti pelaajauransa vuonna 2015 ollessaan 30-vuotias. NHL:ssä hän edusti kaikkiaan viittä eri joukkuetta voittaen Chicago Blackhawksissa kaksi Stanley Cupia.

Taustalla ovat Carcillon henkilökohtaiset kokemukset päävammoista ja niistä seuranneista ongelmista.

Uransa päätyttyä Carcillo ryhtyi perustamansa Chapter 5 –järjestön kautta auttamaan entisiä pelaajia sopeutumaan uran jälkeiseen elämään. Voittoa tavoittelematon järjestö tukee pelaajia, jotka kärsivät aivotärähdyksen jälkeisistä oireista, ahdistuksesta tai masennuksesta.

Carcillo on myös pyrkinyt lisäämään tietoisuutta otteluissa tapahtuvista päähän kohdistuneista iskuista ja niiden vaikutuksesta aivoihin ja mielenterveyteen. Taustalla ovat Carcillon henkilökohtaiset kokemukset päävammoista ja niistä seuranneista ongelmista.

Kanadalais-italialainen Carcillo on myöntänyt kamppailleensa peliuransa aikana muun muassa lääkkeiden väärinkäytön kanssa. Vuonna 2011 hän siirtyi Philadelphia Flyersista Chicago Blackhawksiin, ja Chicagossa häntä lääkeongelmista auttoi pääsemään eroon Steve Montador. Carcillo oli kärsinyt aiemmin urallaan myös alkoholiongelmista ja Montador toimi hänelle esimerkkinä raittiista elämästä.

Carcillon ja Montadorin ystävyyssuhteesta muotoutui läheinen, ja Carcillo seurasi vierestä, kun Montador kärsi aivotärähdyksestä työsulkukaudella 2012−13. Carcillon mukaan Montador oli huolissaan peliuransa tulevaisuudesta, kun organisaatio laittoi tämän siirtolistalle.

Hän näki läheltä Montadorin kärsivän päävamman aiheuttamista ongelmista kuten muistinmenetyksestä. Carcillo itse kärsi aivotärähdyksestä peliuransa viimeisenä keväänä vuonna 2015, ja kun Montador kuoli yllättäen aiemmin helmikuussa, Carcillo ajautui masennukseen.

Nämä tapahtumat vaikuttivat olennaisesti Carcillon päätökseen lopettaa pelaajaura saman vuoden syyskuussa.

Carcillo noudatti Montadorin esimerkkiä ja lupasi lahjoittaa aivonsa lääketieteelle

Carcillo kertoo kärsineensä nopeasti uransa päättymisen jälkeen masennuksen lisäksi useista muista oireista, kuten ahdistuksesta, päänsärystä, valoherkkyydestä, univajeesta, sammaltavasta puheesta ja itsetuhoisista ajatuksista.

Viimeisten vuosien aikana oireet ovat pahentuneet − Carcillon mukaan päivä päivältä. Haettuaan huhtikuun lopulla hoitoa masennukseen hän kirjoitti Twitterissä, että yhteys pelin aikana tulleiden päähän kohdistuneiden iskujen ja oireiden välillä on selvä.

− Oireet ovat suora seuraus NHL:ssä tulleista toistuvista päävammoista sekä kunnollisen diagnoosin ja hoidon puuttumisesta.

Montador lahjoitti aivonsa lääketieteelliseen käyttöön, ja entisen puolustajan aivoista löydettiin merkkejä CTE:stä, joka lääkärien mukaan oli seuraus aivotärähdyksistä. CTE, eli krooninen traumaattinen enkefalopatia, on toistuvista eriasteisista pään vammoista aiheutuva aivosairaus.

Aivoja rappeuttavassa CTE-sairaudessa tau-proteiini muodostaa kasaumia, jotka leviävät hiljalleen pitkin aivoja tappaen aivosoluja. CTE:n on todettu vaikuttavan potilaiden mielialaan ja käyttäytymiseen, ja se heikentää kognitiivista toimintakykyä, kuten muistamista, tiedonkäsittelyä ja päätöksentekoa.

Myös Carcillo kertoo luovuttavansa aivonsa lääketieteellisen tutkimuksen käyttöön, jotta ymmärrys traumaattisen aivovaurion seurauksista lisääntyisi hänen kuolemansakin jälkeen.

Tietoisuuden lisäämisellä ja asianmukaisilla diagnooseilla kohti entistä terveempää peliä

NHL ei ole komissaari Gary Bettmanin johdolla toistaiseksi tunnustanut pelissä tulevien päävammojen ja CTE:n välistä yhteyttä. Entisten pelaajien aivotärähdyksistä nostattama oikeusjuttu on ollut esillä jo muutamia vuosia, ja tähän mennessä noin 150 pelaajaa on nostanut kanteen liigaa vastaan.

Kanteissaan pelaajat väittävät, että NHL on kukoistanut väkivallasta, mutta ei ole silti varoittanut pelaajia tarpeeksi kaukaloväkivallan aiheuttamista pitkän aikavälin vaikutuksista. Omien vaikeuksiensa keskellä Carcillokin on ottanut asiaa useaan otteeseen kantaa, välillä kärkkäästikin.

− Nyt on aika auttaa muita, jotka kärsivät samasta helvetistä, jonka NHL ja NHLPA ovat luoneet ihmisten kunnioituksen puutteellaan. NHL:llä ja pelaajayhdistyksellä on verta käsissään.

"NYT ON AIKA AUTTAA muita, JOTKA KÄRSIVÄT SAMASTA HELVETISTÄ, JONKA NHL JA NHLPA OVAT LUONEET IHMISTEN KUNNIOITUKSEN PUUTTEELLAAN."

Taklausten lisäksi myös tappelut aiheuttavat päävammoja. Pelaajana Carcillon tehtävä oli enimmäkseen rikkoa vastustajien peliä ja ärsyttää heitä, minkä seurauksena hän ajautui tappeluihin. Hockeyfights.com-sivuston mukaan Carcillo tappeli NHL-uransa 429 runkosarjaottelussa yhteensä 93 kertaa.

Jokaisen tappelun aikana päähän iskeytyvät paljaat nyrkit aiheuttavat merkittävän loukkaantumisriskin, ja sen tietää myös itse paljon tapellut Carcillo. Pelaajien terveyden onneksi tappelut ovat olleet laskusuunnassa kahta kautta lukuun ottamatta koko 2010-luvun. Kaudella 2010−11 tappeluita oli ottelua kohden 0,52, tällä kaudella niitä oli enää 0,22 ottelua kohden.

Entinen hyökkääjä on sitä mieltä, että aggressiivisuuden ja fyysisen pelin tulisi kuulua NHL-jääkiekkoon, mutta hän on avoin muutoksille. Vaikka tappelut ja tarpeettomat taklaukset päähän poistuisivat, peli ei Carcillon mielestä muuttuisi olennaisesti.

Muutos lähtee kuitenkin ylimmältä tasolta, ja Carcillo penääkin NHL:ltä ja NHL:n pelaajayhdistykseltä aiempaa isompaa roolia tietoisuuden lisääjänä ja entistä aktiivisempaa osallistumista aivotärähdyksistä kärsineiden pelaajien tukemisessa.

− NHL:n, NHLPA:n ja pelaajaturvallisuusosaston on tehtävä parempaa työtä kasvattaakseen pelaajien tietoisuutta toistuvien aivovammojen suhteen. Pelistä tulee aiempaa terveempi asianmukaisella koulutuksella, diagnoosilla ja hoidolla.

Päävammat ja niiden seuraukset ovat aito huoli ja ongelma, ja Carcillo kuuluttaa keskeisenä viestinään sitä, että ongelma ei poistu, vaikka siitä ei puhuttaisikaan. Päävammoista käytävä keskustelu nostaa päätään säännöllisin väliajoin, ja Carcillo on tuonut viestiään näkyvästi ja kuuluvasti esille, jottemme unohtaisi ihmisiä pelipaitojen ja selässä komeilevien nimien takana.

− En halua työtä NHL:n pelaajaturvallisuusosastolta, vaan käytän NHL:ää ja NHL:n pelaajayhdistystä välineinä lisätäkseni tietoisuutta traumaattisista aivovauriosta ja toimiakseni asianmukaisen koulutuksen ja hoidon puolestapuhujana.

Lähteet: Carcillon Twitter-tili, Player's Tribune, Chapter 5 Foundation

» Lähetä palautetta toimitukselle