TOR - ARI 2.00
EDM - CAR 4.30
COL - NSH 22.00
LAK - STL 23.00

European Trophysta taistelee sekalainen sakki

LIIGA / Artikkeli
European Trophyn lopputurnaus pelataan jälleen Itävallassa. Tällä kertaa pelissä on palkintorahojen lisäksi muutakin kuin kyseenalaista kunniaa, sillä ajankohta keskellä sarjakautta nostaa turnauksen arvoa selvästi. Kahdeksan joukkuetta lähtevät turnaukseen varsin erilaisista lähtökohdista.

European Trophyn lopputurnaus pelataan tänä vuonna ensimmäistä kertaa kesken sarjakauden. Aiempi ajankohta ennen sarjojen alkua latisti sen harjoitusturnaukseksi, mutta tällä kertaa sen merkitys – ja huomioarvo – ovat toista luokkaa. Kun virallisesta euroopanmestaruudesta ei tänäkään vuonna pelata, nousee epävirallisen arvo entisestään.

Venäläisseurat keskittyvät KHL:ään, mutta muista Euroopan kärkisarjoista mukana on huippujoukkueita. Turnauksen Ainoa suomalaisjoukkue Jokerit aloittaa urakkansa perjantaina Ceske Budejovicea vastaan.

Kokenut tšekkijoukkue ei vilise maailmantähtiä, mutta Ales Kotalik lienee tuttu kaikille NHL:ää tällä vuosituhannella seuranneille. Joukkueen ehkä tärkein pelaaja on silti 23-vuotias maalivahti Jakub Kovar, jonka torjuntojen ansiosta Etelä-Böömin ylpeys keikkuu tällä hetkellä Tšekin liigakakkosena.

Plzen ja Luulaja täynnä entisiä liigapelaajia

Jokerit ja Ceske Budejovice kohtaavat lauantaina Plzenin ja Luulajan – voittaja niiden keskinäisen ottelun voittajan, häviäjä häviäjän. Jos on Ceske Budejovice kokenut joukkue, sitä on myös Plzen. Joukkueen avainpelaajat ovat lähes kaikki pitkällä neljännellä vuosikymmenellään, etunenässä joukkueen 39-vuotias pelaaja-manageri Martin Straka.

Ikäpresidentiksi kiilasi kuitenkin vuotta vanhempi Jiri Vykoukal, joka liittyi joukkueeseen marraskuun lopussa. Muita suomalaisille tuttuja Plzen-pelaajia ovat Radek Duda, Ondrej Kratena, Jiri Marusak ja Tomas Vlasak, sekä Jokereissakin piipahtaneet Pavel Vostrak ja Robert Schnabel.

Joukkue on tällä hetkellä Tšekin liigassa kuudennella sijalla, mutta matkaa kärkipaikkaan on vain viisi pistettä. Luulajan sijoitus Elitserienissä on kahta pykälää parempi.

Myös Luulajan joukkue vilisee kotimaisilta liigajäiltä tuttuja pelaajia. Toni Koivisto, Sami Sandell, Joonas Vihko ja Ville Viitaluoma tuovat suomalaisväriä pohjoisruotsalaisten hyökkäykseen, Topi Jaakola puolustukseen.


Vielä viime kaudella Ville Viitaluoma hyökkäsi HPK-paidassa.

Joukkueen kapteeni on Niclas Wallin, joka vielä viime kaudella luuti San Jose Sharksin takalinjoilla. Hyökkäyksen ykköstähtiä ovat Ruotsin maajoukkuepelaajat Johan Harju ja Simon Hjalmarsson sekä kanadalaissentteri Chris Abbott.

Viimeksimainitun kaksoisveli Cam on ollut sivussa koko kauden aivotärähdyksen jälkioireiden vuoksi. Viikonlopun turnauksesta pois jää myös joukkueen ykkösvahti Johan Gustafsson, joka on kiinni Ruotsin nuorten maajoukkueen leirityksessä.

Muut ruotsalaisjoukkueet luottavat ruotsalaisiin

Salzburgissa pelinsä aloittavat turnauksen muut ruotsalaisjoukkueet Frölunda Indians ja Linköping sekä kolmas tšekkijoukkue Pardubice ja turnausisäntä Salzburg.

Indians on kotisarjassaan pisteen päässä Luulajasta kuudennella sijalla. Toni Koivisto aloitti kautensa göteborgilaisseurassa, mutta siirtyi surkean alkukauden jälkeen Luulajaan. Niinpä Mika Pyörälä on joukkueen ainoa suomalainen.

Pyörälän lisäksi kansainvälisyyttä intiaanipaitoihin tuo tällä hetkellä vain norjalaishyökkääjä Mathis Olimb, sillä tanskalaismaalivahti Frederik Andersen ja sveitsiläispuolustaja Patrick von Gunten ovat loukkaantuneiden kirjoissa. Andersen tosin saattaa palata tositoimiin viikonloppuna.

Frölundan kantavat voimat ovat kuitenkin valtaosin ruotsalaisia. Joukkueen kapteeni Joel Lundqvist ei koskaan lunastanut häneen kohdistettuja odotuksia NHL:ssä, mutta Frölundassa häntä arvostetaan. Samantapaiset tarinat ovat takana joukkueen ykköspuolustajalla Christian Bäckmanilla ja tähtilaiturilla Magnus Kahnbergilla.


Frölundan tanskalaisvahti Frederik Andersen voi joutua jättämään turnauksen väliin loukkaantumisen vuoksi.
Tomi Hänninen - tomi.hanninen@jatkoaika.com

Linköpingin ykköstähti on Magnus Johansson. Vaikka Johanssonilla on ikää jo 38 vuotta, on hän edelleen yksi Euroopan parhaista hyökkäävistä puolustajista. Samasta puusta on veistetty myös vuotta vanhempi Johan Åkerman. Puolustuksen kolmas ikämies Niclas Hävelid sen sijaan on luotettava oman pään luuta.

Suomalaisväristä Linköpingissä vastaa ykkösvahti Fredrik Norrena. Joukkueen muutkin ulkomaalaisvahvistukset ovat kokeneita – Jan Hlavacin ja Jaroslav Hlinkan kausi on tosin tähän asti ollut seuralle ja sen kannattajille rankka pettymys.

Turkulaisille tuttuja Linköping-pelaajia ovat Andreas Jämtin ja Michael Holmqvist. Seuran tuorein vahvistus on kanadalaiskeskushyökkääjä Mark Hartigan, joka pelaa viikonloppuna ensimmäiset ottelunsa leijonapaidassa.

Isännillä tukku keikkavahvistuksia

Turnausta isännöivä EC Salzburg on ainoa joukkue, joka hankki riveihinsä vahvistuksia vain viikonlopuksi. Viisi joukkueen itävaltalaispelaajaa tosin edustaa maataan samaan aikaan Klagenfurtissa, jossa pelataan neljän maan turnausta.

Nimekkäin Salzburgin keikkatyöläisistä on eittämättä maalivahti Marty Turco. 36-vuotias veräjänvartija on kuitenkin nykyään kaukana parhaiden päiviensä tasosta. Turco on ollut ilman joukkuetta koko syyskauden.

Muut vahvistukset ovat lainalla vakituisista seuroistaan. Akim Aliu on Winnipeg Jetsin sopimuspelaaja, mutta tällä kaudella hän on pelannut vain ECHL:ssä. Tyler Redenbach siirtyi täksi kaudeksi SaiPasta Sveitsin B-liigan Olteniin, Scott Barney on jäänyt pieneen rooliin HPK-hyökkäyksessä, Ryan Glenn on tuttu näky Ilveksen takalinjoilta.

Salzburg on ilman väliaikaisvahvistuksiaankin varsinainen muukalaislegioona, sillä sen riveissä on vakituisestikin peräti yksitoista pohjoisamerikkalaispelaajaa. Myös joukkueen päävalmentaja Pierre Page on Kanadasta, apuvalmentajat Reijo Ruotsalainen ja Kent Nilsson puolestaan Suomesta ja Ruotsista.

Turnauksen kolmas tšekkijoukkue on Pardubice. Tällä hetkellä Pardubice on kotimaansa liigassa kahdeksannella sijalla. Joukkue poikkeaa siinä mielessä monesta muusta tšekkiryhmästä, että sen ydin koostuu pitkälti parhaassa iässään olevista seuran omista kasvateista.

Tällaisia pelaajia ovat esimerkiksi joukkueen kapteeni Petr Koukal, taitava laitahyökkääjä Jan Kolar, maalitykki Jan Stary, 21-vuotiaat Jan Buchtele ja Robert Kousal sekä ykkösvahti Martin Ruzicka. Puolustuksen ykkösnimi Ales Pisa on jo uransa ehtoopuolella, mutta hänkin on Pardubicen omia poikia.

Itse kasvatettua ydintä täydentävät ulkopuoliset täsmähankinnat, kuten SM-liigastakin tutut Vladimir Sicak ja Martin Bartek. Joukkueella on ollut epäonnea, sillä avainhyökkääjiksi kaavaillut Corey Elkins ja Radovan Somik ovat kärsineet loukkaantumisista.

Jatkoaika seuraa European Trophy -lopputurnausta Wienissä koko viikonlopun ajan.

» Lähetä palautetta toimitukselle