Erkkaa lapaan, Jakke hoitaa ruutunsa

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Erkka Westerlundin ura Suomen jääkiekkomaajoukkueen päävalmentajana on vahvasti nousujohteinen. Torstain floppipelistä Tsekkiä vastaan viisastunut taisteleva ja luisteleva leijonamiehistö otti maukkaan 4-3 voiton Venäjästä hyvätasoisessa Karjala-turnauksen toisessa pelissään Helsingin areenassa. Suomen ykköskenttään nostettu kärppähyökkääjä Jussi Jokinen viimeisteli voitto-osuman vain 39 sekuntia ennen päätössummerin kajahdusta runsaan ja äänekkään yleisöjoukon kansoittamassaa Leijonien kotiluolassa. Voitollaan Suomi säilytti mahdollisuuden seitsemänteen perättäiseen Karjala-turnauksen voittoonsa.

Suomen turnausvoitto edellyttäisi kuitenkin sunnuntaina Venäjän voittoa Tsekistä sekä Suomen voittoa Ruotsista perinteisessä isänpäivän iltaottelussa.

Uusi päivä ja uusvanhat kujeet

Jo ottelun alussa näkyi että Westerlundin suojatit olivat kohtaamiseen huomattavasti valmiimpia kun torstaina. Pienet ketjumuutokset sekä pelin tiivistäminen ja torstaita taistelevampi ilme tekivät ottelusta juuri niin nautittavan kuin mihin maajoukkuepeleissä on viime aikoina totuttu. Taitavamman ja isokokoisemman vastustajan lyöminen onnistuu Suomen pelaajamateriaalilla ainoastaan tiiviillä ja pyyteettömällä joukkuepelillä. Siihen on maajoukkueessa ollut Summasen ja Westerlundin aikana pyrkimys ja siinä Suomi onnistui lauantaina vaihteeksi hyvin.

Jo torstaina turnauksen isäntäjoukkueen harvoihin onnistujiin lukeutunut Suomen nelos- eli tahtokentän laituri Jarkko Ruutu ei nähnyt joukkueensa kahdessa ensimmäisessä pelissä suuriakaan keskinäisiä poikkeavuuksia.

- Ei tässä mitään isoja eroja ollut otteluiden välillä. Torstaina peli vain levisi vähän liikaa. Kyllä silloinkin luisteltiin ihan yhtä paljon kuin tänäänkiin, mutta homma vain levisi. Nyt ei yksilöinä sinkoiltu mihin sattuu, jutteli Ruutu (1+1) pelin jälkeen Areenan käytävällä.

Ruudun ja Jani Ritan laidoittama jokerisentteri Petri Pakaslahden (1+0) johtama tahtoketju punnersi Suomelle elintärkeän avausmaalin jo kaksi sekuntia ennen ottelun toisen minuutin täyttymistä. Ruutu oli etunenässä myös hankkimassa Suomen lukuisia ylivoimia provosoimalla vastustajia pikku tökkimisiin.

- Ei siinä mitään sen kummempaa. Pelaan vain yksinkertaisesti ja koitan hoitaa oman ruutuni, vitsaili NHL:n työsulun aikana Helsingin IFK:ssa pelaileva laituri.

Aivan omassa ruudussaan ei Jarkkokaan malttanut pysyä edes avauserän päättymiseen saakka. Kun Ilja Kovalchuk oli tuonut Venäjän 1-1 tasalukemiinn läpiajosta ajassa 12:40 veivasi roolipelaaja Suomen jälleen johtoon vanhanaikaisella reilu minuutti ennen avauserän päättymistä.

- No joo. Kun paikan saa niin on se joskus kiva maalikin tehdä, ei se pahaa tee. Mä ehdin jo säikähtää ettei se maalivahti lähdekään sinne suuntaan mihin koitin häntä hämätä, purki laituri helpotustaan.

Erikoistilanteet ratkaisivat ja eivät ratkaisseet

Molemmat joukkueet pääsivät sattumanvaraisten jäähyjen sävyttämän ottelun kuluessa kokeilemaan vuorollaan pari minuuttiia viidellä kolmea vastaan ylivoimaa. Kummatkin jäivät kuitenkin tilanteissa häpeäkseen ilman maalia. Suomi siirteli vastuuta ja pihtasi laukauksiaan ja Venäjän Suomea juonikkaammat yritykset teki tyhjiksi loistavasti läpi ottelun pelannut Oulun Kärppien maalivahti Niklas Bäckström.

Venäjän veräjän vartija Maxim Sokolov ei pelannut aivan yhtä tasaista peliä kuin virkaveljensä kaukalon toisessa päässä, mutta piti joukkueensa mukana pelissä tärkeillä hetkillä ottelun loppupuolella.

Erikoistilannemaalejakin nähtiin kun Suomen joukkueen kapteeni Ville Peltonen (1+1) vei ryhmänsä ylivoimalla johtoon toisen erän yhdeksännellä minuutilla. Peltonen toimi myös syöttäjänä Jokisen (1+1) niinikään ylivoimalla syntyneessä voittomaalissa.

Suomen ykköskenttä sai tililleen myös ikävän miinuksen kun Venäjän kolmosketjun laituri Evgeny Gladskih karkasi alivoimalla 3-3 tasoitusmaalintekoon.

Molempien joukkueiden valmentajat olivat ottelun jälkeen hillityn tyytyväisiä suojattiensa otteisiin. Käskyttäjät kehuivat myös toisiaan ja vaihtelivat muistiinpanoja illan tapahtumista. Suomalaisille tuttu venäläisvalmentaja Vladimir Jurzinov ihmetteli omiensa osaksi ottelun lopussa siunaantunutta alivoimaa.

-Hyvä tapahtuma ja erittäin hyvä ottelu kokonaisuudessaan, kiitteli Erkka Westelund joukkueensa lisäksi myös Helsingin areenan tunnelmaa.

-Homma pysyi suht’ hyvin kasassa ja siellä oli paljon taistelua ja tunnetta pelissä, siitä iso kiitos pelaajille. Venäjä oli hyvä ja me oltiin välillä yksi yhtä vastaan tilanteissa suurissa vaikeuksissa. Heillä on hyviä NHL-pelaajia joukkueessaan ja siinäkin mielessä tämä oli hyvä voitto Suomen suht’ nuorekkaalta joukkuuelta.

Westerlund löysi myös helposti torstain ja lauantain kohtaamisten suurimmat erot Suomen joukkueen osalta.

- Kyllä mä sanoisin että kun viisikot pysyy yhdessä niin on paljon helpompi pelata. Puolustuspelaamisen kautta tässä lähdetään ja silloin homman on pysyttävä tiiviinä, summasi Westerlund jonka ura maajoukkueen peräsimessä on torstain tsekkitappion jälkeen siis selkeän nousujohteinen.