Eric Staal palasi NHL:n huipulle − ketjukaveri Granlundkin pelaa uransa parasta kiekkoa

NHL / Artikkeli
Eric Staal on Minnesota Wildin paras maalintekijä ja pistemies.
Kuva © Getty Images
Parin murheellisen kauden jälkeen Eric Staal piristyi Minnesota Wildissa ja on tällä kaudella noussut NHL:n parhaiden maalintekijöiden joukkoon. Erityisen tehokkaasti Staal on pelannut tämän vuoden puolella Mikael Granlundin ja Jason Zuckerin kanssa.

Kaksi vuotta sitten Eric Staal oli tehonsa ja peli-ilonsa kadottanut Carolina Hurricanesin kapteeni ja ykkössentteri. Tällä hetkellä Staal on maalipörssin kärkinimiä ja johtaa yhtä NHL:n kuumimmista ketjuista − laidoillaan Jason Zucker ja Mikael Granlund.

− Loppua kohti Hurricanesissa alkoi olla vaikeuksia monilla osa-alueilla. Oli tärkeää saada tilaisuus vaihtaa maisemaa ja päästä pelaamaan Minnesotassa, missä jääkiekko on iso juttu. Olen aina uskonut pystyväni auttamaan joukkuetta hyökkäyssuuntaan. Wildissa palaset ovat loksahtaneet kohdalleen, Staal kuvailee NHL.comin haastattelussa.

Staal väläytteli taitojaan jo viime kaudella siirryttyään Minnesota Wildiin, kun 82 pelissä syntyi 28 maalia ja 65 tehopistettä. Pistetahti oli selvästi parempi kuin kahdella viimeisellä Hurricanes-kaudella. Tällä kaudella Staal on kuitenkin kiristänyt tahtia entisestään.

Maalitahti on uran parhaiden kausien tasolla, ja piste per peli -tahti on hyytynyt kahden pisteettömän pelin myötä. Kymmenen viime pelin aikana Staal on kuitenkin pelannut kolme vähintään neljän tehopisteen peliä, joten piste per peli -tahti on helpohkosti taas saavutettavissa.

Yhteenlasketuissa maaleissa ja ykkössyötoissä Staal on tällä hetkellä NHL:n kymmenes. 60 minuutin peliaikaan suhteutettuna Wild-sentteri jättää taakseen muun muassa Connor McDavidinTaylor Hallin ja Aleksandr Ovetškinin.

Peliaikaa Staalille kuitenkin tulee runsaasti sekä tasakentällisin että erikoistilanteissa. Staal on Wild-pelaajista tehnyt eniten niin ylivoima- kuin alivoimamaaleja. Voittomaaleissa on edellä vain nykyinen ketjukaveri Zucker. Isokokoinen ja monipuolinen sentteri on tehnyt valtaosan osumistaan maalin edestä, mutta terävä laukaus on tehnyt tuhojaan kauempaakin.

Staal on ollut erinomainen maalineduspelaaja, mutta viimeistely on onnistunut kauempaakin.
Kuva © IcyData

Kokenut kanadalaissentteri on pelannut tehokkaasti koko kauden, mutta vuodenvaihteen jälkeen pistetahti on ollut todella hurjaa. Tämän vuoden puolella pelatuissa peleissä Staal on NHL:n kolmanneksi paras maalintekijä ja 14. paras pistemies, kun pari vaisumpaa peliä laski tehoja ja suoritusta.

Syyskaudella Staal takoi 39 pelissä 33 pistettä, jolloin pistekeskiarvo oli 0,85 pistettä per peli. Vuodenvaihteen jälkeen isokokoinen sentteri on nakuttanut 31 pelissä 35 pistettä eli 1,13 pistettä per peli.

Staal sai tämän vuoden puolella laidoilleen uriensa tehokkaimpia kausia pelaavat Zuckerin ja Granlundin. Muutos on ollut todella onnistunut sekä joukkueen että yksilöiden kannalta. Wild pelaa vahvaa vaihetta ja on 12 viime pelistään voittanut kahdeksan.

Kolmikko Zucker-Staal-Granlund on pystynyt rakentamaan maalipaikkoja parhaille sektoreille.
Kolmikko Zucker-Staal-Granlund on pystynyt rakentamaan maalipaikkoja parhaille sektoreille.
Kuva © HockeyViz
Toisaalta sama kolmikko on pystynyt omassa päässä pitämään vastustajan poissa huippupaikoilta.
Toisaalta sama kolmikko on pystynyt omassa päässä pitämään vastustajan poissa huippupaikoilta.
Kuva © HockeyViz

Staal on samassa ajassa kerännyt tehot 11+5, ja kolmikon yhteissaldo on 20+22. Staal on lisäksi onnistunut iskemään kolme voittomaalia, joten ykkösnyrkki on kantanut myös isoa vastuuta joukkueen menestyksestä.

Kolmikon yhteispeli toimiikin erinomaisesti sekä hyökkäys- että puolustussuuntaan. Staalin rinnalla myös Granlund on yltänyt NHL-uransa tehokkaimpaan peliin. Nuori suomalaishyökkääjä on kevätkaudella yltänyt lähes piste per peli -tahtiin. Pienellä loppukirillä viime kauden piste-ennätyskin olisi rikottavissa.

Ilman Granlundia ja Zuckeria Staal on ollut hyökkäyspelissään merkittävästi heikompi.
Ilman Granlundia ja Zuckeria Staal on ollut hyökkäyspelissään merkittävästi heikompi.
Kuva © HockeyViz
Muissa ketjukoostumuksissa Staal on ollut selvästi vaikeuksissa puolustuspelaamisessa
Muissa ketjukoostumuksissa Staal on ollut selvästi vaikeuksissa puolustuspelaamisessa
Kuva © HockeyViz

Staalin nöyryys ja sopeutumiskyky ovat mahdollistaneet peluutuksen eri laitahyökkääjien kanssa.

− Hän ei koskaan valita, mikä on todellisen johtajan merkki, kehui Wildin päävalmentaja Bruce Boudreau ykkössentteriään NHL.comin haastattelussa.

Tällä hetkellä Boudreaulla ei ole syytä rikkoa toimivaa ykkösketjuaan, mutta Staalin monikäyttöisyys helpottaa päävalmentajan työtä. Joukkueenjohtoa huojentaa sekin, että Staal pelaa edullisella kolmen ja puolen miljoonan dollarin sopimuksellaan Wildissa vielä ensi kauden.

Uran heikoimman kauden jälkeen tehty kolmivuotinen sopimus alkaakin osoittautua todelliseksi neronleimaukseksi GM Chuck Fletcheriltä.

Lokakuussa Staalille tulee mittariin 34 vuotta, mutta kolmen kullan klubiin kuuluva sentteri on todistanut pystyvänsä pelaamaan NHL:n huipulla − nyt ja jatkossa.

− Minusta tuntuu, että paloa jääkiekkoon riittää, ja pystyn pelaamaan vielä monta vuotta, Staal lupaili NHL.comin haastattelussa.

Lähteet: Corsica, NHL.com

» Lähetä palautetta toimitukselle