Eric Lindrosin paita nostetaan kattoon Philadelphiassa - “Hän oli vastustajien pään sisällä jo ennen avauskiekon putoamista”

NHL / Artikkeli
Eric Lindros pelasi kahdeksan kautta Flyersin paidassa.
Kuva © Getty Images
Eric Lindrosin NHL-ura päättyi ennen aikojaan lukuisten aivotärähdysten takia kauden 2006-2007 jälkeen. Nyt 11 vuotta myöhemmin Philadelphia Flyers jäädyttää Lindrosin pelinumeron 88. Peliuransa jälkeen Lindros on keskittynyt nykypelaajien turvallisuuden parantamiseen.

− Hän pystyi laukomaan, harhauttamaan ja jos laskit katseesi alas, hän taklasi sinua järkyttävällä voimalla − se oli kuin olisit jäänyt jääkoneen yliajamaksi. Hän tiedosti tämän ja eritoten vastustajat tiedostivat tämän.

Entinen Philadelphia Flyers -hyökkääjä John LeClair kuvailee näillä sanoilla Sports Illustratedin haastattelussa entistä ketjukaveriaan, Eric Lindrosia. Yhtenä NHL-historian lahjakkaimmista pelaajista pidetty Lindros oli voimahyökkääjä, joka hallitsi kaukaloita miten halusi. 

Lindros tunnettiin lempinimellä "The Next One", joka oli suora viittaus kaikkien aikojen lahjakkaimpaan jääkiekkoilijaan, Wayne Gretzkyyn.

Lindrosin ura NHL:ssä alkoi hyvin eriskummallisella tavalla. Quebec Nordiques varasi kanadalaishyökkääjän varaustilaisuuden ensimmäisellä vuorolla siitä huolimatta, että Lindros oli jo aikaisemmin ilmoittanut että aio pelata peliäkään Nordiquesin paidassa.

Nordiques-omistaja Marcel Aubut ei välittänyt uhkauksista ja valitsi Ontariosta kotoisin olevan Lindrosin.

Lindros piti kiinni lupauksestaan, eikä pelannut otteluakaan Nordiques-paidassa. Sen sijaan hänet nähtiin 1992 olympiajäillä, kun Kanada taipui loppuottelussa Neuvostoliiton seuraajavaltioiden muodostamalle joukkueelle.

Kesällä 1992 Nordiques oli vihdoin valmis kauppaamaan Lindrosin. Philadelphia Flyers ja New York Rangers taistelivat pitkään huippulupauksesta ja lopulta ulkopuolisen välimiehen päätöksellä Flyersin kanssa tehty vaihtokauppa hyväksyttiin.

Flyers antoi kaupassa Steve DuchesnenRon HextallinKerry HuffmaninMike Riccin, kaksi ensimmäisen kierroksen varauksen − joilla Nordiques varasi Jocelyn Thibault'ja Nolan Baumgartnerin − ja 15 miljoonaa dollaria Nordiquesille. Kaupanpäälle Nordiques sai oikeudet Peter Forsbergiin. 

Lindrosista tuli nopeasti Flyers-kannattajien suosikki, mutta tähtisentterin tarina kaupungissa sai surullisen lopun. Lindros valittiin kaudella 1994-1995 liigan arvokkaimmaksi pelaajaksi ja hän johdatti Flyersin Stanley Cup -finaliin kaudella 1996-1997. 

Useat aivotärähdykset ja loukkaantumiset johtivat Lindrosin lähtöön Flyersista ja mies kaupattiin syksyllä 2001 New York Rangersiin.

Broad Streetin legendat

Bernie Parent, Mark Howe, Barry Ashbee, Bill Barber ja Bobby Clarke. Viisi pelaajaa, joiden numerot ja nimet löytyvät nykyisen Flyersin kotihallin Wells Fargo Centerin katosta. Ensi torstaina tuohon listaan nimetään Eric Lindrosin nimi ja hänestä tulee kuudes Flyers-pelaaja, jonka paita jäädytetään.

Flyers kohtaa torstai-illan ottelussa yhden Lindrosin neljästä NHL-joukkueesta, Toronto Maple Leafsin. Kahdeksan Flyersissa pelatun kauden lisäksi Lindros pelasi kolme kautta New York Rangersin paidassa ja lopetti uransa Dallas Starsin paidassa.

"Legion of Doom" -ketjuna tunnettu ryhmä (LeClair, Lindros ja Mikael Renberg) iski maaleja ja taklasi vimmalla 1990-luvun loppupuolella. Flyers-kannattajat muistelevat kyseistä kenttää lämmöllä ja kolmikon pelipaidat ovat tuttu näky Wells Fargo Centerin käytävillä.

Flyers-puheenjohtaja Paul Holmgren kommentoi Lindrosin paidannostoa aikasemmin syksyllä.

− Eric on jättänyt ikuisen jäljen Flyers-organisaatioon, kannattajiimme ja koko jääkiekkoon lajina. Olemme onnellisia siitä, että saamme nostaa hänen numeronsa "88" hallin kattoon. Uskon, että torstai-ilta jää elämään seuramme historiaan.

Lindros haluaa estää nuoria pelaajia kokemasta "omaa painajaistaan"

Maaliskuun 7. päivä, keväällä 1998. Lindros hukkaa kiekon näkökentästään muutamaksi sekunniksi ja laskee katseensa alaspäin. Penguins-puolustaja Darius Kasparaitis vaistoaa mahdollisuutensa ja täräyttää voimakkaan taklaukseen Lindrosiin aivan siniviivan tuntumassa.

Tästä hetkestä alkoi Lindrosin painajainen, joka jollain tavalla jatkuu vielä tänä päivänäkin.

Virallisen kirjanpidon mukaan Lindros kärsi kahdeksan Flyers-kautensa aikana kuusi aivotärähdystä. Devils-puolustaja Scott Stevensin avojään taklaus pudotuspeleissä keväällä 2000 käynnisti lähtölaskennan Lindrosin uran päättymiselle.

Kyseinen ottelu jäi Lindrosin viimeiseksi Flyersin paidassa.

Lindros nostaa NY Postin tekemässä haastattelussa esille tärkeän yksityiskohdan aivotärähdyksistä.

— Vaikka pelaajat ja valmentajat ovat huolissaan näyttävistä avojään taklauksista, jatkuvat pienet iskut päänseudulle aiheuttavat paljon enemmän vahinkoa. Useimmat aivotärähdykset syntyvät tilanteissa, joita ei huomioida kaukalossa eikä katsomossa.

Lindros on myös huolissaan siitä, että jääharjoituksia on nykyään ympäri vuoden.

− Jo junioritasolla harjoitellaan jäällä ympäri vuoden. Ennen vietimme kesät pelaten ei-kontaktilajeja, jotka mahdollistivat kropan palautumisen. Uusi suuntaus on varmasti hyödyllinen pelaajien käsille, mutta muut ruumiinosat kärsivät.

2000-luvun alussa urheilujoukkueiden tietotaito aivotärähdysten suhteen ei missään nimessä ollut tämän hetkisen tilanteen tasolla, ja Lindros sai kokea tämän karulla tavalla. Flyers-lääkärit passittivat kanadalaisen useiden aivotärähdysten jälkeen migreenitutkimuksiin. 

Lindros pelaa edelleen jääkiekkoa noin kahdesti viikossa. Kavereiden kesken pelatuissa otteluissa ei juhlita taklauksilla. 

− Älkää huolehtiko, niissä peleissä ei taklata. Jos et ole ammattilainen − tai matkalla ammattilaiseksi - miksi pelissä pitäisi olla taklauksia? Keskitytään enemmän hienoihin syöttöihin tai laukauksiin, kuin koviin taklauksiin. 

Torstai-iltana Lindros palaa kaupunkiin, jota hän kutsui kodikseen kahdeksan vuoden ajan. Hän on edelleen ajoittain yhteydessä Holmgreniin ja toivoo Flyersille menestystä. Jäällä nähdään myös vaimo Kina ja lapset Carl-Pierre, Sophie ja Ryan.

Lindrosin nimi on jo ansaitusti Hockey Hall of Famessa. Pian se on myös, yhtä ansaitusti, Wells Fargo Centerin katossa.  

» Lähetä palautetta toimitukselle