Elorinne vastaan Vittasmäki − peruspuolustajat takalinjojen isäntinä

LIIGA / Artikkeli
Elorinne osoittaa uhrautuvaa puolustamista.
Kuva © Jarno Hietanen

Tapparan tasaisessa peluutuksessa erottuu Aleksi Elorinne ainoana puolustajana, joka on pelannut keskimäärin yli 20 minuuttia ottelua kohden. Alivoimaa 27-vuotias puolustaja on pelannut koko Liigassa eniten.

Elorinteen saama luottamus kertoo siitä, että virheitä ei juuri satu.

Ylivoimaakin piste-ennätyksensä tällä kaudella rikkonut Elorinne on päässyt jonkin verran pelaamaan, mutta isokokoisen puolustajan rooli on kuitenkin enemmän varmistava. Runkosarjan lopulla Elorinteen parina pelasi Valtteri Kemiläinen, jonka pelityyli on hyökkäävämpi ja kiekollisempi.

Tappara-puolustus on hyvin roolitettu. Hyökkäyssuuntaan aktiivisten rinnalle on istutettu varmistavampi osapuoli, kuten pakkiparissa Pekka Saravo-Otso Rantakari.

Isokokoiseksi mieheksi Elorinne luistelee hyvin ja hyödyntää puolustamisessa erityisesti ulottuvuuttaan. Paikan sattuessa taklauskin napsahtaa kohdalleen, mutta 195-senttinen jämäkkä puolustaja voisi pelata vielä aavistuksen aggressiivisemmin.

Erityisesti pudotuspeleissä hyvällä taklauksella voi olla ottelun tai parhaimmillaan jopa ottelusarjan kääntävä vaikutus.

Puolustamisen ohella Elorinne nousee myös tukemaan hyökkäyksiä ja ajaa isona miehenä röyhkeästi maalille. Useimmiten Tappara-puolustuksen luottomies erottuu kaukalossa vain koollaan. Kuten sanonta kuuluu, hyvän peruspuolustajan huomaa vain virheen sattuessa.

Elorinteen saama luottamus kertoo siitä, että virheitä ei juuri satu.

Vittasmäki on vaikeasti ohitettava puolustaja.
Vittasmäki on vaikeasti ohitettava puolustaja.

Vittasmäki on Ilves-puolustuksen kivijalka

Viime kaudella Veli-Matti Vittasmäki oli Ilveksen ylivoimainen peliaikakuningas. Tällä kaudella TPS-kasvatti on kärsinyt loukkaantumisista, mutta myös kokeneet puolustajat Teemu Aalto ja Arto Laatikainen ovat ottaneet joukkueessa ison roolin.

Asetelman voi kääntää niinkin, että Tapparalla on kova haaste ohittaa luotettavan ja uhrautuvan Vittasmäen johtama Ilves-puolustus.

Vittasmäki on kuitenkin edellä mainittujen lisäksi kolmas Ilves-puolustaja, joka on runkosarjassa pelannut keskimäärin yli 20 minuuttia ottelua kohden.

Ilves-puolustaja rikkoi viime kaudella selvästi yhden kauden piste-ennätyksensä, mutta tällä kaudella loukkaantumiset ovat sotkeneet peliä. Vittasmäki on kuitenkin ollut helmikuusta lähtien kokoonpanossa, ja pudotuspeleissä peliaikaa on kertynyt Ilves-pelaajista eniten.

Vittasmäellä on ikää vasta 26 vuotta, mutta runkosarjapelejä on kertynyt jo yli 400. Tulokaskaudella kertyi jo 18-vuotiaana kasvattajaseura TPS:ssä 32 ottelua.

Puolustajana Vittasmäki on monipuolinen ja kokonaisvaltainen. Suurimmat vahvuudet ovat luistelussa ja pelinluvussa, merkittäviä heikkouksia ei ole.

Tällä kaudella Vittasmäki on noussut mukaan myös Ilveksen kapteenistoon. Kokeneella puolustajalla on puolivälierissä iso rooli pitää kurissa Tapparan neljällä ketjulla rullaava kivikova hyökkäyskalusto.

Asetelman voi kääntää niinkin, että Tapparalla on kova haaste ohittaa luotettavan ja uhrautuvan Vittasmäen johtama Ilves-puolustus. 

» Lähetä palautetta toimitukselle