Ei sankariainesta

MESTIS / Artikkeli
On olemassa kahdenlaisia erotuomareita. Niitä, jotka hoitavat työnsä näkymättömästi. On myös niitä, jotka varastavat – tahtomattaankin – näytelmän pääroolin. Jarkko Kososen raitapaitainen hahmo kohosi päällimmäiseksi Mestiksen jääkiekko-ottelussa Jukurit-Salamat.

Tilanne 3-4. Jukurit taistelee rajusti noustakseen tasoihin kotiyleisön kannustaessa villisti omiaan. Kiekko pyörii tasaisin väliajoin Salamoiden kenttäpäädyssä, mutta Simo Vehviläinen kestää. Toisinaan Salamat saa puretuksi kiekon keskialueelle, mutta paine palautuu. Jukureiden hyökkääjä tuo kiekkoa ylös ja salamapuolustaja tökkää mailansa luistimien eteen: hyökkääjä lentää kampituksen voimasta jäähän ja kiekko palautuu Salamoille. Tuomari seuraa vierestä, eikä tee elettäkään. Tämä toistuu kahdesti.

Lopulta aloitus Jukureiden kenttäpäädyssä. Erinomaisesti pelannut Sami Ryhänen nappaa tyylipuhtaan aloitusvoiton ja pelaa kiekon siniviivalle. Tarkka Lasse Korhosen laukaus yllättää maskissa olevan Jaakko Suomalaisen ja peli on

käytännössä ohi. Hieman maalin jälkeen kiekko pyörii jälleen Salamoiden päädyssä. Jukurihyökkääjä murtautuu maalinedustalle ja Ville Uusitalolle jää vain yksi vaihtoehto: mailaa väliin. Täsmälleen samanlainen kampitus kuin ennen 3-5-osumaa, mutta nyt nousee käsi: Uusitalolle kaksiminuuttinen. Toki tilannetta korostanut Niko Kantelinen kuittasi myös käytöskympin loikastaan.

Silti ilmaan jää kysymysmerkki: miksi Kosonen muutti linjaansa? Uskaltamattomuutta tiukassa paikassa, vai vain pelkkää sattumaa? Mikäli kyse oli uskalluksen puutteesta, ei Kososen paikka ole jääkiekkokaukalossa raitapaita päällä. Johtoa puolustetaan kaikin keinoin, mutta sääntörikkomuksista on rangaistava. Mikäli kyse oli vain sattumasta, oli Jarkko Kososella vain huono päivä. Oli kummin päin tahansa, ottelu ratkesi kahteen viheltämättä jääneeseen rangaistukseen. Muutenkin Kososen linja oli kautta ottelun epävarma ja rangaistuksia olisi voinut viheltää paljon enemmän.

Ja jottei totuus unohtuisi..

Vaikkakin illan ottelun voi katsoa ratkenneen tuomarin vihellyksiin, täytyi jotain tapahtua myös aikaisemmin. Jukurit myllytti ottelun alun lupaavasti ja jauhoi ylivoimalla komean johto-osuman. Tämän jälkeen kuitenkin joukkue kadotti pelinsä täysin ja Salamat pääsi johtoon. Jukurit saa kiittää Jaakko Suomalaista, että erätauolla numerot olivat vain 1-2.

Moni odotti toiseen erään erilaisella asenteella pelaavaa kotijoukkuetta, mutta turhaan. Kun tunnetaso kerran kesken ottelun romahtaa, on latauksen löytäminen uudelleen vaikeaa. Jukurit sai jalkansa liikkeelle vasta kolmannessa erässä Simo Vehviläisen avustuksella. Salamavahti sohi hanskallaan päädystä kimmahtaneen kiekon epäonnisesti omaan maaliin. Lopun ottelun hurja kirivaihde toi sarvipäät maalin päähän, mutta vartin pelaaminen tosissaan harvoin kantaa voittoon asti. Salamat sitä vastoin pelasi hyvän ja tasapainoisen ottelun, eikä menettänyt uskoaan nopean takaiskumaalin jälkeen.

» Lähetä palautetta toimitukselle