Draftin ensimmäinen kierros

NHL / Artikkeli
Pohjois-amerikkalaisten kiekkofanien perinteisiin kuuluu ns. mock draft. Siinä fanit arvuuttelevat ennen varaustilaisuutta kuka saa kenet, eli mikä joukkue ottaa tarjolla olevista nuorista pelaajista kenetkin ja millä varausnumerolla. Perinteitä kunnioittaakseen kolme draftifania (Viva Torremolinos, Kynä ja heikkik) esittävät omat veikkauksensa juhannusviikonloppuna järjestettävän varaustilaisuuden ensimmäisestä kierroksesta.

Tämän vuoden varaustilaisuutta on tavallista vaikeampi arvioida, sillä viimeisten viikkojen aikana liikkeellä on ollut normaalia enemmän varausvuoroja koskevia kauppahuhuja. Kärkipään varaajista Atlantan (1.), Chicagon (9.), Rangersin (10.) ja Calgaryn (11.) on sanottu kauppaavan omaa varausvuoroaan, mutta minusta on epätodennäköistä että näiden rakenteilla olevien joukkueiden GM:t luopuvat mahdollisuudesta saada jonkin tämän vuoden huippulupauksista. Näitä neljää todennäköisempi treidaaja on Ny Islandersisin toimitusjohtaja Mad-Mike Milbury, joka haluaa saada organisaatioonsa tähtihyökkääjän á la Ottawan Aleksei Yashin, Pittsburghin Jaromir Jagr, Philadelphian Eric Lindros tai Buffalon Mike Peca. Koska kyseessä on NHL:n epätoivoisin ja epäpätevin toimitusjohtaja, niin jotakin sählinkiä varaustilaisuuden kakkosvuoroa kauppaava Milbury saa varmasti aikaan, mutta tapahtuman mittasuhteet ovat vielä hämärän peitossa.

Pelaajien alustavana järjestyksenä on käytetty The Hockey Newsin Draft Previewn rankkausta, jota henkilökohtaisesti pidän luotettavimpana arvauksena d-päivän tapahtumista. Pelaajakuvaukset on koottu eripuolilta nettiä ja osa eurooppalaista pelaajista on nähty livenä. Kuvausten alla kunkin mockaajan arvio siitä, meneekö ko. pelaaja THN:än veikkausta ylempänä vai alempana, mikä seura - ja miksi - hänet voisi varata. Samat valinnat on tekstin lopussa taulukkomuodossa. Halutessasi voit heittää oman perustellun arvauksesi ”Mock draft”-keskusteluketjuun
ja varaustilaisuuden jälkeen katsoa miten pätevä asiantuntija olet.

1. Ilja Kovalchuk, LW

Pelaajakuvaus: Taitava, vahva, isokokoinen, voimahyökkääjä,
itsekäs, erinomainen luistelija, maalintekijä, asennevammainen,
"coachkiller", franchise player.

Heikki: "Ihan sama kuka varaa ensimmäisenä, niin tämä kaveri otetaan numerolla 1. Teki 18-vuotiaiden MM-kisojen finaalissa hattutempun ja 6 pelissä 11 maalia! Ei kyllä osaa ottaa henkisesti eikä fyysisesti taklauksia vastaan, vaan pienimmätkin norjalaispakit saivat tönittyä tämän kaverin kumoon. Ja kun Kovalchuk nousi jäästä, niin katse aina kohti tuomareita:
"Eks sää nähny nuija, mut kaadettiin, laita jätkä jäähylle!". Ärsyttää ja ihastuttaa yhtä paljon katsojia, vastustajia kuin oman joukkueensa pelaajia. Jokainen joukkue tarvitsee maalintekijöitä, joten Iljaa tarvitaan kaikkialla, mutta sopii parhaiten sellaiseen porukkaan, jolla on "mikekeenan"-tyylinen valmentaja. Veikkaus: Menee ykkösenä Atlantaan, koska nämä eivät saa vuoroaan kaupatuksi pois.”

Kynä: "17-vuotiaana Venäjän pääsarjassa 39 ottelussa 25 maalia. Kovalchuk aloittaa matkansa kohti tähteyttä ja sooloilee NHL:ssä varausnumerolla yksi. Vaikean persoonan valmentaja saa vaativaksi tehtäväkseen kouluttaa Iljan pelaamaan myös joukkueelle. Mutta varaustilaisuudessa on ennen kaikkea kysymys lahjakkuudesta, joten Iljasta tulkoon ensimmäinen venäläinen ykkösvalinta. Ilja Atlantaan, ei välttämättä jäädäkseen."

Viva T: ”Kovalchukia on usein verrattu 17-vuotiaaseen Jaromir Jagriin ja vertaus kertoo hyvin minkä luokan lupauksesta on kyse. Kuten Jagr aikoinaan, Kovalchuk voi olla lapsellinen kiukuttelija ja joukkuehengen kannalta haitallinen pelaaja, mutta kyseessä on kuitenkin niin lahjakas pelaaja, että mikään seura ei halua jättää tätä kaveria varaamatta. Atlanta Thrashers on harkinnut varausvuoronsa vaihtamista esim. nuoreen maalivahtiin tai puolustajaan (jota joukkue tarvitsee melko kipeästi), mutta houkutus saada tulevaisuudessa koottua superketju Kovalchuk-Stefan-Heatley, on liian suuri ja Atlanta pitää vuoronsa. Ensimmäisen kerran NHL-draftin historiassa ykkösenä varataan venäläispelaaja. Useamman kauden miesten sarjoissa pelannut Kovalchuk saatetaan nähdä NHL:ssä jo tulevana syksynä.”

2. Jason Spezza, C

Pelaajakuvaus: Voimaa, kokoa, taitoa, loistava syöttelijä, pelintekijä, luistelu kysymysmerkki.

Kynä: "Sitaatti Kanadan jääkiekkojumalalta Don Cherryltä kesältä 1999: "Tuollaisia pelaajia nousee esiin kerran kymmenessä vuodessa. Olen aivan varma, että Spezza valitaan numerolla 1 NHL-draftissa 2001. Siitä ei ole epäilystäkään!" Sillä lailla. Jason Spezza siirtyi 15-vuotiaana pelaamaan alaikäisenä OHL-liigaa. Samanikäisenä hän sai lisänimen "The Special one". Harjoituksia kävi katsomassa Wayne Gretzky. Paineet kasvoivat kasvamistaan. Siitä ei ole epäilystä, etteikö Spezzalla talenttia olisi. Kehujen sekaan vain heitetään nyt myös ilmaisuja tyyliin "kypsymätön" ja "minä ensin-asenne". OHL:n playoffseissa toinen sentteri, Stephen Weiss, varjosti
Spezzan piiloon ja oli joukkueessaan Spezzaa enemmän MVP. Tuittuilevan Spezzan tähti ei tuiki enää kuten ennen. Entisestä lupauksesta ei kuitenkaan voida puhua ja uralle on luultavasti vain eduksi, että ikäluokan suurimmat paineet ottaa tästedes kantaakseen Ilja. Kaikkein seuratuin lupaus hiipuu ja poimitaan vasta sijalla 3. Tampa Bay ei enää ummista silmiään lahjakkuudelta ja hihkuu onneaan useita viikkoja."

Viva T: ”Ottawa menettää suuressa seitsemän pelaajan kaupassa Alexei Yashinin NY Islandersiin, mutta saa vaihdossa draftin kakkosvarauksen. Kanadassa moni oli kaksi vuotta sitten valmis vannomaan, että "the Special One" menee 2001 ykkösenä, mutta Kovalchuk on mennyt lähes kaikissa rankingeissa ohi. Täyttää kevyesti nykyjääkiekkoilijan perusedellytykset: on kokoa, taitoa, huikea pelinäkemys ja pelaa Kovalchukia enemmän joukkueen eteen. Nopeuden puute lievä ongelma. Ottawa varaa Spezzan siitä huolimatta, että viimeksi, kun jostain kandalaispelaajasta kohistiin näin paljon, kyseessä oli Alexandre Daigle...”

Heikki: "Uskon tämän tyypin pitävän sijoituksensa ja menevän draftin kakkosena NY Islandersiin. Mike Milbury yrittää kaupata tätä vuoroa pois, mutta organisaation onneksi epäonnistuu ja koska hän pitää Spezzasta, niin hän ottaa Spezzan. Kanadalaisella isokokoisella sentterillä olisi kysyntää
ennenkaikkea kanadalaisissa joukkueissa, mutta eipä ole Ottawalla, Edmontonilla tai Calgaryllä riittävän pientä varausnumeroa Spezzan saamiseksi."

3. Stanislav Chistov, RW

Pelaajakuvaus: Pieni, loistavat kädet ja peliäly, nopea ja taitava luistelija, "paulkariya".

Viva T: ”"Paranneltu versio" Alexander Korolyukista. Joku kaavoihinsa kangistunut skoutti saattaa pitää Chistovia liian pienenä, mutta muut osa-alueet ovat huippuluokkaa jopa NHL-mittapuulla. Englannin kieli on Chistovilla hallussa hänen asuttua pari vuotta Amerikassa ennen paluuta Venäjälle. Chistovia pidetään myös kypsänä ja maanläheisenä tyyppinä. Tampa Bay ei vakuutu Chistovin kyvyistä, mutta Florida ottaa hänet numerolla neljä pitkän tähtäimen korvaajaksi Pavel Burelle.”

Heikki: "Onnistui kaksikymppisten MM-kisoissa, mutta loukkaantui 18-vuotiaiden kisoissa Saksa-ottelussa. Ei näyttänyt kahdeksantoistavuotiaiden kisoissa ihan niin nopealta, mitä ennakkoon odotin, mutta laukaus oli kyllä superhyvä - melkein kuin Mark Recchillä tai Brett Hullilla! Veikkaan että pienikokoinen Tsistov putoaa pari pykälää ja päätyy lopulta Disney Worldiin Paul Kariyan kaveriksi."

Kynä: "Scouttien maailmassa puhellaan, että aina, kun analysoidaan pienikokoista top prospectia, kuuluu osaksi työtä käydä tervehtimässä pelaajan vanhempia ja tarkkailla samalla pituuskasvugeenejä. Jos juttu pitää paikkansa, on Chistovin perheen emäntä saanut paistella paljon nisua vierailleen kesän aikana. Veikkaanpa, että vanha herra Chistov on roteva ratatyöläinen ja Stanislavkin saa aikaisen varauksen. Stanislav Chistovin väitetään olevan kesän draftin paras luistelija. Tähän kun yhdistetään vielä toinen hänestä käytetty ilmaus, "luova nero", luulisi valinnan miellyttävän. Pieni koko kuitenkin kysyy hieman rohkeutta. Florida on ilmoittanut rakentavansa joukkuettaan Pavel Buren ympärille. Tästä seura saa toisen venäläisen rakettinsa, sitten sentterinmetsästys saa alkaa. Chistov Floridaan numerolla 4."

4. Alexander Svitov, C

Pelaajakuvaus: eurooppalainen voimahyökkääjä, valmis
tappelemaan, asennepelaaja, "bobbyholik"

Heikki: "Tampa pitää näistä isovenäläisistä ja niillä olisi pitkällä tähtäimellä käyttöä isolle ja kovalle kolmosketjun sentterille, joten laitettaan Svitov numerolla kolme Tampaan. Lecavalier, Richards, Svitov. Viiden vuoden päästä Tampalla on NHL:n paras sentterikolmikko. "

Kynä: "Svitovia pidetään uuden venäläisen power forward -pelaajatyypin prototyyppinä. Iso, vahva ja ahkera sentteri on kuitenkin raakile ammattikaukaloihin. Aleksanteri Suuri on kärkipään riskivalintoja, sopeutumista NHL-peleihin epäillään monella taholla. Top 5- varaukset
lipuvat ohi, mutta Minnesotassa tartutaan täkyyn. Koko, tehopisteet ja yritteliäisyys eivät tee Wildille ainakaan pahaa. Varausnumero 6, Minnesota Wildiin."

Viva T: ”Poikkeuksellisen aggressiivinen ja fyysinen venäläissentteri, joka myös luistelee kokoisekseen liukkasti. Eräät skoutit ovat kyselleet, onko Svitovilla kakkossentteriksi riittävästi taitoa. Tampan sentteriosasto on kunnossa tuleviksi vuosiksi ja Floridalla on riveissään samaa tehtävää ajava Viktor Kozlov. Svitov jää viidentenä varaavan Anaheimin haavin.”

5. Stephen Weiss, C

Pelaajakuvaus: "steveyzerman", "joesakic", peliälyä, taitoa,
asennetta, pienehkö (180 cm), hyvä kentän joka alueella

Kynä: "Weiss on saanut paljon kehuja, hyvältä kalskahtavia kehuja. Nopeaa ja taitavaa Steveä pidetään kypsänä joukkuepelaajana, joka hallitsee pelin kaukalon molemmissa päissä. Weissin on sanottu olevan draftin paras yleispelaaja sekä kaikkein valmiin koko junioriaineksesta, hyppäämään
isoihin saappaisiin jo ensi vuonna. Häntä pidetään varmana NHL-joukkueen kapteenina tulevaisuudessa. Jashin pakkaa kamansa ja muuttaa Long Islandille. Ottawa varaa toisena.
Weiss ihastuttaa senaattoriscoutit järkevillä haastattelukommenteillaan. Ottawan pomot katsovat vielä uudestaan Weiss vastaan Spezza playoff-videoita. Tämän kevään playoff-pelien jälkeen seurassa arvostetaan entistä enemmän kavereita, jotka eivät katoa tärkeissä peleissä ja pelaavat ennen kaikkea joukkueelle. Kaikkien yllätykseksi Ottawa sivuuttaa Spezzan ja Weiss huudetaan jo numerolla 2. Juhannusyönä Ottawa-pomoille ei uni tule herkästi silmään. Floridaa yllätysvaraus harmittaa, ensi kauden markkinointiin oli jo suunniteltu lippiksiä ja muuta "Miami Weiss"-krääsää."

Viva T: ”Draftin monipuolisimpia pelaajia. Taitava sentteri kelpaisi joka joukkueelle, mutta sentterien runsaudenpulasta "kärsivä" Tampa jättää väliin Floridan ja Anaheimin panostaessa venäläisiin. Laajennusjoukkue Minnesotalla on puutteita joka osa-alueella. Se ottaa parhaan saatavilla olevan pelaajan, eli Weissin, kuudentena. ”

Heikki: "Floridassa on ennestään paljon eurooppalaisia, eikä niillä ole organisaatiossa tulossa senttereitä, joten Weiss numerolla 4 Pantherseihin. Ne ottaisivat mielellään jonkin isokokoisen pelaajan, mutta noudattavat "best player"-filosofiaa ja ottavat Weissin ja toivovat tämän kehittyvän paremmin kuin Rob Niedermayerin. "

6. Dan Blackburn, G

Pelaajakuvaus: nopea, hyvin liikkuva, taisteleva, isokokoinen, kaipaa lisää voimaa.

Viva T: ”Parhaiten rankattu maalivahti. Maalivahtien osalla "draft for need" pätee ennemän kuin muilla pelipaikoilla eli Philadelphia, Nashville, New Jersey ja vastaavat eivät taatusti tule varaamaan maalivahtia. Blackburn putoaa lopulta sijalle 13 varausvuoroa Bostonin kanssa vaihtaneen Edmonton Oilersin riveihin. Oilersin johto on huomannut, että Tommy Salo ikääntyy eikä organisaatiossa ole Kristian Antilaa suurempaa maalivahtilupausta. Pascal Leclaire nousee Blackburnin edelle ensimmäisenä varatuksi veskariksi.”

Heikki: "Ei maalivahti näin korkealla mene, tiputetaan sitä parilla pykälällä eli Albertan poika menee Chicagoon numerolla 9. Blackburnin kohdalla "draft for need" ja "best player available" - näkemykset kohtaavat. Tretjak on käynyt vakoilemassa nuorta miestä eikä Black Hawkseilla ole
organisaatiossa nuoria, todella lupaavia maalivahteja.”

Kynä: "Tämänvuotista draftia on luonnehdittu tasokkaimmaksi sitten vuoden 1993, ehkäpä kaikkien aikojenkin tasokkaimmaksi. Laadukas kenttäpelaaja-aines pudottaa tilaisuuden ykkösveskarin varausta rutkasti alemmas. Monipuolinen terrierimaalivahti saa tilaisuutensa Blackhawksissa. Blackburnin varaan Blackhawksin tulevaisuus sitten pitkälti lasketaankin. Numero 9."

7. Fredrik Sjöström, RW

Pelaajakuvaus: erittäin nopea, taitava, pehmeät kädet, hieman voimaton, "martinhavlat".

Heikki: "Ruotsalaiset pettyvät kun kaksi suomalaista ajaa Sjöströmmistä ohi. Ei se riitä että luistelee tuulispäänä kentällä, kun ei oikein ymmärrä miksi luistelee, eikä saa laitettua tekopaikoista sisään. Frederik putoaa kuin kivi aina sijalle 13. asti. Edmonton on aina pitänyt kovista luistelijoista ja eurooppalaisista, joten Sjöström päätyy National Car Rental Centerin lavalle pukemaan Öljymiesten pelipaitaa päälle.

Kynä: "Scoutit vaativat Sjöströmille pelikassin verran lisää massaa. Taitotaso ei pelkästään riitä, kun puhutaan miehestä, jonka väitetään jääkiekkoilijana kammoavan ahtaita paikkoja ja ruuhkaa. Trafiikinpelko yhdistettynä huonoon viimeistelytaitoon pudottaa ruotsalaisen kauas. Sjöströmiä pidetään kuitenkin liian hyvänä pelaajana tullakseen keskivertopelaajaksi, joten henkilökohtaiseen valmennukseen panostetaan paljon. Reetu ensimmäisenä hurrina numerolla 18 Kingsiin, kaksi seuraavaa tulee sitten toisella kierroksella."

Viva T: ”Ruotsalaisten osalta draftissa on tänä ja luultavasti ensikin vuonna hiljaisempaa. Ensimäisenä ruotsalaisena varataan laitahyökkääjä Sjöström, joka pelasi siedettävän kauden Elitserienissä. Sjöströmillä on nopeutta, synnynnäistä maalintekotaitoa ja kokoa, jota nuorukainen ei kuitenkaan osaa vielä käyttää hyödykseen. Maalintekijöitä kaipaava Calgary varaa Sjöströmin numerolla 11 ja ilmoittaa kaapanneensa "uuden Håkan Loobin". Calgaryn vuoro saattaa myös siirtyä Valeri Buren kanssa muualle.”

8. Mikko Koivu, C

Pelaajakuvaus: Iso, älykäs, erinomainen kiekonkäsittelijä, asennepelaaja, luistelu kysymysmerkki

Kynä: "Scoutit näkevät Mikossa samaa duracell-asennetta kuin Sakussa, mutta duracelliuden täydentää myös isomman koon lupaama kestävyys. Kädekäs sentteri kaipaa vielä lisää jalkoja. Sisäinen amerikkalaiseni nostaa päätään ja haluaa nähdä Canadiensin huutavan Mikon. Ja markkinahumu käynnistyköön. Numerolla 7 Montrealiin."

Viva T: ”Saku ei ole vielä lunastanut kaikkia odotuksia Montrealissa, mutta siitä huolimatta Montreal varaa Mikon, joka on yksinkertaisesti paras saatavilla oleva pelaaja, kun Habsin edustaja nousee korokkeelle. Montrealin hyökkäyskalustoa vaivaa pienikokoisuus ja pehmeys, ”Pikku-Koivu" tuo näihin korjausta ja lisäksi pelintekokykyä sekä johtajuutta. Suomalaisittain täytyy toivoa, ettei Koivulle käy kuten suurimalle osalle 90-luvun ykkösvarauksista eli katoa unholaan, kuten se vuoden 95 varaus, mikäsenniminytolikaan...”

Heikki: "Montrealia harmittaa kun Minnesota vie nuoremman Koivun niiden nenän edestä, mutta Wild haluaa saada älykkään, isokoisen sentterin tekemään
peliä Gaborikille ja valinta kohdistuu Mikko Koivuun."

9. Pascal Leclaire, G

Pelaajakuvaus: QMHJL-maalivahti, iso, taitava, nopea, hyvä kiekonkäsittelijä, kärsinyt loukkaantumisista

Viva T: ”Jälleen yksi quebeciläismaalivahti draftattavana ensimäisellä kierroksella. Chicagon johto päättää draftipäivän aamuna lähteä hakemaan itselleen tulevaisuuden ykkösmaalivahtia ja valinta osuu yllättäen Blackburnin sijasta Leclaireen, siitä huolimatta, että tämän ura on polkenut paikallaan pari kautta QMJHL:n Halifaxissa ja on kärsinyt lisäksi luokkaantumisista.”

Heikki: "Aivan kuten Blackburn, niin tämäkin maalivahdin rankkaus putoaa varauspäivänä. Kaikkien yllätykseksi Edmontonkaan ei nappaa tätä mokea, vaan vasta Carolina tarttuu syöttiin numerolla 15. Vancouverin Brian Burkea jää harmittamaan, koska hän olisi halunnut Leclairin talliinsa Cloutierin ja Auldin seuraksi."

Kynä: "Lisää luistelua kaipaava maalivahti putoaa Blackburnin tavoin tasokkaiden kenttäpelaajien paljoudesta johtuen. Hurricanesin maalivahtivalmentaja saa hengittää vapaammin ja voi alkaa sopeuttaa Arburs Irbeä eläkkeelle siirtymiseen. Leclaire Carolinaan numerolla 15."

10. Mike Komisarek, D

Pelaajakuvaus: todella iso, liikkuu hyvin kokoisekseen, puolustava puolustaja, tarjoaa enemmän tahtoa kuin taitoa

Heikki: "Montreal haluaa joukkueeseen - erityisesti puolustukseen - lisää kokoa ja kovuutta, ja päätyvät lopulta ottamaan amerikkalaisen New Yorkin kasvatin. Quebecin ranskankielinen lehdistö nostaa valinnasta hirveän äläkän ja vaatii Canadiensin johtoryhmän päitä vadille. Mérde!”

Kynä: "Ruuhkasta suorastaan nauttiva, rauhallinen ja kovaa laukova pakki voi kohota tämän draftin yllätyspelaajaksikin. Komisarekia pidetään draftin parhaana yleispakkina, joka voi kypsyessään nousta NHL-pakkien Top-neloseen. 192 senttiä ja 104 kiloa toimivat hyvänä myyntivalttina. CCHA ei ole yhtä kova sarja kuin OHL ja ei siksi nouse ihan kärkeen. Rangers valitsee näköisensä puolustajan numerolla 10."

Viva T: ”Liikkuu erinomaisesti yli 190-senttiseksi pelaajaksi. Osaa myös käsitellä kiekkoa ja nousee usein tukemaan hyökkäyksiä. Fyysinen peloite puolustuksessa, mutta Columbus ei pelästy, vaan varaa Komisarekin eli parhaan saatavilla olevan pelaajan numerolla 8. Laajennusjoukkueena Columbus tarvitsee vahvistuksia joka osa-alueelle, mutta huonon arpaonnen takia se pääsee varaamaan vasta numerolla 8, jolloin pomminvarmat "franchise-pelaajat" on jo varattu.”

11. Tuomo Ruutu, C

Pelaajakuvaus: riittävän iso, kova, vahva, kahden-suunnan
pelaaja, luistelu kysymysmerkki

Kynä: "Sijat 5-11 olisivat olleet haarukassa, mutta useimpien tarvetta Tuomo ei vastaa, Habs ottaa mieluummin Koivun ja Columbus puolustajan. Calgary teeskentelee tietämätöntä ja harppaa ohi kuin suoraan NHL-hyökkääjän muotista nostetun Tuomon. Loukkaantuminen säikäyttää viimeisenkin innon. Ehkä jopa draftin lahjakkain suomalainen menee Nashvilleen sijalla 12. Edmonton is pissed. Kanadansuomalaiset Oilers-fanit näkivät jo silmissään ketjun Salmelainen-Ruutu-Rita."

Heikki: "Toimitusjohtajat ja skoutit pelästyvät SM-liigan pudotuspelissä tapahtunutta vakavaa loukkaantumista, eikä Tuomo mahdu draftin top-teniin. Calgary on päättänyt vieroksua pohjoismaalaisia pelaajia saatuaan Jesper Mattson-kokeilussa näpeilleen, mutta Nashvillen pöydässä hihkutaan onnesta kun Ruutu vajoaa rankkaustaan alemmaksi. Eli Tuomo Ruutu, Nashvilles 1st choice, 12th overall, in 2001 entry draft.

Viva T: ”Ruutu pelasi hienon kauden SM-liigassa ja osoitti pystyvänsä jo 17-vuotiaana pelaamaan miesten sarjoissa. Lahjakkain suomalaissentteri vuosikausiin. Loukkaantuminen laski hieman osakkeita, mutta kun kyse ei ollut uraa uhkaavasta vammasta, sijoitus putosi vain pari pykälää. Suomalaispelaajia suuresti arvostava Glen Sather nappaa Ruudun Rangersiin ja Manny Malhotran tapauksesta oppineena ei yritä tunkea Ruutua liian aikaisin NHL-kokoonpanoon.

12. Dan Hamhuis, D

Pelaajakuvaus: luotettava, älykäs, kahden-suunnan puolustaja, fyysisessä pelissä parantamisen varaa, "waderedden".

Viva: ”Useiden skouttien mielestä tämän vuoden draftin paras puolustaja. Hamhuis on likkuvana ja taitavana pakkina haluttua tavaraa, mutta kyseessä ei ole kuitenkaan mikään neitipelaaja, vaan Hamhuisia pidetään myös hyvänä avojään taklaajana ja kulmapelaajana. Lahjakkaita hyökkääjiä pursuava Tampa Bay on samaa mieltä ja aiheuttaa vuoden draft-shokin varaamalla Hamhuisin kolmantena Chistovin, Svitovin ja Weissin edellä. Tampan nuoresta puolustuksesta ei ole Pavel Kubinan lisäksi noussut ketään varsinaisesti esille ja seuran johto toivoo, että Hamhuis on tulevan suurjoukkueen johtajia Lecavalierin, Richardsin ja Khabibulinin kanssa.”

Heikki: "Rangersien GM Glenn Sather ajattelee Hamhuisin olevan jotakin Paul Coffeyn ja Kewin Lowen väliltä ja päätyy adoptoimaan British Columbian pojan New Yorkiin. Ennen varausvuoroaan Sather yrittää useampaan otteeseen hankkia Eric Lindrosia Philadelphiasta, mutta Bobby Clarke on ollut tiukkana. "Emme vaihda Ericiä Brian Leetchiin, Mike Richteriin, Valeri Kamenskiin, Mark
Messierin eläkepapereihin ja ensimmäisen kierroksen varausvuoroon, vaan haluamme hänestä täyden arvon!" Satherille, kuten kaikille muillekkin GM:ille, jää yhä epäselväksi, mitä tämä "full value" oikein tarkoittaa.”

Kynä: "Taito on tälle pelaajalle kaikki kaikessa. Asenne ja liikekin kunnossa. 59 pistettä 62 pelissä taitavat olla puolustajalla aika hyvät pisteet WHL:ssäkin. Hamhuis lahjoittaa siniviivataitonsa Columbusille numerolla kahdeksan. Columbukselle siis toinen peräkkäinen puolustaja ykköskierroksella. Pakkipari Rostislav Klesla - Dan Hamhuis vavisuttaa alivoimabokseja muutaman vuoden päästä. "Defense first" - tiedottaa Columbus maalintekijöitä kaivanneille toimittajille."

13. Carlo Colaiacovo, D

Pelaajakuvaus: kevyt, älykäs, luotettava, hyvinsijoittuva, taas "waderedden".

Heikki: "Columbuksen yllätysvalinta. Vaikka heillä on jo Rostislav Klesla, niin Columbuksen johtoryhmä tietää että "puolustus voittaa mestaruuksia". Koska Sinitakkien havittelevat hyökkääjät ovat jo menneet ennen kahdeksatta vuoroa, niin valinta osuu heidän mielestään parhaaseen pakkiin ja se on Carlo Colaiacovo."

Kynä: "Draftin suurin nousija. Harva olisi uskonut, että Carlo menee jo numerolla 5. Ollut nousussa listoilla pitkin kautta. Kypsä ja rauhallinen luottopelaaja, joka voidaan heittää kaukaloon aina kahden viimeisen kriittisen peliminuutin aikana. Kovien paikkojen mies. Yleismies Colaiacovo syö A-J Niemen peliminuutteja jo ensi kaudella. Carlo Colaiacovo Anaheimiin numerolla 5, kaksosvelipoika, maalivahti Paulo Colaiacovo varataan myöhemmillä kierroksilla."

Viva T: ”Hyvin luistelevalle, kahden suunnan pakille on käyttöä Nashvillessä, joka pääsee varaamaan Colaiacovon numerolla 12. Nashvillen maalivahtosasto on loistavassa kunnossa tulevaisuutta ajattellen ja hyökkäyksestäkin löytyy tasokkaita pelaajia. Predators-puolustuksessa Kimmo Timonen on suuri yksinäinen, mutta ei välttämättä enää pitkään.”

14. R.J. Umberger, C

Pelaajakuvaus: yliopistovoimahyökkääjä, isokokoinen, hyvä
luistelija, taitoakin löytyy, kova laukaus, hyvä karvaaja.

Kynä: "Kovaa laukoja koheltaja yrittää oppia käyttämään kokoaan ensi vuonna Saint Johnissa. Mitat ja taitotaso on kunnossa ja Flames nappaa numerolla 11 tahtomansa voimakkaan sentterin."

Heikki: "Flames haluaa joukkueeseen lisää kokoa ja voimaa - ja nimenomaan sentteriosastolle. Lopullinen valinta suoritetaan tsekki Jiri Novotnyn ja amerikkalaisen R.J. Umbergerin välillä. Koska Umberger on yliopistopelaaja, jolla omituinen sukunimi, niin Calgaryn johtoryhmä päätyy Joe Nieuwendykkia muistellen valitsemaan sijalla 11. Umbergerin."

Viva T: ”Ron Francisin pelivuodet alkavat käydä vähiin ja Carolina etsii draftista pelaajaa, josta voisi tulevaisuudessa kehittyä joukkueelle ykkössentteri. Carolinan johtoy llättyy itsekin, kun Umberger on vapaana sen vuorolla. Yliopistosarjoista varatut pelaajat ovat melko arvaamattomia, sarjoista on löytynyt korkeilla numeroilla varattuja pelaajia, jotka ovat flopanneet pahasti, mutta Umbergerin pitäsi olla aika varma tapaus. Pelintekokykyjensä lisäksi Pittsburgissa syntynyt Umberger tuo joukkueeseen nopeutta ja vaarallisen rannelaukauksen.”

15. Jeff Woywitka, D

Pelaajakuvaus: varma valinta; good size, good skating, good
reach, good guy

Viva T: ”Monipuolinen peruspakki, hyvä kiekollisena ja kiitettävästi kokoa. Kelpaisi useammallekin joukkueelle, mutta paljon hyökkääjiä viime vuosina varannut Vancouver ottaa Wyowitkan numerolla 16.”

Heikki: "Luotettava pelaaja, joka on kaikilla osa-alueilla hyvä. Kuulostaa ihan Teppo Nummiselta, joten laitetaan tupla-V Phoenixiin numerolla 14. Olkoon Woywitka Dave Draperin ja Wayne Gretzkyn rakennusprojektiin yksi palikka lisää."

Kynä: "Kaikessa hyvää yleispakkia pidetään varmana valintana. Kolossista ei ehkä koskaan tule tähteä, mutta hänen uskotaan pystyvän antamaan varaavalle seuralle kymmenen vuotta laadukasta palvelusta. Kyle McLaren, Jonathan Girard, Nick Boynton ja Jeff Woywitka. Näiden puolustajien parhaista ominaisuuksista Bruins-johto toivoisi voivansa rakentaa itselleen uuden Ray Bourquen. Jeff Woywitka Bostoniin numerolla 19."

16. Colby Armstrong, RW

Pelaajakuvaus: "rehellinen", ajaa maalille, hyvä kulmissa, kakkosketjun pelaaja, luistelussa parantamisen varaa.

Heikki: "Kuulostaa ihan Ryan Smythiltä, joten kanadalaiset joukkueet ovat varmasti kiinnostuneita. Vancouver ei ole vielä löytänyt Sedin Brotherseille kolmatta kaveria, mutta Colby kuulostaa juuri sellaiselta pelaajalta, millaista ruotsalaiset tarvitsevat rinnalleen. 278 minuuttia kahdessa kaudessa, hyvä kulmapelaaja, ajaa maalille, hmmm. Tässä on Vancouverin ensimmäisen kierroksen varaus numerolla 16."

Kynä: "Röyhkeys on se, mitä Phoenix tämän vuoden ykköskierroksellaan haluaa saada. WHL-jyrä Armstrong lienee vastaus tähän tarpeeseen. 36+42 tehopisteet 72 pelissä kertovat, että maalikin osataan tehdä. Siinä sivussa rymistelyä 156 jäähyminuutin edestä. Colby Armstrong Phoenixiin sijalla 14.”

Viva T: ”Hienon kokoelman nuoria puolustajia ja maalivahteja hankkineella San Josella on vain yksi tehtävä tämän vuoden draftissa: hankkia nuoria hyökkääjiä. Armstrongilla ei ole erityisominaisuuksia, mutta hän on tasainen joka osa-alueella hyökkäyksessä ja melko varma veto 20+ maalin mieheksi NHL:ssä.”

17. Jiri Novotny, C/W

Pelaajakuvaus: isokokoinen, hyvä työmoraali, taitava kiekonkäsittelijä, peliäly ja luistelu kyseenalaistettu

Kynä: "Ottawa ei tänä vuonna riskeeraa. Ensin napattiin vuorenvarma Weiss, kakkosvarauksella otetaan haalarimies Novotny. Isokokoisesta tshekistä ei odoteta liikoja, mutta hänen uskotaan pystyvän pitkään uraan NHL:ssä. Novotnylle annetaan muutama vuosi aikaa Euroopassa. Tässäkin miehessä Ottawa näkee jotain, mistä olisi playoffeissa hyötyä. Johtajuus on Sensissä nyt päivän sana."

Heikki: "Tsekin 18-vuotiaiden maajoukkueen kapteeni. Valmentaja ainakin luotti tähän kaveriin, koska peluutti sitä paljon. Jotenkin Novotnystä jäi peleissä vaisu vaikutelma, eikä se erottunut hyvässä eikä pahassa. Ainahan näitä sergeinemchinoveja joukkueessa tarvitaan, mutta veikkaan että Novotny on yllättää ja putoaa aivan ensimmäisen kierroksen häntäpäähän asti eli sijalle 28. Tällöin Devilsien ryhmä havahtuu ja nappaa joukkoihinsa varman kahdensuunnan sentteri/laiturin."

Viva T: ”Tshekkien osalta tämä vuosi on hieman vaisumpi, mutta Jiri Hudler räjäyttää pankin 2002 draftissa. Tämän vuoden draftissa tshekeistä ykköseksi on sijoitettu Jiri Novotny, joka pelasi hyvät U18 MM-kisat. Tasainen hyökkääjä, joka epätsekkiläiseen tapaan on vahvimmillaan puolustuspäässä ja hallitsee fyysisen pelin. Mike Pecan tilalle johtajuutta ja kahden suunnan hyökkääjää kaipaava Buffalo varaa Novotnyn numerolla 22, ellei vaihda vuoroaan Pecan mukana.”

18. Tim Gleason, D

Pelaajakuvaus: "street-wise", luistelukone, fyysinen, pelinäkemyksessä ja suoritusvarmuudessa toivomisen varaa.

Viva T: ”Yksi arveluttavimista tapauksista. Jotkut uskovat, että Gleason varataan heti kuudentena huippulahjakkaiden hyökkäjien jälkeen, toiset taas uskovat Gleasonin putoavan 1.kierroksen peräpäähän. Los Angeles Kings tarvitsee takalinjoilleen hyvin itseään ja kiekkoa liikuttavaa puolustajaa. Gleason on vielä saatavilla, kun Kings pääsee varaamaan numerolla 18. Kings tovoo, että ajan myötä Gleasonista tulee se pelaaja, joka ottaa Rob Blakelta jääneen johtajan valtikan haltuunsa.”

Heikki: "Epäilykset peliälyn puutteesta pudottavat pari pykälää ja päätyy lopulta Penguinsien hoteisiin numerolla 21. Kerännyt paljon jäähyminuutteja junioreissa, mutta ei ole kuitenkaan mikään iso pelaaja, vain 6 jalkaa ja 199 paunaa."

Kynä: "Pakki toisensa jälkeen ajaa Gleasonista ohi. Raakile kelpaa seuralle, joka rakentaa ja jaksaa odottaa. Tällaiselta seuralta kuulostaa Dallas Stars, jonka alakerta käy läpi kevyttä remonttia lähivuosina. Tim Gleason Dallasiin numerolla 26."

19. Mark Popovic, D

Pelaajakuvaus: hyvä kulmissa ja laidoilla, sijoittuu hyvin,
keskinkertainen hyökkäyspelissä, varma valinta

Heikki: "Puolustaja, jolla ei ole erityisiä vahvuuksia, joten sijoitus putoaa. Kukaan ei jaksa innostua Popovicista, mutta Montreal ei löydä toiselle ensimmäisen kierroksen varausvuorolleen (n:o 25, saatu Washingtonilta Linden-kaupassa) mitään innostavaa, joten he tekevät varman valinnan ja ottavat Popovicin. Montrealin lehdistö on niin suivaantunut Komisarekin valinnasta, että Popovicin valinta menee läpi ilman isompaa mutinoita."

Kynä: "OHL-kauden tehot kielivät hyvästä pelinavaustaidosta sekä siniviivapelistä. Gary Suter alkaa olla vanha ja San Jose Sharksilla voisi olla käyttöä yleispakille. Täydentää hyvin Brad Stuartin, Scott Hannanin ja Jeff Jillsonin puolustajavarausketjun. Sharksin ykkönen numerolla 20."

Viva T: ”Järkevä peruspuolustaja. Ei komeile pistetilastoissa, mutta on pelaaja, joita joka joukkue tarvitsee menestyäkseen. Popovicia pidetään hyvänä johtajatyyppinä ja hänen asennettaan on kiitelty. Boston Bruins varaa Popovicin numerolla 19 ja unelmoi tulevaisuuden pakkiparista Girard-Popovic, jossa Girard on "Paul Coffey" ja Popovic "Kevin Lowe".

20. Igor Knyazev, D

Pelaajakuvaus: puolustava puolustaja, johtajatyyppi, ei iso, mutta kovaluonteinen, kärsivällinen, älykäs, "vitalivisnevski".

Kynä: "Ken Daneykolla on ikää 37 vuotta ja tämän eläkeputkessa Devils näkee Igor Knyazevin kokoisen raon. Seuran venäläiskiintiössä on tilaa ja Igor kuulostaa sitä, että hän voisi tehdä Devilsille sitä kuuluisaa pyyteetöntä työtä. New Jerseyn ykkösvaraus on venäläinen Igor Knyazev numerolla 24."

Heikki: "Venäjän porukan kapteeni 18-v. kisoissa. Otteissa vähän europoliisin vikaa, eli yritti pelotella muiden joukkueiden pelaajia. Ei ollut Venäjän pakkien pisimmästä päästä, mutta h-vetin leveät hartiat, melkein kuin jollakin amatöörikehonrakentajalla. Jostain kumman syystä sai paljon yv-aikaa vaikka kiekkovarmuus, syöttötaito ja liikkuvuus ei oikein tahtonut riittää. Hmm, hidasliikkeinen, vahva pakki, jolla ei oikein ole käsiä - tämähän sopii Flyerseille kuin nenä päähän. Knyazev valuu pari sijaa alaspäin ja päätyy siis Philadelphiaan numerolla 23."

Viva T: ”Ensimäisellä kierroksella on runsaasti Knyazevia paremmin sijoitettuja pakkeja ja kipeimmin apua puolustukseensa tarvitsevat joukkueet varaavat omansa ennen kuin Knyazev tulee "ajankohtaiseksi". Knyazev putoaa sijalle 26 ja Dallas Starsin riveihin. Starsin ikääntyvä porukka tarvitsee nuoria pelaajia joka osa-alueelle, mutta Knyazev -fyysinen peruspakki- on paras tarjolla oleva peluri. Sopii Ken Hitchcockin joukkueeseen kuin nyrkki silmään.”

21. Lukas Krajicek, D

Pelaajakuvaus: pehmeä, todella taitava, erinomainen luistelija, loistava liike, taitava syöttäjä

Viva T: ”Tshekkiläinen taitopakki päätyy numerolla 23 Philadelphiaan, joka on viime vuosina varannut hyökkääjiä ja kaipaa puolustukseensa puukäsien rinnalle kiekollisia pelaajia.”

Heikki: "Hyökkäävistä, hyvin liikkuvista pakeista on nyky-NHL:ssä kysyntää. Krajicek pompahtaa muutaman pykälän ylöspäin ja yllättäen Pat Quinn ottaa tsekin Toronton varausvuorolla 17. Quinn tietää että pudotuspeleissä vaaditaan kovuuden lisäksi taitoa, joten yhtenä varaustilaisuuden nuorimmista pelaajista kehityskykyinen Krajicek on hyvä valinta."

Kynä: "Pehmeä, todella taitava, erinomainen luistelu, loistava liike, taitava syöttely. Eikös tuo olekin kuin kuvaus Pittsburgh Penguinsista? Pensin ykköstilaus on nähdäkseni hyökkäävissä pakeissa ja Ivan Hlinkakin on Krajicekin huomannut. Lukas Krajicek Pittsburghiin numerolla 21."

22. Ales Hemsky, RW

Pelaajakuvaus: "eurooppalainen taitolaituri", pieni, pehmeä, erinomainen luistelija, luova, taitava kiekonkäsittelijä, "martinhavlat".

Heikki: "Näitä Kanadan juniorisarjoihin loikanneita tsekkejä alkaa olla pilvin pimein. Ei kai kaikki Havlatteja ja Hossia ole, joten veikataan että Hemsky putoaa ensimmäisen kierroksen ulkopuolelle. 100 pistettä QMHJL:ssä ei loppujen lopuksi ole hirveä lukema, vaikka ei kai se itsestään sielläkään tule."

Kynä: "Hemsky ei taida olla sellainen pelaaja, johon yksikään seura haluaa ykköskierroksen varaustaan käyttää. Jos ei muuta syytä hyljeksiä keksitä, niin pienellä koolla perustellaan. Kakkoskierrokselle mentäessä Hemsky on jo kuuma nimi."

Viva T: ”"Martinstrakamainen" Hemsky saa jatkaa uraansa Quebecin provinssissa, sillä hän päätyy Montrealin listoille numerolla 25. Montrealilla on joka osa-alueella nuoria pelaajia, mutta kukaan ei tunnu uskaltavan nousta eturiviin. Hemskyn varaaminen on riski, joka onnistuessaan tullaan muistamaan klassisena "draft-ryöväyksenä.”

23. Chuck Kobasew, RW

Pelaajakuvaus: yliopistopelaaja, ei häikäisevä, vaan luotettava pelaaja, peloton, tiukoissa paikoissa mies paikallaan

Kynä: "Lyhyt college-laituri noin tehopiste per peli tahdilla. Kuulostaa kakkoskierroksen mieheltä.”

Heikki: "Pelaa Boston Collegessa, joten on ollut hyvin Bruinsin scouttien näkyvillä. Boston on ennenkin osoittanut luottamusta yliopistopelaajiin, joten he nappaavat Kobasewin ensimmäisen kierroksen 19. vuorolla."

Viva T: ”NY Islanders varaa Kobasewin Yashin-kaupassa Ottawalta saamallaan vuorolla, numero 27. Islandersilla on koko joukko lupauksia joka osastolle ja sillä on kasassa tulevaisuuden suurjoukkue ellei Mike Milbury liikaa sotke taas kuvioita (sotkee, jos saa jatkaa työssään). Kobasew tuo tarvittavaa papua ja työmoraalia joukkueen taitopelaajia vilisevään hyökkäyskalustoon.”

24. Alexander Perezhogin, LW

Pelaajakuvaus: vikkelä, hyvä luistelija, hyvä laidoilla ja tiukoissa paikoissa, taitava kiekonkäsittelijä, koko?

Viva T: ”Veteraaneihin panostanut Pat Quinn tietää, että Toronton hyökkäyspää kaipaa nuoria jalkoja. Nuori maalivahti olisi tärkeämpi hankinta, mutta numerolla 17 parhaat ovat jo menneet, joten Quinn hakee veskarin treideillä (Philadelphiasta?). Elohiirimäinen Perezhogin istuu joukkueeseen kuin joukkueeseen pienestä koostaan huolimatta.”

Heikki: "Pelasi Venäjän kakkos/kolmosketjussa Andrei Taraktuhinin ja Alexander Golovinin kanssa. Ketju pelasi Venäjän ketjuista parhaiten yhteen ja tekivät paljon duunia kulmissa, maalin edessä ja omalla puolustusalueella. Luulisi skouttien pitävän hyvin luistelevasta, taitavasta
ja kovasti töitä tekevästä pelaajasta, vaikka tämä olisikin kooltaan keskimittaa vähäisempi. Perezhoginia pienempi Sergei Brylinkin on pärjännyt NHL:ssä ihan hyvin, joten LA Kings päätyy valitsemaan Alexanderin jo ensimmäisen kierroksen puolivälin kieppeillä numerolla 18."

Kynä: "Kaikki seurat eivät venäläisiä ykköskierroksella halua. Monilla ajaa puolustajantarve Perezhoginin valinnan ohi. Kakkoskierroksella."

25. Alexander Polushin, RW

Pelaajakuvaus: isokokoinen, kahden suunnan, eurogrinder, "over-hyped".

Heikki: "Pelasi Venäjän ykkösketjussa oikeassa laidassa. Toisessa laidassa pelasivat Chistov, Shiskanov tai Kovalchuk. Polushinin roolina oli kaivaa kiekkoa nurkista, mennä maskiin ja karvata. Hän kyllä hoiti hommansa, mutta jostakin syystä en pidä tästä kaverista. Ehkä siltä puuttui jonkinlainen särmä tai persoonallisuus, mutta jokin siinä tökki. Laitan sen tippumaan ensimmäisen kierroksen loppuun eli Polushinin ottaa LA Kings numerolla 30."

Kynä: "18-vuotiaiden MM-kisojen Venäjän superjoukkueessa olisi näinkin puhutun kaverin voinut odottaa tekevän enemmän kuin kolme tehopistettä. Tämäkin toveri on valua kakkoskierrokselle, mutta Montreal on mieltynyt sentteihin, kiloihin ja puolustusasenteeseen. Canadiensin kakkosvaraus numerolla 25."

Viva T: ”Venäjän 83-ikäluokan hyökkäyskalusto on lahjakasta, mutta viittä pelaajaa ei sentään mahdu 1.kierrokselle. Suhteellisen keskinkertainen lahjakkuus Polushin varataan toisen kierroksen alkupäässä.”

26. Fedor Tyutin, D

Pelaajakuvaus: pitkä, varma, hyvin luisteleva, hyvin kiekkoa käsittelevä luottopakki, osaa laukoa suoraan syötöstä, älykäs, smart

Kynä: "Nousee varauspäivänä ja saa kiittää omalta osaltaan ilmoittautumispapereihinsa sotkeutunutta Kirill Koltsovia. Järkälemäinen pakki kiitää peräti sijalle 17 ja Toronton ykkösvaraukseksi. Toronto palloilee pitkään maalivahtien Adam Munron ja Tomas Duban sekä Tyutinin kanssa ja päätyy valitsemaan turvallisen peruspuolustajan."

Heikki: "Pelasi Venäjän ykkösparissa Knyzevin kanssa, saivat peliaikaa niin alivoimalla kuin ylivoimallakin. Luottopakki, joka pyrki pikemminkin virheettömään peliin kuin loistosuorituksiin. Älykkäillä pakeilla on nostetta draft-päivänä, joten Tyutin nousee pari pykälää. Devilsien skoutit tekevät tarkkaa työtä ja bongaavat Tyutinin ensimmäisen kierroksen 24:llä vuorolla."

Viva T: ”Mike Smith ei petä, vaan varaa jälleen venäläispelaajan ykköskierroksella. Viime vuonna Smith varasi Chicagoon kaksi hyökkääjää, nyt puolustaja Tyutinin numerolla 29. Varauksessa painaa kansallisuutta enemmän Tyutinin kyky tuoda rauhallisuutta ja kiekollista varmuutta joukkueen puolustukseen, joka tarvitsee apuvoimia ehkä jo ensi syksynä.”

27. Duncan Milroy, RW

Pelaajakuvaus: hyvä peliäly, tekee tärkeitä maaleja, kolmosketjulainen, hyvä kulmissa ja laidoilla, tarvitsee lisää voimaa, nopeutta ja suoraviivaisuutta, ei peloteltavissa.

Viva T: ”Draftin toinen yllätys: Phoenix varaa Milroyn numerolla 14. Wayne Gretzkyn tultua remmiin on Phoenixissa väki vaihtunut ja kaikki eivät ole enää täysin perillä siitä, kuka joukkueessa vielä pelaa, mutta skouti-guru Dave Draperin erehtymätön silmä löytää Phoenxille maalitykin tuleviksi vuosiksi.”

Heikki: "Teki paljon pisteitä WHL:ssä 92 pistettä 68 pelissä. Dallas ei ole epäröinyt ottaa pelaajia, joiden luistelu on kyseenalaistettu ja Milroy sopii Starsin tyyliin: vääntäjä, asennepelaaja, mutta ei isokokoinen. Dallas ja vuoro 26."

Kynä: "Draft-päivän suuri nousija. Pistelinko on noteerattu tarkasti Vancouver Canucksin leirissä. Ahkera kahden suunnan laitahyökkääjä saa pari vuotta aikaa kehittyä ja sitten hänen pitäisi pystyä hyppäämään Sedinien laidalle. Ei ole kuitenkaan edes iso riski, vaikka jäisikin karvaajaksi ja pörrääjäksi pienempään rooliin. Ainekset Milroylla on tehomieheksikin. Numero 16, Vancouver.”

28. Jens Karlsson, RW

Pelaajakuvaus: iso, vahva, epätasaiset peliesitykset, voimahyökkääjä.

Heikki: "Buffalo tekee yllätyksen ja ottaa Karlssonin omalla vuorollaan (22.). Karlssonin sanotaan pelanneen tänä vuonna huonosti, mutta Sabresin skoutit muistavat viime kauden hyvät esitykset ja toivovat tämän kauden olleen vain tilapäinen takaisku."

Kynä: "Nyt ei jaksa Karlsson ykköselle asti nousta, jossa Reetu Sjöström on maan ainoa edustaja. Joku suoraviivainen perusjoukkue Karlssonin poimii toisen kierroksen puolenvälin paikkeilla."

Viva T: ”Ruotsalaiset eivät ole kovassa kurssissa tänä vuonna, mutta Jens Karlsson kirkuu onnesta päästessään New Jerseyn organisaatioon, joka tekee varauksistaan hyvällä prosentilla pelimiehiä. Varausnumerolla 24 Devils saa lisää lahjakkuutta ja maalintekovoimaa hyökkäykseensä.”

29. David Steckel, C

Pelaajakuvaus: erittäin isokokoinen, hidas, yliopistopelaaja, hyvä maalinedessä

Kynä: "Jos NHL-seuroissa olisi pelkkiä suomalaisia scoutteja, Steckel hyytyisi ehkäpä 3-4. kierrokselle. Mutta kun pelaaja joutuu kumartumaan ovissa, on jenkkipomojen mielenkiinto taattu. Lähes kaksimetrinen sentteri on Buffalo Sabresin ykkösvaraus, mikäli Atlanta ei kauppaa ykkösvaraustaan. Voima, koko ja pelintekotaito kelpaavat Buffalolle numerolla 22. Erik
Rasmussen II ?”

Heikki: "Teki yli piste per vauhtia yliopistosarjoissa (35/32) ja jäähyjäkin kertyi 78 minuuttia. Joku sellainen organisaatio, jolla on aikaa odottaa rauhassa voisi varata Steckelin, mutta tuskin ensimmäisellä kierroksella. Putoaa toiselle kierrokselle."

Viva T: ”Putoaa toiselle kierrokselle, neljänkymmenen huonommalle puolelle.”

30. Greg Watson, C

Pelaajakuvaus: nopeat jalat, kova laukaus, "mystery man", otteissaan joko erittäin hyvä tai erittäin keskinkertainen.

Viva: ”Vaisuja teholukuja WHL:ssä tehnyt Watson varataan toisen kierroksen puolivälin tienoilla.”

Heikki: "Vaikka valittiin CHL:n Prospects pelissä ottelun parhaaksi pelaajaksi, niin putoaa toisen kierroksen jälkipäähän. Joukkueet ottavat mielummin riskin ailahtelevan eurooppalaisen pelaajan kuin ailahtelevan kanadalaisen pelaajan kanssa."

Kynä: "Putoaa rinnan mitalla niin sijalta 25, 27 ja 29. Monen pomon papereissa kategoriassa kahden vaiheilla. Sama pompottelu jatkuu kakkoskierroksellakin, voi pudota sielläkin valintatilanteissa niukasti kakkoseksi ja sitä kautta kierroksen loppupäähän."

Ensimmäiselle kierrokselle kiilaavat:

Marcel Goc, C (Heikki)

”Sakemanni pelasi hyvät 18-vuotiaiden kisat ja pääsi näytille jopa aikuisten MM-kisoihin. San Josella on hyvät kokemukset Marco Sturmista ja he kokeilevat onneaan Gocin kanssa. San Jose, varausnumero 20, Marcel Goc.”

Timofei Shiskanov, LW (Heikki)

Chicago sai ensimmäisellä ykköskierroksen vuorollaan maalivahti Blackburnin, joten he heillä on varaa ottaa toisella ykköskierroksen varauksellaan (29.) riskivalinta. Hetken harkittuaan he päätyvät yllättäen venäläiseen pelaajaan, Timofei Shiskanoviin! Spartakin mies on pelannut Venäjän omassa sarjassa huonosti, osoittanut kyseenalaista työmoraalia, mutta ollut maajoukkueesssa pelatessaan hyvä. Pelasi parissa pelissä 18-vuotiaiden kisoissa Chistovin loukkaannuttua tuplavaihtoja eli sekä ykkös- että nelosketjussa. Teki loppuottelussa komean "purjehtien-läpi-kentän"-maalin. Iso, vahva, nopea, taitava, mutta työmoraali???”

Andrei Taraktuhin, C (Heikki)

”Perezhoginin ketjukaveri Venäjän kolmosesta. Samantapainen kuin laiturinsa; teki ahkerasti duunia maalin edessä ja nurkissa, jatkuva liike, hiukan isompi ja fiksumpi kuin Perezhogin mutta vastaavasti hiukan hitaampi. Hyvät syötöt ja laukaus. Ottawa menee taas kerran Eurooppaan ensimmäisellä kierroksella ja ottaa Taratukhinin numerolla 27.”

Cory Stillman, C (Kynä)

”Ykköskierroksen suuri yllättäjä. Oilersin johto on mieltynyt tähän St.Louisin sentterin täyskaimaan ja varaa Stillmanin jo numerolla 13. Tehokas ja sopivankokoinen OHL-pelaaja on osaava ja offensiivinen ja tekee melkoisen harppauksen puskista Edmontonin ykkös-pickiksi.”

Kiel McLeod, C (Kynä)

”Kun lähes kaksimetrinen ja lähes satakiloinen keskushyökkääjä tekee WHL:ssä pisteitä yli yhden keskiarvolla, olisi melkeinpä ihme, ettei häntä varattaisi ykköskierroksella. Philadelphia Flyers tykkää enemmän kunnon amerikkalaisista kuin niistä "euroopanpelleistä", ja tarvitsee lupaavaa sentteriä. Sheriffi McLeod päätyy Philadelphiaan numerolla 23.”

Derek Roy, C (Kynä)

”Saku Koivun kokoinen sentteri nakutti OHL:n 65 pelissä tehot 42+39=81 ja otti ohessa 114 minuuttia. Senttien puute pelottaa useimpia, mutta New Jerseyllä riittää kokemusta, näkemystä, perinteitä ja uskallusta pienemmänkin kaverin valitsemiseen. Devils on ottanut jo varman Knyazevin, toinen varaus voidaan käyttää rohkeammin, Derek Roy numerolla 28.”

Brendan Bell, D (Kynä)

”Tehokas OHL-puolustaja pohjoisamerikkalaistaa entisestäänkin pohjoisamerikkalaista kierrosta ja täydentää ykköskierroksen puolustajakymmenikön. Joukkueiden rakentamisessa ajatellaan yhä enemmän puolustuksen tärkeyttä ja Bell pystyy myös tekemään peliä. Blackhawksilla on todellista käyttöä hyökkäävälle puolustajalle, valittuna on jo maalivahti Blackburn. Bell Chicagon kakkosvaraus, numerolla 29.”

Colt King, LW (Kynä)

”Los Angelesilla on kierroksen lopuksi myös toinen varausvuoro. Todellinen tarve oli ehkä lähinnä power forwardille, mutta kun Sjöström olikin vielä vapaana, otettiin 18. vuorolla taitoa. Toinen vuoro käytetään kokoon ja voimaan. Colt King on iso ja roteva, jäähyistään päätellen myös ilkeä. Tehojakin OHL:ssä tuli kohtuullisesti. Jos valinnassa tulee tiukkaa, on Coltilla nimi puolellaan. Kingistä tulee kingi.”

Marcel Goc, C (Viva T)

”Kaikkien aikojen lupaavimpana saksalaisena pidetty Goc on melko varmasti tulevaisuuden NHL-pelaaja ja hänet saatetaan varata jo 1.kierroksen puolivälissä. Harva 17-vuotias on pelannut miesten MM-kisoja ja vaikka joukkue olikin Saksa, Gocin varaa numerolla 21 Pittsburgh ja New Jerseyn haave saada Gocin veljekset samaan seuraan ei toteudu ainakaan vielä.”

Tomas Plekanec, RW (Viva T)

”Los Angeles päättää draftin avauskierroksen varaamalla alle 180-senttisen Tomas Plekanecin. Koon puute on selkeä miinus, mutta vastapainona Plekanecilla on nopeutta, vahva tasapaino ja hyvät kädet. Tshekin Extraligan vuoden tulokas. Riskivalinta Kingsiltä, mutta pieni koko ei ole haitannut Ziggy Palffya.”

Tuukka Mäntylä, D (Viva T)

”New Jerseyllä on kaksi varausta avauskierroksella ja jälkimäiselläkin se varaa skandinaavin. Tuukka Mäntylän luistelu, peliäly ja asenne ovat huippuluokkaa, mutta pieni koko saa useimmat seurat miettimään kahdesti Mäntylän varaamista. New Jerseyllä on riveissään Brian Rafalski ja Brian Gionta, eikä organisaatiolla ole ollut tapana tuijottaa numeroita yhtä tarkasti kuin muut. Vahvat näytöt nuorten MM-kisoissa antanut Mäntylä päätyy Devilsin riveihin numerolla 28.”

Ja kokonaisuus taulukkona:

Vuoro Joukkue THN Viva T Kynä Heikkik
1 Atl Kovalchuk, LW Kovalchuk, LW Kovalchuk, LW Kovalchuk, LW
2 NyI Spezza, C Spezza, C Weiss, C Spezza, C
3 TB Chistov, RW Hamhuis, D Spezza, C Svitov, C
4 Flo Svitov, C Chistov, W Chistov, W Weiss, C
5 Ana Weiss, C Svitov, C Colaiacovo, D Chistov, W
6 Min Blackburn, G Weiss, C Svitov, C Koivu, C
7 Mtl Sjöström, RW Koivu, C Koivu, C Komisarek, D
8 Clb Koivu, C Komisarek, D Hamhuis, D Colaiacovo, D
9 Chi Leclaire, G Leclaire, G Blackburn, G Blacburn, G
10 NyR Komisarek, D Ruutu, C Komisarek, D Hamhuis, D
11 Cgy Ruutu, C Sjöström, RW Umberger, C Umberger, C
12 Nsh Hamhuis, D Colaiacovo, D Ruutu, C Ruutu, C
13 Edm Colaiacovo, D Blackburn, G Stillman, C Sjöström, RW
14 Pho Umberger, C Milroy, RW Armstrong, RW Wyowitka, D
15 Car Wyowitka, D Umberger, C Leclaire, G Leclaire, G
16 Van Armstrong, RW Wyowitka, D Milroy, RW Armstrong, RW
17 Tor Novotny, C Perezhogin, LW Tyutin, D Krajicek, D
18 LA Gleason, D Gleason, D Sjöström, RW Perezhogin, LW
19 Bos Popovic, D Popovic, D Wyowitka, D Kobasew, RW
20 SJ Knyazev, D Armstrong, RW Popovic, D Goc, C
21 Pitts Krajicek, D Goc, C Krajicek, D Gleason, D
22 Buf Hemsky, RW Novotny, C Steckel, C Karllson, RW
23 Phi Kobasew, RW Krajicek, D McLeod, C Knyazev, D
24 NJ Perezhogin, LW Kalrsson, RW Knyazev, D Tyutin, D
25 Mtl Polushin, RW Hemsky, RW Polushin, RW Popovic, D
26 Dal Tyutin, D Knyazev, D Gleason, D Milroy, RW
27 Ott Milroy, RW Kobasew, RW Novotny, C Taraktuhin, C
28 NJ Karlsson, RW Mäntylä, D Roy, C Novotny, C
29 Chi Steckel, C Tyutin, D Bell, D Shiskanov, W
30 LA Watson, C Plekanec, RW King, LW Polushin, RW

» Lähetä palautetta toimitukselle