Diskos voitti ja pääsi uusintaan

MESTIS / Artikkeli
Diskos pystyi lauantai-iltana jo toiseen pakkovoittoon tällä viikolla. Mestiksen karsintasarjan päätöskierroksen ottelussa kaatui Uudenkaupungin Jääkotkat lukemin 3-1 (0-0, 2-1, 1-0). Viihdyttävässä ottelussa Diskos pelasi paremmin kuin kenties kertaakaan tällä kaudella, ja kun UJK:lta puuttui viimeinen puristus maalipaikoissa, otti kotijoukkue elintärkeät pisteet ansaitusti.

Karsintasarjan viimeisen kierroksen ennakkoasetelmat olivat kutkuttavat. Diskos tarvitsi kaksi pistettä päästäkseen uusintaotteluun toisesta Mestis-paikasta. UJK oli vahvasti kiinni säilymisessä, mutta murskatappioon silläkään ei ollut varaa. Paljon oli kiinni myös samanaikaisesti pelattavasta K-Oulu-Hokki-ottelusta. Molemmat joukkueet pääsivät peliin lähes parhailla kokoonpanoillaan.

Kotkat nokkivat terävämmin

Ottelun alku lupasi kotijoukkueelle vaikeaa iltaa. Diskos oli potkun verran jäljessä Jääkotkia, mutta torstaiseen tapaan uhrautuvaisesti pelannut puolustus pystyi ohjaamaan vieraiden hyökkäykset kulmiin. UJK hallitsi näennäisesti, mutta pystyi luomaan etupäässä vain puolittaisia maalipaikkoja.

Avausosuma oli lähellä seitsemän minuutin pelin jälkeen, kun Jääkotkien kakkosketju pyöritti Diskos-puolustuksen pois pelistä ja Tuomas Tikkaselle pelattiin paikka maalin kulmalle. Mainiosti torjunut Tero Kujala kuitenkin venyi ensimmäisen laukauksen tielle, ja toisen Tikkanen veti ohi maalin. Vain hetkeä myöhemmin puolustuksen alimman miehen paikalta spurtannut Niko Papinaho kuljetti kiekon läpi keskialueen, ja kun Jääkotkien pakit kävivät mieheen laiskasti kiinni, pääsi Papinaho hyökkäysalueelle asti. Tarkka ranneveto b-pisteen tienoilta heläytti yläputkea, mutta ei ylittänyt maaliviivaa.

Jääkotkat esitti parasta peliään avauserän loppupuolella, jolloin se loi vielä kaksi vaarallista maalipaikkaa. Ensin Sami Suominen pääsi kiekon kanssa yksin Kujalaa vastaan, mutta ei kyennyt ohittamaan tätä. Hetkeä myöhemmin hyökkäyksen tueksi nousseelle puolustaja Mikko Hänniselle pelattiin aivan vapaa maalipaikka b-pisteiden väliin, mutta täysin epäonnistunut laukaus lennätti kiekon lähemmäksi kaukalon kulmaa kuin maalia.

Ensimmäisessä erässä peli oli poikkeuksellisen siistiä, sillä yhtä ainutta rangaistusta ei joukkueille puhallettu, eikä syytä olisi ollutkaan. Erätauolle lähdettiin siis ilman ensimmäistäkään tilastomerkintää, vaikka enemmän paikkoja luonut Jääkotkat olisi ehkä ansainnut johtomaalin.

Sahlstedt järjesteli maaleja

Toiseen erään Diskos tuli kovemmalla vauhdilla ja otti heti pelin ohjat käsiinsä. Jo erän toisella minuutilla Janne Kallioinen pääsi yksin UJK-vahti Antti Jokelaa vastaan, mutta rystynosto läheltä päätyi suoraan tämän syliin. Kuuden minuutin pelin jälkeen Reeti Sahlstedt pääsi läpi, mutta ei pystynyt ohittamaan Jokelaa.

Vain hetki Sahlstedtin ensimmäisen läpiajon jälkeen sattui UJK:lle paha vaihtovirhe, ja Sahlstedt pääsi uudelleen karkuun. Hän ei saanut pystysyöttöä ensin kunnolla matkaansa, mutta pystyi lopulta syöttämään kiekon mukana seuranneelle Ilkka Kallioiselle, joka laukoi kohti Jokelaa. Kotkavahdin eteensä torjuman kiekon lapioi maalin edestä sisään torstain ottelun ratkaisija Riku Renko. Diskos oli siirtynyt tärkeään 1-0-johtoon.

Johtomaali avasi peliä, ja UJK oli tasoittaa vain minuuttia myöhemmin. Rami Kaupinsalo pääsi liukumaan kenenkään häiritsemättä maalin kulmalle, mutta hyökkäys päättyi karkeasti yli maalin kohonneeseen rystynostoon.

Heti seuraavasta hyökkäyksestä rankaisi Diskos. Sahlstedt ja Tuomo Yläinen pääsivät 2-1-hyökkäykseen. Sahlstedt toi kiekkoa laidassa ja syötti keskemmälle Yläiselle. Diskos-kapteeni malttoi odottaa Jokelan liikettä ja sijoitti kiekon lopulta patjojen välistä verkkoon.

Ottelun käännyttyä jälkipuoliskolleen vihelsi päätuomari Grönlund ensimmäiset rikkeet, joita löytyikin sitten saman tien useampia. UJK sai kolme kaksiminuuttista reilun kahden minuutin sisällä, mutta Diskoksen ylivoima oli kehnoa. Janne Laitila ja Juha Hanhikoski ampuivat muutaman kerran siniviivalta, mutta joko sihti oli epätarkka tai sitten edessä oli liikaa pelaajia.

Kotkien kolmannen jäähyn loppupuolella joutui Laitila koukkaamaan puolittain läpi päässeen UJK-hyökkääjän nurin, ja vieraat pääsivät ensimmäisen kerran ylivoimalle. Tulosta syntyi hiukan ennen jäähyn loppua, kun Sami Lehtinen laukoi siniviivalta ja Toni Ronkainen ohjasi maalin kulmalta laatan hallitusti verkkoon. Tilanne ja Diskos-kannattajien hermot kiristyivät, ja myös pelaajien otteissa näkyi parin vaihdon ajan lievä hermostuneisuus.

Toinen erä oli kuitenkin kokonaisuutena Diskoksen. Ote oli selvästi kotijoukkueella, ja Kujala joutui torjumaan vain kolme laukausta.

UJK:n ylivoima jäi hyödyntämättä

Kolmas erä alkoi tasaisena. Viiden minuutin kohdalla nähtiin ottelun kulminaatiopiste, kun Niko Papinaho huitoi itselleen 2+2 minuutin rangaistuksen. Jääkotkien ylivoima oli koko neliminuuttisen ajan melko kehnoa. Kuvio saatiin muutamaan otteeseen pyörimään, mutta kovin vaarallisia maalipaikkoja ei nähty.

Diskos siis selvisi neljän minuutin alivoimastaan ja iski välittömästi sen jälkeen ottelun lopullisen ratkaisun. Reeti Sahlstedt ja Janne Kallioinen karvasivat kiekon hyökkäysalueella Diskokselle, ja Kallioinen syötti taustalta nousseelle Juha Hanhikoskelle maalipaikan. Hanhikoski veti kiekon suoran syötöstä tyylikkäästi ohi Jokelan, ja peli näytti ratkenneen.

Maalin jälkeen Diskos tukki keskialueen, ja Jääkotkien hyökkäysyritykset jäivät vaisuiksi. Lähempänä lisämaalien tekoa oli kotijoukkue, joka iski muutaman kerran vaarallisesti vastahyökkäyksillä. Vauhti pysyi melko korkeana vielä viimeisellä kymmenminuuttisellakin, mutta mitään merkittävää ei kentällä enää tapahtunut, ellei sellaiseksi lasketa Jari Hyvärisen tarpeettoman oloista kiukuttelua tuomarille ja siitä seurannutta pelirangaistusta.

Puolustus Jääkotkien ongelma

Jääkotkien synkkäilmeinen valmentaja Aki Mykkänen oli pelin jälkeen erittäin harmissaan tappiosta, vaikka se ei kotkia sarjasta pudottanutkaan. Hänen mukaansa joukkueen puolustus ei kerta kaikkiaan ole tarpeeksi hyvä Mestis-tasolle, vaan suoritustaso takalinjoilla vaihtelee liikaa. Kovan kritiikkinsä lomassa Mykkänen kuitenkin myönsi olevansa ainakin hieman helpottunut siitä, että joukkue saavutti sarjassa minimitavoitteensa.

Diskos-luotsi Jukka Ahvenjärvi ei vielä puhjennut riemunkiljahduksiin voiton johdosta. Haussa ollut voitto saatiin, mutta sarjapaikka ei vielä ole varma, vaan Diskoksen pelit jatkuvat keskiviikkona Kajaanin Hokkia vastaan. Ahvenjärvi kehui joukkueensa henkeä, joka on tällä hetkellä erittäin hyvä. Hän kuitenkin muistutti, ettei Hokkia vastaan ole varaa pieneenkään löysäilyyn, tai kajaanilaisten ”vanhat kävelijät” iskevät.

Diskoksen kokenut kalusto ratkaisi

Lauantain ottelun ja torstaisen Diskos-K-Oulu-matsin välillä oli eroa kuin talviyöllä ja kevätpäivällä. Siinä missä torstain peli oli heikkovauhtinen ja virheiden täyttämä, nähtiin lauantaina varsin hyvävauhtista ja kontrolloitua jääkiekkoa. Diskos pelasi varmasti puolustuksen kautta eikä päästänyt Jääkotkia yhteenkään kunnon ylivoimahyökkäykseen koko ottelussa. Jääkotkat oli kiekollisena kotijoukkuetta taitavampi, mutta 1-0-maalia edeltänyt vaihtovirhe ja pari muuta pahaa erehdystä maksoivat kaksi pistettä.

Kotijoukkueen parhaita olivat kokeneet Juha Hanhikoski ja Reeti Sahlstedt. Talvella ajoittain alle kaiken arvostelun pelannut Hanhikoski oli tänään loistava: varmaa kiekollista peliä, kovia taklauksia ja kaiken kruunuksi maali, joka oli hänelle jo kolmas osuma karsintasarjassa. Sahlstedt taas loi kovalla liikkeellään ja yritteliäisyydellään Diskoksen parhaat maalipaikat. Maalissa Tero Kujala oli jälleen varma. Jääkotkien ainoalle maalille hän ei voinut mitään.

Jääkotkista vaarallisimpia olivat Topi Riutta ja Jari Hyvärinen, joita Diskos-puolustus ei varsinkaan ensimmäisessä erässä meinannut saada kiinni. Myös Toni Ronkainen oli pirteä. Tuomas Tikkanen pääsi hyvin maalipaikoille, mutta tehot olivat kateissa. Puolustuksesta ei erottunut erityisesti kukaan. Maalivahti Antti Jokelan piikkiin ei Diskoksen osumia voi laittaa, mutta ei hän varsinaisia paraatitorjuntojakaan esittänyt.

Jääkotkien kausi päättyi jälleen kerran sarjapaikan säilyttämiseen karsintojen kautta. Joukkue ei tänäkään talvena ollut mikään heittopussi Mestiksessä, mutta toisaalta pudotuspelitkin karkasivat ukilaisilta jo varhaisessa vaiheessa kautta. Jääkotkat pelasi melko tavalla odotusten mukaisen kauden.

Diskoksen kausi jatkuu vielä keskiviikon uusintaottelussa, jossa vastaan luistelee Kajaanin Hokki. Ottelu pelataan Jyväskylän Hippoksella, sillä Diskoksen maaliero on joukkueiden keskinäisistä kohtaamisista yhden maalin parempi: Diskos kaatoi Hokin kotonaan 6-3, Hokki keskisuomalaiset Kajaanissa 5-3.

Diskos lähtee keskiviikon otteluun suosikkina, sillä se hallitsi melko selvästi edellistä Jyväskylässä pelattua ottelua. Lisäksi joukkueen peli kulkee lauantain esityksen perusteella hyvin juuri nyt. Hokki on kuitenkin taitavien yksilöidensä ansiosta yllätysvalmis joukkue, joten Diskos-faneja odottaa keskiviikkona vielä yksi hermoja raastava kuusikymmenminuuttinen.