Diskos pysyi pinnalla

MESTIS / Artikkeli
Diskoksen ja Kiekko-Oulun välinen Mestiksen karsintasarjan ottelu ei tarjonnut katsojille pelillisiä hienouksia, mutta jännitystä sitäkin enemmän. Kurjatasoisen väännön vei hermoilustaan huolimatta nimiinsä kotijoukkue Diskos lukemin 2-1 (1-0, 1-1, 0-0).

Lähtöasetelmat otteluun olivat kotijoukkueen kannalta yksinkertaiset: vain voitto kelpasi. Jo oululaisten päästäminen jatkoajalle olisi tuonut vaikeuksia. K-Oulu sen sijaan lähti helpommista asetelmista otteluun, vaikka toki kaksi pistettä sillekin olisivat olleet tärkeät.

Diskos hallitsi, K-Oulu laukoi

Ottelu alkoi kotijoukkueen kovalla hermoilulla. Ensimmäisten viiden minuutin aikana Diskos ei saanut peliään lainkaan käyntiin, ja Kiekko-Oulu hallitsi kenttätapahtumia. Diskos kuitenkin peitti laukaisupaikat niin, etteivät suoraviivaisesti hyökänneet oululaiset saaneet kuin puolittaisia maalipaikkoja rakennettua.

Diskoksen ensimmäinen maalipaikka toi heti johtomaalin. Osuman pääarkkitehti oli keskialueella itsensä vapaaksi jallitellut Janne Kallioinen, joka lähetti Reeti Sahlstedtin ja Juha Hanhikosken ylivoimahyökkäykseen. Sahlstedt toi kiekkoa ja syötti sivuun Hanhikoskelle, joka laukoi kiekon b-pisteen tienoilta ranteella yläkulmaan. K-Oulun maalivahti Olli Purasen edessä ei ollut ketään, mutta veto oli tarkka ja tuli suhteellisen läheltä.

Maalin jälkeen Diskos pääsi eroon pahimmasta kipsistään, ja luistin alkoi liikkua liukkaammin. Kotijoukkueen paras jakso tuli erän puolivälissä, kun oululaisten Matti Aakko otti kaksiminuuttisen. Diskos pyöritti peliä suvereenisti ja oli kaksi kertaa erittäin lähellä maalintekoa. Ensin Ilkka Kallioinen syötti Reeti Sahlstedtin komeasti läpi, mutta Sahlstedtin ratkaisuyritys oli heikko. Hetkeä myöhemmin Tuomo Yläinen pääsi nousemaan vapaasti laidasta aivan Purasen eteen, mutta lämäsi kiekon voimalla tolppaan.

Diskoksen satsaus hyökkäyspeliin avasi myös Kiekko-Oululle pari vaarallista vastaiskun paikkaa, mutta ne tuhrittiin heikkoihin viimeistely-yrityksiin. Erän lopussa peli hieman rauhoittui, eikä maalipaikkoja päässyt enää syntymään yhtä helposti. Maalivahtien torjunnat – Tero Kujala 16, Olli Puranen 6 – eivät kuvaa erän tapahtumia alkuunkaan. Avauserä oli kokonaisuutena Diskoksen. Oululaiset laukoivat paljon, mutta kaukaa ja ilman maskia.

Renko ratkaisi rystyltä

Toisen erän alussa Diskoksen Jukka Rummakko pääsi heti ensimmäisessä hyökkäyksessä yksin maalivahtia vastaan, mutta ei saanut kiekkoa verkkoon. Jälkitilanteesta Diskoksen Niko Papinaho sai kaksiminuuttisen, jonka aikana Kiekko-Oulu tasoitti.

Numerot olivat muuttua jo aivan jäähyn alussa, kun Tero Kujala lähti turhan rohkeasti katkaisemaan kulmaan lyötyä pystysyöttöä. Oululaiset pelasivat kiekon maalinsuulle juuri ja juuri ehtineen Kujalan patjoihin, mutta maaliin asti se ei pomppinut. Verkko kuitenkin heilui hetkeä myöhemmin, kun puolustaja Jani Karppisen puolittain epäonnistuneen näköinen siniviivalämäri lepatti ylänurkkaan. Kujalan edessä oli kova maski, eikä hän kyennyt näkemään kiekkoa.

K-Oulu sai tasoituksesta lisää virtaa, mutta vieraiden ote katkesi kahteen peräkkäiseen melko turhaan jäähyyn. Ensimmäisen jäähyn aikana oululaisten Mikko Ohenoja pääsi alivoimalla läpi, mutta Kujala torjui tilanteen komeasti. Diskoksen ylivoima ei kulkenut alkuunkaan, kunnes Reeti Sahlstedt pääsi taas läpi. Maaliin hän ei kiekkoa kuitenkaan saanut tälläkään kertaa.

Maalintekijä Karppisen otettua oululaisten toisen jäähyn pääsi Diskos pelaamaan 5-3-ylivoimaa. Kiekon siirtelyssä oli jälleen vaikeuksia, ja aktiivisesti pelannut oululaiskolmikko oli jo päästä kiekonriistoon, kunnes kumilaatta pomppasi laitaväännöstä Riku Rengolle. Oululaiset olivat pelanneet itsensä tilanteesta niin ulos, että Renko pääsi vapaasti nousemaan maalille. Hän vedätti Purasen sivuun ja nosti kiekon rystypuolelta verkkoon.

Maalin jälkeen ote siirtyi vähitellen Kiekko-Oululle. Erän viisi viimeistä minuuttia kotijoukkue pelasi yhtä hermostuneesti kuin ensimmäisen erän viisi ensimmäistä, ja ellei toimittaja olisi ollut raportointivuorossa, hän olisi sulkenut silmänsä ja painanut päänsä polviin: siinä määrin runsaasti punapaidat esittivät epäonnistuneita purkukiekkoja ja kaameita harhasyöttöjä omalla alueella. Tasoitusmaalin syntymisen estivät kuitenkin K-Oulun heikko kiekollinen peli ja Diskos-pelaajien oikea-aikaiset kiekon eteen heittäytymiset ja laukausten peittämiset.

Aikalisä rauhoitti kotijoukkueen

Kolmannen erän alussa Diskos pääsi pelaamaan ylivoimaa, hetken jopa viidellä kolmea vastaan, mutta kunnollisia maalipaikkoja ei saatu aikaiseksi. Muutenkin kotijoukkueen pelissä oli kyttäilyn makua. Liikettä ei juuri ollut, eikä kaksinkamppailuihin menty erityisen hanakasti.

Kolmas erä oli kauttaaltaan Kiekko-Oulun hallintaa, mutta joukkueen hyökkääjät eivät löytäneet keinoja Diskos-puolustuksen ohittamiseen. Kulmaväännöissä oululaiset pärjäsivät hyvin, mutta lähes aina laukauksien tiellä oli ainakin yksi Diskos-pelaaja, johon kiekko osui. Kuvaavaa on, että vieraiden selkeästä hallinnasta huolimatta Kujala joutui torjumaan erässä vain 9 kertaa.

Parhaat paikkansa K-Oulu sai ylivoimahyökkäyksistä, jotka kuitenkin päättyivät joko heikkoon ratkaisuyritykseen tai sitten Kujalan mainioon torjuntaan. Kovinta vieraiden painostus oli kolmannen erän puolenvälin jälkeen aina 17. minuutille asti. Silloin Diskoksen valmentaja Jukka Ahvenjärvi otti aikalisän, joka rauhoitti silminnähden kotijoukkuetta. K-Oulu sai aikalisän jälkeen enää yhden kunnollisen maalipaikan, kun taas Diskoksella oli pari-kolmekin tilaisuutta lisätä johtoaan.

Vierasvoitto vielä tulematta

Kiekko-Oulun valmentaja Vesa Weman totesi ottelun jälkeen kotiedun painavan yllättävän paljon karsintasarjassa. Tähän mennessä sarjassa ei ole nähty vielä yhtään vierasvoittoa. Weman piti joukkueensa heikkoutena passiivista kiekotonta peliä, joka haittasi myös kiekollisen pelin onnistumista. Häntä harmittivat myös useat tyhmät jäähyt, jotka muun muassa antoivat Diskokselle tilaisuuden voittomaalin tekoon.

Diskoksen Jukka Ahvenjärvi kiitteli joukkueensa kärsivällisyyttä. Puolustusvoittoisella taktiikalla pelannut kotijoukkue malttoi pelata omassa päässä varman päälle, ja loput hoiti maalivahti Kujala. Ahvenjärvi arveli pisteitä enemmän tahtoneen joukkueen voittaneen.

Samanlaisten joukkueiden kohtaaminen

Ottelu oli katsojalle yhtä piinaa aloitusvihellyksestä loppusummeriin asti. Joukkueiden paineet ja ottelun tärkeys näkyivät hidasvauhtisena kyttäilynä. Diskos ratkaisi pelin olemalla toisaalta hyökkäyspäässä vastustajaansa terävämpi ja toisaalta peittämällä suuren osa Kiekko-Oulun ratkaisuyrityksistä.

Diskoksen paras oli maalivahti Tero Kujala, joka paria haparointia lukuun ottamatta oli loistava. Hän sai tosin tavallista enemmän apua hyvin pelanneelta puolustukselta, jossa varmimpia otteita esitti jälleen kerran Ilkka Kallioinen. Yksi maali on Diskoksen tämän kauden ennätys päästetyissä maaleissa. Hyökkäyspäässä Reeti Sahlstedt jaksoi polkea, mutta hukkasi useita maalipaikkoja. Riku Rengolla riitti myös virtaa, ja hän veivasi ratkaisevan 2-1-maalin. Janne Kallioinen ja Tuomo Yläinen aloittivat hyvin, mutta hiipuivat loppua kohden. A-juniori Jani Helppolainen oli hyvä läpi ottelun.

Kiekko-Oulu oli aika lailla samantapainen joukkue kuin Diskos: kovaa luisteleva, mutta kiekollisena varsin toimintarajoitteinen. Terävimmin kiekkoa toivat hyökkääjistä Mikko Ohenoja, Jani Tuppurainen ja Risto Ottavainen. Puolustajista Jani Karppinen teki maalin ja oli omassa päässäkin joukkueen parhaita. Myös Matti Aakko oli hyvä. Maalivahti Olli Puranenkin pelasi kelpo ottelun.

Voiton ansiosta Diskos onnistui pitämään vielä päänsä pinnalla. Kaikki on joukkueen omissa käsissä, sillä kotivoitto UJK:sta viimeisellä kierroksella tietäisi vähintään uusintaotteluun pääsemistä. K-Oulu kohtaa viimeisellä kierroksella kotonaan Hokin. Tässäkin ottelussa kaikki on vielä avoinna, sillä voittanut joukkue lunastaa itselleen vähintään uusintaottelupaikan, Diskoksen hävitessä tai pelatessa tasan jopa Mestis-paikan ensi kaudeksi.