Diskos kukisti harjoitusottelussa KalPan

MESTIS / Artikkeli
Diskos voitti ansaitusti maalein 2-4 (0-1,1-1,1-2) KalPan lauantaina Niiralan montussa pelatussa harjoitusottelussa. Vauhdikkaan ottelun hallinta jakaantui tasaisesti. Kummallakin joukkueella oli etsikkoaikansa. Diskos viimeisteli tehokkaammin, joten loppunumerot ovat oikeutetut. Jäällä nähtiin kaksi viime kaudesta rajusti uusiutunutta nuorta joukkuetta, joista Diskos on esityksensä perusteella valmiimpi Mestiksen sarja-avaukseen.

Ennakkoasetelmat:

KalPa kävi torstaina Savonlinnassa ja voitti siellä Suomi-sarjan etelälohkoon valmistautuvan Sapkon tasaisessa pelissä maalein 3-5. Sapko karkasi toisessa erässä jo 3-1 johtoon. Kolmanteen erään KalPa lisäsi vauhtia eikä Sapko pystynyt tähän vastaamaan. Diskoksella oli alla keskiviikolta 3-3 tasapeli Vaasan Sportista. Testattavana kuopiolaisilla oli kaksi hyökkääjää, Tuomo Litmanen ja Sami Haataja. Testattavilla oli päässään valkoiset kypärät muusta joukkueesta poiketen, joten testipenkissä olevien otteita oli helppo seurata. KalPan ketjut oli sekoitettu testattavien ehdoilla. Litmanen sai pelata ykkösketjun keskellä ja Haataja kokeneen Antti Riekkisen ketjussa. Tatu Miettinen sai rinnalleen uudet laitahyökkääjät, Ahosillan ja Kolarin.

1. erä:

Kotijoukkue aloitti pelin pirteästi. Diskoksen Yläisen rangaistuksen aikana KalPa sai sohituksi kiekon maaliin, mutta ilo maalista oli ennenaikainen. Osuma hylättiin. Ensimmäisen hyväksytyn maalin teki kahdeksan minuutin kohdalla vieraiden Leinonen. Omat koirat purivat, sillä sekä Leinonen että syöttäjäksi merkitty Saarni pelasivat toissa kaudella KalPassa Suomi-sarjaa. KalPa hallitsi ensimmäistä erää Diskoksen maalin jälkeenkin. Vierasjoukkueen toisen rangaistuksen aikana KalPan hyvin pelannut puolustajakolossi Pekka Parviainen laukoi avopaikasta ohi. Hetkistä myöhemmin kokenut keskushyökkääjä Riekkinen karkasi läpi ja kilautti pystytolppaan. Muutkin KalPan yritelmät tyrehtyivät viimeistelyn tehottomuuteen. Erän loppua kohti Diskos sai pelin hallintaansa. Juuri ennen taukoa Diskos myllytti lähes minuutin KalPan päädyssä, tällä kertaa ilman tulosta. Kuopiolaisittain paras suoritus erän lopulla oli Diskoksesta Kuopioon siirtyneen Vesa Ekin näyttävä taklaus omassa päädyssä.

2. erä

Diskos luistelutti toisen erän ensimmäiseen aloitukseen valmiin oloisen kentällisen; Selänne-Yläinen-Jaatinen, M. Hirvi-E. Koivu. Tämä kokoonpano rakensi hyökkäyspäässä hienoja sommitelmia toisessa ja kolmannessa erässä. Etenkin Selännettä haettiin hyvillä pystysyötöillä.

Ensimmäinen maalipaikka tuli Vähäsalon maalille KalPan Riekkisen toimesta. Puolittainen vanhanaikaisen yritys muuttui syötöksi maalin eteen. Tekopaikalta ei kuitenkaan löytynyt omaa pelaajaa. Pian tämän tilanteen jälkeen Litmasen kenttä onnistui tasoittamaan ottelun. Litmasen maaliin syöttäjiksi merkittiin molemmat ketjukaverit, Kerman ja Lehtinen. Vaikka onnistuminen tulikin KalPan ykköskentälle, tuntui ettei Litmasen ajatus aina osunut yksiin laitureiden kanssa. Pelin vanhetessa tähän tuli toki korjausta. Esittämillään näytöillä Litmanen saattaa olla lähellä sopimusta KalPan kanssa. Sama koskee toista kertaa KalPa-paidassa esiintynyttä Iisalmen Sami Haatajaa, joka pysyi hyvin vauhdissa mukana.

Tasoitettuaan KalPa tuudittautui maalinjälkeiseen tunnelmointiin. Diskos oli paremmin hereillä ja meni johtoon, kun Selänne teki maalin läpiajosta ajassa 24:14. Toinen samanlainen osuma oli jo lähellä hetkeä myöhemmin, mutta tällä kertaa KalPan alimpana miehenä pelannut nuori puolustaja Puustinen katkaisi syötön oikea-aikaisesti. Tehottomasti tuhranneesta KalPasta erottui erän puolivälissä pelirytmiin päässyt Tatu Miettinen. Saarnin jäähyn aikana hän laukoi hyvästä paikasta terävästi ranteella, mutta suoraan Vähäsaloa kohti. Miettisen uusi yritys välittömästi jäähyn jälkeen oli jo ponneton. Toinen valopilkku KalPassa oli Lukosta tulleen puolustaja Antti Halosen pujottelu yksin läpi kentän Diskoksen maalille. Tämäkään ei tuonut tulosta, mutta jo kyseisen näytön perusteella voisi väittää, että Halosesta kuullaan vielä syksymmällä.

Lisää rangaistuksia nähtiin, kun KalPan Ahosilta ärsytettynä kimmastui Tuomo Yläiseen. Molemmat päätyivät istunnolle: Ahosilta pinon päällimmäisenä sai 2+2 minuuttia. Seuranneessa ylivoimassa Diskoksen ketju Renko-J. Kallioinen-Tainio pyöritti hyvin mutta ei onnistunut maalinteossa. Tässäkin erässä KalPa piti kiekkoa enemmän. Tarkkuus vain oli hukassa, eikä tilanteita pelattu loppuun saakka.

3. erä

Kolmannen erän alussa hylättiin vuorostaan Diskoksen tekemä maali. Luostarisen suojuksista pudonnut kiekko lirui maaliin mutta maali puolestaan oli ennen sitä siirtynyt paikaltaan. Erän alkupuoliskolla KalPa pääsi vielä hyvin kiinni peliin. Lehtinen pääsi läpiajoon mutta epäonnistui. Tasoitus tuli, kun erää oli pelattu neljä ja puoli minuuttia. Tiihonen nosti hyökkäysalueella kohti Diskoksen maalia ja puolustajasta hyökkääjäksi siirretty Pyysing ohjasi kiekon maaliin. Diskos meni uudestaan johtoon hienosta kuviosta kolmannen erän 8. peliminuutilla, kun Rummakko ohjasi yllättävän vapaasti maalin kulmalta J. Hirven syötön ohi Luostarisen. KalPa haki vielä tasoitusta ja Vähäsalo sai urakoida, mutta kuopiolaisten ratkaisut olivat maalivahdille helppoja. Ottelun viimeisen maalin teki Diskoksen Papinaho lyömällä paluukiekon maaliin ajassa 55.38. Harvalukuinen yleisö jupisi jotain tilannetta edeltäneestä tuomarivirheestä. Ottelun lopussa KalPan takaa-ajo hiipui. Viimeinen yleisön mielenkiintoa herättelevä kohtaus nähtiin, kun Samuli Suhonen otti yhteen jyväskyläläispelaajan kanssa. Tappelupukareille vihellettiin 5+20 minuutin rangaistukset.

Ottelun anti:

Nuorekas Diskos yllätti positiivisesti. Joukkueessa oli ainakin kolme kohtuullisen valmista ketjua. Maalivahti Vähäsalo pelasi hyvin ja osoitti pystyvänsä korvaamaan Kujalan tarvittaessa. Puolustus oli melko helppo ohittaa, KalPa vain ei pystynyt maalintekoon hyvistäkään paikoista. Diskos on pientä viimeistelyä vaille valmis joukkue Mestikseen.

KalPa puolestaan kokeili vieläkin uusia pelaajia ja ketjukoostumuksia. Se pelasi neljällä pakkiparilla ja kolmellatoista hyökkääjällä. Reservissä on vielä muutama pelimies. Joukkueen valmistautuminen tulevaan kauteen on kesken. Harjoituspelejäkin on jäljellä vielä kolme. Olisi mielenkiintoista nähdä KalPa lopullisessa kokoonpanossaan jo ensi lauantaina, kun joukkueet kohtaavat uudestaan Jyväskylässä. Tämä ottelu ei vielä antanut lopullista kuvaa joukkueiden voimasuhteista.