Dinamo Riika - Positiivisuutta ilmassa, mutta jämäsijoja tarjolla

KHL / Artikkeli
Riika lähtee tavoittelemaan pudotuspelipaikkaa Sandis Ozolinsin johdolla.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Sarjan pohjakastiin viime vuosina kuuluneen latvialaisseuran päävalmentajan tontille nousi apuvalmentajan paikalta latvialaisen jääkiekkoilun suurin legenda - 1012 ottelua NHL:ssä pelannut ja 769 pistettä puolustajana tehnyt Sandis Ozolins, 45. Pystyykö hän kääntämään seuran kurssin ja saamaan fanit palaamaan sankoin joukoin takaisin hallille?

Lukas Lessio (CAN) - Brandon McMillan (CAN) - Mikelis Redlihs
Miks Indrasis - T.J. Galiardi (USA) - Danny Kristo (USA)
Colton Gillies (CAN) - Maris Bicevskis - Gints Meija
Edgars Kulda - Roberts Lipsbergs - Gunars Skvorcovs

Karl Stollery (CAN) - Guntis Galvins
Georgijs Pujacs - Krisjanis Redlihs
William Wrenn (USA) - Ulvis Balinskis

Justin Peters (CAN)
Janis Kalnins

Päävalmentaja: Sandis Ozolins

Dinamo tuli KHL:n ensimmäisinä vuosina tunnetuksi Sibirin kaltaisista uroteoista rajallisella pelaajamateriaalilla ja usein loppuunmyydyistä peleistään. Viime kaudet ovat olleet melkoista alamäkeä molemmilla rintamilla.

Latvian seurajoukkuekiekkoilun lippulaiva on jäänyt kolme kertaa peräkkäin läntisen konferenssin kolmen viimeisen joukkueen joukkoon. Menneellä kaudella joukkue jäi läntisen konferenssin jumboksi 58 pisteellä. Toisaalta ennakko-odotukset eivät juuri korkeammalla olleet.

Seura piti riveissään 25-vuotiaan Janis Kalninsin, joka esiintyi maalivahdeista selvästi vakuuttavammin. Kalninsin torjuntaprosentti 30 ottelussa oli kiitettävä 92,5, kun ottaa vielä huomioon minkälaisen puolustuksen takana hän pelasi. Tšekkivahti Jakub Sedlacek oli kaksikosta selvästi huonompi.

Todennäköisesti ykkösmaalivahdin paikan ottaa NHL:ssä viime vuosina eri seurojen kakkosmaalivahtina esiintynyt 30-vuotias Justin Peters. Hän pääsi parhaimmillaan NHL-urallaan pelaamaan 21 ottelua Carolinan riveissä kaudella 2013-14.

Viime kausi sujui kolmea Arizona Coyotesin riveissä pelattua ottelua lukuun ottamatta pääosin AHL:ssä vaatimattomalla alle 89 torjuntaprosentilla. Peters ei ole aiemmin pelannut eurosarjoissa.

Puolustuksen eniten peliaikaa saaneesta kuusikosta puolet on jättänyt seuran. Muutoksia puolustus tarvitsikin, vaikka Dinamo ei missään nimessä ollut aivan sarjan huonoiten puolustavia joukkueita.

Puolustuksen fyysisintä osastoa edustanut Oskars Cibulskis ja amerikkalaisvahvistus Patrick Mullen olivat merkittävimmät lähtijät. Heidän tilalleen on hankittu pari pohjoisamerikkalaista peluria.

Uudesta kaksikosta kovemmat meriitit on hyvin kahteen suuntaan pelaavalla 29-vuotiaalla Karl Stollerylla, joka pääsi pelaamaan yksitoista ottelua NHL:ssä New Jersey Devilsin riveissä. Alle 18-vuotiaissa MM-kultaa aikanaan kapteenina voittanut 26-vuotias William Wrenn tuli Toronto Maple Leafsin farmijoukkueesta.

KHL:ssä nähdään tällä kaudella yksi Liettuan maajoukkuepelaaja, kun Dinamo hankki farmisarja VHL:stä 26-vuotiaan Nerijus Alisauskasin, joka oli maansa paras pistemies toissa keväänä 1B-divisioonan MM-kisoissa.

Puolustus nojaa vahvasti kolmeen Latvian maajoukkueen konkaripuolustajaan: Guntis Galvinsiin, Georgijs Pujacsiin ja Krisjanis Redlihsiin. He ovat olleet pitkään Latvian maajoukkueen luottopakkeja.

Heistä jokainen on pelannut maajoukkueessa yhdessä uuden päävalmentajan Ozolinsin kanssa, joten kaikki tuntevat toisensa erinomaisesti jo Ozolinsin pelaajauran ajoilta. Puolustuksen paras pistemies ja peliaikakuningas oli Galvins tehoilla 7+16=23.

Joukkueen sisäisen pistepörssin tehoilla 11+18=29 voittanut laitahyökkääjä Lauris Darzins on yhä ilman sopimusta. Sisäisen pistepörssin kärkiviisikosta kaikki muut jatkoivat. Darzinsille olisi seuran kannalta tärkeää saada jatkosopimus.

Fyysinen ja kovalla asenteella varustettu Tim Sestito lopetti pelaajauransa 32-vuotiaana. Puolet kaudesta pelannut Justin Shugg oli suurimpien lähtijöiden joukossa, mutta hänen panoksensa oli jo huomattavasti kevyempi kuin Darzinsin.

Läntisessä konferenssissa vähiten maaleja (116) tehnyt seura on hankkinut neljä uutta pohjoisamerikkalaisvahvistusta hyökkäykseen. Uuteen nelikkoon kohdistuvat suuret odotukset. Hyökkäys vaikuttaa paremmalta kuin vuosi sitten.

Ässissä pelaavan Ben Bloodin pikkuserkku Danny Kristo, 27, tunnetaan nopeana luistelijana ja AHL:n tasolla kovana maalintekijänä. Hän on ollut voittamassa nuorten maailmanmestaruutta. Kristo edusti menneellä kaudella peräti kolmea eri AHL-seuraa.

Loppukaudesta SHL:ään siirtynyt Lucas Lessio teki ennen siirtoaan Medvescak Zagrebin riveissä 40 peliin tehot 12+10=22. Lessio pääsi pelaamaan NHL:ää Montreal Canadiensin riveissä toissa kaudella kaksitoista ottelua.

Medvescakissa ja Neftehimikissä yhteensä 16 ottelua pelannut nopea T.J. Galiardi nähtiin vielä kaudella 2014-15 Winnipeg Jetsin väreissä. Galiardin tavoin kaudella 2014-15 NHL:ssä pelasi Torpedosta hankittu Brandon McMillan, joka teki menneellä kaudella 55 peliin tehot 14+10=24.

Nelikon pitäisi tuoda hyökkäyksen terävimpään kärkeen aiempaa parempaa laatua. Viime kauden ulkomaalaisvahvistuksista ainoana jatkaa joukkueen fyysisin hyökkääjä Colton Gillies.

Latvialaispelaajista hyökkäyksen kovimmat nimet ovat Miks Indrasis, 26, ja Mikelis Redlihs, 33. He muodostivat Darzinsin kanssa sisäisen pistepörssin kolmen kärjen. Indrasis on näyttävä pelaaja, jonka vahvuuksia ovat pehmeät kädet, luisteluvoima ja terävä rannelaukaus.

Erinomaisena luistelijana tunnettu Redlihs on kuulunut yli vuosikymmenen Latvian parhaisiin hyökkääjiin. Kuusikon takana ratkaisijat ovat vähissä, vaikka Gints Meijan ja Maris Bicevskisin kaltaiset nimet ovat ihan kelvollisia pelimiehiä.

Yhteenveto:

Legendaarinen Ozolins astuu päävalmentajan puikkoihin ensimmäistä kertaa. Onko hänellä samanlainen maaginen kosketus joukkueeseensa kuin kiekkoon aikanaan? Hän korvaa Normuds Sejejsin, joka toimi päävalmentajan pestin lisäksi toimitusjohtajana. Voidaan olettaa, että Ozolins on kaksikosta parempi päävalmentaja - jopa huomattavasti parempi.

Ozolinsin apuvalmentajina nähdään hyvin tutut miehet Latvian maajoukkueesta 2000-luvulta Aleksandrs Nizivijs ja Rodrigo Lavins. Nizivijs tuli tunnetuksi huipputaitavana ja erittäin tyylikkäänä pelaajana. Puolustaja Lavins edusti Dinamoa kuudella KHL-kaudella. 

Torpedon apuvalmentajan paikalta Dinamon toimitusjohtajaksi nousi puolestaan 41-vuotias Girts Ankipans, joka on myös hyvin tuttu näky pelaajauraltaan Latvian maajoukkueesta. Vanhat maajoukkuepelaajat hinaavat kotimaansa parasta kiekkoseuraa.

Riikalaiset ovat vahvistaneet kesän aikana maalivahti- ja hyökkäyskalustoa. Myös puolustus saattaa olla pienillä muutoksilla piirun verran vahvistunut, mutta mitään merkittävää muutosta siinä ei ole. Erikoistilanteissa surkeaan alivoimapelaamiseen on saatava uutta tasoa.

Paljon mahdollisesta parannuksesta nojaa Ozolinsin valmennustaitojen lisäksi uuden hyökkäysnelikon Galiardi, Kristo, Lessio ja McMillan harteilla. Materiaali ei edelleenkään säväytä pudotuspelitaistelua ajatellen. Positiivisia asioita on kuitenkin ilmassa Dinamon ympärillä. 

Arvio: Todennäköisimmin jäänee Ozolinsista huolimatta neljännen kerran peräkkäin läntisessä konferenssissa kolmen viimeisen joukkoon.

» Lähetä palautetta toimitukselle