Dinamo Moskova - Nuoria lupauksia riittää

KHL / Artikkeli
Ilja Nikulinin tähdittämä puolustus on joukkueen suurin vahvuus.
Kuva © Timo Savela
Kaksi kertaa KHL:n voittaneen Dinamo Moskovan kausi oli kaksijakoinen. Kauden ensimmäinen puolisko oli pelillisesti kaukana loistavasta, mutta loppukaudesta uuden päävalmentajan alaisuudessa seuran peli nousi niin korkealle tasolle, että se loi toivoa jopa finaalipaikasta. Farmiseurasta päävalmentajaksi Harijs Vitolinsin tilalle vuodenvaihteen tienoilla palkattu Sergei Oreškin sai joukkueen erinomaiseen lentoon.

Läntisen konferenssin viidenneltä sijalta pudotuspeleihin lähteneen joukkueen tie katkesi lopulta kuitenkin SKA Pietaria vastaan konferenssin välierissä. Pudotuspelien avauskierroksella se pudotti tulikuuman HK Sotšin suoraan neljässä ottelussa.

Vitolinsin komennossa kauteen lähteneessä seurassa tapahtui odotetusti päävalmentajanvaihdos kesken kauden. Jo toissa kaudella oli nähtävissä, että Vitolinsin alaisuudessa seura ei tule menestymään KHL:ssä. Seuran sisältäkin kuului ilmeisesti joitakin soraääniä päävalmentajaa kohtaan, jos venäläismediaa on uskominen. Pelaamisessa tapahtui merkittävä muutos parempaan, kun Oreškin otti ohjat.

Uuteen yli 12 000 katsojaa vetävään VTB-jääpalatsiin pelaamaan siirtynyt moskovalaisseura pelasi kokonaisuudessaan hyvin kaksijakoisen - kuitenkin vahvasti nousujohteisen - kauden. Joukkueesta löytyy tulevalle kaudelle mielenkiintoinen sekoitus kokemusta ja nuoruutta. Uusia nuoria nimiä ponnahti pinnalle, joista osalle on tarjolla varmasti isoakin roolia tällä kaudella. Joukkueessa on paljon potentiaalia, mutta realisoituuko se vielä tulevalla kaudella tuloksen muodossa, on eri asia.

Maalivahdit:

Aleksandr Jerjomenko

Aleksandr Lazušin

Viime kaudelta tuttu ja luotettava maalivahtikaksikko Aleksandr Jerjomenko, 36, - Aleksandr Lazušin, 28, jatkaa seurassa. Kolmosmaalivahti Aleksandr Šaritšenkov lähti hakemaan vastuuta kaukaa Länsi-Siperiasta pienestä Hanti-Mansijskin kaupungista. Hänen uralleen tuo oli ehdottomasti oikea ratkaisu, sillä vastuu olisi jäänyt jälleen olemattomaksi. Kolmosvahdiksi on nostettu farmijoukkueessa vahvasti esiintynyt Ivan Botšarov, 21, jolle tuskin on vielä paljoakaan vastuuta luvassa.

Jo kuudennen kautensa putkeen joukkueessa aloittavalla konkarivahti Jerjomenkolla on allaan hyvä kausi. Kolminkertaisen KHL-mestarin, kolminkertaisen RSL-mestarin ja kaksinkertainen maailmanmestarin otteista huokuu edelleen rauhallisuus ja varmuus. Jerjomenkolla on toki ollut viime vuosina huonompiakin jaksoja, mutta hän on edelleen riittävän hyvä siihen, että hänen johdollaan seura voi taistella Gagarin Cupista.

Ykkösvahdin paikasta Jerjomenkon kanssa taistelee muutama vuosi sitten vielä Metallurg Novokuznetskin maalilla jatkuvaan kiekkosateeseen tottunut Lazušin, jonka toissa kauden torjuntaprosentti Dinamo Moskovan väreissä 21 ottelussa oli käsittämättömän hyvä 94,6 - koko KHL:n paras. Hän kantoi joukkuettaan tuolloin myös pudotuspeleissä. Lazušin haastaa Jerjomenkon taistelussa ykkösvahdin paikasta. 

Puolustus:

Mat Robinson (CAN) - Juuso Hietanen (FIN) 

Ilja Nikulin - Jakov Rylov

Andrei Mironov - Dmitri Višnevski

Huolimatta siitä, että Dinamon pelaaminen oli syyskaudella hyvin keskinkertaista Vitolinsin alaisuudessa, joukkue päästi koko sarjassa neljänneksi vähiten maaleja. Seura tuli tunnetuksi Oleg Znaroksin mestaruusvuosien aikana äärimmäisen kurinalaisesti viisikkona pelaavana joukkueena, jonka työmoraali oli loputon. Znaroksin aikana joukkuetta oli todella vaikea lyödä, jos moskovalaiset pääsivät maalinkin karkumatkalle. Znaroksin jälkeen pelaamisen taso on laskenut, mutta puolustuspeli on pysynyt kuitenkin pääsääntöisesti viimeiset viisi kautta korkealla tasolla.

Täytepuolustajiksi jääneet nuoret lupaukset Gleb Korjagin ja Dmitri Sinitsin päästettiin Lada Toljattin riveihin kasvamaan korkoa mahdollisesti suuremman vastuun myötä. Aikanaan Janne Jalasvaaran pakkiparina tunnetuksi tullut Maksim Solovjov, 37, jatkaa seurassa, mutta hänen roolinsa jäi jo menneellä kaudella varsin pieneksi. Seurassa seitsemästä eniten vastuuta saaneesta puolustajasta jatkavat kaikki. 

Ainoa uusi puolustaja on sarjan suurseuroja urallaan kolunnut monipuolinen yleispuolustaja Jakov Rylov, 31, joka saapui Ak Barsista. Hän teki vielä muutama kausi sitten TsSKA:n ykköspakkiparissa 35 pistettä. Ak Barsin puolustajista eniten vastuuta saaneen Rylovin pitäisi täyttää heittämällä Korjaginin ja Sinitsinin jättämä aukko.

Ykköspakkiparina nähdään mahdollisesti ulkomaalaiskaksikko Mat Robinson, 30, - Juuso Hietanen, 31, jotka eivät kuitenkaan tue ominaisuuksiltaan optimaalisesti toisiaan. Tulivoimaltaan ja kiekolliselta osaamiseltaan tuo pakkipari on kuitenkin sarjan eliittiä. Erittäin rohkeasti hyökkäyksiä tukeva Robinson on yksi koko sarjan parhaista kiekollisista puolustajista. Hänellä on erinomainen luistelunopeus, painava laukaus ja loistava pelikäsitys. Traktoriin siirtynyttä Kirill Koltsovia moni kutsuu termillä "välihyökkääjä", ja tämä kyseinen termi sopii kuvaamaan myös Robinsonia.

Pakkien pistepörssin kolmanneksi tehoilla 14+24 sijoittuneesta Robinsonista nostetaan yleensä esille vain hänen äärimmäisen hyvät kiekolliset taitonsa ja luisteluvoimansa, mutta kanadalainen oli joukkueensa pelaajista taklaustilaston toisella sijalla ja eniten kiekkoja blokannut pelaaja. Häntä on tuossa suhteessa siis ihan turha verrata Koltsoviin. Hietanen on Robinsonin tavoin erinomainen kiekollinen puolustaja, mutta kanadalaisen peli on vielä asteen korkeammalla tasolla.  

Juuso Hietanen tuo suomalaisväriä joukkueen erittäin kovaan ja vahvistuneeseen puolustukseen
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

Kesken kauden hankittu Ilja Nikulin, 34, on tuttu jokaiselle 2000-luvulla vähänkään enemmän MM-kisoja seuranneelle ihmiselle. Vuosikausia Ak Barsin tähtipuolustajana Jevgeni Medvedevin tavoin tunnetuksi tullut Nikulin on jo uransa parhaat vuodet hyvin todennäköisesti pelannut. Hän on kuitenkin edelleen kovan tason KHL-puolustaja. Isokokoisen ja todella vahvan Nikulinin lyöntilaukaus on erittäin painava. Ylivoimalle Dinamolla riittääkin pakeista ylitarjontaa.

Robinsonin, Hietasen ja Nikulinin lisäksi selvästi eniten vastuuta saaneeseen nelikkoon kuului Dmitri Višnevski, 26. Hän on varsin fyysinen, vahva kaksinkamppailuissa ja sulavasti luisteleva puolustaja. 27-vuotias peruspuolustaja Aleksandr Osipov ei ollut erityisen isossa roolissa, mutta hän oli parhaimmillaan pudotuspeleissä. Fyysinen ja isokokoinen Osipov valittiin kannattajien All-Stars kentälliseen. Joukkueesta löytyy tulivoimaa valtavasti ylivoimalle, sillä Osipovillakin on painava laukaus. Yksi Osipovin suurimmista heikkouksista on luistelu.

Vasta 21-vuotias Andrei Mironov on ehtinyt kokea lyhyellä urallaan paljon. Varsin monipuolinen yleispuolustaja nähtiin toissa kevään MM-kisoissa, mikä kertoo jotain nuoresta puolustajasta ja hänen potentiaalistaan. Sarjaa aktiivisesti seuraavat saattavat muistaa Mironovin tarjoilleen yhden koko kauden hienoimmista taklauksista, kun hän lähetti harjoituspelissä Vitjazin tähtihyökkääjä Maksim Afinogenovin kohti korkeuksia.

Kuten yllä olevasta tekstistä käy ilmi, on Dinamon puolustus yksi koko sarjan tulivoimaisimmista. Lisäksi puolustuksen kiekollinen osaaminen on todella korkealla tasolla, eikä fyysisyyttäkään puutu. Oreškinin alaisuudessa joukkueen puolustuspelaaminen pysyy varmasti korkealla tasolla näin laadukkaalla pelaajamateriaalilla. Puolustus ja puolustaminen viisikkona on tämän joukkueen osalta sarjan parhaimmistoa.

Hyökkäys:

Lukas Kaspar (CZE) - Aleksei Terešenko - Vladimir Brjukvin 

Martins Karsums (LAT) - Aleksei Tsvetkov - Maksim Karpov

Artjom Podšendjalov - Aleksandr Rybakov - Semjon Kokojev

Denis Kokarev - Konstantin Gorovikov - Artjom Fjodorov

Dinamon hyökkäys vaikuttaa vähintään viime kauden tasoiselta, minkä lisäksi nuorista ainakin osalta voi odottaa nousua seuraavalle tasolle. Sisäisen pistepörssin toiseksi sijoittunut entinen Leo Komarovin tutkapari Maksim Pestuško sai lähteä. Samoin entinen huippulupaus Nikita Filatov ja entinen kapteeni Juri Babenko, jonka anti jäällä oli hyvin vaatimatonta. Heistä ainoastaan Pestuškoa voi tulla vielä ikävä, sillä hän takoi paljon maaleja.

Uusista hyökkääjistä kovin hankinta oli KHL:ssä kuusi kautta neljässä eri seurassa korkealla tasolla pelannut tšekkihyökkääjä Lukas Kaspar, 30, jolla ei ole sarjassa edes yhtä keskinkertaista kautta, saatika huonoa. Slovan Bratislavassa tehot 16+31 iskenyt Kaspar oli joukkueensa selvästi tehokkain hyökkääjä. Hän on onnistunut myös Jugrassa, Donbassissa ja Barysissa.

Nyt Kasparilla on kuitenkin uransa suurin näytönpaikka, kun suurseura Dinamo odottaa hänestä ykkösketjun tehotykkiä. Hän on nopea luistelija, taitava kiekonkäsittelijä ja varsin yllätyksellinen laitahyökkääjä. Tšekin syöttötaito ja laukaus ovat hyvää tasoa, eikä hän karta fyysistäkään peliä.

Puolet kaudesta loukkaantumisen vuoksi menettänyt ja avainhyökkääjiin lukeutuva väkivahva Latvian maajoukkueen voimahyökkääjä Martins Karsums, 30, tuo seuraan valtavasti taklausvoimaa. Karsums on asenteeltaankin huippuluokkaa, joten hänen menettäminen kesken kauden kirpaisi todella paljon. Fyysistä osaamista ja luisteluvoimaa tuo MM-kisoissakin nähty armoton työmyyrä Denis Kokarev, 31, josta on paljon iloa erityisesti alivoimalla.

Entiseen kärppä-hyökkääjä Lukas Kaspariin kohdistuvat suuret odotukset Moskovassa
Kuva © Jouko Kylmäoja, http://www.kylmaoja.net

Traktor Tšeljabinskista aikanaan hankittu huipputaitava Maksim Karpov, 24, on monilta ominaisuuksiltaan sitä tasoa, että hän voisi pelata NHL:ssä. Hän on kuitenkin pelitavaltaan aivan liian arka pelaaja, joka ei nauti fyysisestä pelaamisesta. Karpov on nopea, erinomaisesti peliä lukeva ja todella pehmeillä käsillä varustettu hyökkääjä. Huipputaitavalla venäläisellä on eväitä nousta tähtikategorian hyökkääjäksi, mutta röyhkeyttä ja kovuutta pitää saada lisää. Hän on pelannut kolmen kauden aikana Dinamossa parhaat pelinsä Tsvetkovin ja Karsumsin kanssa.

Kesän viime hetken hankintoihin kuului Admiralin erinomaisessa ykkösketjussa laitahyökkääjänä pelannut Artjom Podšendjalov, 26, joka on melkoinen jokerikortti hyökkäykseen. Läpimurtokautensa pelannut Podšendjalov takoi uransa ensimmäisellä täydellä KHL-kaudella heti Admiralissa tehot 16+15. Hänen vahvuuksiaan ovat rannelaukaus, luistelunopeus ja taitavat kädet.

Dinamon sentterikalusto on vanhenemassa käsiin. Erinomaista ykkössentteriä joukkueelta ei löydy tällä hetkellä. Aleksei Tsvetkov, 34, on taitava ja hyvällä pelikäsityksellä varustettu sentteri. Hänet muistetaan aina seuralle kaudella 2012-13 Gagarin Cupin ratkaisseesta voittomaalista kuudennen finaaliottelun jatkoajalla.

Venäjän maajoukkueessa MM-kisoissa lukuisia kertoja pelanneen hyvän kahden suunnan sentterin Aleksei Terešenkon, 35, parhaat päivät ovat jo kaukana takana päin. Kahden maailman- ja KHL-mestaruuden Konstantin Gorovikov, 39, saattaa puolestaan pelata jo viimeistä kauttaan.

Viime kaudella pelaajarinkiin nousi mukaan farmiseurasta nuori sentteri Ilja Šipov, 22, joka esiintyikin lupauksia herättävästi. Hänen lisäkseen sentteriosastolle hankittiin Traktorin sisäisen pistepörssin 27 pisteellä voittanut Aleksandr Rybakov, 31. Tämän kaksikon toivotaan nostavan joukkueen sentterikaluston tasoa, mihin heidän pitäisi pystyäkin.

Rybakov on nopea, taitava ja hyvä kahden suunnan sentteri. Viime kaudelta muistetaan muun muassa yksi selän takaa jaettu maaliin johtanut ilmiömäinen syöttö kaksi vastaan yksi -hyökkäyksessä, joka kertoo jotain hänen pelinäkemyksestään. Kaunis kuvio ei ole kuitenkaan aina välttämättä tehokas. Hyvän pelikäsityksen ja syöttötaidon lisäksi hänellä on terävä rannelaukaus.

Rybakovin seurakaveri Semjon Kokojev, 29, oli Traktorin sisäisen pistepörssin neljäs. Kokojev on todella taitava ja nopea laitahyökkääjä. Hänellä on allaan uransa selkeästi paras kausi. Kaksikko pelasi ainakin joitakin pelejä Traktorissa samassa ketjussa, joten voisi olettaa, että he pelaavat yhdessä Moskovassakin. Tässä kaksikossa on potentiaalia tuoda sellaisia asioita Dinamon hyökkäyspeliin, joita se kaipaa.

Nuorista pelaajista esille on nostettava viime kaudella isoakin roolia kantaneet Artjom Fjodorov, 23, ja Vladimir Brjukvin, 21. Lisäksi joukkueen riveissä on vasta 17-vuotias hiomaton timantti Klim Kostin, joka saanee vastuuta myös KHL:ssä. Hän on menossa erilaisten arvioiden mukaan ensi kesän NHL:n varaustilaisuudessa ensimmäisellä kierroksella.

Erittäin energinen ja nopea Fjodorov väläytteli taitojaan menneellä kaudella aina kärkiketjuissa asti, tosin vaihtelevin tuloksin. Hänellä on kuitenkin vielä paljon parannettavaa viimeistelyssä ja monella muullakin osa-alueella. Taitavalla ja erinomaisia syöttöjä tarjoavalla Brjukvinilla on edessään loistava tulevaisuus, mahdollisesti vielä parempi kuin Fjodorovilla.

Yhteenveto:

Dinamo ei ole pelaajamateriaaliltaan sarjan viiden parhaan joukkueen joukossa, mutta se on hyvin lähellä sitä. Joukkue nojaa tulevallakin kaudella erinomaiseen puolustukseen, josta löytyy kaikki tarvittavat palaset mestaruuden tavoitteluun. Maalivahtikaksikko on erinomaisen puolustuksen takana laadukas. Viisikkopuolustamisen tämä joukkue taitaa Oreškinin alaisuudessa.

Hyökkäyskalusto on vahvistunut paperilla, mutta se ei edelleenkään kuulu sarjan parhaimmistoon. Sentterikaluston riittävyys on Rybakovin hankinnasta huolimatta pieni arvoitus, kun puhutaan pitkälle pudotuspeleissä menemisestä. Seuran lukuisissa nuorissa hyökkääjissä on valtava potentiaali, joka voi nostaa hyökkäyksen tasoa paljonkin.

Joukkueen harjoitusottelut sujuivat erinomaisesti, kun Dinamo voitti kaikki kymmenen pelaamaansa ottelua. Juuri kauden kynnyksellä käydyssä Moskovan jättien kohtaamisessa Dinamo pystyi pitämään TsSKA:n nollilla. TsSKA:n ja Dinamon välinen tasoero ei ole suuri, mutta edelleen TsSKA on hieman edellä. 

Uusi päävalmentaja sai joukkueen pelaamaan erinomaisesti verrattuna Vitolinsin aikoihin. Farmiseurasta nostettu päävalmentaja vaikuttaakin toistaiseksi kovalta tekijältä tähän sarjaan, mutta muutaman kuukauden otannalla on kuitenkin vielä turha tehdä sen suurempia johtopäätöksiä. Uskon vahvasti, että joukkueen ilmapiiri parantui Oreškin tulon jälkeen ja että pelaajat seisovat vahvasti hänen oppiensa takana.

Siinä missä paikallisvastustaja TsSKA Moskova on heikentynyt, on Dinamo puolestaan vahvistunut jonkin verran. Tilanne seurassa vaikuttaa paremmalta kuin ennen viime kauden alkua, mutta siitä huolimatta läntisessä konferenssissa kotietuun oikeuttaville sijoille pääseminen ei ole helppoa.

Jos Dinamo ei löydy läntisestä konferenssista viiden parhaan joukosta runkosarjassa, on se alisuorittanut. Ihan piikkipaikalle eivät välttämättä eväät riitä, mutta joukkueessa on paljon hyviä menestyksen aineksia. Oreškinin alaisuudessa joukkueen pelaaminen näytti niin vakuuttavalta, että se luo pohjaa jopa mestaruushaaveille, vaikka hyökkäysmateriaali saisi olla vieläkin kovempi. Viime kauden Dinamon joukkue-ennakossa kyseltiin punaisen langan löytymisen perään. Se löytyi Oreškinin tultua Vitolinsin tilalle. Nyt odotetaan menestystä.

Arvio: Taistelee kynsin ja hampain kotiedusta. Pudotuspelien ulkopuolelle jääminen olisi katastrofi. Läntisessä konferenssissa sijoille 3-5.

Perustettu: 1946
Kotikaupunki: Moskova
Kotihalli: VTB-jääpalatsi (12100)
Kausia KHL:ssä: 8
Pudotuspeleissä: 8/8
Menestys: Mestari 2012, 2013. Konferenssin finaaleissa kolmesti.
Päävalmentaja: Sergei Oreškin (2. kausi)
Suomalaispelaajat: Juuso Hietanen
Muut ulkomaalaisvahvistukset: Martins Karsums, Lukas Kaspar, Mat Robinson
Viime kausi: Runkosarjassa 5. (läntinen konferenssi). Hävisi läntisen konferenssin välierissä SKA:lle 2-4.

Hyökkäyksen tähti: Lukas Kaspar, LH
Puolustuksen tähti: Mat Robinson
Tutkan alla: Aleksandr Rybakov, KH
Nuori talentti (U22): Vladimir Brjukvin, 21, LH

» Lähetä palautetta toimitukselle